Remapare taste Apple Keyboard în Ubuntu pentru layout-ul romanian programmers

Îmi vine greu să cred că mai există persoane care folosesc o tastatură Apple în Ubuntu și mai vor și layout-ul (aranjamentul de caractere) romanian programmers, așadar, acest articol este mai mult pentru mine decât pentru voi, ca să știu ce am de făcut pe viitor, la următoarea reinstalare.

tastatura

Remaparea se efectuează manual așa cum a explicat Radu Cotescu aici, dar cu mici diferențe care-mi lasă impresia că mă complic, însă n-am găsit o altă metodă de obținere a rezultatului dorit.

Ce urmăresc eu prin această mapare e să pot tasta diacritice apăsând tasta cmd dreapta sau alt dreapta, în condițiile în care cmd dreapta are rol de Super R, iar eu vreau să fie ISO_Level3_Shift.

Pentru obținerea acestui rezultat se efectuează următoarele:

sudo gedit /usr/share/X11/xkb/symbols/pc

Se fac următoarele modificări:

key <LFSH> { [ Shift_L ] };
key <LCTL> { [ Control_L ] };
key <LWIN> { [ Alt_L ] };

key <RTSH> { [ Shift_R ] };
key <RCTL> { [ Control_R ] };
key <RWIN> { [ ISO_Level3_Shift ] };

Se salvează modificările și curăță cache-ul xkb:

rm -rf /var/lib/xkb/*

Pentru ca modificările să fie puse în aplicare e necesară repornirea PC-ului.

Dacă se dorește o metodă și mai simplă, se poate descărca această arhivă și înlocui conținutul fișierului /usr/share/X11/xkb/symbols/pc cu cel al fișierului descărcat. Evident, și de această dată va fi necesară golirea cache-ului și repornirea sistemului.

Bun, acum nu-mi mai rămâne decât să găsesc o posibilitate de a elimina delay-ul Caps Lock, ca să nu mai scriu UBuntu dorind să scriu Ubuntu… Sugestii?

3 Comentarii

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.