Program pentru optimizarea / comprimarea imaginilor în lot în Ubuntu (Linux)

Mi-am făcut o obișnuință din a comprima fiecare imagine în parte înainte de a o încărca pe blog. Atunci când e vorba de puține imagini, compresia o fac cu TinyJPG & TinyPNG, aplicații online despre care v-am vorbit de curând. În schimb, dacă am de optimizat mai multe imagini, în Windows folosesc VJC sau RIOT, ambele foarte bune. În Ubuntu folosesc optipng și jpegoptim, ambele din linia de comandă, dar dacă utilizați această distribuție GNU/Linux și preferați un program cu GUI vă recomand să încercați Trimage image compressor.

trimage

Nu e nemaipomenit, ba mai mult, rezultatele optime se obțin după vreo 3-4 repetări ale operației de comprimare, dar în momentul de fată este cea mai bună opțiune gratuită pe care o avem la dispoziție pentru optimizarea imaginilor în lot în distribuțiilor GNU/Linux.

Trimage image compressor se află în depozitele oficiale și poate fi instalat folosind comanda

sudo apt-get install trimage

Dacă folosiți o versiune a Ubuntu mai veche și programul nu este găsit, adăugați repo-ul kilian și instalați din acesta.

sudo add-apt-repository ppa:kilian/trimage
sudo apt-get update
sudo apt-get install trimage

Pentru comprimarea imaginilor Trilian va avea nevoie de python 2.6, python-qt4 4.4, optipng, pngcrush 1.6.7, advancecomp 1.15 și jpegoptim 1.2.2, sau de o versiune mai nouă a acestora. Dacă acestea nu sunt disponibile în sistem, ele vor fi instalate automat.

2 Comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.