Poprirea contului ca urmare a unei amenzi de la FISC

Am luat prima amendă din viață. FISC-ul a avut plăcerea. Trebuia să primesc la domiciliul din buletin ceva înștiințare, n-am primit. Primesc la respectiva adresă tot felul de spam-uri și facturi, iar cei care locuiesc acum în apartament au grijă să-mi comunice prezența fiecăruia, așadar, o astfel de înștiințare n-ar fi avut cum să fie trecută cu vederea, dar fie, să zicem c-au trimis-o.

taxe

Eu am aflat ieri, când m-a sunat Oana să-i plătesc abonamentul Tursib, moment în care am aflat că banca, fără nicio explicație conform procesatorului de plăți online, a blocat tranzacția. Am sunat imediat la bancă fiind convins că e vorba de o greșeală, eu știindu-mă cu bani în cont. Nu era o greșeală, era o poprire solicitată de A.F.P.M. Hunedoara în 25 noiembrie 2014.

Am sunat la respectiva instituție a statului și am aflat cu stupoare că am fost amendat pentru că nu le-am spus că am plătit impozitele pentru câștigurile obținute în 2013 de la Conversion, o firmă din Voluntari. Eram atât de tulburat încât mi-a luat ceva timp până să-mi dau seama că e vorba de Profitshare și de comisioanele obținute din afiliere.

Pentru impozitarea acestora, conform contractului semnat cu Conversion Marketing, optasem pentru impozitul pe venit final. Cu alte cuvinte, pentru fiecare plată obținută îmi era oprit impozitul și abia apoi transferată în cont diferența. A.F.P.M. Hunedoara n-avea de unde să știe acest lucru, eu aveam obligația să le comunic asta. În acest scop, iar chestia asta am aflat-o tot ieri, Conversion Marketing mi-a pus la dispoziție o declarație pe proprie răspundere pe care eu trebuia doar să o semnez și prezint la A.F.P.M. Hunedoara, lucru pe care, după cum puteți deduce, nu l-am făcut nici până în ziua de astăzi.

Cea mai rapidă cale de ridicare a popririi pe cont, dacă am înțeles bine, e plata amenzii, trimiterea dovezii la A.F.P.M. Hunedoara, primirea unei hârtiuțe de la aceștia și prezentarea ei la bancă pentru a le cere deblocarea contului, lucru pe care am să-l fac chiar astăzi.

Totuși, chiar dacă toate lucrurile îmi sunt perfect clare acum, în căpușorul meu chel nu poate intra nicicum ideea că eu trebuie să spun FISC-ului că-mi plătesc impozitele. În România, conform legilor în vigoare, FISC-ul mă consideră vinovat din născare, iar eu trebuie să-i demonstrez că-s cinstit, iar dacă nu o fac, sunt sancționat și ma trezesc cu conturile blocate până-și ia statul banii.

Pe același model, presupun că în viitorul apropiat urmează o lege care să oblice fiecare cetățean să se prezinte anual la FISC pentru a declara pe propria răspundere că a plătit TVA-ul atunci când și-a cumpărat produse din magazine.

5 Comentarii

  1. Un caz clar de mizerie Romaneasca! …ne ocupam de gainarii sau ne scarpinam unde nu ne doare. Daca Fiscul ar face ceva cu bulionarii aia care nu-si pot justifica averile de miliarde, am fi cu mult mai bogati si la propriu si la figurat.

  2. In Romania totul este pe dos, avem sistem informatic dar este utilizat ca si in comuna primitiva, avem internet si faxuri si scannere, dar tot mai tiparim hartii si mergem cu hartiuta de la o camera la alta ca sa „dovedim” ca am platit, sa mai nu stiu ce. De parca un simplu telefon nu era de ajuns. Sau macar o privire aruncata in baza de date poate sa confirme tot ce este de confirmat. Dar egzista o armata de incompetenti in spatele televizoarelor, la care se holbeaza de parca ar invata sa citeasca pentru prima data, voci acre care te trimit de la un birou la altul doar pentru ca asa vrea muschii lor, si te simti minge de ping-pong in sistemul asta ciufut de birocratie romaneasca. Degeaba urla politikienii ca sintem tara europeana, ca avem standarde inalte, or gresit cu putin continentul, sintem undeva in Africa, si nu in mileniul 3, ci undeva in Paleolitic. Tembelismul functionarasilor din spatele ghiseelor nu are limite. Si cum sa nu faci infract cind ii auzi „ufff, ce zi grea am avut”, da, pentru ca o reusit sa bage in boale citiva cetateni onorabili, pe alti citiva i-or bagat deja in groapa, si el reuseste totusi a doarma fericit, bucuros ca isi incaseaza leafa prea-bine meritata. Si a doua zi, ca si un calculator dupa reset, o ia fain frumos de la inceput… va rog sa mergeti la camera X, ca cereti de acolo formularul Y, sa-l completati si sa-l duceti la camera Z si de acolo veniti cu dovada ca ati platit, si apoi puteti sa mergeti la banca sa le spuneti ca ati fost la noi si ati fost plimbat ca un fraier doar asa, ca altceva mai bun nu au de facut decit sa plimbe oamenii… De aia io am o parere foaaarte bune despre tara aiasta a noastra, de aia se spune: Romania te iubesc !!!! …de aia.

  3. Am zis Fiscul ca institutie („brigada” de incompetenti, ca multe altele) si aici nu fac referire explicit la cazul tau, unde zici „ei nu au nici o vina, tu trebuia sa le comunici faza”…sa zicem….
    Bineinteles ca trebuie legi, pe baza carora sa se aplice anumite masuri, insa au stiut „Mascaricii” ce fac, de la bun inceput…intai scot legea ilicitului imediat dupa ’90, (ne-am prins de ce), iar acum „Scaparicii”, dau o lege prin care se impoziteaza cu 16% averile nejustificate. Observi unde ajunge cretinizmul…frate, o avere ce este declarata nejustificata (in totalitate sau partial), printr-o decizie definitiva, de o instanta, automat intervine legea penala si confisca averea respectiva, dupa logica mea, nu ne invartim in jurul cozii ca Labus, luam 16%, dupa care o confiscam, asa ca sa aiba fiecare de lucru…sau nu o mai confiscam, sa mai aiba „saracu cu boiler mare si ceafa groasa”, din ce trai!!!

  4. asa-i tot timpu si peste tot, ajung pe pile sau pe p*** in diferite functii importante si nu-si pot face treaba, daca ei nu pot verifica, atunci sa schimbe sistemu…cand platesc impozitu, merg la un ghiseu sa imi dea 2 hartii, apoi la alt ghiseu sa imi tipareasca chitanta si apoi la inca un ghiseu ca sa platesc, practic 3 femei fac treaba uneia, dar ce sa faci, sunt si ele suflet si ar trai…pe spatele nostru.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.