Cum se programează oprirea calculatorului

Comanda utilizată în articolele anterioare despre care am vorbit despre oprirea computerului, respectiv articolele „Cum se creează o scurtătură (un shortcut) de oprire a computerului cu un dublu click” și „Cum se oprește rapid calculatorul„, permite programarea opririi automate a calculatorului după scurgerea timpului indicat de către utilizator.

programeaza oprirea calculatorului dupa 30 minute

De exemplu, comanda în formatul vizibil în captura de ecran de mai sus, odată executată va programa oprirea calculatorului după 30 de minute, intervalul de timp menționat fiind afișat și în cadrul unui balon de notificare ce-și va face apariția din zona de notificare a sistemului.

programarea opririi calculatorului

După cum ați putut remarca, numărul aflat la sfârșitul comenzii indică numărul de secunde după scurgerea cărora sistemul va fi oprit. Astfel se poate programa oprirea calculatorului la intervalul de timp dorit de către utilizator realizând un simplu calcul matematic.

De exemplu, dacă vizionăm un film și simțim că ne-a prins somnul, putem programa oprirea calculatorului de îndată ce filmul se termină. Dacă din film au mai rămas 47 de minute, pentru a opri calculatorul după acest interval, vom realiza următorul calcul matematic — Windows dispune și de calculator, deci faceți uz de acesta dacă sunteți prea obosiți pentru a realiza înmulțirea fără ajutor:

47 (reprezentând numărul de minute) * 60 (Reprezentând numărul de secunde a unui minut)

Rezultatul, adică 2820 îl vom introduce la sfârșitul comenzii înainte de a o executa. Astfel, comanda pentru oprirea computerului după trecerea celor 47 de minute ar fi:

shutdown -s -t 2820

Dacă după programarea opririi automate a calculatorului doriți anularea opririi programate deoarece nu mai este necesară, ori doriți să o scurtați sau prelungiți, executați în caseta Run comanda de mai jos:

shutdown /a

În cadrul comenzii de mai sus fragmentul „/a” este interpretat ca „abort” (anulare). Dacă ați introdus corect comanda, din zona de notificare a sistemului veți primi confirmarea anulării opririi programate a calculatorului:

oprirea programata a fost anulata

Dacă acest truc v-a fost util și vreți să cunoașteți mai multe astfel de trucuri, vă invit să vizitați arhiva etichetei “Trucuri Windows“ accesând acest link. Dacă aveți întrebări, dacă ați identificat vreo greșeală, sau dacă doriți să împărtășiți cu ceilalți cititori ai blogului un truc nou, aștept mesajul vostru sub forma unui comentariu la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.