Micșorează consumul de memorie RAM al Google Chrome prin suspendarea tab-urilor inactive

Fiecare tab deschis în Google Chrome, Firefox, etc., activ sau inactiv, reprezintă un consum suplimentar de memorie RAM. Dacă, de exemplu, sistemul în care acestea sunt rulate nu dispune de suficientă memorie RAM pentru a face față cerințelor, sistemul devine lent sau chiar instabil.

Consumul de memorie RAM al Google Chrome

În scopul evitării apariției acestor efecte nedorite, respectiv a pierderilor de performanță datorate consumului de memorie RAM al tab-urilor deschise în Firefox, cu ceva timp în urmă, philiKON, un dezvoltator de suplimente pentru acest Internet Browser s-a gândit că ar prinde bine o extensie care să golească periodic informațiile salvate în memoria RAM de către taburile inactive, așa că a creat BarTab.

Doi an mai târziu, Vitalii Meshchaninov, inspirat de BarTab, a creat o extensie similară pentru Google Chrome, extensie pe care a botezat-o TabMemFree:

TabMemFree

TabMemFree descarcă din memoria RAM toate informațiile salvate în aceasta de către filele inactive din Google Chrome, periodic (în funcție de intervalul de timp stabilit de utilizator), și le reîncarcă automat la activarea lor. Cu alte cuvinte, având extensia configurată așa cum poate fi observat în imaginea de mai jos, vor fi eliminate din memoria RAM informațiile tuturor tab-urilor pe care nu le-am mai accesat în ultimele 15 minute, urmând ca aceste informații să fie reîncărcate la reaccesare:

Setări TabMemFree

Partea bună a acestei extensii o știm cu toții, partea mai puțin bună e că, dacă obișnuiți să ascultați muzică pe Jango sau alte servicii similare, ori dacă aveți obiceiul să redați playlist-uri de pe YouTube într-un tab „inactiv”, redarea acestora se va întrerupe automat după scurgerea intervalului de timp stabilit; la mine nu este cazul deoarece folosesc Internet Explorer în acest scop.

La următoarea actualizarea a extensiei, Vitalii Meshchaninov a promis implementarea unui „white list” în care să putem introduce adresele URL care, în cazul în care sunt accesate în oricare dintre tab-urile inactive, să blocheze închiderea automată a acestora. Ideea îmi place, dar având în vedere faptul că extensia nu a fost actualizată până acum chiar dacă aceasta a fost lansată în vara anului trecut, celor care au nevoie de o astfel de funcție le recomand utilizarea extensiei The Great Suspender; o extensie oarecum similară dar care, pe lângă golirea automată a memoriei RAM ocupată de informațiile filelor inactive ale Google Chrome, permite atât golirea manuală, cât și configurarea unui „white list”.

link: TabMemFree

Un comentariu

  1. Am testat si eu, slaba extensia, te redirectioneaza catre un site, iar tu trebuie sa dai manual inca un click pentru a te retrimite pe site-ul pe care a fost tabul deschis. Inutil, dupa parerea mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.