Cum se particularizează interfața Linux Mint

La fel ca Windows, ba chiar mai mult aș spune, Linux Mint poate fi particularizat cu teme și pachete de pictograme. Despre acest subiect vom vorbi în continuare, mai precis, despre ce avem de făcut pentru a obține rezultatul pe care-l vedeți în captura de ecran inferioară.

particularizare-linux-mint

Vom începe cu pachetul de pictograme, în cazul de față fiind vorba de Numix Circle. Acesta nu se află în Linux Mint, dar poate fi descărcat și instalat din depozitul pus la dispoziția noastră de către dezvoltatorii săi.

Înlocuirea pictogramelor implicite

Adăugarea depozitului se face executând în Terminal următoarea comandă:

sudo add-apt-repository ppa:numix/ppa

Dacă vi se cere parola, tastați-o și apăsați Enter. Pentru adăugarea depozitului vi se va cere de asemenea confirmarea.

confirmare adaugare PPA

Confirmarea se face, după cum veți fi îndrumați și de mesajul ce va fi afișat, prin apăsarea tastei Enter.

Înainte de a putea instala pachetul de pictograme Numix Circle va trebui să reîmprospătați lista aplicațiilor dispozitive în depozite. Acest pas este esențial deoarece sistemul „nu știe” ce conține depozitul Numix pe care tocmai l-ați adăugat și prin urmare, dacă veți rula comanda de instalare fără a face reîmprospătarea, veți fi înștiințați că operația nu a putut fi efectuată deoarece pachetul nu a fost găsit.

sudo apt-get update

După reîmprospătarea depozitelor, instalați pachetul de pictograme Numix Circle executând în Terminal comanda de mai jos.

sudo apt-get install numix-icon-theme-circle

Când instalarea a fost finalizată, tastați în caseta de căutare a meniului cuvântul „teme” și dați click pe unicul rezultat afișat.

teme linux mint

În panoul Teme dați click pe folderul afișat în dreptul opțiunii Pictograme.

pictograme

Apoi selectați în panoul ce va fi afișat setul de pictograme dorit, de exemplu Numix-Circle.

pictograme

Toate pictogramele afișate în meniuri, ferestre și pe spațiul de lucru ar trebui să fie înlocuite cu cele din setul ales. Dacă nu este așa, reporniți PC-ul și minunea va avea loc.

Înlocuirea marginilor ferestrelor

Continuăm particularizarea Linux Mint cu înlocuirea marginilor actuale ale ferestrelor cu unele, în opinia mea, mult mai elegante și atractive. Pe înțelesul tuturor, vom trece de la asta:

margini ferestre implicite

La asta:

margini ferestre Mint-Numix-Blue

Pentru atingerea scopului propus va trebui să instalăm în Linux Mint tema Mint Numix Blue.

Instalarea temei se va face din cadrul aceluiași panou, din cadrul secțiunii Spațiu de lucru, dând click pe butonul Adaugă/șterge teme desktop.

adauga sterge teme

În fereastra ce se va deschide accesați fila Teme disponibile (online), tastați în caseta de căutare cuvântul „numix„, bifați caseta dinaintea temei Mint Numix Blue, apoi faceți click pe butonul Instalează sau actualizează elementele selectate.

Instaleaza sau actualizeaza elementele selectate

După instalarea temei Mint Numix Blue, închideți fereastra Teme desktop și, în panoul Teme, în cadrul secțiunii Margini de fereastră, selectați-o pe aceasta.

Înlocuirea pictogramei meniului Start

Dacă doriți să înlocuiți pictograma butonului de accesare a meniului Start a Linux Mint cu cea folosită de mine sau cu oricare alta, o puteți face foarte simplu.

Faceți click dreapta pe pictograma meniului și alegeți opțiunea Configurează.

configureaza applet

În panoul Applet-uri, bifați caseta Folosește o pictograma personalizată, apoi dați click pe butonul din dreptul casetei Pictogramă (indicat de a doua săgeată din imaginea de mai jos) și alegeți pictograma pe care doriți să o folosiți.

Foloseste o pictograma personalizata

În plus, dacă doriți ca butonul de afișare a meniului să nu fie însoțit de un text, adică să arate după cum poate fi observat în imaginea de mai jos, ștergeți cuvântul „Meniu” din cadrul casetei Text.

pictograma butonului meniului inlocuita

Dacă vă place pictograma folosită de mine, o puteți descărca de aici. Eu am folosit varianta de 32 de pixeli, aceasta arătând din punctul meu de vedere mult mai bine decât cea la dimensiunea potrivită.

Bonus: Înlocuire pictogramă pentru „eject”

Dacă veți activa pachetul de pictograme Numix Circle, veți observa că opțiunea „eject” din dreptul dispozitivelor de stocare externe are pictograma unui folder.

înlocuire pictograma eject

Pentru a înlocui această iconiță cu cea corecta, executați în Terminal următoarea comandă:

sudo cp -R /usr/share/icons/Numix/48x48/actions/nemo-eject.svg /usr/share/icons/Numix-Circle/scalable/apps/nemo.svg

Rezultatul ar trebui să fie acesta:

pictograma eject corecta

Ce-am făcut noi acum se numește cârpeală, dar rezolvă „problema” până când dezvoltatorii pachetului de pictograme Numix Circle vor implementa în acesta iconița corectă.

Un comentariu

  1. Excelent articol. Am văzut ca aici nu sunt comentarii. Exact unde (părerea mea) ar trebui sa fie ceva mai multe…

    Chestia asta cu customizatul îmi aduce aminte de Debian stable care era cam spartan și trebuia sa ma chinui sa-l customizez la greu ca sa arate cum vroiam eu…

    Aștept și restul articolelor. Bafta și mulțumim pentru efort!!! ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.