Instrumente online, gratuite, pentru optimizarea și comprimarea fotografiilor

Înainte de publicarea acestora pe site-urile personale, pentru o descărcare mai rapida, un consum de bandă mai redus, sau pentru a economisi spațiul de stocare oferit în pachetul de hosting contractat, fotografiile trebuie fotografiile trebuie optimizate și comprimate.

optimizare imagini online

Putem face acest lucru cu VJCPNGoo sau, dacă utilizarea acestora nu este posibilă, putem opta pentru oricare dintre aplicațiile online de optimizare și comprimare a fotografiilor. Avem de unde alege, iar eu am să vă propun trei dintre cele mai bune de acest tip.

Pentru a vedea diferențele dintre rezultatele obținute cu fiecare dintre aplicațiile online prezentate în continuare, voi folosi o fotografie realizată de fotograful David Marcu, aceasta, de 900 KB.

TinyJPG & TinyPNG

optimizare efectuata cu TinyJPG

TinyJPG și TinyPNG sunt instrumente diferite ale aceleiași aplicații, ambele specializate în compresia avansată a imaginilor în format JPEG și PNG. Compresia se efectuează prin reducerea numărului de culori ale fotografiei astfel încât datele să ocupe mai puțin spațiu.

După cum puteți afla și pe cont propriu, diferențele vizuale dintre fotografia originală și cea rezultată de pe urma comprimării sunt greu de identificat chiar dacă dimensiunea acesteia a fost redusă de la 900 KB la doar 345 KB, adică cu peste 60%, ceea ce nu e deloc rău!

Compressor

https://cristianls.ro/imagini/2015/03/compressor.jpg

O altă aplicație online cu care putem comprima fotografiile noastre este și Compressor. Aceasta permite comprimarea imaginilor JPEG, PNG, GIF și SVG și oferă de două modalități de compresie.

Prima (Lossy), activată implicit, reduce numărul de culori suficient de mult pentru a micșora spațiul ocupat de fotografie cu până la 90%. Prin urmare, chiar dacă nu se observă, și calitatea acesteia este redusă. A doua, Lossless, disponibilă doar pentru imaginile în format JPG și PNG, elimină doar metadatele și informațiile nenecesare, păstrând calitatea vizuală.

Fotografia utilizată de mine, ocupa după conversia efectuată cu Compressor doar 530 KB, adică cu peste 40% mai putin decât originalul. N-a redus la fel de mult precum TinyJPG, dar compresia a fost efectuată mult mai rapid, iar asta poate fi un avantaj.

Kraken

kraken

Kraken seamănă cu Compressor din foarte multe puncte de vedere, dar totuși este diferit. În primul rând este diferit deoarece permite comprimarea imaginilor stocate deja online, iar în al doilea rând fiindcă dispune și de funcția de redimensionare a imaginii în timpul comprimării.

Din punct de vedere al compresiei este nesatisfăcători. Dacă în loc de prezentarea lor, acest articol ar fi avut rolul de a le clasifica în funcție de spațiul redus în urma compresiei, cu reducerea de doar 29% a dimensiunii fotografiei utilizate de mine pentru a compara cele trei servicii, Kraken s-ar fi la coada clasamentului. Totuși, are și punctele sale pozitive.

În plus față de Compressor și Tiny, acesta oferă și posibilitatea de descărcare a imaginilor comprimate și optimizate sub forma unei arhive zip, precum și încărcarea automată a acestora în contul Dropbox. Cei care vor și mai mult, pot opta pentru versiunea PRO a Kraken, versiune care, printre altele, include un plugin pentru WordPress, posibilitatea de a comprima fotografii cu dimensiuni mai mari de 1 MB și acces la API-ul serviciului, în caz că se dorește dezvoltarea unei aplicații sau al unui plugin care să funcționeze pe baza acestuia.

În fine, o opțiune de reținut în special de către dezvoltatorii de site-uri, plugin-uri și aplicații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.