Relevanța testării performanțelor blogurilor

Văzând un comentariu de-al lui Cosmin mi-am amintit de nopțile în care încercam tot felul de metode pentru a obține pentru propriile bloguri punctajul maxim pe Yslow și PageSpeed, principalele testere de performanță a site-urilor. N-am cedat tentației și am lansat cateva.

gtmetrix cristianlsro vancouver

Deși mă așteptam să obțin un punctaj inferior celui afișat, m-a surprins timpul necesar de încărcare a site-ului afișat de tester, de aproape 3 secunde. Era imposibil să fie real în condițiile în care pe mobil blogul mi se încărca aproape instant, în mai puțin de o secundă.

Încercând să găsesc o explicație am observat că se realiza din Vancouver, Canada. Aha, ok!

Am făcut cont, altfel e imposibil să schimbi serverul utilizat la testare, și am repetat testul dintr-o nouă locație, cea mai apropiată de zona din care îmi vin cei mai mulți vizitatori:

gtmetrix cristianlsro

Eh, așa mai venim de-acasă!

În condițiile în care blogul e găzduit pe un server de 5€ aflat în Germania și configurat de un amator în materie, subsemnatul, iar testul se realizează din UK, e chiar măgulitor.

Am prins curaj și-am lăsat altul pe testul nativ PageSpeed Insights, cel de care se presupune că Google ține cont pentru a decide ordinea în care clasifică în rezultate două sau mai multe pagini Web care tratează același subiect și nu pot fi partajate altfel.

Pe mobil, principalul dispozitiv de pe care se accesează blogul și pe care mă interesează ca acesta să se încarce rapid, deși am obținut un punctaj destul de bun, e loc de mai bine:

cristianlsro mobil

Însă pentru a rezolva ce-mi sugerează testul și să obțin 100 de puncte din 100 m-ar costa cel puțin 4€/lună, prețul celui mai ieftin CDN decent pe care l-am găsit; aproape cât găzduirea.

Și chiar dacă aș plăti un CDN diferența la încărcare ar fi infimă, iar asta o puteți confirma și voi, cei care ați intrat pe articol. De dragul unui punctaj mai bun, în condițiile în care nici măcar blogul oficial al Google nu o face, n-am de gând să mișc nici măcar un deget.

Pe desktop, în schimb, vorbim de lucruri sfinte:

cristianlsro desktop

Indiferent de soluția încercată, inclusiv utilizarea CDN-ului despre care vă vorbeam mai sus, n-am reușit să obțin un rezultat mult mai bun păstrând funcționalitățile actuale, dar a fost distractiv să plimb scripturi în susul și josul pagini și de pe un server pe altul.

Relevanța testerelor de performanță

Cât despre relevanța testerelor de performanță pentru obținerea unor recompense în rezultatele organice epuizând soluțiile oferite de testerele de referință, am fost incapabil să găsesc pe cineva care să o demonstreze deși mi-am pierdut câteva ore în acest scop.

Cu alte cuvinte, în cazul unui site rapid, care se încarcă în mai puțin de 3 secunde și obține peste 75 de puncte în PageSpeed Insights, e improbabil că Google sau oricare alt motor de căutare să recompenseze în rezultatele pe care le afișează efortul depus la îmbunătățirea lui.

Iată și câteva resurse interesante despre acest subiect:

Când vine vorba de bloguri, spre diferență de magazine online și alte site-uri asemănătoare, tot ce contează e viteza bună de încărcare. E drept că și blogurile se mai bat pe aceleași cuvinte cheie, dar bătaia nu e la fel de aprigă și nici de frecventă cum este, de exemplu, în cazul a două magazine care vor să-ți vândă același catalog de servicii ori produse.

Așadar, relevanța acestora în cazuri blogurilor, iar cu asta-mi închei pledoaria, se limitează la îmbunătățirea experienței cititorului, dar să nu uităm că multe dintre funcționalitățile ce împiedică obținerea unui scor mai bun au fost implementate în același scop.

De exemplu, multe bloguri mari au integrat Disqus ori Commento. Deși nu o fac în egală măsură, ambele afectează scorul și inclusiv performanțele blogului, dar e demonstrat că acolo unde au fost integrate urmăritorii respectivelor bloguri reacționează și interacționează mai mult și mai des decât atunci când se utiliza componenta nativă a WordPress.

2 Comentarii

  1. Salut. Pentru bloguri care nu au un trafic foarte mare lunar, recomand varianta gratuita de la nitropack, poti duce pana la 100/100 puncte in pagessped cu nitropack pentru wordpress. Pentru bloguri cu trafic mult exista varianta platita de nitropack dar care nu este chiar ieftina.

    1. O recomandare interesantă, dar mai degrabă pentru bloguri cu trafic foarte mic. Mie, de exemplu, nu mi-ar ajunge nici pentru o zi. Pachetul care ar acoperi necesitățile mele m-ar costa 40€, ori de banii respectivi cumperi un template optimizat și plătești Cloudflare-ul de 20€/lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.