Program gratuit de optimizare, curățare și reparare a calculatorului: Baidu PC Faster

Baidu PC Faster este acel gen de program gratuit de optimizare, curățare și reparare a problemelor calculatorului, pe care îl descarci și instalezi fără prea mult entuziasm, dar care îți dovedește încă de la prima utilizare că l-ai subestimat. Altfel spus, este dovada clară că încă se mai dezvoltă freeware de foarte bună calitate, dar și mai important, că este loc de mai bine pe nișa în care Piriform și TuneUP, de ani buni, și-au însușit rolul de metronoame.

Program de optimizare, curatare si reparare Windows - Baidu PC Faster

Interfața principală a programului de optimizare Baidu PC Faster găzduiește, printre altele, funcția de optimizare rapidă, respectiv Scan Now, omologul butonului 1-Click Maintenance al TuneUp Utilities. Acesta va declanșa la apăsare o analiză rapidă a sistemului în căutarea tuturor problemelor ce afectează performanțele computerului.

Același panou găzduiește în bara superioară butoanele de acces rapid la fiecare dintre cele mai importante instrumente disponibile, printre acestea numărându-se Cleaner, SpeedUP, Virus Scan, WiFi Hotspot, Baidu browser, Faster now. Ultimul buton trimite spre trusa de instrumente de completă, respectiv Toolbox.

Trusa de instrumente a Baidu PC Faster

Dar haideți să începem cu începutul, cu scanarea și optimizarea rapidă a calculatorului prin apăsarea butonului Scan Now.

Scanare si optimizare rapida cu Baidu PC Faster

După finalizarea analizei care n-ar trebui să dureze mai mult de câteva secunde, va afișa rezultatele sub forma unui tabel împărțit în trei coloane: Junk Files, Unnecesarry Programs și Unnecesary Startup Items.

 • Junk Files – vizează toate fișierele temporare nenecesare
 • Unnecesarry Programs – vizează toate serviciile și procesele ce rulează în fundal, dar care nu sunt folosite în acel moment
 • Unnecessary Startup Items – identifică toate serviciile și programele ce pornesc odată cu sistemul de operare deși n-ar trebui să o facă.

Ideal ar fi să nu acționați robotic, fără discernământ, ci să analizați fiecare dintre elementele raportate, iar abia după ce vă asigurați că recomandările programului nu vor împiedica buna funcționare a sistemului să apăsați butonul SpeedUp Now.

Rezultate analiza Baidu PC Faster

După apăsarea butonului SpeedUp Now, programul va remedia fiecare dintre problemele pe care le-a identificat și afișat în raportul generat, iar la final vă va pune la dispoziție rezumatul tuturor operațiilor efectuate.

Probleme remediate cu Baidu PC Faster

Am observat că unele dintre problemele raportate inițial nu au fost soluționate înainte de repornirea sistemului, ceea ce mă determină să vă recomand să vă faceți un obicei de a-l rula doar seara, înainte de a închide computerul. Firește, din motivele menționate aici, ar fi de preferat să nu-l utilizați foarte des.

Baidu PC Faster: Win Update (scaner de vulnerabilități)


Fără excepție, toate sistemele de operare trebuie actualizate periodic. În primul rând este o practică bună deoarece vă garantează că utilizați în permanență cea mai recentă versiune a instrumentelor integrate, iar în al doilea rând, cel mai important, deoarece astfel veți spori cu ușurință nivelul de securitate al acestora, prin instalare remediilor pentru breșele cunoscute.

Baidu PC Faster, pe modelul celor mai apreciate programe de optimizare și mentenanță ale momentului, a dedicat acestui aspect importanța cuvenit, dedicându-i un întreg panou. În el vom regăsi o lista tuturor actualizărilor disponibile, clasificate în funcție de importanță.

Win Update - Baidu PC Faster

Prima poziție a listei este ocupată de actualizările deosebit de importante și cuprinde toate remediile la problemele de securitate critice. Pe locul doi vom regăsi update-urile opționale, adică cele a căror instalare este recomandată însă nicidecum prioritară. La final regăsim o listă a tuturor a căror instalare nu este recomandată. Aceasta din urmă fiind și cea a cărei prezență nu reușesc să o înțeleg și nici justific în vreun fel.

Baidu PC Faster: Cleaner


Funcția de curățare a sistemului ocupă și ea un loc privilegiat în Baidu PC Faster, aceasta fiind împărțită în patru ramuri:

 • Software Uninstaller – asigură dezinstalarea completă a programelor
 • Larges Files Cleaner – identifică și ajută la ștergerea fișierelor de mari dimensiuni
 • Privacy Cleaner – curăță navigatoarele web și celelalte programe din calculator de cookie-uri și funcții care colectează date
 • Plugin Cleaner – scanează navigatoarele web în căutarea extensiilor care vă monitorizează activitatea sau injectează publicitate în interiorul site-urilor accesate

Cu alte cuvinte, Cleaner avem posibilitatea de a curăța prin simpla apăsare a unui buton toate fișierele de care sistemul nu mai are nevoie, sau efectua sarcini specifice remedierii unui anumit tip de probleme.

Baidu PC Faster - Cleaner

Baidu PC Faster: SpeedUp


SpeedUp este setul de instrumente care n-ar trebui să lipsească niciunuia dintre programele de optimizare a calculatoarelor cu Windows și nu numai. Dezvoltatorii aflați în spatele celui despre care vă vorbesc acum au înțeles acest lucru și le-au implementat încă din prima zi.

Baidu PC Faster - SpeedUp

În cadrul acestuia regăsim butonul de optimizare rapidă și acces rapid la lista programelor ce pornesc odată cu sistemul de operare, precum și la istoricul ultimelor porniri. După apăsarea butonului de optimizare rapidă, în panou vor fi afișate fiecare dintre programele ce împiedică pornirea rapidă a calculatorului.

Baidu PC Faster: Virus scan


Virus Scan este alt instrument integrat în Baidu PC Faster despre care am vrut neapărat să vă vorbesc. Acesta este bazat pe tehnologie cloud, pe modelul urmat cu succes de Panda și nu numai, care permite identificarea rapidă a virușilor, scripturilor și fișierelor ce pot periclita sistemul și datele aflate în acesta, fără a descărca zilnic definițiile noilor amenințări apărute.

Baidu PC Faster - Virus Scan

Nu vă recomand să vă bazați în totalitate pe protecția oferită de acest modul al Baidu PC Faster, ba chiar insist să folosiți în paralel un antivirus bun, de preferat unul cu o reputație nepătată și îngăduitor cu resursele sistemului.

Baidu PC Faster: Toolbox


După cum vă relatam și la începutul articolului, Toolbox găzduiește instrumente diverse, de la propriul internet browser (pe care, apropo, nu vă recomand să-l utilizați), la instrumente de optimizare a conexiunii la Internet, a Facebook (?!?) un magazin de aplicații, un distrugător de fișiere, un defragmentator de discuri, un instrument ce facilitează crearea hotspot-urilor virtuale și, nu în ultimul rând, un profil care asigură o mai bună experiență în jocuri.

Trusa de instrumente a Baidu PC Faster

În concluzie, în panoul Toolbox vom regăsi toate instrumentele de care avem nevoie pentru a ține sistemul în formă și chiar mai mult mai mult de atât.

Concluzii


Baidu PC Faster este actualmente singurul program gratuit de optimizare pe care îl consider capabil să răstoarne topul actual al categoriei din care face parte de foarte puțin timp. Acesta nu include funcții inutile deservirii scopului în care este oferit, precum cele de particularizare, și nici nu include panouri în care, dacă te-ai aventurat să schimbi ceva, riști să nu-ți mai poți folosi calculatorul fără reinstalarea sistemului de operare.

Firește că-l recomand, iar dacă v-am convins să o faceți, îl puteți descărca de pe site-ul oficial. Acesta este gratuit și, dacă ar fi să-i credem pe cuvânt pe dezvoltatori, va rămâne gratuit mult timp de acum înainte. Să sperăm că așa va fi! Este compatibil cu toate versiunile sistemului de operare Windows începând cu versiunea XP.

30 Comentarii

 1. Seamana putin cu wise care. Acest program are functia care iti arata la pornirea calculatorului boot speed-ul?

  1. Genul acesta de întrebări dezvăluie faptul că n-ai citit articolul. Chiar îmi pare rău să știu că m-am complicat degeaba să scriu știind că primeam aceeași atenție și dacă, în afară de titlu mai puneam doar link-ul de download. Răspunsul: Da. Vezi a 8-a imagine. Ai acolo un omuleț deasupra căruia, într-un norișor, ți se recomandă să repornești PC-ul pentru a cunoaște timpul de boot-are.

  2. deabea ma trezisem si inca mai motaiam pe tastatura.:D
   Chiar vroiam sa las un com pe pagina in care ai scris despre yahoo, ca un site ca al tau, unde poti dezbate o serie de lucruri de o mie de ori mai bine decat pe un forum, sunt greu de gasit in ziua de azi

  3. Știam eu!!! :) Cât despre dezbătut subiecte, da, ai dreptate, într-o oarecare măsură. Dacă s-ar implica mai mulți să comenteze, chiar am putea avea o discuție :)

 2. Da, poate o sa-l incerc si eu sa vad cum este, desi nu prea mai vreau programe din astea all-in-one. Dar mai intai trebuie sa raspunzi la o intrebare. Ti se pare programul asta ceva mai bun decat Wise Care 365 Free care a fost prezentat tot aici pe blog cu putin timp in urma? Ca si acela am vazut ca este laudat, desi eu am avut si versiunea pro la acel program si nu l-am tinut mult timp in pc. Am considerat ca nu am nevoie de atatea utilitare si ca mare lucru nu face si ca se poate si fara ele. Asa ca in ultimul timp, nici utilitar pentru defragmentare nu mai folosesc, ca-l utilizez pe cel din windows 8.

  1. Da-mi câteva puncte de comparație și voi încerca să-ți spun care este mai bun.

  2. Ma intereseaza sa stiu mai mult pe partea de registru care este mai bun din astea doua. Deci, ti-am dat un punct de comparatie nu? Acum o parere!

  1. Nu este. De moment e compatibil doar cu Windows 7, Vista și XP.

 3. Si eu sunt hunedorean si probabil din mindrie dar mai ales nefiind un specialist instalez doar programe recomandate de dumneavoastra. Totusi ati recomandat multe programe de optimizare si curatare ca efectiv nu mai stiu cu ce sa lucrez pentru ca toate mi se par bune si vad ca isi fac treaba fara sa creeze probleme. Momentan lucrez cu avg pc tuneup si jetclean si citind despre baidu pc faster ma bate gindul sa-l testez. As vrea daca este posibil sa rulez doar un program dar care sa-si faca bine treaba si mai ales sa fie usor de manevrat de catre orcine sau mai bine zis de catre un user de rind.
  Va rog daca aveti putin timp sa-mi recomandati un astfel de program. Multumesc.

  1. Salut Eugen. Mă bucur să aflu că sunt și hunedoreni care mă urmăresc și consideră utile postările mele! Mulțumesc! Baidu PC Faster, chiar dacă este Beta în momentul actual, îndeplinește toate cerințele pentru a te putea baza pe el. Referitor la programele pe care le recomand, repet ceea ce am mai spus: nu pot vorbi despre 10 programe pe blog, n-ar avea rost. Scopul acestui blog este să aducă în fața utilizatorilor programe noi, cu viitor promițător, care merită efortul de a fi instalate. Totuși, dincolo de recomandările mele, cel mai bun este programul cu care te-ai obișnuit și cel de rezultatele căruia ești mulțumit. Nu, prin asta nu vreau să spun că dacă te-ai obișnuit cu un program e bine să le ignori pe celelalte. E important să încerci mai multe și chiar nu înțeleg persoanele care susțin că un program este mai bun decât celălalt din simplul fapt că a fost dezvoltat de extratereștrii sau datorită faptului că are mai multă vechime. Clasificarea ar trebui să se facă strict pe baza rezultatelor oferite și că tot veni vorba, am întâlnit programe care pe anumite configurații se comportau excelent în timp ce pe altele lăsau mult de dorit. Sfatul meu: Încercă, evaluează, decide.

  1. Da. Programul este dezvoltat de compania aflată în spatele motorului de căutare Baidu (număru 1 în China).

 4. Revin si eu pe aici, asta este un program ce merita instalat si chiar ajuta, l-am testat si eu si sunt multumit de el, face tot ce nu putam face cu Advanced System Care, este extrem de util si cred ca o sa imi devina un foarte bun amic, pa pa ASC, bun venit Baidu PC Faster.

 5. Un program inutil windows-ului.Nu riscati sa va instalati asa ceva in pc.Va pacaliti singuri zicand ca windows-ul va merge chipurile „mai rapid”.E un program facut de chinezi,deci e o kinezarie…Testat si uninstallat a doua zi.O porcarie de programel…

  1. Așa o fi! Fiecare cu părerea sa…Personal nu folosesc niciun astfel de program, curăț manual toate temporarele, registrul îl curăț cu Revo la dezinstalarea unui program, iar de cache-ul browser-ului îl golesc tot manual, din browser.
   PS. Nu orice lucru făcut de chinezi este „o kinezărie”! Dacă ai ști câte baraje fac chinezii în lume cu proiecte proprii!? Și câte altele…Și dacă ai mai ști că tot chinezul a „inventat” oul artificial, dar comestibil…ce zici?!

 6. Salut
  Am incercat si eu acest program,ca „hunedorean”,si…sincer mi-a placut ! Bravo !
  P.S. : Dupa adresa de email,ti-ai dat seama din ce parte a Hunedoarei sunt eu.

 7. Am folosit acest program și chiar dacă prima impresie a fost una plăcută am renunțat la el pentru că nu puteam să-l scot din startup. Eu doresc un program de acest gen la care să apelez ocazional iar în rest să nu ocupe nici un fel de resurse și Baidu pc faster vrea tot timpul să ruleze în background.

  1. Orice rulează în startup poate fi scos, fie din opțiunile programului, fie șters din folderul startup: „C:ProgramDataMicrosoftWindowsStart MenuProgramsStartup” Nimic (în afară de viruși) nu poate rula în startup fără să-l poți anula.

 8. Buna ma poate ajuta cineva…
  Nu pot sa instalez programul Imi schrie . YOUR CURRENT SECURITY SETTINGS DO NOT ALLOW THIS FILE TO BE DOWNLOUD
  Am Bit defender antivirus pentru inca 15 zile WINDOS 7 AM..
  Ps-ul il am de putin timp.
  MA POATE AJUTA CINEVA???
  ASTEPT…

  1. Trebuie configurat antivirusul în mod corespunzător. Probabil este pus la maxim, pe paranoic! Orice antivirus, se reglează după nevoile proprii, mai ales din astea cu nume „sunătoare”. Pe moment, să poți descărca ceva, închide-l complet, scoate-l din bară. Dacă nu te pricepi să-l configurezi, îți recomand Microsoft Security Essentials, este bun, ușor și mai are suport până în aprilie 2015.

 9. Am folosit pina acum CC -Cleaner dar dupa curatarea pc -ului nu putram sa mai accesez pag de FB 3-4 zile – aparind mesajujul fB a indentificat o problema!
  De ce?

  1. Te asigur ca problema nu este de la aceste utilitare.
   Problema este strict de la Facebook,fiind si situatii cand site-ul device inaccesibil.

 10. Salut,am folosit acest program ceva timp pe un sistem cu XP iar acum il instalez pe altul cu Win 7.Am fost multumit de el(prog) si din punctul meu de vedere si-a facut foarte bine treaba.Stima

  1. Nu, nu trebuie. În 31.10.2016, când am refăcut articolul, Bitdefender și Panda Cloud n-au identificat probleme. Dacă unul dintre acestea detectează ceva, renunță la a instala programul și dă-mi, te rog, de știre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.