Ce putem face pentru ca programele să se deschidă mai rapid la pornirea calculatorului (Windows 10, 8 și 8.1)

După ce ani în șir ne-am plâns că PC-ul pornește greu și că Microsoft trebuie să facă ceva în scopul reducerii timpului „de bootare” a Windows, compania a luat măsuri și a implementat în noile versiuni ale acestuia —între noi fie vorba, aproape prost— o funcție ce întârzie pornirea programelor configurate să ruleze odată cu sistemul de operare. Vă voi explica imediat de ce spun acest lucru, dar și ce măsuri putem lua pentru a dezactiva această „frână automată”.

RegistryHacks 3

În ciuda faptului că această caracteristică a fost introdusă în sistemele de operare Windows începând cu versiunea Vista, mulți dintre noi nu i-am simțit prezența înainte de Windows 8 și 8.1, iar enervantă am început să o considerăm abia în Windows 10.

Pe mine mă afectează deoarece nu-mi oferă —sau n-am fost eu capabil să găsesc așa ceva în setări— posibilitatea de a configura un delay individual pentru fiecare program în parte, și e deosebit de enervant să pierd câteva secunde bune așteptând ca procesele aplicațiilor de care am nevoie rapid să pornească. Nu vorbesc de player-ul audio sau browserul web, ci de programe precum VMware, WinSCP, PUTTY, TeamViewer șamd, adică de programe fără de care nu mi-aș putea plăti facturile.

Pentru a dezactiva această funcție în Windows 8, 8.1 și 10, descărcați această arhivă rar, iar după ce-i extrageți conținutul executați fișierul PornireRapidaAplicatii.reg și urmați pașii tipici ai adăugării unor chei noi în Windows Registry.

Începând cu următoarea pornire a computerului ar trebui să sesizați diferențe majore dpdv al timpului necesar rulării programelor din lista celor cărora li se permite rularea automată.

Dacă după repornirea computerului nu sunteți mulțumiți de rezultat, executați celălalt fișier și regula va dispărea din registrii Windows fără a lăsa urme sau provoca probleme.

Dacă preferați varianta clasică, modificați sau creați în HKEY_CURRENT_USER » Software » Microsoft » Windows » CurrentVersion » Explorer » Serialize o cheie nouă DWORD cu numele StartupDelayInMSec și valoarea 2.

StartupDelayInMSec

Deși am văzut că pe unele forumuri este recomandată utilizarea unei valori inferioare a două milisecunde, eu n-aș coborî sub acest prag, ba din contră, chiar aș mai urca puțin în cazul în care pornirea sistemului a devenit mai lentă. O valoare optimă pentru toată lumea nu există și nici nu va exista vreodată, că nu rulăm cu toții aceleași programe în PC-uri 100% identice.

7 Comentarii

  1. Salut Cristi, am si eu o intrebare la tine: se poate sa setezi un grafic de restart pentru un program ce ruleaza pe windows. A anumite softuri ce se mai blocheaza si as vrea sa setez un grafic dupa care sa se execute automat un restart pt aplicatiile indicate. Se poate asa ceva, stii veun alt soft care sa faca asta, dar care sa nu se blocheze si el 🙂

  2. Link-ul catre arhiva RAR intitulata RulareAplicatiiRapid pus la dispozitie in articol nu mai este valid dar il puteti regasi aici in caz ca doriti sa va personalizati si optimizati sistemul de operare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.