E nevoie de un antivirus în Android?

Tot mai multe companii lansează soluții antivirus pentru Android, că na, există cerere și cineva trebuie să profite de ea, dar realmente e nevoie de un antivirus în Android?

antivirus pentru android

De fiecare dată când am instalat un antivirus în smartphone sau tabletă, acesta nu a găsit niciun malware. În cel mai rău caz a fost detectată o vulnerabilitate legată de difuzarea mesajelor SMS.

E drept că nu folosesc clienți torrent pe telefon, nu descarc toate fișierele ce-mi cad la mână și pot fi descărcate, nu accesez site-uri dubioase, nu instalez aplicații din alte surse decât Google Play. Mai mult, sunt genul care deși înainte de a apăsa butonul Install cască bine ochii la feedback-urile celor care au instalat deja aplicația, îi mai cască odată când sunt afișate permisiunile solicitate de respectiva aplicație. O fi suficient, n-o fi?!? De moment n-am avut parte de neplăceri, dar știți voi, „niciodată să nu spui niciodată”, că, și continui tot cu o zicală, „niciodată nu știi când sare iepurele!”

Ce e și mai comic e că sunt convins că n-am nevoie de un antivirus în Android, iar unul dintre prieteni a remarcat asta și s-a arătat curios devreme ce niciun argument nu-mi este folositor pentru a nu instala un antivirus într-un PC. Am eschivat întrebarea răspunzându-i că nu putem compara merele cu perele, dar motivul precis nu-l știu nici eu foarte bine. După cum știți, nu o singură dată au fost identificate în Google Play aplicații infectate care au trecut „ca vodă prin lobodă” de filtrele magazinului deși reprezentau un risc imens pentru utilizatorii Android, dar e acesta un motiv suficient pentru a ne îngrijora într-atât de securitatea dispozitivului nostru încât să instalăm un antivirus în smartphone sau tabletă?

Întreb deoarece a fost demonstrat că nici App Store nu e „mai răsărit la acest capitol, dar pentru asta n-am văzut magazinul bombardat cu soluții Antivirus și nici n-am întâlnit niciun posesor de iPhone sau iPad care să fi instalat un antivirus în oricare dintre acestea, în schimb, întâlnesc tot mai des persoane care au un antivirus instalat în smartphone-ul cu Android, de la persoane cu vaste cunoștințe în domeniul securității și până la genul de persoane care cred că pot câștiga un iPhone sau ajută un copil opărit la poponeață dacă dau like unei paginii sau fotografii pe Facebook.

Voi ce părere aveți?

9 Comentarii

 1. Cand am cumparat tableta, prin 2012, am cumparat si Norton pentru ea. L-am utilizat pana a expirat licenta, insa nu a gasit niciodata absolut nimic. Interesant a fost dupa ce l-am sters din sistem. Tableta se misca mult mai bine pentru ca nu mai exista nici un nenoricit de antivirus care sa-i rupa acel 1GB de RAM.

 2. Apropo de aplicații, ce ar fi să faceți un „What’s on my tech?” (2015) – de pe toate device-urile (PC, laptop, smartphone etc.) ? De mult nu ne-ați mai făcut o recapitulare a ceea ce folosiți 😀
  Toate cele bune!

 3. Trebuie să recunosc faptul că de cînd utilizez tableta am vizitat o sumedenie de sit-uri care mai de care mai ‘dubioase’. Și mai trebuie să recunosc și că am folosit destul de multe programe antivirus pe care le-am incercat. Niciodată, niciunul n-a găsit nimic. Niciodată, niciunul nu mi-a oprit accesul la vre-un sit considerat ‘dubios’, cum se întâmplă pe PC. Dar mai știi ?!. Oricum am instalat pe tabletă un antivirus, care deocamdată nu mă deranjează.

 4. Am vrut sa scriu si eu un articol pe tema aceasta, insa nu am mai apucat. Concluzia mea?…..nu vad rostul unui antivirus pe dispozitivele Android, mai ales pe cele root-ate.
  Nu am intalnit pe nici un dispozitiv vre-o problema cauzata de un virus.
  Pe dispozitivele rootate nimic nu poate modifica fisierele de sistem.
  Cele mai multe erori se datoreaza bug-urilor sistemului sau ROM-urilor folosite si/sau tertor aplicatii.
  În plus, ca si la PC-uri, sunt foarte mari consumatoare de memorie RAM.
  Singurul motiv pro, cred ca este siguranta tranzactiilor online (cine foloseste)…

  1. Alte tranzacții decât cele pentru achiziționarea aplicațiilor din Google Play n-am făcut nici eu.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.