Cum se instalează corect driverul NVIDIA în Fedora

Nu știu cum vă relaxați voi, dar pentru mine cel mai relaxant lucru e să schimb distribuția GNU/Linux după câteva săptămâni în care cea actuală nu mi-a creat niciun fel de probleme. E o plăcere ciudată, dar mă relaxează căutarea de soluții noi, mai bune decât cele pe care le cunoșteam, la probleme vechi. În Fedora, de exemplu, nu-mi amintesc să fi configurat vreodată corect driverul plăcii video, iar când spun „corect” mă refer la configurarea în așa fel încât aceasta să ofere maxima performanță de care este capabilă. Ieri am reușit!

configurare nvidia in fedora

Procedura de instalare e chiar simplă, mult mai simplă decât m-aș fi așteptat, iar rezultatele dau dreptate celor care spun că pentru utilizarea programelor de editare video, Kdenlive de exemplu, Fedora reprezintă cea mai bună alegere pe care un utilizator de GNU/Linux o poate face.

Pentru instalarea driverului video mai întâi va trebui să activăm depozitul nonfree Rawhide. Comanda de mai jos se ocupă de ambele sarcini:

sudo yum --enablerepo=rpmfusion-nonfree-rawhide install kmod-nvidia

Facem un backup a imaginii de boot a driverului nouveau dându-i un nume ușor de reținut: nouveau.img:

sudo mv /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.img

Apoi generăm una nouă fără acesta:

sudo dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r)

Pentru ca driverul să fie utilizat va fi necesară repornirea PC-ului. Dacă instalarea a fost efectuată pe o versiune de 64 de biți și folosiți Steam e posibil ca GLX să raporteze o eroare. Dacă este cazul, se rezovlă cu:

sudo yum --enablerepo=rpmfusion-nonfree-rawhide install sudo xorg-x11-drv-nvidia-libs.i686

și o repornire a PC-ului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.