Preferați un smartphone rapid, sau unul puternic ?!?

Observ că în ultima vreme se pune tot mai des semnul egal între putere de calcul și performanță, iar achiziția unui nou smartphone se face în funcție de AnTuTu, Basemark, Kraken, fără a conta experiența de utilizare, autonomia și alte criterii care, pentru mine, unul, sunt mult mai importante.

smartphones: putere vs. performanta

Se crede că un smartphone cu un procesor și o grafică mai puternice și o cantitate de memorie RAM superioară funcționează mai rapid, dar nu este deloc așa.

Iphone 5 vs. SGS 4

Să luăm un exemplu: iPhone 5 vs. SGS 4. Din punct de vedere al hardware-ului, SGS-ul bate iPhone-ul detașat, nu?

SGS 4 vs. iPhone 5

Zilele trecute, în tramvai, s-a așezat lângă mine o tipă ce butona un iPhone 5. Avea o sumedenie de aplicații instalate, cel puțin de vreo zece ori mai multe decât am eu în SGS 4, dar chiar și așa telefonul se comporta ceva de invidiat.

Chiar dacă știam că Apple a făcut o treabă excelentă construind iPhone-ul și optimizând sistemul de operare pentru acesta, că dezvoltatorilor le e mult mai ușor să dezvolte aplicații pentru 10 iPhone-uri decât pentru câteva sute de mii de smartphone-uri cu Android, știind că SGS 4 a fost un „flagship”, m-aș fi așteptat, totuși, să nu se lase bătut chiar așa de ușor.

SGS 6 vs. „No name”

Eram într-un magazin GSM din Afi Palace Cotroceni, undeva în zona Auchan, căruia nu i-am reținut numele. Intrasem să caut o husă pentru SGS 4. Vânzătorul îi prezenta unui client care, se pare, venise însoțit de toată gașca să-și cumpere smartphone, un telefon fără nicio marcă inscripționată în locuri vizibile.

La un moment dat, un tip din grup remarcă: „Bă, ești nebun, ăsta e mai rapid ca Galaxy-ul meu!”, după care scoate un S6 din buzunar și se-apucă de făcut comparații și trag cu toți concluzia că e mai rapid celălalt. Din curiozitate, tipul cu S6-ul întreabă de marca și proveniența telefonului prezentat, la care i se răspunde, sec; „Ah, e un no name chinezesc foarte bine vândut pe site…”.

Întâmplarea face ca eu să fi cunoscut perfect no name-ul, să mi-l fi dorit chiar, dar m-am ales cu SGS 4 din simplul motiv că am rămas pe nepregătite fără telefon și era singurul bunicel care se încadra în bugetul meu și putea ajunge la mine în mai puțin de 24 de ore.

Am ieșit zâmbind din magazin și hotărât ca, de îndată ce ajung acasă, să-mi comand noua sa versiune, care tocmai fusese lansată pe piață și-mi făcea cu ochiul de câteva zile. Tot ce sper acum, în timp ce-l aștept să ajungă, e să nu aibă soarta S6-ului Edge, care s-a adeverit a nu fi un telefon pentru mine, și să trebuiască să-l vând și să pierd iar niște bani.

Putere de calcul vs. performanțe

Puterea de calcul, atunci când în ambele cazuri este suficientă, nu face diferența dintre performanțele a două dispozitive. Contează foarte mult optimizarea sistemului de operare, a driverelor și, nu în ultimul rând, optimizarea aplicațiilor pentru respectivul dispozitiv. Degeaba ai un telefon cu procesor cu 8 nuclee pe 64 de biți dacă aplicația e de 32, cum la fel de inutil e procesorul cu 4 nuclee dacă aplicația va folosi doar 2.

Dacă instalația are un debit de 1m³/h, în zadar îi vei monta hidroforului 4 motoare; chiar dacă o faci, apa va curge la robinet tot cu 1m³/h! Pentru un debit mai mare va trebui să îmbunătățești mai întâi instalația!

AnTuTu, dar și alte aplicații de măsurare a performanței, a fost dezvoltată în așa fel încât să utilizeze toată puterea de calcul a dispozitivului, în timp ce Twitter, de exemplu, își va dezvolta clientul astfel încât să funcționeze cât se poate de bine bine pe un hardware modest. Credeți că remarc vreo diferență între a deschide aplicația Twitter pe Remi 1S și a o rula pe S4? Nu! Totuși, S4-ul are un procesor mai puternic, o cantitate dublă de memorie RAM și o grafică mult mai bine cotată în teste.

redmi-vs-sgs4

Același lucru se întâmplă și cu jocurile, unde tot ce contează e îndeplinirea cerințelor recomandate. Dacă acestea sunt îndeplinite, sunt slabe șanse ca aceeași aplicație să ruleze mei bine pe S6 decât pe S6 Edge, de exemplu, chiar dacă primul în surclasează pe al doilea în teste la o diferență de vreo 5000 de puncte. Acest lucru se întâmplă puterea de calcul a ambelor depășesc necesarul.

În acest sens, celor care vreți explicații ceva mai tehnice despre fenomen, vă recomand să aruncați o privire aici și alta dincoace.

Acestea fiind spuse…

Pot găsi justificări pentru dezvoltatorii care nu își testează aplicațiile pe Cubot X9 și nici nu-i interesează ce comportament vor avea ele pe acesta. Pot înțelege și că fabricantul Cubot-ului, pentru a ține prețul jos, nu-și permite să investească prea mult în optimizarea Android-ului pentru el, cel puțin nu la fel de mult ca Samsung.

Nu pot să înțeleg, însă, cum e posibil ca dezvoltatorii să nu-și testeze aplicațiile pe cel puțin primele 5 dintre cele mai vândute smartphone-uri cu Android. E, de asemenea, de neînțeles cum un fabricant chinezesc poate fabrica poate construi un telefon în care Android să ruleze mai bine inclusiv decât pe Nexus-uri!

Consider că e greșit să achiziționăm smartphone-ul în funcție de rezultatele obținute în testele de performanță. Eu, de exemplu, nu folosesc smartphone-ul pentru a mă juca, ci pentru apeluri, trimis email, citit newslettere, văzut TV online și browsing.

Astfel, pentru mine e mai important ca telefonul să se deblocheze și să afișeze ecranul principal rapid, să deschidă aplicațiile pe care le folosesc într-o clipită, decât să înregistreze un scor mare în AnTuTu. Mă lasă rece poziționarea sa în AnTuTu atât timp cât telefonul se blochează la închiderea unui apel ori necesită 5 secunde pentru a putea fi deblocat și utilizat.

Voi de ce anume țineți cont când alegeți noul smartphone?

Update în 17.10.2015: Mi-a ajuns telefonul ieri, am scris despre el aici.