Program de formatat Hard Disk-ul

Nu vă răpesc din timp pentru a vă vorbi despre un program de formatat Hard Disk-uri care face același lucru ca funcția „Formatare” din cadrul meniurilor contextuale a partițiilor și Hard Disk-urilor. Vă voi vorbi despre un software care face o formatare de nivel inferior (low-level format), denumită ocazional și „formatare de nivel jos” (apropo, toți termenii sunt utilizați greșit).

hard-disk

„Formatarea de nivel inferior” este un termen moștenit de la discurile magnetice flexibile, de genul celor care se regăseau în construcția dischetelor. Pe când dischetele reprezentau principalul suport de stocare, cu ajutorul software-ului se reorganizau materialele magnetice aflate pe suprafața acestora, operație cunoscută cu numele de „reorganizarea sectoarelor”.

Operația în sine, aplicabilă în momentul de față inclusiv SSD-urilor și cardurilor de memorie, se referă la aducerea dispozitivului de stocare (HDD, SSD, card de memorie, etc) la starea originală; cu alte cuvinte vorbim despre o reinițializare. Iar acum să revenim la mioarele noastre.

Programe pentru formatarea low-level (LLF)

Hard Disk-urile, după cum bine știți, pot fi formatate și din Windows, însă datorită faptului că dintotdeauna am fost de părere că e imposibil să golești casa fără a scoate nimic pe ușă sau arde, înainte de a înstrăina un Hard Disk am preferat formatările low-level.

Formatările de acest tip, pe lângă faptul că elimină datele, elimină tabela de partiții și partițiile și repară sectoarele defecte sau „le ascunde” pe cele ale căror defecțiuni nu pot fi remediate. E drept că în acest fel HDD-ul pierde parte din capacitatea de stocare, dar astfel vom evita pierderi de date, de performanță și alte probleme provocate de sectoarele defecte.

Singura problemă e că o formatare de nivel jos nu este accesibilă tuturor, iar asta deoarece trebuie efectuată doar în anumite condiții și, evident, nu poate fi efectuată pe durata utilizării Hard Disk-ului. Aceasta se face de obicei cu ajutorul unui program care rulează în regim Live CD, adică fără a necesita instalarea sa propriu-zisă, dar mai sunt și alte metode și căi.

Cum se formatează un Hard Disk folosind DBAN

Introducerea fiind făcută haideți să ne reîntoarcem la protagonistul acestui articol, DBAN, program gratuit pe care îl puteți obține sub forma unei imagini ISO de pe site-ul său oficial. După ce l-ați descărcat, scrieți imaginea ISO ce-l conține pe un CD gol. Dacă nu știți cum se face acest lucru, aruncați o privire peste aceste instrucțiuni.

Important

Mutați pe un alt dispozitiv de stocare datele aflate pe Hard Disk-ul pe care doriți să-l formatați cu DBAN! Pe durata formatării datele de pe Hard Disk se vor pierde, așadar nu continuați dacă nu sunteți convinși că știți ce faceți!

Opriți calculatorul și boot-ațil de pe CD-ul pe care ați ars programul DBAN. Dacă nu știți cum să faceți acest lucru nu e nici o problemă, aveți instrucțiuni detaliate aici.

La pornirea calculatorului ar trebui să vedeți asta:

program de formatat hard disk

Pentru început vi se reamintește faptul că DBAN șterge datele astfel încât recuperarea acestora iese din ecuație, că programul nu este însoțit de nicio garanție și că nimeni, nici dezvoltatorii și nici contribuitorii acestora nu-și asumă răspunderea pentru daunele provocate Hard Disk-ului.

Pe scurt, sunteți pe cont propriu, iar dacă nu sunteți de acord cu asta, scoateți CD-ul și opriți computerul. Nu, nici măcar eu nu-mi asum răspunderea pentru ce faceți voi cu computerele și Hard Disk-urile voastre. Eu doar vă arăt ce aveți de făcut, dar dacă aveți ghinion sau nu urmați cu responsabilitate indicațiile, îmi pare rău pentru voi și… cam atât.

Presupunând că încă mai sunteți interesați să continuați, apăsați Enter. Veți vedea asta, sau ceva asemănător:

Darik's Boot and Nuke

Dacă la calculator sunt conectate mai multe Hard Disk-uri, toate acestea vor apărea în lista Disks and Partitions. Selectați-l cu ajutorul săgeților pe cel căruia doriți să-i efectuați o formatare low-level și apăsați tasta Spațiu pentru a-l bifa. Înaintea HDD-ului selectat va apărea cuvântul „wipe”:

Wipe HDD

Sunteți siguri că doriți să efectuați o formatare low-level, ceea ce presupune ca toate datele aflate pe Hard Disk să fie șterse fără a mai putea fi recuperate? Dacă da, apăsați F10!

De asemenea, iar în acest sens veți avea instrucțiuni în partea inferioară a ecranului, puteți efectua și alte operații cu ajutorul DBAN, cum ar fi efectuarea unei verificări. În plus, apropo de formatarea low-level, puteți opta pentru utilizarea altei metode de ștergere.

De exemplu, metoda de ștergere implicită este DoD Short, dar dacă apăsați tasta M veți putea altege oricare alta dintre cele șase disponibile.

metode de stergere dban

Navigarea printre opțiuni se face cu ajutorul tastelor J (în sus) și K (în jos). Selectarea opțiunii dorite se face apăsând tasta Spațiu.

După cum poate fi observat și în ultimul screenshot, fiecare opțiune disponibilă vine însoțită de o descriere vizibilă în partea inferioară a ecranului. Pe laterala dreaptă veți vedea detalii despre nivelul de securitate și numărul fazelor/ciclurilor de rescriere a datelor fiecărui tip de ștergere.

Ce mai trebuie să știți e că formatările de acest tip durează, dar având în vedere faptul că lasă HDD-ul ca nou, eliminând datele de pe acesta astfel încât recuperarea lor să devină imposibilă și reparând sectoarele corupte sau defecte, merită așteptarea.

97 Comentarii

 1. Salut. Uite un soft util,excepțional din punctul meu de vedere. Eu l-am folosit,desigur sceptic la început,însă nu pot decat sa recomand la randu-mi, sa-l folosească oricine,chiar face o treaba buna! Ma bucur de prezentarea lui,mai poți veni cu asemenea articole,sunt sigur ca se vor bucura multi! Bravo,Cristian,tine-o tot asa! STIMA.

  1. Ms mult pentru aprecieri ! Ah, nu uita ca astept si de la tine sa recomanzi un program despre care inca nu am vorbit :) Da-mi o idee ca am chef de scris…

  2. Salut. Am o intrebare: Daca folosesc acest program, mi se va sterge si windows-ul de le Hard Disk, adica acesta va fi ca nou, nu? Asta m-ar interesa sa fac.

  3. Se va elimina in totatitale intreg continutul, inclusiv sistemul de operare.
   Dupa finalizarea procedurii se va trece la reinstalarea sistemului de operare de la zero.

  1. Mult… câteva ore. Dacă mai e vorba și de un HDD extern (ex: USB) aproape dublu.

 2. salutari,am si eu o problema cu un hd western120GB,cind pornesc laptopul,i-mi cere sa salvez urgent datele de pe el,cu f1 sa continui dar ramine asa blocat ,nu mai pot face nimic pe laptop.daca pun alt hard[fujitu]asa merge.daca pun ambele harduri blocheaza la f1.daca pun primul fujitu porneste windows,adaug western merge de pe fujitu dar westernu nu il recunoaste nici in bios.exista solutie de recuperare ? sau pot sa-l arunc?

  1. Da , poti recupera datele de pe el .. sunt anumite programele ce cauta deep in hdd. Cat la % din el vei recupera nu iti pot spune .

 3. Buna! Am downloadat DBAN, apoi am facut un CD Live am bootat si am incercat sa „curat” hard-ul…insa m-am lovit de urmatorul mesaj ( ISOLINUX 4.00 – pre 46 ETCD Copyright (C) 1994 – 2010 H.Peter Anvin et al reading sectors error(EDD). ERROR: No configuration file found )

  Poti sa ma ajuti cu asta, te rog?

  Chiar am neaparata nevoie de o curatare a hard-ului si reinstalarea windows-ului.

  Multumesc! Astept un mail cat mai curand!

  1. Bună Adela, Când instalezi Windows-ul, ai posibilitatea să formatezi Hard Disk-ul; nu trebuie să apelezi la un program!

  2. Cristian crezi că un HDD formatat cu DBAN cu opțiunea de ștergere în 35 de pași ar aduce un plus de performanță HDD-ului? (vorbesc de un HDD sata II, 16 MB buffer, 500 GB cu care nu am avut niciodată probleme)

  3. Nu, nici vorba. Din contra, l-ar ajuta sa moara mai repede… Formatarile de acest gen sunt recomandate doar pt a impiedica recuperarea datelor.

  4. Mersi pentru răspuns, ce bine că nu am făcut-o. Știam că o astfel de formatare șterge complet datele și lasă HDD-ul ca nou, dar doar din punct de vedere al conținutului. Asta cu performanța nu o știam, mersi din nou.

 4. Ok, am inteles asta…insa problema este mult mai profunda cu PC-ul meu. E un TOSHIBA SATELLITE L300, CPU 575, 2GB RAM, OS-32bit.
  Ca sa intelegi mai bine, iti fac un scurt istoric un pic trist:

  In urma cu un an PC-ul a luat o tranta in urma careia s-a ales cu display-ul crapat si probabil(mai mult ca sigur) si cateva chestii din interiorul lui s-au dezlipit pentru ca de atunci nu mai functioneaza la parametrii normali (momentan il folosesc adaptat la un monitor).
  De atunci, o perioada dupa reinstalare a functionat destul de bine, apoi a inceput sa dea singur comenzi de la tastatura laptopului, pe care eu nu o pot folosi, insa utilizez o tastatura portabila.
  Uneori display-ul se umple cu casute care se deschid singure sau se inchid cele existente, incep sa clipeasca aiurea iar pana ce nu dau un restart nu se opresc. O perioada am crezut ca e vorba de un virus, pentru ca astfel de comenzi apar des la virusi.
  Dupa o noua reinstalare o perioada de vreo 4 luni mergea aproape perfect, fara probleme, apoi ulterior apar una dupa alta, astfel e necesara reinstalarea pentru a il putea utiliza.
  Ultima data cand l-am reinstalat am folosit Windows 7 insa dupa instalare am observat ca mi-a formatat doar C-ul, nu si celelalte partitii. Eu as fi vrut sa pot sa-l refac total, chiar si sa modific partitiile, insa nu mi-a permis la instalare.

  De aceea am crezut ca, cu DBAN voi reusi sa sterg sistemul cu totul si sa reinstalez windows-ul.

  Imi poti face o sugestie cum as putea sa procedez astfel incat sa nu mai ramana nimic pe disc dupa reinstalare?

  Multumesc si o noapte linistita iti doresc! :)

 5. Daca inscriptionez acest program DBAN pe un DVD-RW si sa fac treba cu el la un verisor de al meu care are vreo 11 ani si are Windows XP SP2 si din cate stiu eu acest XP SP2 a expirat si trebuie sa curat hard disk ca nu ma lasa sa instalez Windows XP SP3 si dupa ce termin treaba cu el pot sa-l sterg de pe DVD-RW. Intrebarea mea e pot sa-l scriu pe DVD_RW sau neaparat pe CD? Merci de raspuns.

  1. Da, poți. Însă doar pentru a reinstala XP, n-ai nevoie de acest program.

 6. Buna, am trei Hardiscuri defecte, si ma gandesc ca ar trebui formatate, mai profund, cu programul DBAN ,
  am copiat programul pe DVD , buteaza , pe unul din hardiscuri, dau enter , scaneaza , catva timp, apoi trece la faza, unde recunoaste Hardiscul, si cu tasta spatiu, dau [wipe]… si ata, pana aici,. Imi apare o pagina Alba , cu cateva fotografi, un telefon un PC, o lupa.. vreau sa stiu ce se Intampla, daca ma poti ajuta, Iti multumesc,
  cu celelalte Hardiscuri, nu Imi recunoaste partitia, PC-ul, le vede, dar nu pot instala , K Imi da ceva erori…

  1. Am și eu un HDD defect, un Seagate de 500 GB și am pățit la fel cu DBAN. Cred că singura soluție este coșul de gunoi, dar poți încerca să le repari sectoarele defecte cu Disk Heal, sau orice alt program asemănător. Eu n-am avut noroc…

 7. Buna seara!
  Am achizitionat un laptop de la Asus seria K56CM cu Free DOS pe el, am instalat Windows 7 pe el si apoi am instalat Acronis Disk Director 11 Home.
  In Acronis partitiile sunt afisate in modul urmator.
  Local disk – Basic GPT (unsupported) NTFS
  De ce este afisat Basic GPT (unsupported) in dreptul fiecarei partitii ?
  Nu pot sa fac nicio modificare asupra partitiilor cu Acronis pentru ca meniul contextual nu functioneaza asupra acestui tip de partitii.
  Mentionez ca formatarea HDD-lui am facut-o din Windows 7 la instalare.

  Multumesc !

  1. Informație preluată de pe forumul oficial „Disks with logical sector size other than 512 bytes are not supported by Disk Director.” Mai multe detalii găsești aici. Este acesta cazul tău?

 8. Salut am si eu un Dell Inspiron 1501 si am urmatoarea problema … cand aprind laptopul imi apare sa apas f2/f12 … apoi dupa ce se incarca ramane ecranul negru lam lasat asa cateva minute apoi mia zis ceva de genul windows could not start because the following file is missing or corrupt: /system32/ntoskrnl.exe. Please re-install a copy of the above file …, treaba e ca eu am avut muulti virusi pe hdd si de asta se poate ca antivirusul sa fi sters ceva programe :) … asta e povestea si de aceea incerc sa formatez hdd-ul.
  Problema este ca am facut un dvd cu programul dban si cand pornesc laptopul bag cd ul si il las asa il invarte dar nu apare nimic problema ramane aceeasi .
  Aveti idee ce ar trebui sa fac? am facut si bootarea din bios porneste mai intai cd rom apoi hdd apoi removable… si restu… astept un raspuns:d

 9. am reusit… pana la urma dar a aparut alta problema acum ca sa instalez windowsu nu merge nu citeste cd bootabil de fapt numi apare aia cu press any key

 10. da sa iti explic cum am facut eu nu am img burn… am alt program dela windows dau dublu click pe windows.iso.. de ex si imi deschide iso cu acel program instrument windows de inscriptionare a imaginilor pe disc.Asa si ii dau burn il face bla bla … il bag in laptop dupa ce am formatat hdd cu programul dban … setarile la bios sunt cu cd romul pe primul loc … asa si dupa ce aprind pc imi arata sa apas f2 to enter bios setup sau f12 pt boot menu ceva de genu asa si dupa ce se incarca asta imi apare ecranul negru o liniuta dasta _ care clipeste si dupa 2 3 sec incepe si imi zice exact asa: Broadcom UNDI PXE-2.1 v2.1.0
  Copyright (C) 2000-2006 Broadcom Corporation
  Copyright (C) 1997-2000 Intel Corporation
  All rights reserved.
  PXE-E61: Media test failure, check cable
  PXE-M0F: Exiting Broadcom PXE ROM
  si pe ultimul rand
  Operating Systen Not Found.
  Si asa ramane:o Ceva Ideii? eu zic ca cd ul lam facut bine dar ma duc azi la un prieten cu el care are un cd pe care lam mai folosit si a mers … dar nu inteleg de ce nu ar merge acest cd pt ca e facut tot cu acelas program cu care am facut dban si acela a mers.:d

  1. Am impresia că discul nu a fost inscripționat cum trebuie. Recomandarea mea este să descarci încă odată imaginea ISO și să creezi alt disk. Bineînțeles, nu face asta dacă ai BIOS UEFI! În cazul ăsta, doar dezactivează UEFI!

 11. Salut!
  Am un hard disk extern CnMemory de 1TB care mi-a facut probleme:nu mai putea fi recunoscut de laptop!Acum am cumparat un alt HDD extern, am salvat datele pe el si am vrut sa-l formatez pe cel vechi.Incerc NTFS(default), dureaza 10 min apoi imi apare o fereastra „Wndows was unable to perform format”.Am incercat de cateva ori, la fel.
  Nu pot folosi HDD-ul pana nu il formatez, dar uite ca nu merge.Acum in MyComputer mi-apare, deci il vede laptop-ul si are scris sub el ca fi „exFAT”.Poate pt ca am icnercat sa-l formatez is cu FAT.
  Ce solutie imi recomanzi?
  MULTUMESC

 12. Salut am si eu o intrebare vreau sa folosesc Dban pentru un Hard de 60Gb dupa folosirea lui este posibil sa mai instalez windowsul sau este mult mai complicata instalarea lui?

  1. Reinstalarea sistemului de operare după ștergerea HDD-ului cu Dban se realizează la fel ca după orice altă formatare.

 13. salut am si eu un hdd de 200gb care mi-l vede in bios dar cand vreau sa instalez win nu mi-l vede am incercat cu dban dar nu-i face nimic ce pot face sa-l pot formata merci anticipat

  1. Dacă HDD-ul nu este afișat în BIOS, atunci nu prea poți face multe. Încearcă să readuci setările BIOS-ului la cele prestabilite și, dacă nici așa nu se rezolvă problema, să încerci pe alt sistem. Apropo, pe ce interfață conectezi HDD-ul, că asta n-ai spus?

 14. am si eu un leptop lenovo si cand sa instalez windows 8 nu ma lasa sa formatez partitia C si dupa ce o deletez niki sa instalez windowsul pe partitie nu ma lasa ….ce pot sa fac (pe celelalte partiti ma lasa sa instalez ) trg ajutama …?

  1. Probabil Windows este preinstalat și este protejat. Fă-ți un live cd cu Ubuntu și formatezi cu GParted care-i integrat în Linux, apoi instalezi.

 15. buna seara am un laptop cu windows 8 miam luat un hdd extern toshiba canvio 2 tb .azi am vrut sa formatez un card micro sd de 32 gb si am uitat sa scot hdd-ul din usb si din greseala am formatat hdd-ul dar culmea e ca mil arata de 32 gb si nu stiu ce pot face .Ajutama te rog .MULTA BAFTA SI SANATATE

  1. Nu este necesar să scoți hdd-ul extern când formatezi altceva, greșeala este că ai selectat ce nu trebuia. Utilitarul Disk Management din Windows este destul de limitat în opțiuni, mai ales când e vorba de capacități mari (2TB). Fă-ți un cd boot-abil cu orice manager de partiții și reformatezi hdd-ul în boot. Eventual, poate e nevoie să-l reinițiezi.

 16. Cum formatez un HDD SATA ( Firma hardului e SEGATE ) si are 360 Giga
  Am incercat sa formatez normal cum se formateaza orice hard cand bagi CD de Boot windows
  IN rest toate bune pana cand ajunge sa creez partitiile na bucurie nu e nicio patitie acolo
  Nici numi da voie sa fac alta partitie hardul e luat nou din magazin. AJUTORrrrrr

  1. Cum anume doresti sa formatezi acel HDD proaspat achizitionat?
   Cu ajutorului carui kit de instalare(Windows XP,7,8,8.1,10)?
   In mod normal nu trebuie sa iti apara nici o partitie daca este nou,trebuie sa fie capacitatea totala a HDD-ului vazuta ca spatiu nealocat si nimic mai mult.
   Acest lucru se intampla in cazul tau?Este vazut ca si spatiu nealocat?
   In BIOS HDD-ul este recunoscut?

 17. Salut!

  Am cumparat in urma cu un an un calculator nou care avea instalat de catre vanzator si Windows 8.1 Pro Build 9600.
  Dupa o perioada de functionare a inceput sa aiba probleme, indiferent ce program am incercat sa instalez pe el au inceput sa-mi apara erori ale windows-ului care ma impiedicau sa instalez ceva.
  Am descoperit ca windows-ul nu are licenta și dupa multe discutii am obtinut de la vanzator un cd cu windows-ul care, se pare, e instalat pe calculatorul meu.
  Cum pot sa remediez problema calculatorului?
  Nu ma pricep la calculatoare si am nevoie ajutor. Cum sa instalez windows-ul de pe cd din nou( nu stiu daca mai intai trebuie sa dezinstalez windows-ul aflat pe calculator deja si cum se face dezinstalarea). Si daca nu este original, cum pot sa il instalez fara Serial Number?

  Multumesc anticipat pentru orice raspuns.

  1. Salutare.
   Tutorial de instalare ai aici : https://nib.cristianls.ro/11/06/cum-se-instaleaza-windows-8-manual-de-instalare/ sau aici https://www.programecalculator.ro/cum-se-instaleaza-windows-8-1-manual-de-instalare-windows-8-1/, https://cristianls.ro/configureaza-windows-8-1-dupa-instalare/ !
   Iar aici inveti cum se realizeaza un backup al licentei si cum anume se restaureaza.
   Iar aici ai un tutorial avansat pentru editarea unor anumiti parametrii pentru instalarea fara serial de activare,instaland licenta dupa finalizarea procesului.

 18. Salutare
  Am facut o nefacuta si nu stiu cum s-o rezolv.
  Am dat o formatare normala (nu rapida) din win xp. Apoi am constatat ca o sa stau cam mult si i-am dat renuntare (cancel). Acum pot sa sterg si sa creez partitii, dar zice ca nu mi-l mai poate formata. Care este solutia? Multumesc, o zi buna

  1. Salut.
   Ai incercat si eliminarea tuturor partitiilor,iar din spatiul nealocat sa formezi partitiile necesare si sa continui procesul de instalare?
   Poti incerca sa utilizezi chiar si un alt disc de instalare ce are in componenta un manager de partitii capabil sa faca acest lucru,de exemplu un dvd cu Windows 7,Vista etc…
   De asemenea poti opta pentru programe separate de partitionare ca Easeus,GParted.

 19. Va salut. Am 15 harduri 2.5′ a cate 320 gb care au functionat in receivere DHT.
  Sunt vazute in bios, unele dintre ele chiar si in device manager (windows) dar nu se poate interveni in structura diskului, partitii format, etc, la cele mai multe incercari facute chiar si in dos cu programe consacrate a gestiona partitiile si diskul da mesage de genul: Partion table 0, write error, etc., de cele mai multe ori functiile de lucru ale programelor erau inhibate (inactive).
  Am folosit: Easeus Partition Master, Gparted, Acronis, Paragon, Norton Ghost, Active Kills, diverse distributii linux, dar fara niciun succes, chiar si Blancco, acesta din urma nu recunoaste nici macar hardul daramite partitiile, Si la origini este mama lui darik’s boot and nuke. Ce sanse sunt sa le readuc la viata (Toshiba, HGST si WD)

  1. Te salut.
   Pe acesta l-ai incercat?
   Poate ai mai multe sanse de reusita cu el…
   Astept feedback.
   Rezultate rapide nu cred ca o sa ai,mai ales la versiunea gratuita.

 20. Pare promitator, maine il voi incerca. Chiar am gasit si o versiune pro. Totusi daca a mai intalnit careva astfel de probleme, astept sugestii. Problema cea mare e ca speram sa obtin rezultate cu Easeus Partition Master care dadea semne ca ar face ceva dupa aproape 90 min cand teoretic si-a terminat sarcinile, dar la final a dat eroare de scriere. Fara rezultate ma ingrozeste faptul ca trebuiesc lucrate niste ore bune, dar cel putin sa apara rezultate pozitive.

 21. Da l-am incercat, pot spune ca este unul dintre cele mai bune programe care le-am incercat, dar din pacate NU pentru aceste harduri. In consecinta absolut toate programele folosite da mesajul in diferite forme ca: Read/Write error, no partition table, nu poate scrie, modifica mbr. Oricum, multumesc pentru buna ta intentie, Moxin.
  In final le-am declarat decedate dupa 2 saptamani de staruinte, chiar daca unele dintre ele inca nu au implinit 1 an.

  1. Imi pare rau,de incercat am incercat dar dat fiind faptul ca ai testat atatea softuri fara nici un rezultat posibil ca intr-adevar sa fie cu probleme dupa atata timp de utilizare,cu toate ca mi se pare dubios ca toate sa se comporte asa.

 22. Concluzia mea este ca probabil au fost pregatite (formatate, partitionate) cu un soft proprietar dedicat, intr-un singur scop de a fi utilizate numai pentru receiver-pvr.
  @ Tocmai ca nu au fost foarte utilizate si multe dintre ele nu au 1 an de la data fabricatiei.

 23. am un hd extern Toshiba 1T, dupa utilizarea lui pt. backup Windows 8 nu imi mai arata nici ce a fost inainte pe el si nici valoarea totala de 1T ci doar 33 gb
  de ce?
  ce se poate face pentru recuperarea datelor anterioare si daca se poate!?
  multumesc

 24. Întrebare: dacă îmi salvez pe un hard extern fisierele de pe lap-top, pentru a-mi curăța hardul, nu transfer odată cu ele și virușii pentru care mi-l formatez?

  1. Daca exista,chiar si in datele transferate,da.
   Sugerez scanarea multipla cu mai multe produse antivirus pentru a elimina orice suspiciuni.

 25. Va salut! Am cumparat un laptop Dell inspiron 3543 nou, cu hdd de 500 Gb, care avea Ubuntu instalat pe el. Am vrut sa instalez W 7 pe el dar nu m-a lasat sub nicio forma. Avea partitiile cu Ubuntu si una nealocata de aprox. 450 Gb. Am incercat prima oara pe aceasta partitie dar imi spunea ca formatul acestei partitii nu permite instalarea Windows (probabil nu era NTFS). Apoi am formatat partitia, am impartit-o in doua, aceeasi problema. Am formatat si partitiile cu Ubuntu, degeaba. Ma puteti ajuta cumva in aceasta problema ? Multumesc

  1. Salut.
   Posteaza-ti te rog problema aici,avand mai multe sanse sa primesti un raspuns ce contine o solutie valida la problema ta.
   Succes.

 26. Am si eu o problema.
  Cand instalez windows-ul imi apar niste erori,ultimul pas de instalare nici nu mi-l mai da.
  Eu cred ca este un virus dar am vrut sa intreb pe cineva mai priceput ca mine.
  Windows-ul a mers instalat dar cand vreau sa deschid programele sau sa dau la proprietati imi apare o eroare. :( O pot rezolva cu programul de mai sus?)

  Comentariu editat!
  Doar limba romana este permisa pe acest site,fiind necesar sa iti dai silinta la compunerea unui mesaj,care sa fie concis,corect din punct de vedere gramatical,sa fie usor de inteles pentru persoanele ce doresc sa te ajute!

  1. Util ar fi sa postezi un screenshot cu respectiva eroare.
   Cauzele dupa cum ti-ai dat seama sunt destul de multe in acest caz avand ca suspecti virusii,potentialele BAD-uri,fisiere corupte ale sistemului de operare.
   Pentru a scana de virusi iti recomand citirea acestui articol.
   Legat de BAD-uri iti recomand sa utilizezi orice program utilizat in astfel de cazuri gen CrystalDiskInfo ori poti opta pentru verificarea in CMD printr-un simplu CHKDSK avand informatiile necesare aici.
   Succes!

 27. Salut, am si eu un laptop lenovo g50-70 i3, si nu mai porneste, am incercat sa il formatez si nu merge nici asta, am schimbat acum 3 luni hdd la depanero pt ca se defectase, iar acum de vreo 2-3 saptamani se cam bloca si cand il bagam la incarcat scotea un sunet(un piuit ascutit). Am luat windows 8.1 pe un usb si tot incerc sa formatez partita unde este windows-ul vechi deoarece in alta partitie am niste date pe care nu vreau sa.le pierd, ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc!

 28. Salutare!Softul merge ok pana la optiunea start F10 atunci imi apare o fereastra cu Pseudo Random Number Generator cu alte cuvinde nu imi functioneaza start F10. Ce pot sa fac?Multumesc!

 29. Salut, cunosti cumva daca acest soft poate formata un hdd care are parola si bineanteles ca nu o mai stiu? Sau cunosti vre-un soft liber (adica care nu solicita plata) cu care sa pot formata un hdd parolat? Multumesc, Stima.

  1. Din câte știu, doar datele pot fi criptate, nu și HDD-ul, prin urmare da, acest program poate formata un HDD a căror date nu pot fi accesate fără introducerea unei parole.

 30. Am un laptop hp dv6 si e plin de virusi, incerc sa instalez iar windowsul si nu imi da voie din cauza la virusi pot formata hardul cu acest program ?

 31. Din pacate acest soft este ca si toate celelalte softuri de formatare. Poti formata cu el un HDD bun dar, in nici un caz unul parolat. Sigur??!!?? Da! Foarte sigur. Am testat doua HDD-uri parolate (adica pentru intelesul tuturor aveau parola la bootare si astfel la pornirea laptopului poti accesa biosul dar mai departe nimic deoarece se cere parola ”pleas enter hdd password”) si bineanteles ca le-a formatat (teoretic) dar apoi când sa instalez soft , aceeasi treaba: HDD Password. Un HDD este Fujitsu de 160 Gb iar celalalt Seaget de 320Gb. La primul formatarea a durat 232 de ore iar la al doilea vreo 488 de ore.Deci am facut aceste teste cu un laptop 2 core duo de 2,4 si ram de 4 Gb care a lucrat o luna non stop. Am scris astea pentru ca sa nu mai incerce si altii sa se chinuie degeaba. Singura deparolare de HDD (daca nu esti hacker profesionist) este cu soft platit. Bineanteles daca nu ai date foarte valoroase pe HDD nu se merita. Succese!!!

 32. In seara aceasta mi-am facut un stick USB bootabil cu aplicatia Rufus. Am urmat pasii din acest articol si am citit alte 2 articole de pe acest site care m-au ajutat mult la aceasta operatiune. Mi-a mers totul. Multumesc frumos pentru articol! Voi instraina acest computer Desktop si pentru siguranta mea am dorit sa-i curat profund Hdd-ul. Ruleaza de 37 min si imi spune ca ar mai avea de munca 5 ore si ceva.. Este vorba de un HDD WD de 320 Gb. Nu mi-am imaginat ca dureaza atat de mult, dar il voi lasa sa-si faca treaba pana la capat.
  Inca o data, multumesc!

 33. Am instalat, din greseala si de mare nevoie, un antivirus „spart: e vorba de Nod de la ESSET.
  Harddiskul respectiv nu mai poate fi sters, formatat sau formatat low-level. am incercat sa rezolv cu Hirens boot si, desi in aparentza formatul, stergerea sau curatarea decurg ok, la accesarea unitatii de hard toate fisierele sunt intacte. Aveti vreo sugestie?

 34. Buna ziua
  Cred ca stiti disk investigator, si da, doresc cand dau search la ‘aimbot’ din anul 2015 de SAMP, sa nu imi mai apara la search, fara sa instalez win 7 in alta partitie dupa sa reformatez C-UL, deoarece in C imi apare aimbot-ul din 2015, cu toate ca acesta l-am sters.

 35. Buna! Am si eu o problema. Am urmat instructiuniile din tutorial si cand am ajuns la primul screen, am incercat sa dau ENTER si nu a mers… dupa care am incercat si celelalte taste si acelasi efect. Precizez: folosesc tastatura USB… ma poti ajuta?

 36. Am un laptop hp tpni119 cu un hdd de 30 de gb cu un w10 preinstalat si incerc sa pun un w7 cu un stick-boot nu vrea sub nici o forma sa plece in boot de pe stick .Ma poate ajuta cineva cu un sfat

 37. Salutare !
  Apelez la experiența ta pentru o problemă de incompatibilitate.
  Am luat un HDD SATA-II de la o consolă SONY-PS3 pentru a-l Formata în FAT-32 și l-am cuplat la PC, dar acesta nu-l ,,vede,, (el este pe SATA-III).
  Ce mă sfătuiești să fac?
  Mulțumesc anticipat pentru ajutorul acordat.
  Cu stimă Floriss

 38. Incearca sa il pui la pc cu o interfata SATA-USB pentru ca s-ar putea sa nu aiba MBR si de aia sa nu il vada si daca nici pe USB nu merge e posiibil sa fie defect

 39. Salut Cristian, stii cumva daca pot formata un hard parolat? Intr-o dimineata dupa ce am aprins laptopul, s-a restartat si de atunci imi cere hdd password sau master password. Sunt singurul utilizator al laptopului…asa ca daca nu e vreo eroare de sistem..e un virus. L-am dus la garantie si mi-au zis ca solutia e inlocuirea hardului care costa 700 de lei..laptop de 6 luni.

  Mersi,
  Robert

  1. Salut.
   Il poti formata fara probleme dar ma gandesc sa nu fie inutil intreg procesul, rugandu-te sa iti verifici setarile prin BIOS sa nu fie ceva functie activa pe acolo care sa iti faca probleme.
   Ma indoiesc ca s-a folosit cineva de elemente malitioase pentru a efectua modificari legate de firmware pentru HDD, totusi fiind util un screenshot cu respectiva eroare intampinata, postand si modelul detinut de tine impreuna cu specificatiile tehnice.
   Ma gandesc ce HDD ai momentan in laptop de inlocuirea sa costa asta de mult.
   Formateaza-l cu ajutorul unei distributii linux ori a unui dvd/usb ce contine kit-ul de instalare a unui sistem de operare recent, preferabil de la Windows 7 in sus.
   Succes.

 40. HDD-ul costa 230 de lei, insa profita si ma pun sa platesc atat ca ei sa castige peste 400 de lei pe manopera, astfel produsul ramand in garantie. Mai e o varianta ca eu sa nu platesc atat, iar ei sa imi anuleze garantia ramasa, un an jumate. Oricum ar fi ei castiga mult mai mult decat ar trebui.

  Multumesc pentru raspuns.

 41. Salut baieti,

  Am ridicat laptopul de la garantie si surpriza, cand l-am aprins scoatea un sunet scurt, dar regulat, am incercat sa il formatez cu win 10, insa nu vedea hardul. L-am restartat si n-a mai scos acel zgomot, ulterior l-a vazut in instarea windowsului, insa nu se poate crea partitii pe hard. Uneori face zgomotul ala, uneori nu.

  Mai jos sunt cateva poze cu Bios.ul si parola pe care mi-o cere la hard. In bios la Hdd password status apare Not Installed. As vrea sa incerc formatarea hardului si apoi instalare Ubuntu. Voi ce parere aveti? Setarile in bios sunt ok sau exista posibilitatea ca ceva de acolo sa faca probleme. Ce ma sfatuiti? Multumesc!

  https://we.tl/RNJbnkegob

  1. Pentru nimic, mi-am dat si eu cu parerea in limita situatiilor intalnite, asta fiind destul de bizara, cu minunatia asta de parola.
   Am sa ma mai documentez despre problema, dar daca nu ai nimic de pierdut incearca variantele mentionate sa vedem ce se intampla.
   Iti mai las aici un link catre un utilitar de tip shredder, daca tot vrei sa faci aceasta operatiune si nu ai date dee pierdut, sugerez sa descarci arhiva, sa realizezi un stick bootabil cu imaginea ISO prezenta in interiorul arhivei ori un cd, ce ai la indemana si sa realizezi procedeul de stergere normal al HDD-ului.
   Eu sper sa nu fie in van aceste operatiuni, din ce vad limitarea in sine poate persista chiar si dupa aceste proceduri.
   Zgomotul in sine cred ca este acel carait specific oricariui HDD ce are in componenta elemente mobile/ mecanice.
   Cand nu iti este recunoscut nici in BIOS ori sunt probleme cu setarile ce tin de interfata(vezi setarile in BIOS legate de Sata Mode/AHCI) ori este vorba de un alt set de probleme.
   Este posibil ca si BIOS-ul sa aibe ceva probleme, o idee buna fiind actualizarea sa daca sunt disponibile versiuni recente.
   Merita sa faci si o sesizare la ANPC daca tot se ridica problema platii desi produsul este in garantie, produsul nesuferint nici o modificare fizica/hardware care sa duca la aceasta problema.

  1. Le-am vazut de aseara, nu ma ajuta cu nimic in cazul de fata, imi pare rau.
   Poti incerca un update la partea de firmware a BIOS-ului desi nu sunt sigur ca va ajuta.
   Posteaza te rog si aici problema poate ai mai mult noroc si cineva s-a intalnit cu o astfel de situatie, desi remediul cred ca ala este, inlocuirea HDD-ului.
   Merita sa postezi si acolo poate primesti mai multe solutii.

 42. MULTUMESC! Un virus stupid, Help_Your_Files.png Ransomware a criptat tot ce se putea in documente si a blocat orice posibilitate de formatare prin CD sau BIOS. Se pare ca DBAN-ul isi face treaba. Il las sa lucreze in tura de noapte vreo 7 ore si sper sa gasesc curatenie „luna” pe hard :)

 43. buna ziua . cum pot sa formatez un HDD extern seagate fara sa il bag in laptop ? cum il cuplez la laptop mi se blocheaza si nu pot accesa hdd-ul , exista un servie pt asa ceva ? vreau sa sterg tot ce am pe el dar nu pot din laptop ..

  1. Ai incercat sa il formatezi si din Linux?
   Incearca un Linux Mint si formateaza-l de acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.