Folosiți Linux pentru a vă impresiona prietenii? Trebuie să cunoașteți cmus, un player audio pentru Terminal!

La noii adepți ai Linux mi-e drag cel mai mult entuziasmul cu care îți vorbesc despre distribuția GNU/Linux pe care au descoperit-o și folosesc de câteva zile, desigur, indiscutabil „superioară din toate punctele de vedere sistemelor de operare Windows”. Pentru ei este acest articol, fiindcă ei sunt singurii utilizatori Linux care preferă să se complice atunci când există spectatori, pentru a le demonstra acestora competențele dobândite. Pe ei îi va încânta cmus, progrămelul simpatic ce transformă linia de comandă într-un player audio complet.

cmus: player audio în terminal

cmus poate fi instalat și utilizat în Linux (Ubuntu și derivate, Fedora, openSUSE, ArchLinux și derivate, OpenBSD, Cygwin, FreeBSD, NetBSD și Mac OS X), și folosit inclusiv pentru a reda last.fm.

Pentru instalarea în Ubuntu sau derivate:

sudo apt-get install cmus

Pentru instalarea în ArchLinux sau derivate:

pacman -S cmus

După instalare, tastați cmus în Terminal și apăsați Enter. Pentru a adăuga melodii în playlist apăsați 5 și navigați la folderul în care se află muzica. Apăsați a pentru a adăuga melodiile din folder.

adaugare muzica in cmus

Nu veți primi nicio confirmare în afară de selectorul care va sări la următorul folder. După ce ați adăugat toate melodiile dorite tastați :save și apăsați Enter pentru a salva playlist-ul.

ascultare melodie inainte de adaugare in cmus

Pentru a porni redarea reveniți la cmus (../), selectați melodia pe care doriți să o ascultați și apăsați Enter. Pentru a amesteca piesele (reda aleator), apăsați s, iar pentru pauză/play apăsați c.

Pentru a închide cmus fără a pierde setările tastați :q și apăsați Enter, iar dacă doriți să cunoașteți mai multe despre el, vă invit să aruncați o privire peste tutorialul oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.