Cum poate fi identificată cauza erorilor BSoD

Lucrezi liniștit la calculator când, din senin, ecranul se face albastru, este afișat un mesaj de eroare iar calculatorul repornește sau îți solicită să-l repornești. Acesta este un BSoD (Black Screen of Death sau, în varianta Windows, BlueScreen of Death). Până la Windows 7 arăta așa:

bsod windwos

Începând cu Windows 8, acesta a fost supus unui „facelift”, noul să aspect fiind mult mai prietenos cu utilizatorul și totodată mult mai util pentru identificarea problemei:

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (NNSHttp.sys)

Când își face apariția, cel mai bun lucru pe care-l poți face e să-l fotografiezi sau să notezi codul de eroare afișat, apoi să ții apăsat butonul de oprire al PC-ului. Respectivul cod îți va fi de ajutor pentru a identifica mai ușor cauza problemei căutând în Google rezultate relaționate cu el, sau îl poți trimite cuiva mai priceput cerându-i ajutorul.

Dacă n-ai apucat să notezi codul de eroare BSoD, mai sunt și alte căi de identificare a cauzei. Una dintre ele ar fi cea oficială, recomandată de Microsoft, o altă cale la fel de utilă e cea la care apelez eu de cele mai multe ori atunci când mă confrunt cu astfel de situații neplăcute: folosirea unei aplicații terțe care să interpreteze jurnalele în care sistemul păstrează problemele cu care s-a confruntat (minidump și memory, ambele având extensia *.dmp), cum ar fi WhoCrashed.

mesaje de eroare bsod windows

WhoCrashed de exemplu, un program de citire a fișierelor log-urilor dmp, gratuit pentru a fi utilizat în scopuri personale, listează ultimele erori înregistrate de sistem și oferă informații precise despre cauza acestora. Tot ce are de făcut utilizatorul este să apese butonul Analyze și să aștepte afișarea rezultatelor, operație care nu va dura mai mult de câteva minute. După identificarea cauzei urmează căutarea unei soluții, iar de aici înainte problema e ca și rezolvată.

4 Comentarii

  1. Totul e de un ajutor util.Eu prelungeam timpul de expunere a erorii sau intram dupa reboot si citeam log-ul crash-ui.
    -Ti-ai indus singur o problema pentru demonstratie?

  2. te salut. cu programelu asta pot testa si alte hdd-uri? iti multumesc anticipat! weekend placut si multumim pt informatiile pe care ni le oferi! respectele mele!

    1. Ori tu n-ai înțeles ce face acest program, ori n-am înțeles eu întrebarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.