Lenovo Thinkpad T410 în 2020?

Până să-l văd la vânzare pe eBay, despre Lenovo Thinkpad t410 nu știam nici măcar că există, dar mi-a plăcut atât de mult încât nu puteam lăsa 40€ să ne despartă destinele. O săptămână mai târziu îi schimbam pasta termoconductoare și-i vânturam puținul praf depus pe cooler.

thinkpad T410 - small

Nu știu unde l-a ținut neamțul care mi l-a vândut, dar părea recent scos din cutie. Venea cu 4GB de RAM, fără HDD, baterie ori încărcător, însă pentru 40€ ce pretenții poți avea?!?

O baterie uzată, dar încă în stare bună, m-a costat 11€, RAM și SSD aveam, iar pe încărcător am dat alți 10€. Am „investit” în jucăria aceasta superbă 85€, dar dacă ar fi trebuit să-i cumpăr tot aș fi ajuns la cel mult 110€, bani cu care ar fi fost imposibil să cumpăr ceva nou, mai bun.

Kriptonita

Ecranul e… meh, touchpad-ul e câh, tastatura e WOW!

keyboard thinkpad t410 - small

Chiar dacă nu erau fotogenice, Thinkpad-urile „pre-chocolate” n-au avut nevoie niciodată să dea bine în poze. Cei care dădeau mii de euro pe ele o făceau pentru a lucra confortabil, iar tastaturile acestora erau… cum nu cred că vom mai vedea vreodată.

Detalii precum dimensiunile tastelor Escape și Delete, prezența butoanelor multimedia și feedback-ul fiecărei taste la apăsare, fac diferența dintre o tastatură de calitate, la care tastezi cu plăcere, și una mediocră precum cea montată începând cu XXX30, „chocolate”.

Având tastele poziționate acolo unde trebuie, mâinile nu-ți obosesc atunci când scrii și nici nu-i necesar să îndepărtezi ochii de ecran pentru a localiza Esc-ul ori Del-ul, pentru a urca sau reduce volumul, ori pentru a dezactiva microfonul.

Îmi place atât de mult tastatura lui T410 încât aș plăti bani frumoși pentru a dispune de ea pe T440p. Dincolo de reducerea costurilor și evidente considerente estetice, nu văd alte motive pentru a renunța la un produs atât de bun precum erau tastaturile Thinkpad-urilor „retro”.

Iar dacă toate acesta nu vi se par suficiente: tastatura rămâne rece chiar și atunci când laptopul e pus la treabă la peste 28°C, ceea ce garantează confortul în timpul scrisului.

Lăsând în urmă kriptonita ce mă împiedică să-l vând la rându-mi, ajung la alte caracteristici interesante și foarte utile: buton fizic pentru dezactivarea comunicațiilor wireless, port USB alimentat în permanență (la care-ți poți încărca telefonul fără necesitatea pornirii laptopului), acces rapid la HDD, porturi eSATA și DisplayPort. Lucruri sfinte…

Fetișul

Iar dacă tot am adus vorba de lucruri sfinte, nu puteam să nu aduc în discuție și ușurința cu care se ajunge la componentele interne ale T410, de care te despart doar două șuruburi.

Deși observ că aproape nimeni nu-i interesat de timpul și efortul necesare pentru a ajunge la procesor, pentru mine este foarte relevant acest aspect. Pe termen scurt e bine pentru tine și rău pentru fabricant, că nu-i cumperi un laptop nou la fiecare doi ani, dar pe termen lung sunt șanse mai mari să repeți atunci când „servisarea” unui laptop îți ia 10 minute ori, dacă ești genul care nu se bagă, plătești pentru asta cu 30€ mai puțin decât un posesor de E7250.

Vârtutea

Pentru un laptop fabricat în urmă cu un deceniu, T410 se comportă impecabil dacă îl ajuți cu un upgrade al memoriei RAM și un SSD cât de cât decent. La browsing, office și multimedia, adică 99% din întrebuințările date laptopurilor de către 99% dintre posesorii acestora, se comportă impecabil. Pentru orice altceva există alternative mai bune.

La browsing și streaming îl limitează mai mult adaptorul WiFi decât restul componentelor, însă problema se rezolvă destul de ieftin.

Centrino Ultimate-N 6300

Unele T410-uri vin cu Centrino Ultimate-N 6300, așadar o componentă mai puțin pe care să dai banii, eu n-am dat că-l aveam printre alte câteva pe care le-am adunat de-a lungul timpului, dar dacă ar fi fost nevoie i-aș fi dat fără a ezita.

Prielnicul

Bateria achiziționată de mine cu doar 11€ îi oferă o autonomie decentă, am fost norocos să o găsesc, dar în lipsa ei aș fi optat pentru una generică, esențială dacă se dorește ca laptopul să fie și portabil. Pe mine mă interesa doar să-l pot muta pornit dintr-o cameră în alta.

Una peste alta, T410-ul e Thinkpad-ul pe care n-ar trebui să-l ratați dacă-l găsiți în stare bună și la jumătate din prețul pe care l-ați plăti pe un laptop nou și specificații aparent similare.

Merită achiziționat chiar și în 2020 pentru versatilitatea, calitatea, rezistența sa și garanția că nu ți-l va fura nimeni, că-i prea urât și nici n-ar ajunge prea departe cu el la subsuoară, l-ar lăsa genunchii înainte să-și facă planuri cu el…

12 Comentarii

  1. Da. La 110€ mi se pare cam scump. Aș lua doar dacă ar avea încărcătorul original și bateria în condiții foarte bune. Iar dacă ecranul mai mic nu de deranjează, un X220 cu aceeași tastatură, ori un X230 cu tastatură aproape la fel de bună. Pentru X230 trebuie avută răbdare, recent am găsit unul la 115€ și vânzătorul a acceptat oferta de 105€.
   Al meu l-am cumpărat cu 60€ și 6GB de RAM (ulterior upgrade de display la IPS, 16GB de RAM și SSD = 120€).

 1. Îl poți vedea aici. Dacă am înțeles bine, bateria este bună iar încărcătorul este original. X230 și X220 am văzut că sunt mai scumpe, n-am găsit nimic cu preț apropiat.

  1. Vânzătorul spune că-i refurbished, deci ar trebui să vină cu bateria și încărcătorul genuine. Pare un preț corect.

  2. Multumesc! Si eu, abia il astept! Ciudat este faptul ca vanzatorul nu accepta plata cu PayPal, trebuie platesc ramburs. Este prima oara cand intalnesc asa ceva. Nici nu stiam ca se poate asa. 🙂

  3. Mda, ciudat. Eu nu plătesc prin PayPal pe eBay, ci direct cu cardul înregistrat în platformă, dar de ramburs n-am mai auzit. Sper că te lasă să-l verifici la primire, altfel te complici rău de tot în caz că sunt probleme. Nu vreau să te sperii, dar în astfel de cazuri eBay se cam spală pe mâini, oricum n-ar putea face multe.

  4. Este trimis prin posta, deci nu cred ca poate fi vorba de verificare, din pacate. Merg pe incredere, are aproape 900 de review-uri pozitive. Sper sa nu ajung acolo. 😀 Am gasit si pe OLX unul similar dar are procesorul putin mai slab.

  5. Cel luat de tine pare să aibă cel mai puternic i5 instalat pe acest model, cel de pe OLX îl are pe cel mai slab, n-are de ce să-ți pară rău.
   Vânzătorul pare OK, nici eu nu cred că vei avea probleme.
   Cu ce OS o să-l folosești?

  6. Aș vrea să îi instalez Windows 10. Să văd cum se mișcă, posibil să aibă nevoie și de un SSD. Dacă nu îmi place cum merge, instalez o distribuție Linux. Revin cu un update după ce îl primesc. 🙂

  7. Windows chiar n-am avut pe el, sau cel puțin nu-mi amintesc să fi avut, dar n-are de ce să nu funcționeze bine. Cât despre SSD, depinde de cum îl vei folosi și de cât de pretențios ești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.