Cu NAS-ul în UPC

Aveam la naftalina un NAS QNAP TS-531P, recuperat de la reciclare când unul dintre clienți a decis că nu-i mai place, că vrea ceva mai bun. L-am resetat la valorile din fabrică, i-am trântit un HDD de 1TB și l-am folosit acasă până când juniorul a decis că nu mai are loc de el.

NAS QNAP TS-531P

Printre multele caracteristici utile ale acestui tip de dispozitive se numără serviciul VPN integrat (util pentru a naviga în siguranță conectat la rețele nesigure dar și pentru a masca traficul realizat), serviciile multimedia (practic poți dispune de propriile servicii de streaming audio & video gen Netflix, Spotify), Seedbox, un soi de Dropbox, etc.

Cum e firesc, toate aceste caracteristici sunt condiționate de viteza de upload a conexiunii la Internet a NAS-ului. Dacă aceasta nu este cel puțin decentă, adică de minimum 2-3 Mb/s nu merită nici investiția și nici bătaia de cap.

În cele aproximativ două luni în care l-am ținut conectat pe net-ul Digi de 500 Mb am fost foarte mulțumit de el: aveam toate fișierele multimedia la dispoziție, propriul FTP, propriul „Dropbox”, un VPN rapid, șamd. În fine, am fost foarte mulțumit de el, așa că l-am păstrat.

Cum în următorii 2-3 ani n-avea nicio șansă să mai vadă lumina zilei, l-am trimis în România, de unde speram să-l folosesc în continuare, dar m-am convins rapid că n-am nici o șansă:

Nici măcar 1 Mb/s…

Ce să faci cu un NAS incapabil să trimită fișiere? După cum spuneam și mai sus, nu merită nici măcar deranjul, așadar, de faptul că doar curentul pe care-l consumă te costă lunar mai mult decât un abonament la un serviciu VPN decent nici n-are rost să mai vorbim.

Nu cunosc cum stă actualmente vitezele de upload ale pachetelor celorlalți operatori, dar mi se pare imprudent să nu-ți pese de clienți.

12 Comentarii

  1. De aici

    „În cele aproximativ două luni în care l-am ținut conectat pe net-ul Digi de 500 Mb” l-am trimis în România, de unde speram să-l folosesc în continuare, dar m-am convins rapid că n-am nici o șansă:”

    Sa inteleg ca si in Spania exista DIGI? :D

  2. Mă bucur că ai revenit cu articole ! Chiar mă bucur, sincer.
    Am mai comentat și voi mai comenta pe blog, ești printre preferații mei.
    Aștept cu nerăbdare alte și alte articole. Pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.