Cu NAS-ul în UPC

Aveam la naftalina un NAS QNAP TS-531P, recuperat de la reciclare când unul dintre clienți a decis că nu-i mai place, că vrea ceva mai bun. L-am resetat la valorile din fabrică, i-am trântit un HDD de 1TB și l-am folosit acasă până când juniorul a decis că nu mai are loc de el.

NAS QNAP TS-531P

Printre multele caracteristici utile ale acestui tip de dispozitive se numără serviciul VPN integrat (util pentru a naviga în siguranță conectat la rețele nesigure dar și pentru a masca traficul realizat), serviciile multimedia (practic poți dispune de propriile servicii de streaming audio & video gen Netflix, Spotify), Seedbox, un soi de Dropbox, etc.

Cum e firesc, toate aceste caracteristici sunt condiționate de viteza de upload a conexiunii la Internet a NAS-ului. Dacă aceasta nu este cel puțin decentă, adică de minimum 2-3 Mb/s nu merită nici investiția și nici bătaia de cap.

În cele aproximativ două luni în care l-am ținut conectat pe net-ul Digi de 500 Mb am fost foarte mulțumit de el: aveam toate fișierele multimedia la dispoziție, propriul FTP, propriul „Dropbox”, un VPN rapid, șamd. În fine, am fost foarte mulțumit de el, așa că l-am păstrat.

Cum în următorii 2-3 ani n-avea nicio șansă să mai vadă lumina zilei, l-am trimis în România, de unde speram să-l folosesc în continuare, dar m-am convins rapid că n-am nici o șansă:

Nici măcar 1 Mb/s…

Ce să faci cu un NAS incapabil să trimită fișiere? După cum spuneam și mai sus, nu merită nici măcar deranjul, așadar de faptul că doar curentul pe care-l consumă te costă lunar mai mult decât un abonament la un serviciu VPN decent nici n-are rost să mai vorbim.

Nu cunosc cum stă actualmente vitezele de upload ale pachetelor celorlalți operatori, dar mi se pare imprudent să nu-ți pese de clienți.

Tags: , ,

12 Comentarii

  1. De aici

    „În cele aproximativ două luni în care l-am ținut conectat pe net-ul Digi de 500 Mb” l-am trimis în România, de unde speram să-l folosesc în continuare, dar m-am convins rapid că n-am nici o șansă:”

    Sa inteleg ca si in Spania exista DIGI? 😀

  2. Mă bucur că ai revenit cu articole ! Chiar mă bucur, sincer.
    Am mai comentat și voi mai comenta pe blog, ești printre preferații mei.
    Aștept cu nerăbdare alte și alte articole. Pace!

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.