Cum putem crește performanța calculatorului ajustând corect memoria virtuală

Sistemele de operare Windows —și nu numai— dispun de o caracteristică ce se comportă ca o extensie a memoriei RAM, simulând această componentă hardware a calculatorului. În momentul în care memoria RAM a fost ocupată în totalitate, sau înainte ca acest lucru să se întâmple în scopul menținerii stabilității sistemului de operare, Windows mută fișiere din memoria RAM în memoria virtuală, prezentă fizic sub forma unui fișier de paginare ascuns și protejat de către sistem, aflat pe hard disk sub numele de pagefile.sys.

memoria virtuala - fisierul de paginare

În funcție de cum a fost configurat sistemul, fișierul de paginare se poate afla fie pe Hard Disk-ul principal, fie pe oricare altul conectat în permanență la computer, pe partiția de sistem (cea în care este instalat sistemul de operare), sau pe una secundară (după cum puteți vedea în imaginea de mai sus, în computerul meu fișierul de paginare aparținând memoriei virtuale se află în partiția D).

Ceea ce nu puteți observa în imaginea de mai sus însă am să vă arăt în captura de ecran publicată în continuare, este că partiția D aparține hard disk-ului secundar, adică altul decât cel în care a fost instalat sistemul de operare Windows 7.

partitia D se afla pe un hard disk secundar

Am ales ca fișierul de paginare (reprezentând memoria virtuală) să se afle pe o partiție a unui alt hard disk decât cel în care se află instalat sistemul de operare Windows 7 din două motive:

  • Aflându-se pe un hard disk secundar, mai puțin solicitat în timpul funcționării sistemului, memoria virtuală va beneficia de un spor de viteză la procesare, iar memoria virtuală mă interesează să poată fi accesată și procesată cât mai rapid cu putință.
  • Nefiind însărcinat cu procesarea memoriei virtuale, hard disk-ul principal va oferi toată capacitatea sa fișierelor de sistem necesare în timpul utilizării computerului. Astfel, sistemul va fi mai rapid și mai stabil.

Am ținut dinadins să menționez aceste lucruri deoarece, dacă este cu putință, adică dacă dispuneți de două hard disk-uri montate în computer, vă recomand să alocați memoria virtuală pe hard disk-ul secundar, altul decât cel în care a fost instalat sistemul de operare Windows 7.

A. Cum se configurează memoria virtuală

La fel ca și în versiunile anterioare, respectiv Windows XP și Windows Vista, și, presupun, în același fel în care se va proceda și în versiunile viitoare ale sistemului de operare Windows, adică din panoul de setări avansate ale sistemului, pe care îl puteți accesa așa cum v-am explicat aici.

După accesarea panoului de setări avansate ale sistemului, în fila Advanced, secțiunea Performance, apăsați butonul Settings…:

setari de performanta

În fereastra ce se va deschide, Performance Options, apăsați butonul Change… aflat în interiorul secțiunii Virtual memory:

Virtual memory » Change

După apăsarea butonului Change… se va deschide panoul de configurare a memoriei virtuale. Acesta este locul în care vom indica sistemului cantitatea și locația memorie virtuale alocate. În acesta, în prima fază debifați caseta „Automatically manage paging file size for all drives„, pentru a prelua controlul asupra memoriei virtuale folosite de sistem.

Automatically manage paging file size for all drives

În cazul în care computerul dumneavoastră dispune de mai multe partiții, pentru început selectați partiția de sistem, bifați caseta No paging file și apăsați butonul Set:

dezactivarea memoriei virtuale pentru partitia de sistem

Când aceasta va fi afișată, apăsați butonul Yes în cadrul ferestrei de dialog care vă va cere să confirmați că doriți dezactivarea permanentă a memoriei virtuale pentru partiția de sistem:

confirmati dezactivarea memoriei virtuale pentru partitia de sistem

În continuare selectați altă partiție decât cea pe care se află sistemul de operare, dacă este posibil selectați una aflată pe un hard disk secundar, bifați opțiunea Custom size, apoi introduceți în casetele alăturate opțiunilor Initial size și Maximum size cantitatea de memorie virtuală în MB rezultată în urma calcului făcut conform indicațiilor de la punctul B.

După introducerea cantității de memorie virtuală ce va fi pusă la dispoziția sistemului (săgețile 3 și 4), apăsați butonul Set pentru aplicarea setărilor.

configurarea memoriei virtuale

În continuare, înainte de a da clic pe butonul OK, dacă sunt disponibile, selectați celelalte partiții listate și bifați pentru fiecare opțiunea No paging file, așa cum ați procedat cu partiția de sistem.

Pentru a finaliza, închideți toate aplicațiile în execuție și apăsați butonul OK. Sistemul vă va înștiința în acel moment că este necesară repornirea computerului pentru aplicarea noilor setări. Acceptați și reporniți.

B. Cum se stabilește cantitatea de memorie virtuală

Recomandările oficiale…

Diferă. Conform Microsoft, în sistemele cu mai puțin de 1 GB de memorie RAM, cantitatea minimă de memorie virtuală se calculează 1.5*RAM disponibil. Cu alte cuvinte, dacă dispunem de un sistem cu 512 MB de memorie RAM, cantitatea minimă de memorie virtuală, adică ceea ce vom introduce în caseta Initial size (indicată cu săgeata numărul 6 din imaginea superioară), ar fi rezultatul înmulțirii 512*1.5=768 MB.

În cazul cantității maxime de memorie virtuală alocată, formula de calcul ar fi RAM*3 pentru sistemele cu mai puțin de 1 GB de memorie RAM. În exemplul dat, aceasta ar fi 512*3=1536 MB.

Dacă sistemul dispune de mai mult de 1 GB de memorie RAM, cantitatea minimă de memorie RAM se calculează după formula 1*RAM, iar cantitatea maximă 3*RAM. În cazul celei din urmă, dacă rezultatul este superior a 4096 MB (4 GB), se va folosi această valoare.

Cu alte cuvinte, Microsoft recomandă ca în sistemele cu mai mult de 1364,33 MB de memorie RAM, cantitatea maximă de memorie virtuală să fie de 4096 MB.

Pe de altă parte, conform CompTIA A+ și Microsoft MTA, cantitatea minimă de memorie virtuală ar trebui să se calculeze după formula 2*RAM, în timp ce cantitatea maximă se va afla de pe urma calculului RAM*4, acestea calculându-se ținându-se cont și de mărimea fișierului dump.

Ce vă sfătuiesc:

Experiența acumulată de-a lungul timpului mi-a demonstrat că în sistemele cu mai puțin de 1.5 GB de memorie RAM, cantitatea de memorie virtuală trebuie să se calculeze după formula RAM*3. Cu alte cuvinte, dacă dispuneți de un computer cu 1 GB de memorie RAM, introduceți în ambele casete valoarea 3072.

În sistemele cu 2 GB de memorie RAM sau mai mult, cantitatea de memorie virtuală suficientă este de 6144 MB, adică 6 GB. Această configurație mi-a dat cele mai bune rezultate.

Pe de altă parte, după cum probabil ați observat, vă sfătuiam mai sus să folosiți aceeași valoare în ambele casete pentru a evita calcularea permanentă a valorilor de către sistemul de operare. Această recomandare este strict personală și nu se bazează pe informații oficiale, ci pur și simplu pe recomandărilor altor utilizatori și rezultatele obținute în urma testării mai multor metode de ajustare.

C. Tabelul valorilor recomandate

Pentru a vă fi mai ușor să stabiliți cantitatea de memorie virtuală necesară sistemului dumneavoastră conform recomandărilor mele, am creat următorul tabel:

memoria virtuala recomandata

Sunt de părere că alocarea unei cantități mai mari de 6144 MB pentru memoria virtuală nu va garanta o performanță mai bună a sistemului. Dacă se face acest lucru, singurul rezultat va fi blocarea inutilă a spațiului ocupat de aceasta (pagefile.sys) pe hard disk.


Dacă sfaturile de mai sus v-au fost utile și vreți să cunoașteți și altele, vă invit să vizitați arhiva etichetei “Trucuri Windows“ dând click aici. Dacă aveți întrebări, dacă ați identificat vreo greșeală, sau dacă doriți să împărtășiți cu ceilalți cititori ai blogului un truc nou, aștept mesajul vostru sub forma unui comentariu la acest articol.

Un comentariu

  1. salut…felicitari pentru aceste optimizari binevenite.darr….am observat ceva,ciudat pot sa zic..cu pagefile dezactivat,imi arata normal cantitatea de ram instalata,respectiv 6 Gb dd3,iar pc-ul ruleaza ok,respectiv booteaza in 32 secunde..dupa diferite valori introduse in acele casute,inclusiv valoarea 6144,si setarea a pagefile pe alta partitie,chiar am incercat si pe hard extern,am observat ca pc booteaza in 45 sec,iar aplicatiile merg mai greu,iar la cantitatea de ram imi arata mult mai putin de 6 gb..cand am setat la pagefile 3064,la ram imi arata ca din 6gb am doar 5.68.cand setam 6144,din 6 gb imi arata ca am doar 2gb iar aplicatiile functionau penibil,fiindca memoria libera de 2gb era mereu ocupata 99%.spatiu liber pe ambele hhd am 100gb..atunci de ce situatia asta?eu cred ca inca este un domeniu neexplorat cum trebuie si nu este chiar asa cum prezentati voi..daca functioneaza pe un sistem,asta nu garanteaza ca este un lucru general,ci depinde si de alti factori de la un sistem la altul..
    acum am dezactivat pagefil,bootarea a revent la 32 secunde,aplicatiile merg ok,iar la ram imi arata 6gb ddr3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.