Cum putem bloca/debloca site-uri sau URL-uri specifice în Windows

Uneori devine necesară blocarea anumitor site-uri sau orice adresă web de pe calculatorul nostru. Pot fi mai multe motive în spatele acestei acțiuni, dar cele mai importante sunt controlul parental, sau riscurile de securitate de sistem.

blocare acces la site-uri Web

În general, sunt ușor de utilizat setările de control parental din contul de administrator pe un alt cont de utilizator în Windows. Găsiți aceste setări în Panoul de Control cu denumirea Control parental; apelând la acestea veți putea efectua filtrarea site-urilor web și monitorizarea activității.

Singura problemă ar fi atunci când nu aveți conturi de utilizator separate, ci doar un singur cont pe care-l folosește toată familia.

Un alt motiv pentru blocare este atunci când nu doriți ca unele programe să se actualizeze automat (în special, din teama de a se pierde activarea programului). În cele ce urmează, vă voi prezenta două metode de a bloca site-urile în Windows.

Blocarea accesului la anumite site-uri prin editarea „hosts”

Fișierul „hosts”, existent în fiecare sistem de operare, realizează o „cartografiere” a numelui unui site Web pe o adresă IP anume. Astfel, dacă vom introduce în acesta numele unui site Web și-l vom aloca adresei IP locale, adică cea a propriului computer, site-ul respectiv nu va mai putea fi accesat.

De exemplu, realizând un ping site-ului google.ro, aflăm că adresa IP a acestuia, la momentul scrierii articolului, este 62.231.78.27:

ping google

Specificarea unei alte adrese IP în hosts va duce automat la blocarea accesului pe site-ul google.ro. De exemplu, pentru a bloca accesul la www.facebook.com, vom edita fișierul hosts (C » Windows » System32 » Drivers » Etc), și vom tasta adresa site-ului precedată de adresa IP localhost 127.0.0.1.

blocare site prin hosts

Pentru a edita fișierul hosts al Windows va trebui să vă acordați drepturi depline asupra acestuia. O puteți face după cum a fost explicat în acest articol. Omițând acest pas, nu-l veți putea salva după editare. La deschiderea hosts în Notepad, adaugați adresa completă a site-ului la care doriți să blocați accesul, precedată de IP-ul 127.0.0.1, după cum poate fi observat în exemplul superior.

Dacă după salvarea modificărilor cineva încearcă să deschidă paginile web blocate, nu vor exista mesaje suplimentare de avertizare, ci va fi afișată o eroare normală în mesajul de conectare. Prin urmare, nimeni nu vă va suspecta intervenția. Pentru a-l debloca, ștergeți intrarea și salvați fișierul.

Blocarea accesului la anumite site-uri cu ajutorul unui program

Pentru cei care nu doresc să se complice blocând site-uri manual prin metoda descrisă mai sus, voi prezenta câteva programe utile cu care puteți face același lucru mult mai simplu.

Primul program de acest gen, Website Blocker, are o interfață simplă, cu toate lucrurile esențiale necesare. Trebuie doar să adăugați adresa de web și faceți clic pe opțiunea Block sau Unblock.

website blocker

Programul este portabil, adică îl veți putea rula de pe un stick USB pe orice calculator doriți. Restricționările făcute cu ajutorul său rămân, iar asta deoarece la fel ca celelalte softuri din aceeași categorie, editează fișierul hosts în acest scop. În puteți descărca de aici, este gratuit.

Block Bad este un alt program portabil, care are același scop, având o interfață mai elevată. Orice adresă veți dori să blocați, se va adăuga în lista proprie, pe care o veți avea la dispoziție de fiecare dată când rulați programul. Puteți raporta, de asemenea, site-uri web dăunătoare, urmând să fie adăugate în baza de date a aplicației.

The Web Blocker

Și The Web Blocker este un program gratuit, dar unul care necesită instalare. Atenție însă, în cadrul procesului de instalare, e posibil să trebuiască să debifați opțiunile de adăugare, schimbare, etc, a unor setări sau aplicații, sau să dați click pe butonul Decline pentru a nu va procopsi cu aplicații de care nu aveți nevoie.

La prima rulare a programului va trebui să protejați accesul la el cu o parolă, astfel încât alte persoane neautorizate să nu aibă acces la setările sale. Programul are o mulțime de caracteristici comparativ cu toate celelalte aplicații prezentate.

Pentru blocarea unui site, introduceți adresa URL în căsuța Add Address to Block List, și apăsați butonul BLOCK ADDRESS. În afară de blocarea site-uri doar din contul vostru, puteți monitoriza cu ușurință orice alte conturi din calculator.

the web blocker

Opțiuni cum ar fi filtrarea de conținut va bloca toate site-urile din categorii precum rețele sociale, materiale pentru adulți, jocuri, servere proxy, șamd.

Dacă aveți nevoie să opriți actualizarea automată a unor aplicații din calculator, va trebui să introduceți adresa serverului de actualizare pentru această aplicație în fișierul hosts, așa cum am arătat mai sus. Îl puteți obține de aici și, la fel ca celelalte programe prezentate, este gratuit și compatibil cu toate versiunile Windows actuale.

13 Comentarii

 1. am incercat varianta la blocarea unui site „C:WindowsSystem32driversetchosts,” merge pe pc-ul meu dar iam recomandat la un prieten de pe mess sa faca un test cu siteul respectiv dar din pacate merge siteul ceea ce am ajuns la concluzia ca nu este buna varianta.

  1. Cum crezi tu că la tine funcționează, dar la prietenul tău nu? Varianta asta este cea mai simplă și cea mai sigură. Dă-i linkul prietenului, pot n-a înțeles ce i-ai explicat…

 2. am vrut sa spun ca imi merge adica siteul este blocat imi cer csuze ca mam exprimat gresit iar la prietenul meu iam dat linkul cu adresa respectiva ii merge siteul iam spus despre ce este vorba despre postarea id-ul meu abuziv pe net si a trebuit sami inchid contul ca alta posibilitate nu am avut de aceea am facut un test in paralel

 3. Un domeniu intreg cum se poate bloca? De exemplu, am blocat youtube.com, dar se pot accesa alte link-uri cu youtube, folosind google.

 4. Am si eu nevoie de un raspuns,am un xat pe care am un radio,de o perioada cred ca ma blocheaza careva,pun lincul cu adresa playerului si nu se deschide,practic nu il vad pe pagina,am incercat si alt player si dupa ce dau salvare in linc apare scris domeniu blocat,ma puteti ajuta careva ?

 5. Buna Cristian, am blocat accesul la facebook prin editarea „hosts”.
  Poti te rog sa-mi spui cum se poate debloca ? Am incercat eu ceva, dar observ ca nu merge .Multam fain !

  1. Trebuie sa editezi iar fisierul hosts si sa elimini adresa corespondenta retelei de socializare.

 6. Multumesc frumos, am facut-o dar nu merge .
  Am deschis ” hosts”, am sters site ul si am dat din nou save (in care adresa fb nu mai era ) .Am facut-o de ieri asta, m-am gandit si eu .

 7. Buna ziua.Doresc sa ma ajute cineva sa nu imi mai apara automat lista cu email-urile care incep cu o anumita litera.De ex. cand vreau sa trimit (scriu) un mesaj cand apas „Catre” si scriu o litera cu care incepe numele de emai imi apar toate email-urile care incep cu acea litera si nu mai doresc acest lucru.Va multumesc.

  1. Salut Marian.
   Urmareste indicatiile prezente in acest tutorial postat de CNET.
   Dupa ce vei implementa noile setari, functia in cauza ar trebuii sa nu te mai deranjeze.
   Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.