Lenovo Thinkpad T440p în 2020? De ce nu?!?

Înainte de a-i înlocui Dell-ului E7250 pasta termoconductoare, despre Lenovo Thinkpad T440p știam doar că există, că-i imens și incomod de transportat. Experiența cu Dell-ul mi-a prins bine pentru ca la alegerea unui substitut al ASUS-ului să țin cont de mai multe aspecte, cum ar fi complexitatea „servisării”, posibilitățile de upgrade, compatibilitatea cu GNU/Linux, etc.

T440p - acces la componente

L-am cumpărat la licitație prin eBay, la un preț relativ bun pentru felul în care arată, de la o firmă din Germania, cu garanție, drept de retur, șamd. În anunț punea că ar avea 4GB de RAM și un i5-4300M, în realitate avea 8GB (2x4GB)  și un i5-4210.

Procesorul mă interesa cel mai puțin, plănuiam să-l înlocuiesc cu un i7-4XXXMQ (ceea ce am și făcut între timp), nu conta versiunea, ci doar să fie compatibil cu socket-ul G3.

Upgrade CPU la i7-4700MQ

Aș fi preferat un i7-4702MQ ori un i7-4712MQ, pentru TDP-ul de 37W, dar n-am găsit niciunul care cu tot cu transport să mă coste sub 80€, cât eram eu dispus să plătesc pentru înlocuirea procesorului, dar toate aveau prețuri peste bugetul alocat.

De altfel, sub acest prag n-am găsit niciun i7 compatibil, iar după aproape o lună de căutări am schimbat tactica: în loc de a căuta procesoare, am început să caut laptopuri defecte cu i7. Astfel am găsit un Toshiba L50, care avea unul dintre procesoarele compatibile: i7-4700MQ.

Stătea de ceva timp la vânzare, dat fiind că vânzătorul a omis să treacă modelul procesorului. L-am contactat, mi-a confirmat ca procesorul era cel pe care-l căutam eu și că era în stare bună de funcționare. Încă nu-s convins că știe ce-a vândut.

Cu transport plus comisioane Wallapop am ajuns la 88€, dar în afară de placa de bază, care e defectă, pot vinde celelalte componente (baterie, ram, carcasă, tastatură, display, etc) pentru prețul plătit de mine. E drept, în timp, dar fiecare componentă vândută va reduce costul total.

Upgrade display HD la FHD IPS

Niciunul dintre vânzătorii găsiți pe eBay dispun de modelul anunțat, îți aruncă în descrierea anunțului că e posibil să nu aibă pe stoc modelul respectiv și să primești unul compatibil. Mi-am dat seama la timp, am anunțat vânzătorul că nu mă interesează să plătesc 50€ pe altceva, iar acesta a preferat să-mi returneze banii.

Așa am ajuns la Thinkpad L450, pe care l-am cumpărat cu 60€ pentru a-i demonta display-ul și trackpad-ul (pe care oricum intenționam să-l achiziționez separat). Bonus, mai primeam o carcasă impecabilă și o baterie funcțională.

În realitate, am primit un laptop complet funcțional după un reset CMOS.

Lenovo Thinkpad L450

Până la urmă am folosit doar display-ul, trackpad-ul i l-am remontat câteva ore mai târziu.

Trackpad-ul, deși e un Synaptic, nu mă interesează. Am ajuns la această concluzie folosindu-l, îl găsesc mult mai practic pe cel original. Probabil, dacă aș fi utilizator de trackpoint altfel ar fi stat lucrurile. Blocam degeaba 30€ dacă l-aș fi cumpărat.

Trăgând linie, dacă ar fi să mă iau după prețurile practicate pe eBay și Wallapop pentru L450-uri, am câștigat cel puțin 90€ și un display FHD IPS decent. Mă interesa să fie luminos, să aibă rezoluție FHD și unghiuri de vizibilitate foarte bune, iar acesta îndeplinește condițiile. În plus, e de doar 4.6W. E drept, nu-i cel pe care mi-l doream, dar este cel de care am nevoie.

Dacă placa de bază ar fi fost defectă, display-ul m-ar fi costat 15€ după revânzarea componentelor rămase (carcasă, tastatura, trackpad, display, baterie), cu mult mai puțin decât cel comandat inițial de pe eBay.

Upgrade memorie RAM

În carantină „upgradasem” ASUS-ul la 16GB de memorie RAM. Am mutat modulele pe T440p.

RAM T440p

Ideale pentru Thinkpad ar fi fost module DDR3L, însă funcționează impecabil cu DDR3 (și o face aproape zilnic, 7-8h/zi, de mai bine de o lună).

Upgrade HDD la SSD + Caddy

Tot în carantină cumpărasem un SSD de 500GB pentru ASUS, iar deoarece T440p-ul venea cu un HDD, puteți deduce deznodământul. Aș fi păstrat HDD-ul pentru a-l monta în Caddy, doar că… vă mai aduceți aminte de SSHD-ul montat în rack-ul legat cu sfoară?

caddy chipal t440p

Caddy-ul m-a costat 9€, l-am cumpărat de pe Ali, unde cei de la CHIPAL îl vând la suprapreț sub pretextul că e special conceput pentru T440p și alte modele de Thinkpad asemănătoare.

Am motive să cred că e același produs pe care tot ei îl vând cu prețuri între 2 și 4€ și la care, cel puțin teoretic, ar trebui să-i adauge un panou de plastic diferit (mie mi l-au trimis direct pe cel de 4€), astfel încât dpdv estetic să nu se remarce vreo diferență. Eu a trebuit să folosesc panoul CD-ROM-ului, cel cumpărat venea cu decupajul vizibil în fotografii.

HDD-ul din T440p și cele două module a 4GB fiecare cu care venea, le-am montat în ASUS, pe care l-am și vândut imediat, ca atare, pentru 200€, cu 5€ mai mult decât dădusem pe T440p + transport: 200€.

Sistemul de operare

Plănuiam să-l folosesc cu Pop_OS!, dar l-am lăsat cu Windows 10 Pro (pentru care includea licența) și cu care funcționează mai bine și are o autonomie mult mai bună.

specs t440p

Merge chiar și OS X pe el, practic această compatibilitate aducându-i parte din faima de care se bucură actualmente.

Temperaturile

Când treci de la un procesor de 37W la unul de 47W te poți aștepta la surprize. Deși autonomia a fost redusă cu aproximativ 30-45 minute, încă e OK, iar temperatura nu este exagerată, la idle menținându-se în jurul a 40 °C, iar în full load la 75-78 °C având TPFC-ul activ pe modul Smart 2 (aprox 3600 rpm):

TPFC THINKPAD

Pare mult, dar la o temperatură ambientală de 28 °C e inclusiv puțin:

temperatura ambientala

Iar Lenovo vinde acest laptop și cu CPU de 47 W și același cooler. Cu alte cuvinte, nu riști ca frecvența noului procesor să fie limitată din această cauză. Iar în cazul meu nici n-au fost episoade de genul, doar momente în care ventilatorul părea că vrea să iasă prin tastatură.

Deocamdată n-am simțit nevoia de undervolting.

Concluzii personale + resurse utile

Toată lumea se plânge de dimensiunile T440p-ului. Într-adevăr, este de trei ori mai gros decât E7250-ul și cântărește aproape dublu, dar e ușor de „upgradat” și curățat. Îi deșurubezi două șuruburi, glisezi capacul și faci ce ai nevoie să faci. În plus, nu pocnește din toate încheieturile atunci când îl apuci mai zdravăn. Iar eu l-am cumpărat pentru a înlocui ASUS-ul K55A, față de care e chiar delicat.

BIOS-ul e destul de chel: nu poți particulariza tipul de încărcare al bateriei, nu poți activa iluminarea automată a tastaturii (nici la atingerea tastelor și nici permanent). Cititorul de amprente e slăbuț rău de tot, aproape inutilizabil chiar și în condițiile în care înregistrezi aceeași amprentă pentru fiecare dintre cele 5 registre disponibile. Webcam-ul nu e dintre cele mai bune și nu e compatibil cu Hello.

Fără TPFC i se încălzește partea dreaptă a tastaturii, că BIOS-ul e configurat să pornească ventilatorul doar atunci când realmente e nevoie, iar nevoie pentru inginerii care l-au conceput este, din câte mi-am dat seama, abia când procesorul atinge 65 °C.

N-ai nicio șansă să configurezi BIOS-ul astfel încât ventilatorul să funcționeze permanent fără TPFC. Ventilatorul pare robust, dar preventiv am cumpărat unul nou de rezervă, pentru a-l avea la îndemână în caz că actualul decide să mă lase cu ochii în soare la un moment dat. M-a costat doar 3€, liniștea mea interioară merită cel puțin 4.

Sunetul e… de conservă. Despre microfonul integrat, în schimb, am doar cuvinte de laudă. Pe Teams sunt înțeles de interlocutori chiar și în medii zgomotoase, dovada că Lenovo a făcut o treabă bună la acest capitol.

Oricum ar fi, n-ai nici o șansă să cumperi ceva mai bun sub 200€, iar dacă bugetul îți permite, cu alți 200 și puțină îndemânare, îl duci lejer la performanțe cu mult peste ceea ce un laptop actual de 7-800€ îți poate oferi.

Iar dacă nu le vrei pe toate ieri, îmbunătățirile îți pot ieși inclusiv gratis. Contribuie și Lenovo, care încă îi actualizează bios-ul, driverele și utilitățile.

Resurse utile pe subiect:

Cu i5, 8GB de RAM și un SSD (l-am folosit cu acest CPU zilnic, aproape două săptămâni), caz în care prețul se învârte în jurul a 200€ pe eBay, T440p e ok pentru a studia ori lucra (Office, AutoCAD, etc). Dacă vrei să poți edita video-uri ori virtualiza fluid, va fi necesar saltul la i7.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.