Noul MacBook Air devine primul portabil care folosește conexiunea PCIe pentru Hard Disk

Bateria noului MacBook Air, capabilă să asigure modelului de 13” o autonomie de până la 12 ore, printre altele posibilă și datorită noilor procesoare Intel, a fost principala caracteristică despre care s-a vorbit imediat după prezentarea noilor modele. Ceea ce mă intrigă e că nu s-a pomenit nimic de faptul că MacBook Air deste primul portabil a cărui Hard Disk (SSD, desigur), ste conectat prin interfața PCIe (Peripheral Component Interconnect Express), un aspect mult mai important decât autonomia, ori asta consider eu…

PCIe MacBook Air

Avantajele utilizării interfeței PCIe sunt clare: viteză de transfer, în ambele sensuri, de până la 1 GB/s, aproape dublu față de viteza maximă admisă de actualul standard SATA3 (600 MB/s) și cu mult peste viteză maximă de scriere a Hard Disk-urilor actuale, inclusiv a celor SSD.

Ideea e că interfața PCIe era acolo, dar ASUS, HP, Toshiba (pentru a da trei exemple), nu s-au gândit să o folosească în locul interfeței SATA, ci au lăsat asta pentru altcineva. Ei, coincidența face că acel cineva a fost Apple, companie care, curios, știe să profite de împrejurări pentru a oferi ceva exclusiv, superior față de concurență. Nu, Apple n-a inventat display-urile cu peste 200 de pixeli per inch, însă a fost prima companie care le-a implementat într-un portabil și tot prima care a știut să-i dea un nume care vinde, Retina Display, acesta devenind rapid o referință în momentul achiziționării laptopurilor de vârf , motiv pentru care nu mă miră deloc clienții care mă întreabă „Auzi, ecranul ăstuia, față de Retina, cum e ?!?„.

Extended Test

Avem nevoie de viteze de scriere și citire așa mari ?!? Depinde cum vezi lucrurile, dar eu unul sunt de părere că pe un MacBook Air, și având în vedere întrebuințările care i se vor da acestor ultrabook-uri, viteza este exagerată și că 99% dintre cei care care vor achiziționa unul nu vor avea nevoie de ea; chiar nu-mi pot imagina ce program poate genera 1 GB de date într-o secundă. Chiar și așa, când va veni vorba de vitezele de scriere și citire a datelor, MacBook Air va fi capul topului, iar asta vinde!

sursa: AnandTech

2 Comentarii

    1. Există vreun laptop cu așa ceva ?!? MacBook e familia de laptopuri cea mai bine vândută din lume iar eu, prin asta, încercam să găsesc o justificare plauzibilă. MacBook-urile au fost primele ultrabook-uri, primele laptop-uri cu Retina sau un display similar, primele a căror încărcător agățat din greșeală se deconectează înainte ca acestea să-și ia zborul, primele cu Thunderbolt, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.