Cum se redimensionează o partiție în Windows 7 folosind doar instrumentele disponibile în sistemul de operare

Majoritatea computerelor comercializate cu sistemul de operare Windows preinstalat vin configurate cu o singură partiție, cea de sistem, adică partiția C. Dezavantajul principal al acestor computere iasă la iveală chiar în momentul în care sistemul de operare trebuie reinstalat, iar toate fișierele din calculator pe care dorim să le păstrăm, mutate pe alte dispozitive de stocare.

o singura partitie

După cum puteți vedea și în imaginea de mai sus, singura partiție existentă în sistemul pe care îl voi folosi pentru a documenta acest material este partiția de sistem. Scopul meu este să transform această partiție în două partiții independente, prin redimensionarea ei, respectiv reducerea spațiului pe Hard Disk pe care îl ocupă.

Deși există programe special concepute pentru a îndeplini această sarcină, divizarea o vom realiza cu ajutorul instrumentului Disk Management, parte a sistemelor de operare Windows, la care putem ajunge efectuând click dreapta pe Computer și selectând opțiunea Manage.

Manage Computer

În momentul în care Computer Management se va deschide, în panoul din partea stângă a acestuia, selectăm în cadrul Storage singura opțiune disponibilă, respectiv Disk Management.

După ce toate dispozitivele de stocare și toate partițiile au fost afișate în partea dreaptă a panoului, facem click dreapta pe partiția pe care dorim să o redimensionăm (micșorăm) și alegem din meniul contextual ce-și va face apariția opțiunea Shrink Volume.

disk management

În primă fază, Disk Management va inspecta partiția în scopul identificării cantității maxime de spațiu cu care aceasta va putea fi micșorată, apoi ne va arăta rezultatul, oferindu-ne posibilitatea de a introduce o valoare inferioară celei afișate.

cantitatea de spatiu cu care poate fi redusa partitia

În exemplul de față, asistentul ne indică faptul că partiția ce poate fi micșorată în condiții de siguranță cu 6727 MB, adică aproximativ 6.57 GB. În cazul în carea cantitatea recomandată ar fi fost mai mare decât mi-aș fi dorit, aș fi putut introduce în caseta Enter the amount of space to shrink in MB, cantitatea pe care aș fi considerat-o necesară, dar nu este cazul, așa că voi apăsa direct butonul Shrink și voi aștepta finalizarea operațiunii de divizare.

După ce procesul a fost finalizat, Disk Management va afișa marcat cu eticheta „Unallocated” spațiul nealocat obținut în urma micșorării partiției C. Pentru a crea o nouă partiție folosind acest spațiu, vom da click dreapta deasupra lui și vom alege opțiunea New Simple Volume.

spatiu nealocat pe hard disk

Se va deschide asistentul de creare a unei partiții noi folosind spațiul nealocat disponibil pe Hard Disk. În prima fereastră a acestuia vom apăsa butonul Next pentru a putea continua.

asistent de creare a unei partitii folosind spatiu nealocat

La pasul următor, asistentul ne va permite să introducem în MB cantitatea de spațiu ce va fi utilizată la crearea noii partiții. Deoarece voi utiliza tot spațiul disponibil, fără a modifica valoarea existentă în caseta Simple volume size in MB, voi apăsa butonul Next.

cantitatea de spatiu utilizata la crearea partitiei

Antepenultimul pas înainte de crearea propriu-zisă a partiției, ne oferă posibilitatea de a alege pentru partiția nouă oricare dintre literele disponibile. Dacă nu suntem mulțumiți de recomandarea realizată de asistent, putem alege oricare alta dând click pe lista Assign the following drive letter.

alocarea unei litere pentru partitia noua

După selectarea literei dorite și apăsarea butonului Next, asistentul ne va permite să personalizăm atât eticheta cât și sistemul de fișiere al partiției. Dacă nu sunteți familiarizați cu opțiunile afișate în cadrul ferestrei Format Partition, vă recomand ca în afară de Volume label să nu alterați nicio altă valoare.

volume label

Iată-ne ajunși la final! Tot ce ne-a mai rămas de făcut este să apăsăm butonul Finish și să așteptăm ca asistentul să creeze și formateze noua partiție.

crearea partitiei noi

Când asistentul va finaliza procesul, deschidem o nouă fereastră a Windows Explorer pentru a confirma prezența partiției pe care am creat-o folosind spațiul obținut prin micșorarea partiției de sistem.


Dacă acest truc v-a fost util și vreți să cunoașteți mai multe astfel de trucuri, vă invit să vizitați arhiva etichetei “Trucuri Windows“ dând click aici. Dacă aveți întrebări, dacă ați identificat vreo greșeală, sau dacă doriți să împărtășiți cu ceilalți cititori ai blogului un truc nou, aștept mesajul vostru sub forma unui comentariu la acest articol.