Lenovo Thinkpad T410 în 2020?

Până să-l văd la vânzare pe eBay, despre Lenovo Thinkpad t410 nu știam nici măcar că există, dar mi-a plăcut atât de mult încât nu puteam lăsa 40€ să ne despartă destinele. O săptămână mai târziu îi schimbam pasta termoconductoare și-i vânturam puținul praf depus pe cooler.

thinkpad T410 - small

Nu știu unde l-a ținut neamțul care mi l-a vândut, dar părea recent scos din cutie. Venea cu 4GB de RAM, fără HDD, baterie ori încărcător, însă pentru 40€ ce pretenții poți avea?!?

O baterie uzată, dar încă în stare bună, m-a costat 11€, RAM și SSD aveam, iar pe încărcător am dat alți 10€. Am „investit” în jucăria aceasta superbă 85€, dar dacă ar fi trebuit să-i cumpăr tot aș fi ajuns la cel mult 110€, bani cu care ar fi fost imposibil să cumpăr ceva nou, mai bun.

Kriptonita

Ecranul e… meh, touchpad-ul e câh, tastatura e WOW!

keyboard thinkpad t410 - small

Chiar dacă nu erau fotogenice, Thinkpad-urile „pre-chocolate” n-au avut nevoie niciodată să dea bine în poze. Cei care dădeau mii de euro pe ele o făceau pentru a lucra confortabil, iar tastaturile acestora erau… cum nu cred că vom mai vedea vreodată.

Detalii precum dimensiunile tastelor Escape și Delete, prezența butoanelor multimedia și feedback-ul fiecărei taste la apăsare, fac diferența dintre o tastatură de calitate, la care tastezi cu plăcere, și una mediocră precum cea montată începând cu XXX30, „chocolate”.

Având tastele poziționate acolo unde trebuie, mâinile nu-ți obosesc atunci când scrii și nici nu-i necesar să îndepărtezi ochii de ecran pentru a localiza Esc-ul ori Del-ul, pentru a urca sau reduce volumul, ori pentru a dezactiva microfonul.

Îmi place atât de mult tastatura lui T410 încât aș plăti bani frumoși pentru a dispune de ea pe T440p. Dincolo de reducerea costurilor și evidente considerente estetice, nu văd alte motive pentru a renunța la un produs atât de bun precum erau tastaturile Thinkpad-urilor „retro”.

Iar dacă toate acesta nu vi se par suficiente: tastatura rămâne rece chiar și atunci când laptopul e pus la treabă la peste 28°C, ceea ce garantează confortul în timpul scrisului.

Lăsând în urmă kriptonita ce mă împiedică să-l vând la rându-mi, ajung la alte caracteristici interesante și foarte utile: buton fizic pentru dezactivarea comunicațiilor wireless, port USB alimentat în permanență (la care-ți poți încărca telefonul fără necesitatea pornirii laptopului), acces rapid la HDD, porturi eSATA și DisplayPort. Lucruri sfinte…

Fetișul

Iar dacă tot am adus vorba de lucruri sfinte, nu puteam să nu aduc în discuție și ușurința cu care se ajunge la componentele interne ale T410, de care te despart doar două șuruburi.

Deși observ că aproape nimeni nu-i interesat de timpul și efortul necesare pentru a ajunge la procesor, pentru mine este foarte relevant acest aspect. Pe termen scurt e bine pentru tine și rău pentru fabricant, că nu-i cumperi un laptop nou la fiecare doi ani, dar pe termen lung sunt șanse mai mari să repeți atunci când „servisarea” unui laptop îți ia 10 minute ori, dacă ești genul care nu se bagă, plătești pentru asta cu 30€ mai puțin decât un posesor de E7250.

Vârtutea

Pentru un laptop fabricat în urmă cu un deceniu, T410 se comportă impecabil dacă îl ajuți cu un upgrade al memoriei RAM și un SSD cât de cât decent. La browsing, office și multimedia, adică 99% din întrebuințările date laptopurilor de către 99% dintre posesorii acestora, se comportă impecabil. Pentru orice altceva există alternative mai bune.

La browsing și streaming îl limitează mai mult adaptorul WiFi decât restul componentelor, însă problema se rezolvă destul de ieftin.

Centrino Ultimate-N 6300

Unele T410-uri vin cu Centrino Ultimate-N 6300, așadar o componentă mai puțin pe care să dai banii, eu n-am dat că-l aveam printre alte câteva pe care le-am adunat de-a lungul timpului, dar dacă ar fi fost nevoie i-aș fi dat fără a ezita.

Prielnicul

Bateria achiziționată de mine cu doar 11€ îi oferă o autonomie decentă, am fost norocos să o găsesc, dar în lipsa ei aș fi optat pentru una generică, esențială dacă se dorește ca laptopul să fie și portabil. Pe mine mă interesa doar să-l pot muta pornit dintr-o cameră în alta.

Una peste alta, T410-ul e Thinkpad-ul pe care n-ar trebui să-l ratați dacă-l găsiți în stare bună și la jumătate din prețul pe care l-ați plăti pe un laptop nou și specificații aparent similare.

Merită achiziționat chiar și în 2020 pentru versatilitatea, calitatea, rezistența sa și garanția că nu ți-l va fura nimeni, că-i prea urât și nici n-ar ajunge prea departe cu el la subsuoară, l-ar lăsa genunchii înainte să-și facă planuri cu el…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.