Cum se instalează driverele ATI, NVIDIA sau Intel în Arch Linux (Antergos)

Instalarea driverelor este un episod al procesului de configurare efectuat imediat după instalarea sistemelor de operare, și e important pentru a evita folosirea de către sistem a driverelor generice a căror unic rol este acela de a asigura funcționarea pentru a facilita instalarea celor optime.

NVIDIA X Server Settings

Primele drivere pe care le instalez în distribuțiile GNU/Linux pe care le folosesc sunt cele ale plăcii video. Fără de acestea n-aș putea seta rezoluția nativă pentru monitorul folosit, dar nici n-aș putea utiliza în condiții decente editoare grafice sau playere video.

Actualmente folosesc Antergos în dual boot cu Windows 8.1, distributia GNU/Linux bazată pe Arch Linux despre care v-am vorbit săptămâna trecută, una dintre cele mai reușite, atractive și stabile distribuții pe care le-am folosit în ultimii ani. Primul lucru pe care l-am făcut după instalarea să a fost să mă asigur că totul funcționează la parametri optimi, iar acest lucru se face, după cum v-am spus și mai sus, instalând toate driverele necesare.

Având la bază Arch Linux, procedura de instalare a driverelor în Antergos e identică celei utilizate în acesta și constă în executarea următoarelor comenzi, în funcție de placa video existentă în construcția PC-ului.

Instalarea driverelor NVIDIA

sudo pacman -S nvidia nvidia-utils

Instalarea driverelor ATI

sudo pacman -S xf86-video-ati

Instalarea driverelor Intel

sudo pacman -S xf86-video-intel

După instalarea driverului video este necesară repornirea sistemului pentru a beneficia de avantajele oferite de driverul instalat.

5 Comentarii

 1. Mersi ca faci tutoriale si pentru linux. De adaugat as mai adauga in cazul in care sistemul de operare este pe x64 sa se instaleze si lib32-nvidia-libgl pentru nvidia.

  1. Mă bucur că le găsești utile și mulțumesc și eu!
   Referitor la pachetul recomandat de tine, știam că wiki-ul Arch nu recomandă instalarea sa pentru configurații dual, de-asta am omis acest aspect.

  2. Da, ai dreptate pentru placile ” Bumblebee”, dar pentru cele normale ( ex GTX650) pe care -l am eu si daca nu ma insel si tu si vrei sa joci ai neaparat nevoie. Eu folosesc arch de 2 ani ( deja singurul sistem prezent pe calc. meu ) si chiar aveam nevoie s-al instalez.

  3. Avem aceeași grafică și da, am și eu pachetul instalat. Reținerile privind menționarea sa au venit în ideea de a dedica subiectului un articol dedicat. Apropo de experiența ta în Arch, sper să stai cu ochii pe mine și să mă corectezi atunci când consideri că este cazul. Am folosit mult timp Arch, dar niciodată zi de zi și niciodată la nivelul la care mi-ar fi plăcut să o pot face.

 2. va salut! sunt incepator..am instalat atit manjaro, cit si antergos si in ambele distributii imi apare in partea de jos a desktopului o linie orizontala putin ingrosata. in imaginea de autentificare nu este prezenta, ci dupa, cind apare desktopul.am urmatoarea placa video
  [[email protected] ~]$ lspci |grep VGA
  00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Wrestler [Radeon HD 6310]
  driverul instalat este xf86-video-vesa….
  nu stiu de ce doar in sistemele bazate pe arch imi apare aceasta anomalie..ce trebuie facut?
  va multumesc!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.