Cum să-ți prepari singur lichidele pentru țigara electronică, cu aromele, bazele și concentrațiile dorite

Chiar dacă au trecut doar trei luni de când am renunțat la fumat în favoarea vapatului, parcă a trecut o veșnicie. În aceste trei luni am experimentat cu tot felul de lichide, cunoscute sau mai puțin cunoscute, cumpărate atât de la mari producători, cât și de la „bucătari” care vând lichide doar în grupuri restrânse. Am învățat și să-mi prepar singur lichidele, având astfel posibilitatea de a decide care va fi concentrația de nicotină, aroma, dar si cantitatea acesteia.

În acest articol, în încercarea de a veni în ajutorul tuturor celor care au renunțat la fumat în favoarea aburului produs de țigara electronică, am să vorbesc despre prepararea lichidelor acasă, folosind bazele și aromele disponibile în comerț.

prepararea lichidelor pentru tigara electronica

Vă voi vorbi despre recipiente, despre modul de măsurare și calculare a cantităților, despre arome și baze, despre amestecarea corectă a aromelor cu bazele, despre timpul de macerare și importanța acestuia în aroma redată de atomizor, precum și de importanța setării atomizorului în scopul obținerii unei arome sau TH mai puternice.

Recipiente

Pentru prepararea lichidelor vom avea nevoie de recipiente speciale, care să poată fi sterilizate prin fierbere sau expunerea la razele UV. Putem folosi recipiente din plastic precum cele din imaginile care ilustrează acest articol, foarte ușor de găsit în magazinele ce comercializează lichide pentru țigara electronică, precum și recipiente de sticlă dedicate inițial alor întrebuințări, cum ar fi sticluțele cu arome pentru prăjituri, sticluțele pentru medicamente, etc.

recipiente lichide pentru vapat

Eu mi-am cumpărat de pe FastTech, două seturi a câte 10 sticluțe de 10 ml fiecare. Toate m-au costat 20 de lei și sunt excelente pentru ce am nevoie. Până să ajungă acestea, adică circa 2 săptămâni, am folosit sticluțe rămase de la esențele pentru prăjituri, fierte circa 30 min.

Recipientele de orice fel, înainte de utilizare, se sterilizează fie utilizând o lampă UV specială, fie prin fierbere. Dacă optați pentru a doua variantă, umpleți recipientele cu apă și puneți-le fără dop într-un vas în care turnați suficientă apă încât aceasta să le acopere. Când apa începe să clocotească lăsați-le să fiarbă circa 20-30 min.

După 20-30 de minute scoateți sticluțele și dopurile din apa clocotind cu ajutorul unei pensete sterilizate în același fel, sau cu ajutorul unei spumiere, scurgeți-le de apă și lăsați-le la uscat pe un prosop de bucătărie din hârtie, sau pe un prosop spălat și călcat. Nu vă faceți griji pentru cele câteva picături de apă rămase în exterior și care nu poate fi îndepărtată nici măcar prin scuturare energică, deoarece acestea nu vor altera lichidul  încât să se simtă vreo diferență la vapat.

Aromele

arome lichide pentru țigara electronică

Dintre toate aromele încercate până acum, cele care mi-au dat cele mai bune rezultate au fost cele de la John Smith, cunoscute sub acest nume în cazul cele tutunoase, sau sub numele de Twisted, cele realizate din amestecuri de arome de fructe.

O sticluță de 10 ml de aromă vă ajung pentru prepararea a 100 ml de lichid pentru țigara electronică. Costul unei astfel de sticluțe, la care se adaugă și transportul în cazul în care faceți comanda online, variază între 13 și 19 lei, în funcție de magazinul unde realizați comanda și de costul total al acesteia. Eu am comandat până acum doar de la vapez și de la vapers-one.

Dacă preferați aromele de tutun, în special dacă veți folosi la realizarea lichidelor bazele eCig, vă recomand să încercați cu încredere aromele produse de aceeași marcă. În opinia mea dau rezultate mult mai bune și, comparativ cu aromele John Smith, nici nu generează atât de multe depuneri pe rezistență, ceea ce va reduce riscul apariției gustului de ars (burn taste).

Când alegeți aromele, dacă nu aveți preferințe anume, evitați aromele dulci (se caramelizează) și de tutun, deoarece acestea îmbâcsesc foarte rapid vata, silica sau mesh-ul, iar un dry burn este absolut necesar după doar 4 ml de lichid vapat.

Printre aromele mele preferate se enumeră Bottermelk Fresh, Tide Ride 2, Fizzy Fruit, Pure Tobacco, Beekeeper`s Blend, Bittersweet Kentucky Leaf, Smurfberr și Creamy Monkey.

Bazele

În materie de baze am încercat doar bazele Vapez,  KING VAPURE și eCig. Ultimele două mi-au plăcut cel mai mult, iar dintre acestea am rămas cu eCig, mult mai soft și mai delicate, care reliefează excelent aroma și, în concentrația adecvată, redau un TH excelent pentru mine în ciuda celor citite pe forumurile dedicate dispozitivelor și lichidelor pentru vapat.

baze pentru lichidele pentru tigara electronica

Bazele  pot fi de VG (Glicerină Vegetală) sau PG (Propylen Glycol). În funcție de cât de bine le tolerați (cunosc persoane care au alergie la PG și altele la VG), puteți să le amestecați sau să le folosiți individual. Ambele baze, contrar ceea ce se spune, provin din industria farmaceutică și se folosesc la prepararea siropurilor pentru bebeluși, a medicamentelor și soluțiilor intravenoase (perfuzii), ș.a.m.d., dar, ca la orice alte produse, pot exista persoane a căror organisme să nu tolereze niciuna dintre acestea.

În funcție de concentrația de nicotină dorită, puteți achiziționa baze VG și PG cu sau fără niconită, astfel încât după amestec, rezultatul să fie cel urmărit. Eu prefer o concentrație de 6 mg, în proporție de 50% din fiecare. Astfel, la 5 ml de bază PG de 1.2% (12 mg nicotină), adaug 5 ml de bază VG de 0% (fără nicotină). Prefer ca nicotina să fie în PG deoarece este confirmat că TH-ul este mult mai puternic decât dacă aceasta s-ar fi aflat în baza VG.

Apropo de baze, cel mai mult mă deranjează faptul că niciunul dintre magazinele care le comercializează nu importă baze PG/VG în proporție de 50%, iar dacă au așa ceva pe stoc, proporțiile nu sunt egale. Dacă ar exista astfel de baze, sunt ferm convins că rezultatul, cel puțin din punct de vedere al TH-ului, ar fi mult mai bun, având în vedere că amestecul cu nicotina s-ar fi realizat în laboratoarele specializate, nu de mine într-o seringă…

Cantitățile

Pentru stabilirea cantităților e necesar să apelăm în primă fază la un calculator dedicat acestui scop. Eu obișnuiam să-l folosesc pe cel al lui Tod Muller. Când prepar lichidul, prepar întotdeauna 11 ml. Astfel, la 10 ml de bază, adaug 1 ml de aromă, și fac acest lucru pentru a obține un echilibru perfect între VG și PG. Pentru măsurare, de fiecare dată când prepar o nouă serie de lichide folosesc seringi noi cu capacități și gradații diferite. Dacă pentru baze prefer o seringă mai mare, de 20 ml, pentru a o umple mult mai ușor și mai rapid (bazele sunt vâscoase), pentru arome folosesc o seringă de doar 2 ml, foarte utilă mai ales la realizarea amestecurilor.

cantitati baze si arome

Sfatul meu este să nu preparați inițial mai mult de 11 ml de lichid. Astfel, dacă simțiți că aroma este prea puternică ori prea slabă, data viitoare reduceți sau creșteți cantitatea de aromă. După cum vă spuneam, pentru mine lichidul iese perfect dacă folosesc 9% aromă, fără a adăuga niciun strop de apă.

Dacă tot am adus vorba de apă, în cazul în care lichidul rezultat în urma amestecului este foarte vâscos, puteți adăuga 10% – 2-% apă distilată de uz farmaceutic (o găsiți în farmacii sub denumirea de Apă pentru preparate injectabile).

apa distilata lichide tigara electronica

Țineți cont de faptul că un lichid mai vâscos împiedică inundarea rezistenței atomizorului, deci nu exagerați cu diluarea. Diluați lichidul doar dacă atomizorul nu se alimentează corect datorită vâscozități. În schimb, dacă folosiți baze eCig, Vapez sau KING VAPURE Premium, sfatul meu este să nu adăugați deloc apă. Dacă țineți neapărat să o faceți, pentru aceste baze, asigurați-vă că apa adăugată nu reprezintă mai mult de 10% din cantitatea de lichid preparat.

Macerarea

Am observat că unii vaperi vapează și chiar recomandă și altor utilizatori să înceapă consumul lichidului imediat după preparare. Eu vă sfătuiesc să așteptați cel puțin 6 ore pe parcusul cărora, de cel puțin 3-4 ori, agitați energic sticluțele pentru ca moleculele bazelor și aromei/lor să se amestece cât mai bine cu putință, astfel încât amestecul să aibă un aspect omogen.

lichide pentru tigara electronica amestecate

În imaginea de mai sus aveți un exemplu de lichide proaspăt preparate. După cum puteți observa, culoarea acestora nu este omogenă, iar asta deoarece din momentul realizării amestecului și până în momentul realizării fotografiei nu trecuseră mai mult de câteva minute.

Imediat după preparare, după cum v-am sfătuit și mai sus, agitați bine sticluțele apoi lăsați-le într-un loc întunecos, la temperatura camerei. Nu le depozitați în frigider! Dacă veți face acest lucru, vâzcozitatea lichidelor la prepararea cărora ați folosit baze VG va crește, iar aroma nu va fi distribuită corect. Pătrați sticluțele în frigider cel puțin 24 de ore de la prepararea lor, iar înainte de a le folosi, lăsați-le la temperatura camerei cel puțin 30 de minute. De altfel, în scopul obținerii unor rezultate optime (aroma și concentrație de nicotină distribuite uniform în lichid), în mod special în cazul lichidelor preparate cu baze diferite sau concentrații diferite de nicotină, eu vă recomand să le vapați abia după ce au trecut cel puțin 48 de ore de la prepararea lor.

Cu cât macerarea este mai îndelungată, cu atât mai bine definită va fi aroma, iar aceasta se va simți mult mai bine reliefată în timpul vapării.

Culoarea anumitor arome, în special cele care au în componența lor fructe exotice, e posibil să se modifice. De exemplu, în cazul aromelor Tide Ride și Tide Ride 2, inițial lichidul va fi albăstrui datorită strugurilor din componența acestora. În timp, după aproximativ 36-48 de ore, lichidul își va schimba culoarea în verde datorită reacției dintre nicotină și aromă.

Am ținut dinadins să vă precizez aceste lucruri deoarece am observat că unele persoane se îngrijorează atunci când observă că lichidul preparat și-a schimbat culoarea. Motive de îngrijorare puteți —și chiar trebuie să aveți— doar în cazul în care, dacă au trecut mai mult de 24 de ore din momentul preparării lichidului, acesta este tulbure. Un lichid tulbure indică prezența unor pori și bacterii în dezvoltare, iar în astfel de cazuri cel mai indicat ar fi să-l aruncați și să sterilizați recipientul înainte de refolosire.

Amestecuri recomandate

Prepararea lichidelor pentru țigara electronică nu se rezumă doar la amestecul aromei cumpărate cu bazele, ci și la amestecul aromelor între ele, în cantități egale sau diferite. De exemplu, la recomandarea lui Tarek, proprietarul magazinului Substitute din Sibiu, am încercat și mi-au plăcut următoarele amestecuri:

 • Straight Kentucky Leaf 0.5 ml + 0.5 ml Pure Tobacco
 • Straight Kentucky Leaf 0.5 ml + 0.5 ml Honey Cured Leaf
 • G-Punkt 0.25 ml + 0.75 ml Smurfberry
 • Fizzy Fruit 0.5 ml + 0.5 ml Zitronnen.

De asemenea, mi-au mai plăcut și alte amestecuri recomandate de alți vaperi mai îndemânatici.

retete lichide pentru tigara electronica

În plus, trebuie să țineți cont de faptul că aromele se simt în funcție atât de felul în care a fost setat atomizorul, cât și de construcția acestuia. De exemplu, un atomizor Genesis vă va oferi oferi o senzație mai… soft, fină, care duce mai mult a atomizoare C4, iar aroma se va simți mai vagă decât pe un atomizor gen Kayfun ori Taifun.

Pe lângă asta, de la un lichid vapat având setată pe atomizor o rezistență cu un diametru mai mic de 1.5 mm veți obține un TH mai ridicat, în timp ce de la o rezistență cu un diametru mai mare de 1.5 mm, veți simți o aromă mai puternică, dar pentru un TH mai ridicat va trebui să creșteți concentrația de nicotină a lichidului.

Alte recomandări

 • Dacă veți prepara lichide folosind doar baze PG, reduceți cantitatea de aromă adăugată. Bazele PG reliefează mult mai bine aroma și în plus, în cazul aromelor dulci amestecate cu acestea, lichidul rezultat este grețos de dulce!
 • Etichetați fiecare sticluță în parte. Prima dată când vă veți prepara singuri lichidele, sau atunci când doriți să reduceți concentrația de nicotină ori aromă, nu preparați mai mult de 5 ml de lichid, iar aromă nu adăugați mai mult de 10%, adică 0.5 ml la 5 ml de lichid. Etichetați fiecare sticluță în parte, lipindu-le un bilețel care să conțină ora și ziua în care au fost preparate, aroma sau aromele folosite, componența bazei și proporțiile, precum și concentrația de nicotină. Cel mai simplu ar fi să le numerotați și să creați o listă în care să listați informațiile pentru fiecare sticluță în parte.
 • Încercați să nu preparați o cantitate mai mare de lichide decât cea pe care o veți putea vapa timp de 7 zile. Cu alte cuvinte, vechimea lichidelor ar trebui să fie de cel mult 9-10 zile (din care 2-3 zile necesare pentru macerare).
 • Păstrați lichidele în locuri curate, răcoroase și întunecate, pentru a evita alterarea prematură a acestora și împiedica dezvoltarea bacteriilor.
 • Dacă este posibil, atunci când vreți să încercați o aromă nouă, nu vă bazați doar pe recenziile celorlalți, ci comandați în primă fază doar mostre pentru a vă face o idee despre ce vă poate fi pe plac și ce nu; e știut gusturile diferă de la om la om…
 • Folosiți de fiecare dată când preparați lichide pentru țigara electronică seringi de unică folosință. Costă doar 40 de bani bucata și evitați riscurile pe care altfel vi le-ați asuma inutil. Plămânii sunt mult mai sensibili decât stomacul!

În încheiere, dacă aveți întrebări sau considerați că am omis ceva important, rămân la dispoziția voastră. De moment nu-mi rămâne decât să vă mulțumesc pentru parcurgerea acestui articol și să vă promit că în următorul pe această temă vă voi prezenta rețetarul personal, format atât din recomandările altori vaperi, cât și din inițiativă proprie. Ah, și nu uitați că, deși e mai puțin nociv decât fumatul, vapatul nu este nici pe departe „sănătos”.

112 Comentarii

 1. Ca sa fiu sincer, desi raman la parerea mea ca e putin riscant totusi sa faci asa ceva daca nu stii, felul in care ai explicat e foarte misto. In principiu, ai explicat pas cu pas si ai simplificat procesul incat poate cam oricine. Sa speram doar ca n-o sa incerce toti impiedicatii si n-o sa se intample belele…

  1. Buna ziua! Nu stiu cata nicotina trebuie sa pun pentru o concentrație de 6% in lichid.
   Sunt fumătoare de doua pachete tigari /zi si nu ma dumiresc deloc cu acesta nicotina..

 2. Foarte util articolul.Mi-am comandat si eu vreo 3 sticlute de plastic,intrebarea e daca si acestea se fierb,chiar daca sunt noi si nefolosite?

  1. Eu le fierb pe toate, preventiv. Ține cont că vin din china și habar n-avem cum au fost manipulate acolo.

  2. cristian , pentru cunostinta ta sticlutele de plastic nu se fierb, se clatesc , la a 2a folosire se arunca , sunt cele de sticla care se clatesc cu apa calda , sper ca tu nu folosesti ceva produs sau detergent pentru spalarea tigarii electronice

  3. Și nu se fierb deoarece… Nu foloseam detergent, doar oțet. De o bună bucată de timp le dezinfectez UV.

  4. uite ca aici ai cam gresit cu otetul, sticlutele doar se clatesc cu apa calda si atat(alea de sticla), nu se fierb pentru ca o parte din gustul lichidului ramane pe sticla , ca si cum ai face cafeaua in stil napoletan, aia nu spala masina de cafea o clatesc, cafeaua are ulei si se imbiba in structuta contenitorului in care e facuta, deci ramane un gust lichidul are si ala un tip de ulei, daca te informezi mai bine ai sa vezi ca toate lichidele au 30 % ulei in ele

  5. Lichidele au 30% ulei în ele? Pe bune ai spus asta și ești convins că e așa? Cu afirmația asta ți-ai anulat pur și simplu toată credibilitatea, indiferent ce-ai spune în continuare despre lichide pentru TE. Pe bune, chiar ai făcut-o! Uite, ia o lingură de ulei, pune-o într-o cană, adaugă altele 3 și amestecă-le până lichidul rezultat devine și se păstrează omogen.

  6. nu se foloseste otet in nici un caz si chestia aia cu lampa e cam otravitoare tati, daca citesti bine pe lichide scrie a se feri de lumina puternica (a soarelui, soare= raze uv, nu coateaza ca sunt naturale sau artificiale) ce bagi tu in tine e cam nasol, oricum eu iti doresc bafta, imi place pagina ta , iti multumesc ca ma lasi sa te stresez

  7. Mă bombardezi cu niște informații total neadevărate, scoase din filmele de ficțiune. Dezinfectarea cu UV se face în laboratoare și cabinete medica, de unde ai scos asta cu „e otrăvitoare”? Din acvariul cu pești? Pe bune, prietene, bați câmpii.

  8. inca ceva ca tot mi-am adus aminte, nu conteaza concetratia de nicotina care se foloseste sau aroma, conteaza foarte mult ce fel de baterie si atomizor folosesti, daca iti iei o nicotina de 6 ( 10 ml) si o combini cu una de 0 ( 10ml) iti iese o tarie de vreo 3 de nicotina si daca folosesti o baterie de 50 volti cu un atomizor pe masura credema ca te cam pune pe scaun si nu te mai ridici in vreo 10 minute

  9. 1. prietene daca ei folosesc lampi uv , de acuma sa nu crezi cu tarie ca sunt chiar sanatoase, lichidul din sticle mici se tine in sticle opace si inchise in cutii , sticlele cele mari de baze sunt de culoare maro ( tipul de la magazin de unde ma alintez nu tine nici un lichid la lumina puternica) , deci la asta mai gandeste-te inaite sa faci un site in care sa dai sfaturi numai din ceea ce gasesti pe net, mai intreaba si tu un distribuitor mai mare nu neaparat magazine mici
   2. nu stiu ce chimicale de lichide bagi tu in tine dar nu prea imi place ce aud
   3. te enervezi pe adevar , te informezi de unde apuci, cand apare cineva care stie de tigari, cum se folosesc, te cam dai la fund, cam asa fac toti cand te mai apuci de un proiect prima data informeaza-te bine si dupa te apuci sa dai sfaturi si sa comentezi

  10. 1. Citește un articol înainte de a contrazice conținutul său! Afirmi ce am spus eu în articol, dar o spui convins fiind că mă contrazici!
   2. O simplă căutare pe site îți dădea răspunsul la întrebarea asta. Oricum, nu-ți fă griji, nu pun în TE o bază care să nu vină însoțită de certificări și garanții.
   3. Eu pot demonstra tot ce am în articol cu analize făcute în laborator. Există certificări e doar un exemplu, dar mai am și altele. Hai cu un document oficial care să ateste că lichidul de TE are în componență 30% ulei și îmi retrag cuvintele. Și nu, aia cu „glicerina vegetală e obținută din ulei de palmier sau cocos” nu e bună pentru a dovedi că 30% din lichidul pentru TE e ulei.

   Până atunci rămâne cum am stabilit: cunoștințele tale se bazează pe informațiile primite de la un buticar, presupuneri și experimente inutile făcute în bucătărie, având cobai peștii de acvariu. De-asta ar fi bine să te mai documentezi înainte de a-ți expune public părerile. Nu ajuți pe nimeni distribuind informații eronate, fără niciun fundament științific în parte, în plus îți faci un deserviciu.

   Obs: chiar dacă ți-am dat exemplu certificările lor, nu vapez baze eCig. Pentru a nu trage concluzii greșite, nu vapez nici Dekang, Hangsen, Vapez „premium” sau King Vapure.

  11. Esti in lumea ta amice, vorbesti in dodii fara argumente valabile si mai incerci sa si impui tampeniile tale altora….
   Una e sa te informezi „pe net” si alta e sa filtrezi si sa retii doar ce e adevarat si valabil in cazul tigarilor electronice si lichidelor aferente….
   Pacat ca emani prostie in locurile publice si alti oameni o pot lua ca lucru „scris la carte”….

   ATENTIE Pentru alti cititori!!!

  1. Ia-ți o lampă UV dacă ești așa sceptic. Sterilizezi cu ea și trăiești liniștit.

 3. Am comandat acuma o baza Fumetto VG de 6mg de nicotina si o aroma John Smith,pot combina aroma si baza si sa o vapez asa?Sau trebuie sa adaug si o baza de 0% ?Se intampla ceva la nivel chimic de trebuie adaugata o baze 0% sau e doar o chestie de a dilua nivelul de nicotina?O sa vapez lichidul pe un kayfun 3.1 cu un micro coil de 1.3ohm.(Si tipul de la magazin a avut recomadarea de a combina o baza cu nicotina si una fara,asta pentru bazele hangsen)

  1. Nu trebuie să adaugi bază de 0 dacă nu vrei să diminuezi concentrația. Baza de 0 se folosește doar pentru a reduce concentrația bazei cu nicotină. Cine spune altceva greșește.

 4. am 7 ani de cand fumez tigara electronica si de 4 doar cand imi aduc aminte de ea vreau sa o recomand cu placere celor care nu sunt alergici la nicotina si daca vrei sa stii daca esti alergic la nicotina lichida fa niste analize ca nu strica, deci cum ziceam sunt foarte multumit de tigara electronica, zvonurile ca sunt mai periculoase decat tigarile normale sunt adevarate, tigara electronica e periculoasa pentru monopolul tutunului prelucrat de ei care te omoara incet dar sigur, tigara electronica te ajuta sa elimini din corp chimicalele care le au tigarile normale si chiar sa te lasi de fumat, e adevarat ca lichidele sunt daunatoare dar nu cum sunt prezentate, acuma cateva luni am facut un experiment cu pestii mei si sincer nu a murit nici unul, e periculos daca inghiti lichidul deci si prin urmre nu v-a mai lasati prostiti de ceea ce zic altii ca vezi doamne face rau, e daunatoare chestia aia sau altele( face rau dar nu ca tutunul) deci cine are sansa sau curaul sa se apuce de fumat tigara electronica il felicit , o sa fie greu la inceput si mie mi-a fost dar daca ai un pic de buna vointa o faci si le lasi , daca ai ajuns sa lasi si tigara electronica fa un sport sau ceva care iti pune sangele in miscare , cei care nu au incredere in lichide dupa culoare, isi ia macar o sticla de 10 ml de tabac englezesc sa o miroase macar(are un miros puternic si urat dar e cel mai puternic extract) sunt altele care au un miros de iti vine sa il bei direct, pana o sa gasesti gustul tau preferat o sa treacaceva timp si o sa dai ceva bani pe lichide
  FORTE IMPORTATNT NU COMBINATI TIGARA ELECTRONICA CU TIGARI NORMALE SAU ALTELE, DISTRUGI PLAMANII SI AI DURERI PUTERNICE DE NICI NU POTI SA RESPIRI, CAND CUMPERI O TIGARA ELECTRONICA REZERVORUL TREBUIE SA SE INCHIDA PRIN INFILETARE NU IN ALT MOD , NU INGERATI LICHIDELE SUNT PERICULOASE

  1. Aia cu testele făcute pe peștișorii de acvariu m-au dat gata! Nicotina e toxică oricum o iei, deci bine nu le-ai făcut sub nicio formă peștilor. Ideea e că la un acvariu cu apă, câteva picături s-au diluat astfel încât concentrația a scăzut sub cea letală. Pe bune, nu-ți mai maltrata peștișorii! :)

  2. stai linistit ca pestii mei is destul de sanatosi, si uite o intrebare, tu ai inghitit vreodata macar o picatura de lichid? daca da ce efect a avut asupra ta

  3. Păi tocmai asta am spus: peștii n-au pățit nimic fiindcă doza e mică, dar asta nu înseamnă că e bine ce faci.

  4. Adevarat. Mai ales faza cu mirosul. Mi-am luat eu un lichid cu capsuni si mai aveam oleaca si il beam pe tot. Asa am facut si eu. Am stat ceva timp pana m-am hotarat ce lichid sa imi iau.

  5. Esti bolnav te reclam la protectia animalelor. Baiatule, lasa netul si vezi de vanzarile tale nu mai posta negativ pentru altii. Vinde tu lichide masluite si lasa-i pe altii sa ne impartasasca din cunostintele lor

  6. fratica ai 7 ani de geaba de fumat tigara electronica ,pt cunostinta ta daca combini tigara electronica cu tigara normala faci doar exces de nicotina in corp ,este cam acelasi lucru ca atunci cand folosesti plasture si mai bagi la cate-o ora cate-o tigara ceea ce in termeni medicali se poate chema si sevraj cauzat de exces de nicotina ,lasa omul sa explice ,el a dat doar un exemplu nu tia zis fa asa ca asa este bine ,daca vrei sa fi sanatos alearga frate ,se vede de la o posta ca esti titi contra dara asta nu inseamna sa te bagi peste alti si uleiul pt informatia ta este sg lichid care nu se omogenizeaza cu apa

 5. Foarte fain.Am incercat si eu si este bestial. Imi plac la nebunie. Aceasta metoda o folosesc atunci cand nu am ce face in casa , sau cand mi-e lene sa ma duc pana la magazin sa imi iau lichid.

 6. Felicitari pentru acest articol! Este de laudat doar si pentru simplul motiv ca te-ai apucat sa-l scrii. Ar fi foarte bine daca, in loc sa comenteze malitios lucrurile scrise de altii, si ceilalti ar impartasi din experienta lor, politicos si pertinent.
  Mie personal, informatiile pe care le-ai furnizat imi sunt de mare folos si sunt o baza de plecare buna, chiar daca nu suficienta. Spun nu suficienta pentru ca as prefera sa gasesc mai multe variante in ce priveste materialele: mai multe tipuri de recipiente, de arome, de lampi, etc.
  Articolul tau a fost „piciorul in fund” pentru a ma apuca sa-mi prepar singur elichidele, chiar daca am trecut la tigara electronica de doar 3 zile! Asa ca iti multumesc pentru timpul consumat ca sa ne faci cunoscuta experienta ta! Spor in continuare!

 7. Sincer sa fiu…eu pur si simplu iau o sticluta de baza…pun aroma peste ea ,agit de cateva ori in 4-5 ore si dupa aia imi torn intr o sticluta mai veche de la un lichid folosit,spalata un pic cu apa calda.nu am dezinfectat..nu am facut nimic niciodata.si vad ca traiesc, nu am nimic…. ;)

 8. Felicitari pentru explicatii. Multi comercianti nu dau detalii asa amanuntite. O singura intrebare am: in cazul bazelor VG ce fel de atomizoare recomanzi? Intreb pentru ca eu am un tank de la Kanger Tech cu rezistente dual coil de regula de 1,5 ohm si dupa 2 zile ori se inunda ori da un gust de ars. Multumesc

 9. Ca sa lamuresc problema pentru toti, lumina UV se foloseste pentru sterilizare, se ia o lampa, se pune in incinta unui laborator, unei camere etc. in cazul de fata langa sticlute dupa care se paraseste camera, se aprinde lampa UV si nu se mai intra in ea decat in momentul in care vreti sa folositi sticlele, tineti minte, sticlele sunt sterile atat timp cat cat stau sub lampa UV, daca ati intrat in camera e ca si cum doar ati dezinfectat camera, steril nu e acealsi lucru cu dezinfectat, dar in fine nu asta conteaza, daca chiar vreti ca sticlutele dvs sa ramana sterile, va duceti frumos la farmacie si cereti o pereche de manusi chirurgicale, si dupa cautati pe net sa vedeti cum se pun, poate credeti ca eu glumesc, dar asa e, mie sincer mi se pare prea multa bataie de cap, mai bine folositi sticla, o puteti pune in cuptor la 180°C si e acelasi lucru, aviz celor care folosesc lampi UV, o aprindeti de dupa usa, ca sa fie pe intelesul tuturor, nu intrati in camera, apasati intrerupatorul si gata, cu UV nu e de joaca, on/off ul se face de la un loc ferit de razele lampii. Sper ca am fost de folos.

 10. Bună ziua, am și eu o problemă. Mi-am cumpărat un mod de 60 W și am fumat în jur de o lună lichid făcut de mine cu bază pg și vg. Problema e că de ceva timp nu mai pot respira normal, stau seara în pat și nu am aer. De la ce poate fi?

 11. Vapez de aproape 1 luna . 6 / 100 nicotina diferite arome preparate in casa fara nici o dezinfectare de recipiente . Doar inanite de preparare sau umplere a tankului igiena normala ( spalat mainile ) .
  Chestia cu dezinfectarea recipientelor sau super igiena cu UV este exagerata ! Tot lichidul care al vapam se arde si vapam abur … prin simplu fapt de crestere a temperaturii se distrug eventuale bacterii microbi etc ..( parerea mea ) nu sunt doctor sunt consumator .
  Vintila Răzvan <<< ai o forma de astm tip alergic , mergi la doctor !.
  Astm am si eu dar de cand vapez ..folosesc inhalerul mult mai rar ., vapatul corect ( nu cel tip fumat ) chiar ma ajutat si respir mult mai bine , folosesc inhalerul doar dimineata sau seara .
  Appropos .. lichidul preparat de multe ori mai se scurge pe langa tank sau sticla si intram in contact cu mainile… de multe ori vapam si o mica parte din aburi se transforma napoi in lichid si al gustam prin mustiuc .. NU am avut nici o data vreo problema cu nicotina gustata sau la preparare lichide.
  Ca fumator timp de 20+ ani va spun ca vapatul electronic in comparatie cu fumatul tutun e ceva de genul 5 contra 2000 subst cancerigene .. + multe alte beneficii care sunt sigur ca cei care sau lasat le stiu foarte bine .

 12. Salutare! Nu vreau sa fac reclama dar lichidul de la Liqua Cuban cigar tobacco cu 6mg nicotina m-a dat pe spate. Stie cineva ce aroma folosesc cei le la Liqua pentru acest tip de lichid? Mai exact care din aromele de pe piata ar fi asemanatoare cu cel cuban cigar ? Am citit ca este facut din VG+PG plus aroma. Eu folosesc doar VG in general, uneori mai adaug la cuban cigar sa mai diluez pt. ca aroma este putin cam tare. Aroma de la John Smith de tutun de care se spune ca ar fi cea mai placuta combinata cu o baza parca nu imi place si sincer o aleg pe cea de la liqua. Vreau sa stiu daca nicotina accentueaza aroma pentru ca normal, eu am incercat multe lichide gata facute de pe piata dar fara nicotina iar cand citit mai multe pareri despre cuban cigar m-am decis sa o cumpar si chiar sunt multumit 100%. Eu folosesc un evod 2 si chiar imi place in combinatie cu acest lichid. In schimb folosind lichidul cu subtank mini care a costat ceva, senzatia este inecacioasa si am renuntat la locomotiva… Cel mai ok este mai putin abur, o aroma buna cu sau fara nicotina iar senzatia va fi diferita chiar asemanatoare unei tigari normale. Vorbind de arome, eu nu sunt cu arome de vanilie fructe cafea etc, pentru ca m-am saturat de ele ci caut o arma care sa fie asemanatoare cu cea de la cuban cigar sau o arma asemanatoare tutunului. Voi ce recomandati? Va multumesc!

 13. Salut! Vreau sa imi fac si eu un lichid..ar fi pentru prima oara. Vreau sa cumpar baza TOB si aroma Oasis. in primul rand, ce concentratie ar trebui sa aiba baza?Eu vapez lichide de 6mg/ml.
  cum se combina?10ml baza+1ml aroma?

 14. Salut. Doresc sa prepar lichid de 36 , baza si aroma de la tob.Singuru lucru care ma deranjeaza este ca lichidul sa nu iasa pe afara sau sa infunde rezistenta.Mentionez ca am un kbox cu un tank plus(prima versiune).. As dori sa imi spui ce sa iau si ce sa nu iau.
  Vreau sa fac combinatie intre baza tob 0 nicotina + nicotina pura(ceva de genu ca nu ai voie sa o vapezi direct ca este super contrentrata)+ceva arome diferite.

 15. Va salut!
  Dupa cele citite in articolul tau am decis sa imi prepar singur e-lichidul. Am achizitionat o baza King Vapure de 12mg si doua arome, un twisted red tide 2 si un L&A vape cherry (inainte consumam liqua q 6mg). Ma sperie faptul ca amestecul cu aroma cherry inca este tulbure desi pe net am gasit cateva comment-uri care specificau ca aroma cherry are tendinta sa aibe opacitatea asta. Am repetat amestecul, am schimbat recipientul si aceeasi problema. Sa renunt la aceasta aroma?
  As mai avea o nelamurire, desi nu are legatura cu articolul imi permit sa intreb :)
  Folosesc un innokin distrupter cu un eleaf gs air-m la puterea de 11.5w la rezistenta de 1.5ohm (inainte foloseam nu kanger evod mega tot la 1.5ohm… cred ca da 8-9w ). Consumul de lichid a crescut considerabil . intrebarea mea este :
  La aceeasi rezistenta si o diferenta atat de mica intre puteri …de ce un consum mai mare(aproape dublu)?

  Va salut si va multumesc anticipat!

  1. Câte ore au trecut de la amestec? Referitor la cantitate, vaporii sunt mai denși, deci e normal ca și consumul să fie mai mare.

  2. Unele arome necesită mai mult timp să se limpezească, altele inclusiv își schimbă culoarea la două zile de la preparare. Eu zic să mai aștepți. Dacă recipientele folosite erau curate, n-ai de ce să-ți faci griji.

 16. Ia uite, nu știam că ești vaper. Vapez de 5+ ani, momentan 3mg (lichide proprii), cu SMPL, Haze tank și 0.4 ohmi.
  Ce setup folosești acum?

 17. Salut.
  Ieri am cumparat o baza VPG cu 12 mg nicotina, insa mi se pare putin cam tare si parca imi usuca putin gatul. Daca o combin cu VG 0 nicotina, dar de la alt producator, se intampla ceva sau este ok?
  Mersi.

 18. mi’au placut explicatiile tale cristian si io chiar sint o ciudata de fel …………. adica ” distrug ” pina imi explici bine …………. la tine nu a fost nevoie …………….. nenea cu seringa este expirat adica ma rog pina si in bucatarie se foloseste o.O ……………. o sa mai caut materiale cu explicatii de’ale tale sau ma rog trimite’mi direct pe mail ca nu ma supar ……. ciao ;-)

 19. Salut, sunt incepator in ale vapatului si sincer nici nu vreau sa fac prostii cu lichide nici timp de preparat etc. Vreau si eu niste exemple de lichide bune ,DAR bune ,gata preparate. Am fumat pana acum numai liqua q de cirese,turkish tabacco si mere verzi vapate separat sau combinate dar m-am saturat de ele. Folosesc un joytech EGO AIO care imi satisface pofta de vapat, dar imi curg stropi de apa din nas. E normal? respect pentru autorul articolului!

 20. Salut.

  Cine poate sa-mi recomanda ceva aroma, sa-mi fac eu lichid, dar sa-mi iasa ceva de genul Liqua Traditional, sau American , sau Hangsen kent, Red Usa mix? Exista ceva aroma, sau sunt combinate mai multe, si n-o sa reusesc sa-imi fac in veci ceva asemanator cu cele insirate?

  1. Incearva baze de la tob vg(100)ml+pg(100ml)+20ml de imperial tot de la tob…iti iasa ceva de genu Hangsen kent…proprie experienta!

 21. Te salut Cristian !
  Vreau sa iti spun ca eu vapez un amestec de PG ( 6 nicotina ) si aroma Cuban.
  De la un timp incoace bazele sunt f scumpe ( aprox 35 lei )
  Poti sa imi spui daca gasesc ceva ieftin si relativ bun, sau poate ai tu la vanzare ceve asemanator pt mine..
  Multumesc !

  1. Sunt scumpe din cauza accizei. Eu am renunțat la a-mi mai prepara lichidele, iar acum vapez Pink Fury, un lichid produs în Polonia, OK ca preț și calitate.

 22. Salut. Am si eu o intrebare. Am amestecat king v cu mom and pop. Dupa aproape 3 sapt de macerare nu se mai simte aroma deloc. Tinut in sertar. Amestec 100 cu 10.

 23. Buna. Cum ingros o baza VG deoarece inunda rezistenta? Pusa in frigider am inteles ca ingroasa dar, banuiesc ca e ceva temporar, ajungand la temperatura camerei ulterior/incalzindu-se de la rezistenta isi revine la forma initiala. Deci, cum se poate ingrosa? Multumesc .

  1. Nu ai cum sa o ingrosi, decat sa mai pui baza full vg peste ea. Asta inseamna diminuarea concentratiei de nicotina si aroma. Dar tre sa stii concentratia bazei ce o ai (vg-pg) sau (vg-apa) ca sa stii cat vg mai adaugi peste sa nu o faci prea groasa.

 24. As vrea sa mi explici sterilizarea sticlutelor de plastic :)) sa inteleg clar ca totusi.. plamanii sunt importanti

 25. Salut. Eu vreau sa cumpar separat VG (pentru ca e mai ieftin) , Nicotina si aroma.
  Cum calculez cata nicotina trebuie sa pun ?
  EX: la 500 grame de VG cata nicotina trebuie sa pun sa iasa o tarie de 6?

 26. Salutare, sunt vaper de doar cateva zile si am dat peste articolul tau. Momentan folosesc un Eleaf iStick Basic cu un Liqua American Blend de 6mg.
  Poate suna cam stupid dar se poate prepara lichidul care se vapeaza si din altceva in afara de pg+vg+aroma?
  La o prima cautare pe net am gasit persoane care folosesc ceai verde, dar din ce am vazut au altfel de vaporizatoare. Eu vroiam sa stiu pentru al meu de exemplu.

 27. Aa deci pana la urma tot trebuie vg+pg….asa am facut anu trecut cu baze de la TOB + aroma imerial tot de la tob a iesit ok…pe atunci eram incepator…acum vapez mtl cu rezistenta de 0.18 si fumez ceva tabac de la nirvana dar nu-mi ajung 30ml pe saptamana….deci trebuie sa incep sa folosesc baze cu arome…ies mai ieftin :)) ms!

 28. Salut! Vreau sa incep sa imi prepar singur lichidul pentru Mod. La Baza VG Fumetto zero ar fi ok sa pun 10 ml de aroma? Cam acestea ar fi proportiile corecte?

  1. Eu le-am comandat din China, de pe FastTech, dar găsești și la noi, la magazinele de țigări electronice.

 29. te rog confirma un magazin,eu am cauta la 3 mag,dar nu au recipiente,au de toate dar nu gasesc recipiente,iti multumesc,ma refer la cele din romania,inca o data mersi,si poate ma ajuti

 30. Salut Cristian, îți mulțumesc pt. explicațiile date, care mi-au raspuns la câteva nelămuriri de începător in ale vapatului. Poți, te rog, sa-mi explici de ce am stricat trei rezistențe intr-o zi? Folosesc( de o săptămână) un joyetech eGo AIO, și am preparat lichidul după ureche.

 31. Buna, am revenit la vapat dupa ce acum 7 ani, am reusit sa renunt la fumatul clasic cu ajutorul tigarii electronice,….in fine,…revenind la vapat, si dorind sa-mi prepar singur lichidul, voiam sa va intreb – daca ma poate indruma cineva, negasind nimic despre asta pe nici un site – daca as aduga in compozitia lichidului, „un” 5% sare de Himalaya,…. OARE vapatul (inhalarea) vaporilor de sare, NU AR REVOLUTIONA tratarea astmului, alergiilor si a altor probleme respiratorii ?? (echivaland eventual cu inhalarea vaporilor dintr-o oala aburinda de apa cu sare, stand deasupra acesteia cu prosopul pe cap, tratament pe care bunicii nostri il uzitau atat de eficient !)

 32. Salut. As avea o intrebare. Am cumparat din farmacie glicerina. Pe bidon scrie glicerina pura. Mi-am facut pripriul elichid fara nicotina: 80% glicerina 20% apa distilata + aroma. Dar mi-a intervenit o mica mare problema. Dupa numai cateva ore de vapat mi-a aparut acnee pe fata… si vapez de ceva timp. De la baza pg /vg 50-50 am mai avut problema asta, crezand ca este de la pg. Vg 70/pg 30 cu nicotina 3 sau 0 nu am avut problema. Sa fie de la glicerina? Pe ea scrie pura, nicidecum boraxata. Ce crezi?!

 33. Va salut!
  acum cativa ani se gasea in comert lichid ‘Green Tea’ de la Heaven Gifts.O aroma impresionanta,foarte tare,mergea diluata cu baza 1/1 si aroma era la fel de persistenta.Dar au disparut de pe piata din Rom,nu stiu din ce cauza(probabil din cauza ca era ceva mai scump).Poate sa recomande cineva o aroma de ceai verde?am incercat cu picaturi esentiale Tea Tree dar aroma este departe de ceea ce caut eu….
  Ceva sugestii?Multumesc anticipat!

 34. Salut. In principal eu imi prepar o cantitate mare de lichid. Am citit mai sus ca nu trebuie tinute mai mult de 9 zile. Ce se poate intampla cu lichidul daca este depozitat mai mult timp ? PS: Prefer sa imi fac o cantitate mare de lichide (100 ml) si cat mai diversificate in asa fel incat daca mi se trezeste vre-o idee de combinatie, sa le combin intre ele. Chiar sunt interesat de acest aspect. Am cautat pe net si nu e nimeni care sa spuna sau sa fi spus acest lucru. Cat despre moduri, folosesc 2 iJust S, un Aline de 220W.

  1. la 100ml lichid cata nicotina trebuie sa bag si cata aroma sa produc lichid cu tarie de 20 mg

 35. care e diferenta intre nicshot vg70/pg30 si cea 50/50 ?
  si daca ameste o sticla 10 ml liqua cu cu aroma 2 sticle de nicshot 20mg/ml asi pierde din aroma ??
  = aprox 30 ml de lichid concentratie 13-14mg / ml

 36. Poate sa imi spuna si mie cineva de ce sunt toate asa dulci? Sau daca exista si vreun lichid care nu e toxic de dulce ?

 37. Da Robert, poti. Articolul e din 2014. De atunci s-au schimbat multe. Articolul de mai sus era bun la vremea lui. Vezi grupuri vaperi pe Fb . Au membrii faini care te ajuta imediat. Articolul asta are si cateva reclame ascunse ,plus greseli.

 38. salut.am observat ca toate lichidele de tip shortfill isi pierd aroma complet dupa cateva zile.am inceput sa le pastrez in frigider dar fara rezultat.dupa 4-5 zile simt doar gust si miros de ars,aroma dispare complet.unele lichide nu au aroma deloc nici in prima zi nici dupa 2-3 zile.folosesc innokin go s mtl si lichide 50/50 si 60/40.am incercat si 70/30.lichidele gata facute de 10 ml sunt prea scupe,vapez 6-8 ml pe zi.oare daca mi le fac singur si tot adaug aroma concentrata de fiecare data cand nu mai simt gustul ma intoxic? are ceva daca ajung sa pun pe parcurs cantitatea dubla de aroma decat cea recomandata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.