Meizu MX5: review după trei săptămâni de utilizare

Meizu, un fabricant de smartphones din China care alături de Xiaomi, OPPO și OnePlus și-a propus să aducă în buzunarele utilizatorilor de Android telefoane cu caracteristici premium la prețuri accesibile, a lansat în 30 iunie al cincilea membru al familiei MX: Meizu MX5.

Meizum MX5 - display

Eu l-am comandat în prima săptămână a lunii octombrie, când a apărut în depozitul european al celor de la GearBest, și a sosit pe 16. L-am folosit aproximativ o săptămâna cu Flyme OS 4.5, după care, spre sfârșitul lunii, când Flyme OS 5 a fost prezentat, am făcut upgrade la acesta.

Despre Flyme OS 5 v-am vorbit deja, v-am spus acolo ce-mi place și ce nu-mi place la versiunea profund personalizată de Meizu, așadar, în rândurile ce urmează, vă voi vorbi despre cum se comportă MX5 în activitățile zilnice, despre display, performanțe, autonomie, conectivitate și nu în ultimul rând, despre construcția acestuia.

Specificații tehnice

 • Procesor MediaTek Helio X10, ARM® Cortex®-A53™ 2.2 GHz octa-core.
 • PowerVR G6200 GPU
 • 3GB LPDDR3 RAM, 16 sau 32 GB de memorie internă
 • Display AMOLED de 5.5 inci, 401 ppi (retina), protejat de Corning® Gorilla® Glass 3 (sticlă ce protejează și lentila exterioară a modulului foto).
 • Cameră foto principală de 20.7 mpx, ƒ/2.2, Laser-aided focusing și flash dual-tone.
 • Cameră foto secundară de 5mpx, ƒ/2.0.
 • 802.11 ac/b/g/n Wi-Fi (2.4GHz/5GHz) & Bluetooth 4.1
 • Hall Effect sensor, Gravity sensor, IR proximity sensor, Gyroscope, Ambient light sensor, Touch sensor, Digital compass, GPS, A-GPS, GLONASS.
 • Dual SIM, FDD-LTE / TD-LTE / TD-SCDMA / WCDMA / GSM (apropo, compatibil cu rețeaua Digi Mobil 4G).

Ambalare

Cutia în care este ambalat Meizu MX5 parcă ar fi o carte. La deschiderea acesteia ai o descriere scurta a principalelor caracteristici ale telefonului și câteva instrucțiuni pentru utilizarea sa. Deoarece eu am cumpărat versiunea destinată pieței chinezești, aceste instrucțiuni, evident, sunt în chineză.

Magazinul de la care l-am achiziționat mi-a trimis un soi de adaptor pentru a putea folosi încărcătorul (cinezesc ?!?), iar în cutie am găsit încărcătorul, un cablu de date, o cheiță pentru deschiderea slotului SIM și certificatul de garanție.

Construcție

Meizu MX5 este construit din metal, plastic și Gorila Glass 3. Spatele și lateralele sunt din metal, în timp ce marginile superioare și inferioare, din plastic.

Meizu MX 5: ce eplastic si ce e metal

Habar n-am care este rezistența acestora la căzături că, din fericire, încă n-a avut parte de așa ceva. Cert este că uneori împarte buzunarul cu cheile și a ieșit întotdeauna nevătămat.

E un dispozitiv unibody, adică dintr-o singură bucată, iar cartelele SIM se introduc pe lateral, prin partea stângă dacă telefonule este privit din față. Slotul pentru SIM-uri are un mic joc de 1-2 mm, dar nu afectează citirea corectă a acestora.

slot SIM

Spre partea inferioară, respectivul slot pare ieșit înafară cam 0.5 mm.

În partea superioară avem mufa jack și microfonul de atenuare a zgomotelor de fundal.

Jack și microfon de atenuare zgomote

În partea inferioară avem microfonul pentru convorbiri și înregistrări, portul USB și difuzorul.

microfon usb difuzor

Pe lateralul drept avem două butoane, cel de oprire/pornire/deblocare și cel de control al volumului. Par a fi din metal, dar nu știu să vă spun cu certitudine.

buton oprire/pornire/blocare și volum

Pe partea frontală avem un singur buton fizic, mTouch 2.0. Acesta îndeplinește mai multe sarcini:

 • la apăsare ne readuce la ecranul principal.
 • la atingere îndeplinește funcția Back.
 • citește amprentele pentru deblocarea telefonului sau a aplicațiilor.

Meizu MX5 butonul mTouch

În partea superioară, deasupra ecranului, avem ledul de notificare, difuzorul, senzorul de proximitate și camera foto secundară.

Difuzorul e poziționat extrem de prost. De exemplu, atunci când te joci sau vizionezi un video pe YouTube, acoperi difuzorul cu podul palmei sau arătătorul mâinii drepte. Greșeala asta nu o face doar Meizu, ci ceilalți fabricanți, inclusiv Samsung și Apple.

difuzor pozitionat prost

HTC poziționa difuzorul în partea frontală, locul ideal în opinia mea, dar dacă acest lucru nu este posibil, decât într-un loc în care să-l acopăr când mă joc, îl prefer în spate.

Butoanele…

… au un păcănit ciudat, care te duc cu gândul la butoane de calitate îndoielnică. Te obișnuiești rapid cu zgomotul, în doar câteva ore, dar mica pleznitură pe care o auzi în primele ore de utilizare numai încredere nu-ți inspiră.

Deocamdată n-am auzit pe nimeni care să se plângă că unul dintre butoane au cedat, poate nici nu este vorba de resorturi de proastă calitate, ci doar de un model mai zgomotos.

Camera foto principală

E același senzor Sony pe care-l are în construcție și MX4. E un senzor bun, chiar foarte bun aș putea spune, dar se pare că în niciuna din situații fabricantul n-a știut să profite de el și să-l scoată în evidență. Fotografiile pe care le faci cu Meizu MX5, comparativ cu cele pe care le faci cu un Samsung S6 Edge+ sunt, în cel mai fericit caz, mediocre.

Fotografiile din galeria de mai sus, asupra cărora nu a fost adusă nicio modificare, vorbesc de la sine. Am încercat să fotografiez în toate condițiile de luminozitate posibile tocmai pentru a vă arăta ce poate face senzorul din modulul foto al Meizu MX5.

În ultimele trei fotografii, prima dată am focalizat paharul, a doua oară masa (stânga jos), iar în a treia am focalizat paharul și apelat la „bliț”.

Majoritatea fotografiilor ies neclare, de parcă le-ai fi făcut în timp ce coborai scările pe skateboard. E drept că modul manual ajută, dar câți dintre utilizatorii de smartphone-uri îl folosim? Majoritatea scoatem telefonul, facem fotografia și ne vedem de-ale noastre.

Performanțe

Actualmente, pe android 4.4+, un procesor quad-core de cel puțin 1 GHz și 2 GB de memorie RAM asigură necesarul de putere de calcul pentru ca aplicațiile să se comporte exact așa cum trebuie.

Un octa-core de 2,2 GHz și 3 GB de memorie RAM nu schimbă cu nimic situația. Mai rău n-are cum să fie, de mai bine nu este loc. Diferențe, dacă mă întrebați pe mine, sunt în jocuri. N-am reușit să găsesc niciun joc care să-mi facă probleme pe Meizu MX5.

AnTuTu 5.7.1 nu are neapărat o părere foarte bună despre el. De altfel, îmi poziționează telefonul, din punct de vedere al performanței, inclusiv sub… Meizu MX5 (?!?).

Știu la ce vă gândiți, m-am gândit și eu, dar inclusiv fabricantul m-a asigurat că n-am motive să-mi faci griji pentru autenticitatea dispozitivului achiziționat de mine.

Dacă tot am adus vorba de performanțe, Meizu MX5 se ridică la nivelul lui Galaxy S6 Edge. Nu o spun din auzite, ci din poziția unuia care le-a avut pe ambele în mâini suficient timp încât să poate identifica diferențele. Teoretic, Helio X10-ul e mai puternic decât Exynos-ul 7420, dar se pare că cei de la Meizu n-au știut să-l aprecieze la adevărata sa valoare.

Meizu MX5 multi-core

Ce vedeți mai sus e un grafic reprezentând performanțele Meizu MX5 în testele multi-core, conform datelor obținute de la Primate Labs.

În fine, eu nu mi-am cumpărat acest telefon pentru a fi cap de listă în AnTuTu, ci pentru rapiditatea sa și pentru cititorul de amprente (și softul care face posibilă utilizarea sa) fiabil indiferent de poziția oricăruia dintre cele 5 degete ale căror amprentă ai înregistrat-o. L-am cumpărat pentru acumulatorul și optimizările care asigură garantat 5 ore de ecran activ în condițiile în care planul de energie ales este cel care asigură cea mai bună performanță.

https://www.youtube.com/watch?v=1SBr6s45Rng

Aplicațiile de care am nevoie le deschid și așa le las, doar trec de la una la cealaltă în funcție de ce anume vreau să fac cu telefonul. Nu folosesc task killers, nu sunt de acord cu utilizarea acestui tip de aplicații; a explicat Radu, aici, de ce nu sunt bune, așadar nu văd necesitatea unor noi explicații în acest sens.

Sistem de operare și aplicații

Meizu MX5 vine din fabrică cu Android 5.0.1. Între timp, a primit upgrade la Android 5.1. Nu vorbim de un Android pur, ci de o versiune a acestuia, cum îmi place mie să spun, profund personalizată și optimizată de fabricant, lansată sub numele de Flyme OS.

Bloatware-ul e din belșug, dar eu am dezinstalat tot ce n-aveam nevoie sau le-am înghețat, folosind Titanium Backup Pro, pe toate celelalte ce nu puteau fi dezinstalate.

Îmi pare rău că n-am făcut screenshot-urile cu Titanium Backup înainte să instalez lotul de aplicații pe care le folosesc intens, dar rolul acestora este acela de a vă da un punct de pornire în situația în care aveți un Meixu MX5 sau intenționați să achiziționați unul și vreți să știți ce anume trebuie păstrat și ce anume poate fi „înghețat” în siguranță.

Concluzii

Aș mai avea atât de multe de spus despre Meizu MX5, majoritatea de bine, încât nu mi-ar ajunge nici zece review-uri pentru a acoperi fiecare subiect în parte, dar din păcate m-am lungit deja mult mai mult decât ar fi trebuit.

Procesorul este cu mult peste ceea ce necesită un smartphone al momentului, despre cantitatea și rapiditatea memoriei RAM pot spune practic același lucru, iar acumulatorul, de 3050 mAh asigură autonomia de care ai nevoie chiar și într-o zi în care ai folosit telefonul intens (6 ore de ecran activ).

Ecranul este de foarte bună calitate, are unghiuri de vizibilitate excelente, iar cel montat pe MX5 nu mai suferă de bolile celui montat pe al patrulea membru al familiei MX. Cititorul de amprente dă greș foarte rar în citirea amprentei, făcând ca deblocarea telefonului să pară o simplă activare a acestuia.

Nici sunetului n-am ce alt cusur să-i găsesc în afară de poziționarea difuzorului, în opinia mea, total greșită.

Altfel, dacă încă nu l-aș fi cumpărat, acum că-l cunosc, încă mi l-aș mai fi dorit! Avem de-a face cu un telefon bun, cu mult peste ceea ce putem găsi la același preț, indicat atât pentru cei care vor ca aplicațiile să se deschidă într-o clipita, cât și celor care vor să se joace sau să vizioneze video-uri în cele mai bune condiții.

Preț și disponibilitate

Versiunea achiziționată de mine, cea cu 32 GB de memorie internă, poate fi achiziționată de la GearBest cu 367,90$ cu livrarea din depozitul UE, sau cu 319,79$ cu livrarea din depozitul HK. Dacă preferați să-l cumpărați de la un retailer din România, puteți achiziționa versiunea cu 32 GB spațiu de stocare de la eMag cu 2249,99 lei, sau cea cu 16 GB spațiu de stocare de la QuickMobile, cu 1599,99 lei.

58 Comentarii

 1. Am vazut ca farte putine modele au optiunea de a alege depozitul. Banuiesc ca la cele la care nu scrie, se livreaza din China, nu?

  1. Da. În cazul în care apare opțiunea, dar când o selectezi ești invitat să alegi alt depozit, cel mai bine ar fi să-i întrebi când va fi disponibil.

 2. Foarte interesant telefonul, mai ales din prisma pretului. Legat de eroarea din AnTuTu nu este ceva nou. Meizu cu procesor esinux (de pe s6) il depaseste in performate pe note 5. Nu mai stiu unde am vazut asta.

 3. Mulțumim pentru articol! Să-l stăpâniți sănătos și de-abia aștept și alte review-uri (eventual și liste de posibile viitoare achiziții având în vedere că se apropie „acea perioadă” a anului :)) )

 4. Totusi , nu este cam scump ? Zic si eu , este doar o parere , nu ma pricep la asa ceva . Dar cred ca la banii astia eu mi-as lua un Lumia 930 (din ce vad pe Ebay.de au acelasi pret).

  1. Până-n 400$ (1600 lei), versiunea de 64 de biți nu e scumpă având în vedere de cum se comportă, cum e construit și de ce e capabil. În schimb, prețul cu care este comercializat în România mi se pare exagerat.

  1. Daniel, ZUK 1, care a fost la un moment dat o opțiune de luat în calcul, are acum același preț. Parcă 319,79$ ți se părea mult, 319,90$ nu?
   Apropo, când am comandat eu MX5-ul, costa cu vreo 50$ mai mult.

 5. Care au fost motivele pentru care ai preferat Meizu in loc de Oneplus sau Lenovo? Cam toate 3 telefoanele au cam aceleasi specificati. Legat de garantie, se livreaza asa ceva cu telefoanele comandate pe de gearbest (vrun certificat de garantie ?).Oricum toate telefoanele de la Oneplus X, la Zuk Z1 si MX5 sunt destul de potente, banuiesc ca vor primi upgrade chiar pana la android 8 (cine mai stie cum isi va numerota google versiunile de android, ca 6.0 era mai mult un 5.2 dupa mine).

  1. Cititorul de amprente foarte fiabil, viteza Flyme OS și Helio X10 (octa-core, 64 bit). La OnePlus Two (OPT) m-a speriat noul OS. Dacă rămâneau pe CyanogenMod poate că l-aș fi ales. ZUK n-a prea fost o opțiune deoarece îmi doream un smartphone cu procesor de 64 biți și 8 nuclee. Nu mă încânta foarte tare nici Adreno 330.

  2. De aproape două săptămâni programul mi-e dat peste cap, puținul timp liber pe care-l aveam îl dedic acum pregătirilor unui eveniment important și rezolvarea unor probleme de sănătate.

   Dacă n-ar fi existat sâmbătă și duminică, multe dintre ultimele articole de pe blog n-ar fi apărut încă. Îmi pare rău, dar nu prea am încotro.

 6. Ai testat multe telefoane. Ce poti spune despre diagonala ecranului. Care ar fi cea mai potrivita pentru un utilizator obisnuit. Cum e cuun gigant de 5,5 inci?

 7. M-ai convins sa-mi iau Meizu :D !!!
  Dar totusi as vrea sa stiu ce parere ai despre Mx5 PRO, varianta de 3 GB, se merita fata de Mx5 ?

  1. Se spune că procesorul ar fi mai bun, dar mie îmi place cum se comportă MX5, n-am nevoie de mai mult. Pentru a-ți spune dacă merită diferența, ar trebui să fi folosit pro-ul măcar câteva zile. Nu știu ce să-ți spun în afară de faptul că eu sunt foarte mulțumit de MX5, că update-urile vin frecvent, ceea ce e foarte important la un telefon. Uneori sunt probleme cu anumite aplicații, dar probleme pe care le-am întâlnit și pe alte telefoane. De exemplu, Twilight nu face nimic pe MX5. E ca și cum n-ar exista… :)

  2. M-am decis! In cateva ore imi voi comanda Pro-ul. As fi asteptat pana de Black Friday dar nu mai am rabdare :D.
   Datorita reviewului tau mi-am indreptat atentia spre Meizu si nu spre Lg (G4) sau Samsung (S6), MULTUMESC !!!

 8. Salut,
  Tocmai mi-am cumparat si eu un Meizu MX5 si l-am returnat de indata. Motivul? – ecranul este de proasta calitate si aici ma refer la faptul urmator: atunci cand faci swipe stanga/dreapta, imaginea ramane putin in urma si iti da senzatia de „ghosting”. La fel si atunci cand faci scroll pe text, imaginea se comprima putin dupa care se intinde. (Panel-ul folosit este de generatia 2013.)
  Sau sa fie doar un produs de proasta calitate pe care l-am nimerit eu?
  Ai semnalat asemenea problema?

 9. salut,ca posesor de meizu mx4,mx5 si recent achizitionat Meizu Pro 5,pot sa spun ca pro 5 ul sterge pe jos cu orice alt telefon de top,cu flyme 5.1.1 si android 5.1 telefonul zboara,bateria tine cu lejeritate 24h si in jur de 5-6 ore de ecran activat,mx 5 ii un telefon foarte bun,singurul lui minus fiind bateria iar la mx4 bateria tine foarte bine doar ca procesorul nu se ridica la nivelul lui mx5 sau pro 5,oricine doreste sa isi achizitioneze orice meizu din gama mx sa o faca fara dubii.

 10. Salut,Cristian.
  Ma intereseza ce ai alege tu dintre Lenovo Zuk Z1,Xiaomi Redmi Note 3 si Meizu MX5(diferenta de pret dintre ele nu este nici o problema).Daca se poate si cateva argumente ar fi super.Mersi.

  1. Aș alege Lenovo Zuk Z1, că Meizu MX5 am, iar un Xiaomi Redmi Note 3 am comandat alaltăieri. Suficiente argumente!? Glumesc!

   Redmi Note 3 pentru bateria mai mare, prețul mai mic, specificații și performanțe de Meizu MX5 în aplicații și jocuri + compatibilitate cu gadgeturile Xiaomi.

   Zuk Z1 aș alege doar dacă m-ar interesa în mod special CyanogenMod, dar și pentru acumulatorul mare.

   Meizu MX5 pentru Flyme OS, care e deja destul de matur, foarte bine optimizat și e cel mai rapid ROM folosit de mine, pentru deblocarea cu amprentă, care este deosebit de fiabilă (habar n-am cum e la celelalte, că n-am avut ocazia să aflu), încărcarea rapidă, care s-a adeverit a fi deosebit de utilă, pentru gesturi și butonul unic.

  2. Mersi frumos de raspuns,dar de asa zisul efect de „ghosting” la ecranul de la Meizu ai avut?Daca da,cum se „comporta” mai exact?Si eu inclin spre Meizu dar ma intereseaza daca ecranul e ok sau nu.

 11. Cel mai probabil tu ai versiunea de soft în chineza pe el și asta nu îți permite să instalezi anumite aplicații. Si eu am un mx5 și mi-am instalat versiunea internațională și nu am nici o problema cu absolut nici o aplicație.

  1. Nu puteam face review după schimbarea versiunii firmware-ului, că lumea s-ar fi așteptat la altceva cumpărându-l. Trecerea la firmware I/G am făcut-o mai târziu, dar problemele de compatibilitate au persistat până la 5.1.3.0G. Nu au fost rezolvate nici acum cele privind notificările, multe dintre acestea având text închis la culoare, ceea ce face imposibilă citirea lor (fundalul e negru).

 12. Salut, as vrea sa iau un telefon pentru sotia mea dar care mi-ai recomanda dintre xiaomi redmi note 3 si meizu mx5. Aici ma intereseaza cat tine bateria fiecare si care scoate poze mai bune?
  Ea acuma are un sony m4 aqua si se plange de camera ca focuseaza prost si pana face poza copilul fiind in miscare, apar pozele ca naiba. Iar bateria abea o tine o zi. Multumesc.

 13. cristian
  meizu scoate mai bune forografii decit xiaomi am observat intrun blog rusesc cum fac poze si descrieri..

 14. Salut,
  Tot caut de ceva timp un telefon si am ajuns la 2 modele dintre care nu stiu pe care sa il aleg: Meizu MX5 vs LG G3 (cu 3 GB RAM si 32 GB stocare).
  Parca tind catre MX5, pt ca am vazut ca se misca foarte repede si are si amprenta si Amoled.
  LG insa are micro SD, NFC.
  Camera nu m-ar interesa asa mult, ci sa se miste cat mai repede (evident sper ca ambele sa se auda clar si suficient de tare in convorbiri in casca).
  Voi ce ziceti?

 15. Salut foarte util review, sunt fericitul posesor al unui meizu mx5 cumparat de la altex, singurul incovenient fiind deocamdata tastatura nativa in mod qwertz in loc de qwerty. Imi poti spune te rog cum o pot inlocui? am butonat tot meniul si nimic. L-am intrebat pe fratele mai mare google si nimic. Orice raspuns primit va fi apreciat. Multumesc.

 16. Am si eu o intrebare…
  Poti descarca pe el Messenger,Facebook.Instagram si asa mai departe?
  Poti avea jocuri (10…15)
  Sau la capitolul descarcare e prost?

 17. Vreau sa imi cumpar MX5 Pro dar nu eram foarte sigura,dar acum am vazut review-ul facut de tine si acum sunt sigura ca vreau sa mi-l procur :) :)

  1. Este de departe cel mai bun smartphone cu android. Când spun bun, ma refer la raportul performanta-calitatea fizica a produsului si pret. Eu l-am luat de trei saptamani si pot sa spun ca nu se misca ca un android, ci mai degraba ca un iOS. Flyme 5 este comparabil in foarte multe privinte cu iOS. De fapt, MX5 + Flyme 5 te fac sa te simti mult mai aproape de experienta iPhone dacat de un phablet cu android de duzina… Am avut inainte un Lenovo K920 (vibe Z2 pro) care se vroia super premium. Doar pe hartie… nici nu se pot compara! Lenovo(desi si el bine facut si cu specificatii de top) e o SARACIE in comparatie cu Meizu, asta si datorita /sau mai bine zis probabil faptului ca lenovo nu are si o adaptare a androidului generic la propriul hardware…Mare greseala, super-specificatiile nu prea sa simt…Cat despre calitatea fabricatiei la MX5: NU ARE NEVOIE DE HUSA. N-am mai intalnit asa ceva la un tel cu android. Daca reusesti sa-l zgarii macar, iti dau o bere!

 18. Am un meizu mx5 pro varianta g și de 2 zile îmi apare sa fac update la 5.1.6.0g, a făcut cineva acest update la aceasta varianta? Și dacă a făcut, cum se comporta

 19. Multumim penzru review. Vreau sa iti pun o intrebare. Eu am meizu m2 note si am facut actualzarea la flyme 5. Doar ca am doar limba engleza si chineza. La tine cum e?Ai vro idee cum as putea pune limba romana?Mas bucura mult sa imi raspunzi.

 20. Mi-am achizitionat azi un Meizu MX5 de la cineva si am dat „resetare la valorile din fabrica” fara sa imi dau seama ca e posibil sa mi-l aduca la bazele „chinezesti”. Acum am observat ca nu are google play. Am instalat google play din app store meizu, dar nu pot descarca aplicatii pentru ca primesc eroare „error code 924”. Am cautat pe net sa vad care e problema si imi spune sa merg in apps – google play si sa dau uninstall updates ( sau ceva de genul ), dar eu nu am aceasta optiune.
  Cine ma poate ajuta si pe mine sa instalez varianta corecta de google play sau sa instalez direct cel mai bun/fiabil soft pentru acest telefon? Multumesc

 21. Buna am si eu o intrebare despre acest telefon l-am comandat saptamana asta de pe Quickmobil si meniul lui este foarte ciudat, are aplicatii in chineza si ii lipsesc aplicati esentiale ca Magazin Play si Youtube . Ai putea sa imi oferi mai multe detalii cum sa rezolv problema ? Plus ca are multe zone in care se vorbeste in chineza desi eu l-am setat in romana

 22. salut, am luat si eu un meizu mx5s, dupa ..5 luni a cedat, nu se mai aprinde,la un service mi-au spus ca e procesorul ars….cum? stand in buzunar? ce as mai putea face? multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.