OS X Mavericks e gratis, dar tot e de cel puțin 3 ori mai scump decât Windows…

OS X Mavericks

OS X Mavericks e gratis pentru toți cei cu un MacBook sau un iMac compatibil. Prin lentilele aburite ale unui ziarist plictisit, decizia Apple pare un atac direct la Microsoft. Același ziarist, cu o logică ce-mi ridică multe semne de întrebare, găsește și câteva argumente…

Cu un atac direct la Windows 8 Pro, care costă 199 de dolari, Federighi a anunţat faptul că Mac OS X Mavericks este gratuit pentru utilizatorii de Apple care folosesc laptopuri fabricate chiar şi în 2007.

Ca să înțelegeți de ce sunt convins că ziaristul anonim îmi pare a fi un tâmpițel oarecare și, în ciuda faptului că scrie articole la secțiunea „tech”, e cel mult fericitul posesor al unei diplome de sudor, haideți să vedem două exemple simple. Anul trecut pe vremea asta, pe 1 octombrie mai exact, cutreieram magazinele în căutarea unui laptop. Mă interesau în mod special…

ASUS N56VZ (899€)

 • Intel Core i7-3630QM (2.4GHz)
 • 8G DDR3 RAM
 • 750GB 7200 RPM HDD
 • Nvidia GT650M 2GB
 • Windows 7 Professional 64 biți

MacBook Pro MC975LL (1649€)

 • Intel Core i7I7-3615QM (2.3 GHz)
 • 8 GB DDR3 RAM;
 • 256 GB SSD
 • Nvidia GT 650M 1GB
 • Mac OS X 10.7 Lion

Un SSD de 256 GB costa la vremea respectivă 199€, și știu asta deoarece umblam cu un carnețel după mine. MacBook-ul avea și un display mai bun, dar un procesor și o placă video mai slabe. Așadar, la acest capitol putea fi declarată remiza fără nici un fel de discuții.

Upgrade-ul de la Windows 7 Professional la Windows 8 m-a costat 14,99€. Cel de la Windows 8, la Windows 8.1 e gratuit.

Practic, același laptop, din simplu motiv că poartă sigla Apple, costă cu 536€ mai mult decât unul fabricat de ASUS (899€ + 199€ SSD 256 + 15€ Upgrade la Windows 8 & Windows 8.1 = 1113€).

Bineînțeles că și ASUS are profit și e clar că Microsoft nu i-a dat gratis Windows 7 Professional. Făcând uz de aceeași logică demonstrată de sudorul de la Adevărul, în cazul MacBook-ului, presupun că 536€ a fost costul licenței pentru OS X 10.7 Lion. Hm… Cam piperat…

În lumea reală, în cea în care oamenii vorbesc doar despre ceea ce cunosc, nu poți compara un MacBook cu un ASUS, și nici nu poți compara OS X cu Windows, că n-ai cum. E ca și cum ai compara merele cu perele! E ca și cum ai fi Apple și-ai spune că ai cel mai avansat SO din lume, deși…

În alte știri…

Oana are un MacBook din decembrie 2007 și e convinsă că sudorul de la Adevărul „Știe el ceva…” devreme ce a început minunăție de articol cu…

Utilizatorii de Mac care au laptopuri din 2007 până în 2013 pot să-și facă update la OS X Mavericks gratuit începând de astăzi.

Iar eu zic că și App Store-ul o știe pe-a lui când insistă că…

OS X Mavericks

Ca să-i treacă supărarea, Oana vrea să-și cumpere un ultrabook ASUS, să fie și ea în rând cu lumea.

6 Comentarii

 1. Draga Cristi,
  Am ajuns intamplator pe site-ul tau si am citit cu interes cateva articole.
  Ma refer acum strict la acest topic: trecand peste injuriile care nu cred ca se pot justifica in nici un fel, a compara un laptop ASUS cu un MacBook Pro si a spune ca „practic, e acelasi laptop” mi se pare… usor deplasat.
  Nici macar nu are rost sa aduc ceva argumente tehnice ptr. a desfiinta aceasta comparatie.
  Sper ca totusi Oana e fericita cu al ei nou Asus cu Win 8.
  Succese!

  1. Dar eu ce-am spus mai sus, nu același lucru am spus și eu prin „În lumea reală, în cea în care oamenii vorbesc doar despre ceea ce cunosc, nu poți compara un MacBook cu un ASUS, și nici nu poți compara OS X cu Windows, că n-ai cum. E ca și cum ai compara merele cu perele!” ?!?

 2. Am şi eu o întrebare legată de configurarea Plăcii de reţea pe un SO Hackintoch Mavericks…Am sunat şi la un Operato, AKTA care au tip de reţea, ca şi RDS, PPoE dar eu am un router şi nu ar mai fi nevoie să introduc datelele, user şi parolă. Am încercat şi aşa, cu cablul direct şi să configurez PPoE dar nu a funcţionat (poate nu are sistemul o componentă…) Baiatul de la Call-Center nu se pricepea, deşi ar trebui şi nu am mai insistat când am realizat că nu stăpâneşte domeniul ( vb despre Linux şi OS X). Am încercat să configurez manual, cu IP, de regula, la router este 192.168.0.1 sau 192.168.1.1…mask 255.255.255.0 , etc. Eu am mai întâmpinat probleme de conectare la unele distribuţii Linux, ca Fedora, Ubuntu dar Linux Mint, Artist X, Debian, acestea din urmă au funcţionat bine pe configuraţia mea. Sunt prea nou în lumea Hackintosh, desi mi-am luat notiţe, am vizionat zeci de tutoriale, iAtkos, Niresh…Sunt şanse să reuşesc?

  1. Înțeleg că nu ai acces la Internet, dar la rețea ai acces de pe OS X? Poți accesa interfața web de configurare a routerului de pe el?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.