Cum se instalează sau reinstalează Windows 7

Pentru cei care nu știu cum se instalează sau reinstalează Windows 7, dar ar prefera să nu fie nevoiți să apeleze la altcineva în acest scop, am creat un ghid de instalare explicat cât mai simplu cu putință, în care am descris principalii pași ce trebuiesc urmați pentru realizarea instalării acestui sistem de operare.

1. Crearea mediului de instalare al Windows 7


Dacă nu dispuneți deja de un DVD ce conține kit-ul de instalare a Windows 7, puteți descărca de aici versiunea pe care doriți să o instalați, și crea pornind de la aceasta un stick USB bootabil. Pentru a face acest lucru, vă recomand să urmați instrucțiunile din articolul acesta.

Indiferent dacă la instalare vom folosi un DVD sau un stick USB, va trebui să porniți calculatorul de pe acestea. Pentru configurarea BIOS-ului astfel încât calculatorul să pornească de pe mediul de instalare, vă recomand să citiți articolul dedicat acestui subiect înainte de a continua.

2. Instalarea sistemului de operare Windows 7


După ce ați pornit calculatorul de pe mediul de instalare, s-ar putea să vedeți pe monitor un text care vă invită să apăsați orice tastă pentru a boota de pe acesta. Dacă este așa, apăsați o tasta apoi așteptați afișarea primei ferestre de dialog a asistentului de instalare a Windows 7.

În prima fereastră de dialog va trebui să-i indicați asistentului de instalare limba în care doriți să instalați sistemul de operare, țara în care vă aflați, precum și aranjamentul tastaturii conectate la computer.

primul pas la instalarea windows 7 alegerea limbii

La pasul următor, apăsați butonul Install now pentru a putea continua cu instalarea.

Instaleaza acum Windows 7

3. Selectarea versiunii Windows 7 (opțional)

În cazul în care veți folosi un DVD de instalare care include toate versiunile sistemului de operare Windows 7, la acest pas va trebui să selectați versiunea pe care doriți să o instalați. Faceți click pe versiunea dorită apoi apăsați butonul Next.

alegerea versiunii Windows 7 pe care o veti instala

Înainte de a continua, asistentul vă va aduce la cunoștință termenii licenței sistemului de operare Windows 7, termeni pe care va trebui să-i acceptați pentru a-l putea instala:

acceptarea termenelor si conditiilor pentru utilizarea windows 7

După acceptarea termenelor licenței, la tipul instalării, dați click pe Custom (advanced):

alegerea tipului de instalare a Windows 7

4. Crearea partiției în care va fi instalat Windows 7


Important! În cazul în care veți instala Windows 7 pe un calculator în care ați avut acest sistem de operare sau orice altă versiune de Windows, treceți la punctul 6.1 al tutorialului.

Dacă veți instala Windows 7 pe un Hard Disk nou, în fereastra „Where do you want to install Windows„, selectați Hard Disk-ul și apăsați butonul Drive options.

Apasati Drive options pentru crearea partitiilor

5. Crearea partiției de sistem (C)


La afișarea opțiunilor avansate, în scopul creării partiției C, adică partiția în care va fi instalat sistemul de operare și programele, faceți click pe New:

crearea partitiei in care va fi instalat windows 7

Va fi afișată o nouă casetă, Size, în care va trebui să introduceți în MB, spațiul care îi va fi alocat acesteia. Eu i-am alocat doar 20 de GB + 100 de MB necesari la crearea partiției rezervate de sistem, dar vă recomand să alegeți o valoare superioară a 60 GB, în funcție de programele pe care știți că le veți instala în viitor. După indicarea spațiului dorit, apăsați butonul Apply:

alocarea spatiului pentru noua partitie

Asistentul vă va aduce la cunoștință că va crea o nouă partiției rezervată sistemului. Apăsți pe OK pentru a confirma citirea avertismentului și continua cu instalarea:

Crearea partitiei System Reserved utila in cazul in care doriti sa reparati sau restaurati sistemul de operare in viitor

6. Manual de instalare Windows 7: crearea partiției „D”


Reîntorși la fereastra cu tabela partițiilor, veți vedea că din spațiul nealocat inițial au fost create două partiții noi. Partiția C și partiția rezervată de sistem. Pentru a crea partiția D, adică partiția în care veți putea salva date ce vor putea fi păstrate la reinstalarea sistemului de operare, selectați spațiul nealocat rămas și dați click pe New:

crearea partitiei pentru date

Dacă nu doriți crearea crearea unei alte partiții (rareori este nevoie de așa ceva), fără a modifica cantitatea de MB afișată în caseta Size, apăsați butonul Apply pentru a crea partiția D pe tot spațiul liber rămas pe Hard Disk:

alocarea spatiului utilizat pentru partitia de date

După crearea partiției D, selectați prima partiție creată, adică partiția C, și butonul Next pentru a iniția instalarea sistemului de operare Windows 7:

porneste instalarea propriu-zisa a windows 7

6.1. Reinstalarea sistemului de operare Windows 7


Mulți dintre voi veți instala sistemul de operare Windows 7 pe un calculator în care a fost deja instalat, sau în unul în care aveați alt sistem de operare. În astfel de cazuri, pentru a păstra datele de pe partiția de date (identificată de obicei cu litera D), va trebui să eliminați doar partiția în care a fost instalat sistemul de operare anterior.

E foarte greu să identificați partiția C în tabela afișată de asistentul de instalare dacă nu-i cunoașteți capacitatea, așa că, dacă nu știți precis, vă recomand să reporniți sistemul și să scrieți pe o bucățică de hârtie capacitatea avută de partiția C, apoi reluați de la capăt procesul de instalare până la acest punct.

Să presupunem că partiția C are capacitatea de 20 GB. În tabela de partiții, vom face click pe partiția de 20 de Gb » Drive options:

formatarea partitiei in care este instalat sistemul de operare

Click pe link-ul Format:

apasarea butonului format

Țineți cont că formatarea partiției implică pierderea tuturor datelor aflate pe aceasta. Dacă nu sunteți sigur că doriți acest lucru, apăsați butonul Cancel și abandonați procesul de instalare. În schimb, dacă sunteți siguri că ați salvat pe o altă partiție, pe alt Hard Disk sau orice alt dispozitiv ori serviciu de stocare date, documentele și fișierele importante, confirmați că doriți formatarea partiției apăsând butonul OK.

confirmare pentru formatarea partitiei

Apoi, selectați partiția pe care tocmai ați formatat-o și apăsați butonul Next pentru a porni instalarea propriu-zisă.

instalarea sistemului de operare Windows 7 in partitia selectata

Pentru a instala Windows 7 în această partiție, în tabela de partiții, selectați partiția pe care tocmai ați creat-o, apoi apăsați Next pentru a porni instalarea propriu-zisă.

7. Instalarea propriu-zisă

De aici înainte, până la afișarea ferestrei în care vi se va cere să introduceți numele de utilizator și parola de deblocare a calculatorului, priviți fără să interveniți. Pe parcursul instalării, calculatorul se va opri și va reporni automat. E absolut normal să se întâmple acest lucru.

Windows 7 se instaleaza in calculator

După ce instalare sistemului de operare Windows 7 s-a completat, veți fi invitați să vă creați un cont nou de utilizator, pas important pentru a putea utiliza computerul.

Dupa instalarea Windows 7 cream contul de utilizator

Asta a fost tot! După cum ați văzut, procesul de instalare nu este nici pe departe unul atât de complicat pe cât mulți preferă să creadă atunci când pentru realizarea sa recurg la service-uri sau alte persoane, din teamă să nu strice în vreun fel computerul.

59 Comentarii

 1. Ce se intampla cu partitia de 100 Mb rezervata de sistem la reinstalare ? Nu spui nimic despre aceasta partitie la formatarea Hdd-ului. Se formateaza automat, sau trebuie sa-i dam comanda ?

 2. P.S.
  Referitor la partitia de 100Mb rezervata de sistem. Am inteles ca se creeaza automat (in cazul unui HDD nou),dar in cazul reinstalarii sistemului (win’7) ce se intampla cu ea (partitia existand de la instalarea precedenta), se „formateaza” automat, sau ii dam comanda ?

 3. buna ziua am un laptop acer aspire 5336 si cineva a vrut sa inlocuieasca windowsul ,laptopul avea win 7 si cred ca a incercat sa bage win xp si acum imi da error loading operating system stiti ce se poate face sau ce are?

 4. am băgat win7 l.am instalat si apoi nu m.i mai arata nimic pe laptop ecran negru dar el functioneaza ce sa.i fac sa vad pe ecran? ajutor

 5. mi se dă un cod cînd se încarcă expanding windows file (0 ) si zice cam asa windows connot install required files.The file may be corrupt or missing.Make sure all files required for installation are aviable, and restart the installation. Error code:0×80070017 te rog sa ma ajuți daca sti despre ce este vorba?

 6. urma viu cosmin
  27 octombrie 2015 at 17:56
  mi se dă un cod cînd se încarcă expanding windows file (0 ) si zice cam asa windows connot install required files.The file may be corrupt or missing.Make sure all files required for installation are aviable, and restart the installation. Error code:0×80070017 te rog sa ma ajuți daca sti despre ce este vorba?
  Răspunde

  1. E vorba de un mediu de instalare (stick USB sau DVD) a căror date sunt corupte. Încearcă să instalezi folosind alt disc sau, dacă instalarea se face de pe USB, formatează-l și rescrie fișierele pe el cu instrumentul de creare a mediului de instalare.

  2. Salut.
   Am si eu o problema pe care am intalnit-o a doua oara la instalarea unui windows 7 pe un calculator nou. Am folosit disc cu sistemul de operare. Am inceput cu stergerea partitiei initiale, am creat partitiile C si D, am dat ,,Format”” din meniul sistemului de operare si am instalat sistemul in partitia C. Toate bune si frumoase, am terminat instalarea, am urmat toti pasii pana la sfarsit. Am schimbat optiunea de boot pe hardisk si cand trebuie sa porneasca calculatorul, se restarteaza continuu ca si cum nu gaseste harddiskul. am fost prima data, la intampinarea problemei la service-ul firmei de la care am luat calculatorul si mi s-a spus ca nu l-am formatat eu bine.Nu contrazic pe nimeni dar la instalarea xp-ului pe alte calculatoare nu am intampinat niciodata vreo problema. Calculatorul este Asus cu procesor i3 si la SATA are doar optiunea AHCI. Poate poti sa ma ajuti cu un sfat ca sa nu ajung la service in perioada asta pt. ca sunt si foarte aglomerati cu promotia de black friday.
   Multumesc!

 7. Buna ziua , as vrea sa instalez win7 ptr a doua oara pe pc , sa bag 7 peste 7 .. 1.ar avea ceva daca as pastra partitiile deja existete si doar sa le formatez apoi sa il instalez? 2 . Daca am avut instalat win 7 pe 32 biti si vreau sa il instalez acum pe 64 de biti si as pastra partiile de la prima instalare dar formatate , ar merge sau trebuie neaparat sa sterg partitiile si sa le creez iar ?

  1. Poti pastra partitiile avute cu exceptia celei pe care este instalat sistemul de operare curent.
   Daca ai peste 4GB RAM poti instala si pe 64 de biti in caz contrar este bine sa ramai la configuratia pe x86.

 8. Buna.Vreau sa sterg ce este in partitia system dar nu ma lasa.am un Toshiba c55-A-1j8 si sa instalat acolo si varianta 32 si 64 .cum fac sa golesc partitia sistem?Multumesc

 9. Buna ziua ,
  Rog un raspuns pentru o problema pe care nu am mai intalnit-o.
  Am dorit sa reinstalez W7 si in acelasi timp sa formatez partitia C.
  Ei bine , ca niciodata nu am putut sa o formatez deoarece nu a mai aparut fereastra cu ,,Formt”. Am continuat reinstalarea si spre surprinderea mea , dupa instalarea dirverelor , etc. in C am si vechiul windows ( windows old ).
  Intrebarea mea este : ce pot face ca sa formatez C-ul si cum pot proceda.
  Va multumesc si va doresc un an nou fericit !

 10. Ciao! Incep prin a spune ca nu ma pricep. Totusi am incercat o reinstalare a w 7. De doua luni computerul se blocheaza la pornire, cand merge, cand nu merge. Mi s.a sugerat sa instalez diverse rograme de curatire si intretinere, am facut.o fara rezultat. Mi s.a spus curat de praf interiorul unitatii, l.am suflat cu aer, nu merge. Azi am incercat sa reinstalez w. Am un computer alienwere, l.am cumparat pe net, impreuna cu un cd. Pe cd scrie ca e w7, dar nu e valabil pentru reinstalare. Acum 3 ani am pus w7 pe un stick, azi nu reusesc sa utilizez datele de acolo. Am pus cd.ul in calculator, a ponit, a lucrat 3 ore, totul ok, dar la final nu s.a intamplat nimic

  1. Salut.
   Asigura-te pe pagina producatorului daca indeplinesti cerintele de instalare pentru un sistem de operare mai recent ca Windows 8.1/Windows 10.
   Pentru partea de creare a unui stick bootabil cu Windows 7 iti recomand Rufus despre care exista un articol aici fiind o unealta potrivita pentru aceasta situatie.
   Un alt manual similar cu cel din articol ai si aici, fiind necesar sa urmaresti si tutorialul video, recomandat in cazul in care nu ai inteles sa vizionezi in scopul documentarii cat mai multe tutoriale video, fiind destul de multe pe YouTube in cazul in care esti de parere ca iti este in continuare destul de greu.
   Sugerez sa readuci si setarile implicite ale BIOS-ului pentru a te asigura ca nu vei intampina probleme.
   Kit-ul de instalare incearca sa fie cat mai nemodificat, fara alte prostii descarcate de pe cine stie ce site-uri dubioase ce contin teme modificate, programe preinstalate etc… singura chestie ce merita luata in calcul fiind sa optezi pentru o imagine ISO ce are inclus si Service Pack 1.
   Succes!

 11. Salut!O mica problema am, când instalez Windows-ul 7 momentan am o singura partiție când vreau sa îi dau NEW nu merge ma ajuta cineva? Am încercat cu mai multe cd-uri stick-uri și nimic .Și nu numai dacă instalez Windows-ul în C se instalează pe 30 de zile!!

  1. Salut.
   Orice sistem de operare din familia Windows 7 vei instala acesta din urma iti va oferi posibilitatea de a testa produsul timp de 30 de zile cu posibilitatea prelungirii acestei perioade de testare,avand mai multe informatii aici.
   Pentru activarea definitiva si permanenta a produsului este necesar sa iti achizitionezi o licenta valida a respectivei editii ce doresti sa o instalezi pe respectiva configuratie.
   Succes!

 12. Buna, tocmai am instalat windows 7 ultimate, dar nu ma pot conecta la internet. nici prin wireless, nici prin cablu. ce pot face? E prima oara cand instalez windows.

  1. Buna Cristina.
   Iti recomand acest articol pentru a instala driverele placii de retea/wireless.

   Notă:Click pe cuvantul acest pentru a te redirectiona catre articol,mentionat putin mai sus.
   Trebuie doar sa alegi locul de extragere a programului catre un folder gol pe desktop,rulezi executabilul cu acelasi nume iar ca si in imaginea prezentata in articol selectezi cu mausul in dreptul categoriei Placa de retea.
   O alta optiune in cazul in care ti se pare complicat este sa identifici modelul placii de baza cu ajutorul unui program ca Speccy si sa descarci driverele direct de pe pagina producatorului.
   Mai la dispozitie si CD-urile placii de baza cu driverele daca nu s-au pierdut inca ori programele ce promit identificare si descarcarea automana a driverelor, lucru ce il recomand in ultima instanta.
   Succes!

 13. salutare,am o problema cu laptop-ul cand incerc sa instalez windows 7 …in timpul instalarii imi apare ecranul negru cu sageat alba pe el si asa moare … ce sa fac? ma ajuta cineva?

  1. Salut.
   Despre ce configuratie este vorba,indeplinesti cerintele minime/recomandate de instalare?
   Ai incercat si alt kit de instalare,eventual unul cu Service Pack 1 inclus?

  2. am incercat cu mai multe cd-ri si tot asa imi apare … ecran negru cu cursorul alb (sageata) …. si asa ramane

  3. Sa nu fie o problema hardware.
   Mergi cu el la un service,macar pentru o diagnosticare.

 14. Am instalat w7.se deschide pc-ul,functioneaza perfect dar daca il restartez imi cere din nou windows-ul.stie cineva de ce?

  1. Nu, se vor face configurari automate dupa restart, tu trebuind sa fii adus in faza in care iti configurezi numele de utilizator, parola etc…

 15. Buna, daca s-a reinstalat w7 in data de 09.10.2017 , se poate sa-mi arate in cmd/systeminfo datele ultimului w7 adica data de 16.08.2016?….Merci:)

  1. Nu cred ca este posibil acest lucru.
   Nu cred ca se pot manipula datele oferite prin respectva comanda.

 16. Asa am crezut si eu…de fapt pentru unitatea mea trebuia reinstalat w7 si de adaugat memorie. Adevarat ca merge mai bine dar reinstalarea nu s-a facut, ceea ce mi-ai confirmat si tu :)…raspunsul pe care l-am primit a fost ca „datorita bateriei de pe placa de memorie care face scurt nu se vede informatia corect pe cmd…si in acelasi timp mi se reseteaza si data si ora ( ceea ce am realizat cand am deschis calculatorul dupa asa zisa reinstalare a w7)…Merci!

 17. Multumesc pentru sfaturile si programele afisate in ulimii 2 ani, am folosit multe trucuri sugerate de tine pentru a face Windowsul mai sprinten.
  Cu toate ca lucrez pe calculatoare de prin 1995 nu m-am preocupat sa caut trucuri sau comenzi pentru ca un PC sa fie mai performant. Apelez la cunostintele tale poate-mi dai un sfat la urmatoarea problrma: am un PC performant mediu cu procesor i7 si placa grafica care acum 5 ani era in top la fel si placa de baza Asus-P8Z77-V mous MMO7 si tastatura G510 (Logitech) cu un SSD Intel de 120G am instalat Win7 cu licenta. In paralel cu SSD am si un HDD de 500G pe care postam datele pe SSD numai Windowsul. Timp de 5 ani nu am avut probleme. Prin 2014 am instalat un joc Titanfall datele lui pe HDD. Anul trecut Microsoft mi-a instalat (cu acceptul meu) Win10 peste Win 7 si a mers bine pana acum 2 luni(august 2017) cand a inceput un fenomen curios. Mousul l-am programat pentru joc preia functia la 5 taste, acest progra il incarc inainte de inceperea jocului dup un timp in timpul jocului mousul pierde programul inregistrat se reseteaza ramanand numai cu functiile de baza. Mentrionez ca am reinstalat Windowsul pe alt HDD si pe alt SSD defectul este acelasi. Intrebare? oare sa se fi defectat placa de baza sau sa se fi deteriorat Biosul. Multumesc anticipat
  poate-mi dai un sfat astept.

 18. Salut ! Imi poate spune si mie cineva cum ar trebui sa procedez in situatia cand ajung la stergerea vechiului windows de pe laptop nu imi apare ,,drive option”

  1. Verifica setarile din BIOS legate de modul UEFi,Secure Boot si cele legate de interfata HDD-ului (Sata Mode/AHCI).

 19. Buna seara! As dori sa instalez Windows 7 peste cel vechi, nu am cd nici stick, am nevoie de un windows 7 care trece peste cel vechi, astept raspunsuri cat mai la obiect si serioase. Va multumesc foarte frumos!

  1. Toate informatiile de care ai nevoie pentru aceasta operatiune se regasesc in urmatoarele articole ce am sa le enumar putin mai jos:
   1)https://cristianls.ro/descarcare-imagini-iso-windows/
   2)https://cristianls.ro/instaleaza-reinstaleaza-windows-7/ / https://cristianls.ro/manual-de-instalare-a-windows-7-ghid-de-instalare-cu-imagini/
   3)https://cristianls.ro/configurare-optimizare-windows-7-dupa-instalare-prima-parte/
   4)https://www.programecalculator.ro/cum-sa-creezi-stick-uri-bootabile-folosind-o-imagine-iso/

   Succes!

 20. Buna am instalat windows 7 cum scrie se instaleaza tot pana la suta la sute pe urma normal isi da restart si dupa restart intra pe fundal negru scris alb imi apare acele scrise cu secunde sau sa ai dau eu starrt din enter ai dau ok intra la starting windows si se reseteaza iara si tot asa multuuu da stiti ce ar fi

  1. Posibil s-au corupt ori lipsa fisiere de sistem importante.
   In cazul asta ori rulezi un backup deja existent ori iti aloci 40 de minute pentru reinstalarea de la zero.

 21. Buna! as vrea sa reinstalez wind 7 fara sa formatez partitia C…de fapt cred ca exista o singura partitie si nu trebuie sa se piarda datele. Se poate? nu reusesc sa pornesc acum calc pt a le copia….cand il deschis apare ecran negru cu o liniuta in stg sus…nici macar sigla de la wind :( …vreo idee ce as putea face?

  1. Incearca sa intrii in Sytem Restore, poate ai noroc sa restaurezi starea sistemului de operare la o configuratie in care era totul ok.
   Ori apeleaza catre un service pentru a face aceasta operatiune fiind necesar intai un backup al datelor si apoi reinstalrea sistemului de operare de zero.
   Succes.

 22. Salut, vreau să reinstalez windows 7( am CD-ul cu licență) dar vreau să-l reinstalez astfel încât să-mi șteargă totul (nu mă interesează să păstrez ceva) , adică să fie ca și cum l-aș instala prima dată . Ce trebuie să selectez Update sau Custom ? Partițiile le am . Mulțumesc

 23. Salut, am și eu o problemă vreau să-mi reinstalez Windows-ul prin Stick USB dar mi se blochează laptopul când îl pornesc cu stick-ul introdus și nu pot intra în BIOS ca să pun sa se booteze prin stick. Răspundeți-mi vă rog ca nu mai suport toate erorile windows-ului pe care îl am momentan.

  1. Trebuie sa ai si o tasta de tip Quick Boot ce iti ofera acces catre meniul de bootare a unor diverse dispozitive(usb,cdrom,hdd etc…)
   De obicei este afisata la pornirea sa, unde iti sunt afisate mesaje gen Press F2 to enter Setup etc…
   Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.