Cum se repară încărcătorul MacBook-ului

Încărcătorul MacBook-ului a cedat în seara de revelion, adică în cel mai inoportun moment. La o primă evaluare am observat că transformatorul funcționa, însă energia nu ajungea la conectorul ce trebuie cuplat la laptop. Am căutat soluții și am găsit un tutorial util pe iFixit, dar pe care nu l-am urmat sfințește. În primul rând n-am desfăcut carcasa încărcătorului MagSafe în stil barbar, cu șurubelnița, ci cu ajutorul unui patent, așa cu e explicat în acest video și, spre diferență de autorul tutorialului de pe iFixit, am încercat să distrug încărcătorul cât mai puțin cu putință.

cablu intrerupt

Problema e cea eternă a încărcătoarelor Apple: cablul de calitate îndoielnică cedează la un moment dat din cauza îndoirilor la care este supus. Prima dată cedează izolația ce protejează firul pozitiv, urmează scurtcircuitul și cablul se întrerupe.

Primul pas după deschiderea carcasei a fost dezlipirea firelor de pe placa electronică.

dezlipirea cablurilor

A urmat tăierea cablului undeva în spatele locului în care era deja întrerupt, curățarea „dopului de cauciuc” — n-am găsit un nume mai bun — prin care trec firele spre interiorul încărcătorului și trecerea celorlalte prin orificiile destinate acestora (asta mi-a luat cel mai mult timp deoarece cablurile sunt lipite de orificiile dopului de cauciuc).

trecerea cablurilor prin dopul de cauciuc

Ca să fiu sigur că rămân la locul lor, înainte de a le aduce în poziția finală am picurat putin „Super Glue” pe ele, le-am tras până la capăt și am așteptat să se usuce lipiciul. După ce s-a uscat, am făcut un fel de dop cu lipitură la cald care să fixeze bine cablurile și să evite scurtcircuitarea.

Chiar dacă sunt sigur că am papuci de 4mm prin casă, n-am găsit niciunul, așa că a trebuit să-i demontez pe cei originali și să-i sudez la capetele cablurilor.

papucii montati pe cablu

Am tras cablurile prin varnișuri termocontractabile, tot pentru a evita un scurtcircuit viitor, apoi le-am sudat cu foarte puțin fludor în locul celor originale.

cabluri sudate

Înainte de a lipi a-i monta capacul și a-l lipi, am sudat și aluminiul la locul lui (că-l dezlipisem să pot suda mai ușor cablurile). A urmat „încapsularea”, cel mai greu proces dintre toate, că Apple a avut grijă ca încărcătorul să nu poată fi dezasamblat și asamblat cu ușurință.

Ca să stea închisă carcasa, am uns marginile capacelor cu Super Glue și le-am presat până când s-a uscat lipiciul. Rezultatul final nu este unul perfect, dar clemele pentru strângerea cablului funcționează perfect și încărcătorul arată mult mai bine decât cel maltratat de tipul de pe iFixit.

incarcatorul asamblat

Surplusul de lipici, deși se observă doar dacă priviți atent încărcătorul, îl puteți curăța cu un card de credit sau cu un card de fidelitate de care nu (mai) aveți nevoie.

surplus lipici

Sper să tină… Oricum, data viitoare când va ceda va merge direct la SIGUREC, că de la cât Super Glue am folosit ca să o lipesc, carcasa încărcătorului va mai putea fi deschisă doar cu ciocanul.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.