Cum poate fi crescută performanța calculatorului cu ajutorul unui stick USB rapid

Începând cu versiunea Vista, performanța computerelor cu un sistem de operare Windows poate fi crescută cu ajutorul unui stick USB rapid, prin folosirea acestuia în scopul completării cantității de memorie RAM necesară rulării programelor și jocurilor care necesită mai multă memorie pentru a funcționa corect.

activarea readyboost

Caracteristica la care făceam referire în rândurile de mai sus se numește ReadyBoost și permite utilizarea oricărui stick USB pentru a găzdui un fișier de paginare (similar memoriei virtuale) având extensia .sfcache. Acesta se comportă și este utilizat de către sistemul de operare ca oricare alt fișier de paginare și are rolul de a scuti Hard Disk-ul de o sarcină în plus.

Pentru utilizarea unui stick USB rapid în scopul creșterii performanței computerului, conectați respectivul stick USB la computer, faceți clic dreapta pe acesta și alegeți Properties. În cadrul ferestrei de proprietăți, accesați fila ReadyBoost și bifați opțiunea Dedicate this device to ReadyBoost (Dedicați acest dispozitiv pentru ReadyBoost), sau dacă doriți să utilizați acel pendrive și în alte scopuri, bifați Use this Device.

Dacă ați optat pentru Use this device, cu ajutorul cursorului prezent, sau pur și simplu introducând manual în caseta alăturată acestuia cantitatea de memorie pe care doriți să o alocați în vederea creșterii performanței, alegeți numărul de MB ce vor putea fi folosiți de către ReadyBoost și apăsați Apply.

„This device cannot be used for ReadyBoost”

Dacă la accesarea filei ReadyBoost vedeți mesajul „This device cannot be used for ReadyBoost„, înseamnă că respectivul dispozitiv nu poate fi folosit , iar asta deoarece:

  • Serviciu Superfetch a fost dezactivat.
  • Hard Disk-ul este mult mai rapid decât stick-ul USB pe care doriți să-l folosiți cu ReadyBoost.

În cazul în care serviciul Superfetch este dezactivat, activați-l așa cum am explicat în articolul pe această temă, publicat recent. Descrierea mesajului de eroare în această situație va fi identică cu cea din captura de ecran de mai jos.

ReadyBoost

În cazul în care Hard Disk-ul este mult mai rapid decât stick-ul USB pe care doriți să-l folosiți cu ReadyBoost, descrierea mesajului de eroare afișat în această situație este identică cu cea din captura de ecran publicată în continuare.

hard disk ul este suficient de rapid

Dacă stick-ul USB conectat la computer nu poate fi utilizat cu ReadyBoost deoarece Hard Disk-ul este mult mai rapid decât acesta, dacă țineți neapărat să apelați la ReadyBoost, singura soluție ar fi să vă procurați unul care să întreacă în rapiditate discul rigid. În cazul în care sistemul de operare este instalat pe un Hard Disk solid (SSD), vă asigur că nu aveți de ce să vă faceți griji și că mai bine ignorați pentru totdeauna caracteristica ReadyBoost.

Recomandări pentru ReadyBoost

  • Folosind cu ReadyBoost un stick USB lent, chiar dacă acesta este puțin mai rapid decât Hard Disk-ul în care este instalat sistemul de operare, nu veți beneficia de un spor de performanță, ci din contră, aceasta ar putea fi diminuată. Asigurați-vă că folosiți întotdeauna un stick USB foarte rapid!
  • Înainte de a folosi cu ReadyBoost un stick USB, copiați datele de pe acesta într-un loc sigur, pe un alt stick USB, pe Hard Disk, pe unul sau mai multe DVD-uri, ori, de ce nu, în contul Dropbox sau orice alt cont asemănător. Vă recomand să faceți acest lucru deoarece ReadyBoost va scrie continuu date pe stick și acest lucru va duce, mai devreme sau mai târziu, la completarea ciclurilor maxime de scriere suportate, caz în care stick-ul USB nu va mai putea fi utilizat.
  • Înainte de a folosi stick-ul cu ReadyBost, formatați-l și permiteți sistemului să folosească spațiul maxim permis.
  • Nu deconectați stick-ul USB folosit cu ReadyBoost în timpul funcționării computerului!

Acestea fiind spuse, nu-mi mai rămâne decât să vă recomand să luați în calcul instalarea unei cantități mai mari de memorie RAM, sau, dacă acest lucru nu este posibil, să o înlocuiți pe cea existentă cu una mai rapidă, respectând indicațiile oferite în acest scop de către fabricantul computerului sau a plăcii de bază a computerului dumneavoastră, iar asta deoarece oricât de utilă ar fi caracteristica ReadyBoost, aceasta nu vă va oferi niciodată performanțele pe care le-ați obține de la memoria RAM.

Dacă sfaturile de mai sus v-au fost utile și vreți să cunoașteți și altele, vă invit să vizitați arhiva etichetei “Trucuri Windows“ dând click aici. Dacă aveți întrebări, dacă ați identificat vreo greșeală, sau dacă doriți să împărtășiți cu ceilalți cititori ai blogului un truc nou, aștept mesajul vostru sub forma unui comentariu la acest articol.

Un comentariu

  1. Ai dreptate si mai e recomandat ca stickul pe care il folosesti sa aiba dublu cantitatea de memorie ram instalata in calculator, cel putin asa zice microsoft cand am incercat si eu si m-am legat de eroarea prezentata de tine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.