Cum se instalează Windows 10

Dacă vreți să-l testați însă nu știți cum se instalează Windows 10 în calculator (pc/computer), în cele ce urmează voi încerca să explic pe înțelesul tuturor ce trebuie făcut pentru a efectua de la cap la coadă instalarea acestei versiuni a sistemului de operare Windows.

cum se instalează windows 10

Înainte de a vorbi despre instalarea sistemului de operare Windows 10, haideți să vedem cu și de unde putem procura o imagine ISO cu care să creăm mediul de instalare. Ei bine, în acest scop avem la dispoziție două metode. Prima metodă este cea oficială, adică cea pe care Microsoft ne-o pune la dispoziție pentru a descărca legal o imagine ISO a Windows 10, în timp ce a doua metodă se referă la obținerea imaginii ISO din surse neoficiale, neautorizate de către Microsoft pentru a distribui imaginile ISO ale sistemului de operare (torrenți, site-uri de file sharing, șamd).

Pentru obținerea în mod legal a unei imagini ISO a Windows 10 va trebui să dispunem de un cont Microsoft, sau să creăm un cont nou completând acest formular. Dacă dispunem deja de un cont Microsoft, sau după crearea unui cont nou, accesăm pagina de download a Windows 10 și descărcăm de acolo versiunea pe care dorim să o instalăm în calculator. Dacă nu știți ce să alegeți, sfatul meu este să descărcați versiunea English (United States) 32-bit (x86) pentru calculatoarele cu 4GB de memorie RAM ori mai puțin, iar dacă sistemul dumneavoastră dispune de mai mult de 4GB de memorie RAM, vă recomand să descărcați versiunea English (United States) 64-bit (x64).

Crearea mediului de instalare

Pentru a putea instala Windows 10 în computer va trebui să dispunem de un mediu de instalare. La crearea acestuia putem folosi fie un stick USB de 8GB, fie un DVD. Eu vă recomand să optați pentru prima variantă, iar asta deoarece după instalare puteți formata stick-ul USB pentru a-l folosi în alte scopuri mult mai utile și-n plus, instalarea se va efectua mult mai rapid dacă este realizată de pe acesta.

Pentru crearea mediului de instalare, dacă ați ales să folosiți un stick USB în acest scop, puteți folosi instrumentul Windows 7 USB/DVD Download Tool. Procesul de creare a mediului de instalare a Windows 10 este identic cu cel de creare al mediului de instalare a Windows 7, așadar urmații pașii indicații în articolul dedicat instrumentului. Sau, dacă preferați, puteți folosi Rufus.

Dacă veți opta pentru crearea unui DVD de instalare, deși puteți face acest lucru și cu Windows 7 USB/DVD Download Tool, sfatul meu este să utilizați în acest scop programul gratuit ImgBurn, inscripționând imaginea ISO așa cum am explicat aici.

Boot-area calculatorului de pe mediul de instalare

După crearea mediului de instalare, indiferent dacă ați optat pentru utilizarea unui stick USB sau a unui DVD, va trebui să „bootați” computerul de pe acesta. N-are rost să repet ce-am explicat și cu alte ocazii, așadar, dacă nu știți cum se face acest lucru, vă recomand să urmați indicațiile oferite în articolul dedicat acestui subiect.

Instalarea sistemului de operare Windows 10

După ce ați bootat computerul de pe mediul de instalare al Windows 10, în prima fereastră care-și va face apariția, selectați țara în care vă aflați și aranjamentul tastaturii pe care o veți utiliza.

instalare windows 10

Apăsați butonul Next pentru a trece la pasul următor. În fereastra următoare apăsați Install now.

install now windows 10

Înainte de a putea continua, asistentul de instalare vă va cere să acceptați termenele și condițiile. Citiți cu atenție aceste termene și, dacă sunteți de acord cu ele, bifați caseta I accept the license terms și apăsați butonul Next. (glumesc. bifați pur și simplu caseta și treceți mai departe).

licenta

La pasul următor faceți click pe Custom.

custom install windows

În fereastra ce se va deschide selectați partiția în care doriți să instalați Windows 10 și ștergeți-o dând click pe Delete.

stergerea partitiei in care veti instala windows 10

Înainte ca partiția selectată să fie ștearsă, asistentul de instalare al Windows 10 vă va avertiza că datele aflate pe respectiva partiție vor fi șterse și nu vor mai putea fi recuperate. Dacă sunteți siguri că nu mai aveți pe aceasta date importante a căror pierdere v-ar putea cauza neplăceri, apăsați butonul OK pentru a confirma că doriți ștergerea. În caz contrar, închideți asistentul de instalare, deconectați mediul de instalare, reporniți computerul, mutați pe un dispozitiv de stocare extern toate datele pe care doriți să le păstrați apoi reluați procedura de instalare de la capăt.

confirmarea stergerii partitiei

După ce partiția a fost ștersă, veți vedea că locul acesteia în listă a fost luat de spațiul nealocat. Faceți click pe acesta, apoi pe New, pentru a crea o partiție nouă.

spatiu nealocat creare partitie noua

Fără a modifica ceva, apăsați butonul Apply.

aplicare dimensiune partitie

Înainte de a crea partiția nouă, asistentul de instalare al Windows 10 vă va aduce la cunoștință că pentru ca sistemul de operare să funcționeze în condiții optime va fi necesară crearea unor partiții adiționale. Apăsați OK.

crearea partitiilor aditionale

După ce asistentul de instalare a creat partițiile adiționale necesare instalării, funcționării și reparării sistemului de operare, apăsați butonul Next pentru a porni instalarea propriu-zisă a Windows 10.

porneste instalare windows 10

Instalarea va dura câteva minute. Pe durata instalării nu va fi necesar să interveniți, iar asistentul va afișa procedurile care sunt realizate în acel moment.

windows 10 se instaleaza

După ce instalarea a luat sfârșit e posibil ca asistentul de instalare să vă solicite deconectarea mediului de instalare. Deconectați stick-ul USB sau scoateți DVD-ul de instalare din DVD-ROM la invitația acestuia.

La repornire, Windows 10 va rula asistentul de particularizare. În prima etapă vi se va cere să alegeți între setările implicite sau unele particularizate.

particularizarea sistemului de operare Windows 10

Dacă ați optat pentru particularizarea sistemului de operare, la următorul pas vi se va cere să indicați locația computerului. Eu aleg întotdeauna a doua opțiune, respectiv For networks in public places, iar asta deoarece chiar dacă se află în rețea cu alte calculatoare, computerul nu partajează fișiere și nici nu accesează fișierele acestora. În fine, voi alegeți ce doriți, în funcție de preferințe.

retele domestice sau publice

În ceea ce privește instalarea driverelor și aplicațiilor necesare utilizării noilor dispozitive, eu întotdeauna las opțiunea activată. La fel procedez și în cazul instalării actualizărilor. În schimb, renunț SmartScreen și Do Not Track.

instalarea automata a driverelor

Căutarea online a soluțiilor o las activată, iar asta deoarece nu o singură dată mi-a fost de mare ajutor la remedierea unor probleme pentru care zile la rând n-am reușit să găsesc un remediu eficient și definitiv.

cautarea online a solutiilor

Bing nu-mi place și nici nu l-am considerat un motor de căutare pe placul meu, așadar, dacă tot mi se oferă ocazia, îl dezactivez încă de la bun început. Păstrez predicțiile, iar asta deoarece utilizarea în timp a aceste funcții în Windows 8 și 8.1 mi-a arătat că ușurează tastarea adreselor site-urilor Web, făcând procesul mai simplu și rapid. Singura chestie la care mai renunț de fiecare dată la acest pas este protecția Malware oferită de Microsoft. Folosesc un antivirus decent, deci n-am nevoie de ea. În plus, o consider inutilă.

bing si alte cele

Nu folosesc contul Microsoft pentru a utiliza computerul. Prin urmare, pentru a trece de acest pas în Windows 10, atunci când sunt invitat să mă loghez, apăs Create a new account:

crearea cont nou

Iar la pasul următor apăs Sign in without a Microsoft account

sign in without a microsoft account

Refuzând utilizarea unui cont Microsoft, asistentul de particularizare al sistemului de operare Windows 10 îmi oferă în cele din urmă posibilitatea de a crea și utiliza un cont local.

crearea contului local in windows 10

Asta a fost tot! După apăsarea butonului Finish, Windows 10 se va pregăti pentru a fi utilizat.

În încheiere vreau doar să vă avertizez că ghidul actual de instalare se referă strict la versiunile preview, așadar pot apărea discrepanțe în momentul lansării versiunii finale a Windows 10, sau inclusiv a unei versiuni Preview. Prin urmare, dacă observați că oricare dintre pașii de mai sus diferă de cei pe care-i pune la dispoziția voastră asistentul de instalare, întrebați și voi încerca să vă ajut. Îmi puteți trimite întrebările sau sfaturile voastre sub forma unui comentariu la acest ghid, iar eu voi încerca să vă răspund cât mai curând posibil.

61 Comentarii

  1. dar daca pe respectiva partitie avem instalata o alta varianta de windows, atunci ea nu trebuie formatata inainte de a fi stearsa?

  2. Daca ai pus întrebarea asta nu te apuca sa iti instalezi singur sistemul de operare, cheama pe cineva care se pricepe.

 1. Am creat suportul fizic, am dat boot de pe dvd si imi apar 4 patratele.(noul semn de la windows).
  Ma tine asa o ora si nu se intampla nimic.Care e problema?
  Am 1, 500 gb ram si 64-bit.
  Pe site-ul de la microsoft scria ca trebuie sa ai minim un gb de ram, deci asta nu-i problema.
  AM WINDOWS 7 ULTIMATE DIN 2009 SI E ACTIVAT.
  Ce ar trebui sa fac?

  Comentariu editat!
  Nu este necesar sa utilizezi atatea semne de punctuatie in mod abuziv ori sa postezi atat de strident cu majuscule,fiind totusi oameni si nu maimute,intelegand de bunavoie ceea ce doresti de la bun inceput.

  1. Eu cred ca ai 1GB RAM si 500GB HDD si nu invers.
   La 1GB RAM nu se instaleaza sistem de operare pe 64 de biti ci pe 32.
   Nu ai specificat exact care este modelul procesorului tau,placa de baza cat si tipul memoriei RAM,eu cel putin mergand acum la intuitie din postarea ta.
   Posteaza corect,concis aceste detalii pentru a obtine un raspuns pertinent si valid pentru situatia ta.
   De moment nu pot sa-ti zic decat ca este indicat la o asemenea configuratie veche sa ramai la ceea ce ai instalat momentan,anume Windows 7 daca am inteles eu bine,cel putin pana faci un upgrade hardware.

  2. cu toate ca dpdv al caracteristicilor Pc-ul tau corespunde este posibil sa fie prea batran pentru win10

 2. Nu am reusit sa instalez Wind 10,am urmat pasii cu strictete.Totul merge pana la install devices 43% dupa care dispare tot de pe monitor ,am asteptat 1,5 ore cu cu desktop-ul negru dupa care nu mai am rabdare si il opresc.La windows 8 aceeasi problema,7 merge ca uns.Am un Dell Inspiron 15(M5030) AMD V160 Procesor 2,40 GHz ,6 G ram hard 500 G.Le-a instalat (wind.10-8) in virtual si acolo se instaleaza ca in acest tutorial.Trebuie facut ceva din bios?(asa spunea un prieten).

 3. Incerc de ceva timp sa instalez windows 10 si nu reusesc , prin toate metodele stick , dvd si online . Apare aceeasi problema de fiecare data , ecranul ramane blocat cu sigla windows nu ajung la optiuni de instalare. Am un laptop samsung s3511 , procesor pentium dual core P6200 , 4 gb ram ,

 4. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o problema.Am cumparat un laptop Asus gl522j,i7.Ideea e ca nu reusesc sa fac partitie la instalarea win 10. Este vreo setare din bios sau altceva? Laptopul are o partitie de 1 tb si nu reusesc sa fac 2 partitii. Va multumesc anticipat!

  1. Nu, nu există nicio setare în BIOS pentru așa ceva. Pe durata instalării Windows 10 ștergi partiția existentă și apoi creezi altele noi.

  2. Am incercat si asa dar fara rezultat. Pur si simplu nu imi da voie sa sterg partitia intiala a laptopului. Multumesc oricum pt raspuns.

  3. prin nu iti da voie intelegem ca nu iti apar optiunile sau ele apar dar nu sunt active?

 5. salut
  spune,mi te rog de ce dupa ce instalez win 10 si intru la task manager/performance/cpu – procesorul ruleaza in 40% fara a avea ceva deschis ( acelas lucru in win 8.1 dar acolo am 1% )
  cum pot sa al aduc la aceeas valoare ca la win 8.1 ?
  stima

 6. Daca instalez windowsul prin pasul custom se sterg datele doar de pe discul in care doresc sa instalez windowsul.De exemplu eu in disc d am informatii importante dar in disc c doar programele de la windowsul actual 7 …doresc sa fiu sigur ca ramin cu informatiile ce-mi trebuiesc.

  Comentariu editat!

 7. Salut! Am si eu o probnlema cu instalarea Windows 10. Am cumparat un laptop care are Ubuntu instalat. Windows 10 il am pe stick. Tot procesul de instalare se desfasoara pana la momentul in care Windows in cearca sa creeze partitii aditionale. Aici se opreste instalarea si primesc un mesaj de eroare ( „We couldn’t creat a new partition. [Error:0xd89327c0]” ). Care poate fi problema?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 8. Anul trecut in luna mai am cumparat un PC Assus i3 ,8 ram. Am primit un CD cu drivere. Pe CD scrie ca sunt pentru Win 7 si Win 8. Acum am cumarat un Windows 10 PRO. M-as incumeta si nu prea sa-l instalez singur ( XP si 7 am instalat). Nu ma pricep la Hard si nici sa iau de pe net drivere necesare . De aceea intreb. Pentru Win 10 am nevoie de alte drivere decat cele de pe CD ? Multumesc anticipat !

  1. Nu ai avea nevoie de alte drivere dar este recomandabil sa descarci cele mai recente drivere disponibile pe site-ul producatorului placii de baza existand riscul cu siguranta ca driverele prezente pe CD/DVD sa fie versiuni vechi, anterioare ce pot aduce cu ele la pachet bug-uri etc…

 9. Am 2 harduri un ssd si unul normal. Am instalat windows 10 dar acum nu mai vede decat unul SSD nu stiu cum sa fca sa le vada pe amandoua. Daca exista un link de ghidare vas multumi .

 10. Salut! Am un laptop asus x540s, procesor 1.6 dual, hdd 500 gb, ram 4 gb… si problema este ca nu pot instala win 10 pe 64 bits. Imi da eroarea la inceput cu memory management. Pe 32 bits pot să instalez dar nu-mi accepta sistemul sa instalez driverele, pt ca pe dvd-ul cu drivere spune ca merg doar pe 64 bits… Multumesc anticipat :)

  1. Nu vreau să-ți faci mari speranțe, dar de fiecare dată când am întâmpinat această problemă, actualizarea BIOS-ului a evitat apariția respectivei erori.

  1. Unele da, însă nu te baza pe asta. Înainte de a-l instala, asigură-te că dispui de cele mai importante: chipset, grafică și rețea.

 11. Buna, as dori sa stiu de unde pot download windows 10 ? Am incercat de pe site microsoft, de pe torrent, am pus pe stick usb dar nu pot sa il bootez, imi apare bios si atat. Astept raspuns si va multumesc.

 12. Salut, scuze, am si eu o intrebare am avut windows 7 neactivat si mi-am instalat windows 10 din nestire ca la fel va fi neactiv, ce sa fac sa-l activez? ca tot imi zice Activate windows, go ti settings to activate, si mai rau ca la oricare pagina deschisa mi se majoreaza sau micsoreaza scrisul automat, am obosit sa fac mereu cu ctrl+ sau ctrl-, este totusi alta solutie sau cum sa opresc nebunia asta? mersii mult

  1. Pentru activare legală trebuie să cumperi o licență, firește. Altfel nu știu dacă și nici cum se poate face, nici recomandări în acest scop nu voi face vreodată.

 13. Am hard de 1Gb, am instalat win pe o partitie de 200 GB. Dupa instalare se vede doar partitia de 200 Gb. Nu inteleg unde e restul?

 14. Salut am instalat win 10 si a mers bine dar azi cand am pornit laptop ul imi da eroarea your pc run in a problem and need to restart .. Am avut problema si le win 7 si multi mi au zis ca e o setare din bios altii ca e de la hdd dar laptop ul are un an si piesele sunt bune

  1. Buna.am instalat windows 10 . Am creat 2 partiții C si D menționez HDD 2Tb C-100 gb D-1900 gb : dupa crearea partițiilor am instalat windowsul pe C,dupa finalizarea instalari am intran in My Computer doar partiția C o am.partiția D nu imi apare.care este problema?mulțumesc

 15. Buna seara.Va rog un raspuns pentru o intrebare lagata de bios-ul unui laptop (asus rog gl 752 vw).L-am cumparat initial cu hdd de 1 tb si saptamana trecuta i-am luat un ssd m2 samsung evo de 500gb.
  INTREBAREA-Nu stie sa gestioneze 2 harduri ( un hdd si un ssd m2) pentru ca nu are decat 2 optiuni in bios,pe #1 ssd m2 si pe #2 nu vrea decat dvd-ul ?Hdd il vede in”boot override”,il vede si in device manager,dar atat,pot sa bootez separat dupa ambele dar nu il vede pe celalalt.Se poate rezolva ?Multumesc !

 16. Salut am o problema la instalare. Dupa ce fac partitile ,butonul next din dreapta jos nu este activ si nu pot merge ma departe .deci nu pot sa instalez. Ajutor va rog.

 17. Salut am o problema la instalare am achizitionat recent un laptop asus are un program preinstala endless os am facut un usb cu windows ca am inteles ca e singurul care merge problema e ca nu pot sa bootez de pe el

  1. Salut.
   Ai urmat si indicatiile din articolul legat de procedura de bootare?
   Nu uita de verificarea in BIOS a optiunilor legate de Secure Boot ori SATA/AHCI.
   Cu siguranta dispui de un BIOS de tip UEFI, dintre cele recente fiind recomandat sa verifici aspectele mentionate anterior.
   Succes!

 18. Buna ziua,am un laptop asus r417s pe care nu pot reinstala win 10.Imi apare eroarea Windows cannot be installed to this disk.The computer hardware may not support booting to this disk.Ensure that the disk’s controller is enabled in the computer’s Bios menu. M-am uitat e pus pe AHCi(singura varianta).Precizez ca inainte tot windows 10 avea,voiam sa ii dau un reistal.Ce pot face?
  Multumesc

  1. Salut.
   Nu cred ca este necesar sa reinstalezi Windows 10 devreme ce beneficiaza de functia de Refresh ce iti ofera posibiliatea de a face o „curatenie generala”, eliminarea de bloatware/adware etc… cu usurinta.
   Problema in cauza dupa cum ai intuit este din BIOS si este legata de interfata de lucru cu HDD-urile, fiind ncesar sa comuti intre modurile puse la dispozitie acolo Sata Mode/AHCI ori sa te uiti prin setarile legate de Secure Boot, UEFI, verificand sa nu fie dezactivate.
   Problema cu singuranta este din setarile din BIOS stiind sigur din experientele anterioare, totul rezolvandu-se prin documentarea si setarea in mod corespunzator a functiilor mentionate.
   Initial restaureaza setarile initiale de sigurante in BIOS si urmareste optiunile mentionate anterior.
   Succes!

 19. Nu mai pot da acel Refresh,nu mai are sistem de operare,sata mode numa AHCi are,UEFI e enable si Secure Boot e disable ,daca il am pe enable nu pot boota de pe sick sau hdd extern.

  1. Unde era problema pana la urma?
   Nu de alta dar poate este utila postarea si pentru altii ce sunt intr-o situatie similara.

 20. Salut! Am o problema, când se termina etapa de “Windows setup” după acea restartare înloc sa ma dea la setări ma da înapoi la install now. Ce ar trebui sa fac?

  1. Kit-ul de instalare este unul nemodificat si actualizat?
   Ai realizat o instalare dupa stick usb ori dvd?

 21. Am un Asus AIO cu Free DOS nou și un stick butabil. Introduc stick-ul și începe butarea fără să ma intru in BIOS. Dar când ajung la momentul partiționării nu văd cei 256 GB ai SSD-ului. Deci nu am cum să fac partițiile și nu pot merge mai departe. Ce se poate face?

  1. In BIOS SSD-ul este recunoscut?
   Verifica si setarile legate de UEFI si Secure Boot.
   De asemenea stickul cu ce instrument a fost realizat?
   Rufus sau Media Creation Tool?
   Recomand Media Creation Tool daca nu l-ai utilizat deja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.