De ce e bun un Raspberry Pi la casa omului: 3 exemple

Am cumpărat Raspberry-ul pentru a-l transforma în acel dispozitiv magic care, o dată conectat la router blochează toate reclamele din toate celelalte conectate la rețea, însă Pi-hole doar acest lucru nu-l face cum trebuie.

În schimb, mă ține la curent cu activitatea online a fiecărui dispozitiv din rețea și-mi permite să blochez accesul la site-uri periculoase ori servicii de care juniorul n-are deocamdată nevoie.

Apropo, e incredibil cât de activ poate fi telefon lăsat la încărcat!

Și știu asta deoarece adresa IP a dispozitivului a cărui activitate o puteți vedea în screenshot-ul de mai sus o adăugasem la un moment dat în lista de clienți cunoscuți.

Pe lângă firewall, o altă caracteristică a Pi-hole utilă mie e serverul DNS integrat, locul din care pot redirecționa dispozitivele din rețea către un domeniu fictiv găzduit de NAS ori de o mașină virtuală, nemaifiind necesară memorarea adresei IP ori a hostname-ului fiecăruia în parte.

Home assistant

De pe același Raspberry Pi administrez și marea majoritate a dispozitivelor inteligente montate prin casă (senzorii, întreruptoarele, benzile LED, șamd), folosind Home Assistant, evitând astfel trimiterea comenzilor spre un server din China pentru a avea de unde se întoarce.

Astfel nu depind de conexiunea la Internet pentru a interacționa cu aceste dispozitive. Fiind transmise offline, comenzile sunt executate aproape instant, ca în cazul apăsării unui buton fizic.

În plus, Hassio integrează și un client DuckDNS, ceea ce-mi ușurează conectarea la VPN-ul privat configurat tot în Raspberry Pi cu PiVPN și cu care accesez de oriunde aș fi NAS-ul și serverul multimedia local, ori naviga pe Internet în siguranță conectat la rețele WiFi publice.

ssh - pivpn

Cu toate acestea consumul de resurse este suficient de redus încât să mă bată gândul să-i instalez Mopidy ori Pi MusicBox pentru nu mai ține NAS-ul pornit doar pentru a asculta muzica descărcată de la dial-up încoace.

Iar acestea sunt doar trei exemple banale pentru cât de util poate fi un Raspberry Pi la casa omului.

5 Comentarii

  1. :) …nu-i bai … rsync…sau mai rămâne și varianta sistemului pus pe hdd gen berryboot…sper totuși ca cele noi nu crapă ca cele vechi…unul s-a defectat dar în camera de supraveghere auto…. dupa 2 ani cu jdemii de recorduri și suprascrieri… la mail (oricum familiar ignorand spam-urile cred ca mai mult de 10/zi nu sunt…nu vad de ce nu ar face fata) din ce am înțeles de la cei care sau mai luptat…. rămâne problema spam-urilor

    1. Eu folosesc Posteo pentru chestii personale și conturi delicate (amazon, banca, etc), e doar 1€/lună și e foarte OK din toate punctele de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.