Logica vameșului român…

Decât să cumpăr același produs din România la un preț de câteva ori mai mare, am preferat să-l comand direct de la sursă, din Hong Kong, și să aștept două săptămâni până să ajungă. Am făcut comanda, am plătit, m-am bucurat ca un copil când am văzut că au expediat-o chiar a doua zi și am așteptat. A ajuns în România într-o joi, la BSI București, de unde urma să fie trimisă spre Sibiu, și de unde chiar a plecat a doua zi. În Sibiu a ajuns marți, adică trei zile mai târziu, iar cum oficiul poștal care procesează trimiterile externe are program de gravide, de la 09:00 la 12:00, marțea și miercurea, m-am prezentat ca o floricică miercuri dimineața să-l ridic, cu „tracking number-ul” scris pe-ul bilețel.

Ajuns la oficiul respectiv, după aproape o oră de așteptat cumințel la coadă, ajung în fața doamnei care mă și ia la întrebări:

— Dați-mi avizul! Unde-i avizul?
— Păi nu-l am, dar am tracking-ul…
— Da’ de ce n-ați așteptat avizul?!? Spuneți-mi numărul…
— RQ248….

Ia un caiet studențesc, îl răsfoiește câteva minute, apoi spune:

— Mda, a ajuns…

Dispare după o ușă și revine după câteva minute cu un colet sifonat bine de tot.

— Ăsta-i. Aveți buletinul?
— Da, poftiți, și-i întind buletinul.

Mâzgălește ceva în caietul scris de mână, îmi dă să semnez, apoi întinde coletul unui tip plictisit aflat la o masă din vecinătatea pupitrului și mă îndeamnă „să fac vama”.

Desfac coletul și scot din el minunăție de tub cu aspect suspect.

nemesis

— Ce-i ăsta? Mă întreabă într-o doară vameșul.
— Un tub de metal…
— Asta văd, dar cum se folosește?
— Păi pun o baterie în el și la capătul cu filet înfiletez un atomizor…
— Ce-i ăla?!?
— Ceva de la țigara electronică…
— Aaaaaaa! Păi pentru țigări se plătește TVA… Ia să vedem valoarea… Deci, îmi spune după ce calculează ceva, aveți de plătit 25 de lei!
— Îi iei TVA?!? Întreabă cucoana de la pupitru. Că dacă-i iei tu, tre’ să-i iau și eu 2 lei și…

Ce rost mai avea să-i spun individului că țigara electronică nu se încadrează în…

Nu se acordă scutiri de la plata taxelor vamale, TVA și accize pentru următoarele categorii de bunuri:
a) produse alcoolice;
b) parfumuri și ape de toaletă;
c) tutun și produse din tutun.

Dacă-i spuneam că țigările electronice nu funcționează pe bază de tutun și că împortul cestora nu au fost încă reglementat aparte față de alte produse de uz cotidian, sigur ar fi găsit vreo chichiță să mă facă să plătesc TVA-ul, așa că nu mi-am bătut capul, am plătit tot ce aveam de plătit și-am plecat înainte să plouă iar și să mă taxeze pentru osteneala depusă la deteriorarea coletului în timpul transportului.

Bonus

Înaintea mea, un chinez se prezintă la pupitru, îi explică doamnei că așteaptă un colet, îi întinde avizul, doamna dispare câteva minute în spate de unde încep să se audă niște zdrăngănele de parcă se luase la bătaie cu tot ce găsise pe-acolo, apoi revine cu un sac de plastic de genul celor folosite pentru gunoiul menajer, burdușit bine cu chestii. Ajunge în fața pupitrului, pune o față de nevinovată bătută de soartă și spune:

— Vă rog să ne scuzați, dar coletul dumneavoastră s-a deteriorat puțin în timpul transportului….

Al naibii colet cum s-a deteriorat el așa, de unul singur în timpul transportului…

7 Comentarii

  1. Pentru că a un produs de $30 nu merită să plătesc $49 transport + taxe (că DHL plătește tot fără să comenteze, apoi îți aduce factura).
   Altfel, DHL mi-a adus comenzi din alte state UE astfel încât să n-am nimic de comentat.

 1. Si eu am avut ceva peripetii cu duduile alea pensionare de la posta.. Pe ce se misca de zici ca ele au inventat miscarile „slow motion”, cand ajungi in fata tejghelei incep sa faca gura, daca ai sau nu toate hartiile, fie ca platesti taxe pt masini, fie ca iei colete, fie ca platesti ceva mandate. Eu totusi stau sa ma gandesc, ele oare nu stiu ca ele sunt platite din banul contribuabilului?

 2. Domnule Cristian ,ieri cand am vrut sa intru pe site-ul dumneavoastra imi aparea chestia asta „There doesn’t seem to be a wp-config.php file.”

  1. Au fost ceva probleme cu serverul. Am remediat problemele abia spre dimineață.

 3. Asta nu-i nimic, stai sa vezi ce-nseamna sa trimiti un colet din Romania in alta tara prin posta romana. Iti vine coletul inapoi dupa cateva saptamani, dupaia il mai trimiti o data, dupaia se pierde te miri pe unde si tipa de la ghiseu ridica precum animalu’ din umeri ca n-are net sa verifice unde e coletu, suni la bucuresti… aia nu pot urmari coletu mai departe de vama din Romania, vrei sa depui o sesizare-n scris dar singura doamna din oras care se ocupa de preluarea sesizarilor nu e la servici ca lucreaza numai pana la 12, te duci a doua zi inainte de ora 12 dar ea tocmai a intrat in concediu vreo doua saptamani , te duci peste doua saptamani si culmea e plecata putin pana in oras cu ceva treaba, vii peste o zi si te intalnesti in cele din urma cu ea , te apuci sa-i scrii sesizarea pe o coala A4 si iti cere sa scrii mai citet ca ea nu intelege.
  Concluzie : Fratilor, evitati pe cat posibil colaborarea cu POSTA ROMANA! Sunt incompetenti!

Lasă un răspuns

*