Cum repari un cablu USB de date

Chinezii fac niște cabluri pe care Auchan și Carrefour și insulițele din jurul acestora se bat, că lumea le cumpără la suprapreț din comoditate și din convingerea că „scump” e sinonim cu „bun”. Un astfel de cablu a ajuns recent la mine, la cu mult mai puțin de o lună de la momentul achiziției, ciufulit rău.

cablu USB

Fabricantul chinez nu s-a ostenit prea mult: a luat un conector USB, i-a lipit un cablu cu 4 conductori, l-a trântit într-o carcasă fragilă, dar atractivă, apoi l-a trimis spre rafturi. De-asta nu am cumpărat niciodată astfel de cabluri și vă sfătuiesc să le evitați, căutați-le pe cele care au conectorii turnați.

După ce l-am desfăcut și-am văzut ce puteți vedea și voi mai sus, am scurtat firele, le-am sudat pe pinii conectorului, de la stânga la dreapta, în această ordine: negru, verde, alb, roșu.

fire cablu usb sudat

După verificarea cablului, a urmat montarea sa carcasă și umplerea acesteia cu silicon fierbinte. Cum siliconul se răcește rapid, toată operația trebuie făcută în grabă, altfel se întărește și vă va fi imposibil să obțineți un rezultat plăcut dpdv estetic. De asemenea, va trebui să presați repede carcasa, pentru a forța siliconul să umple toate golurile.

surplus lipici

Surplusul de silicon se va putea curăța cu ușurință după răcire, nu vă faceți griji.

conector USB

Iar telefonul se încarcă și datele pot fi transferate între acesta și PC.

telefonul se incarca folosind cablul usb reparat

Așadar, dacă nu știați cum se repară un cablu USB de date, tocmai ați aflat. Asta, da, o să vă trebuiască cel puțin un ciocan sau un pistol de lipit, dar și un pistol de lipit cu silicon.

E foarte important să nu uitați să testați cablul înainte de a umple carcasa conectorului USB cu silicon, dar sa nu vă treacă prin cap să-l conectați la PC ori la încărcător înainte de a vă asigura că niciunul dintre fire nu se ating. Un scurtcircuit le-a putea fi fatal acestora!

8 Comentarii

  1. E un diy simplut dar bun de pus in practica atunci cand este singura optiune. Tot odata e bine de stiut atunci cand vrem sa construim un cablu usb mai lung. Cu mentiunea ca la mufa microusb/miniusb este mult mai greu de umblat. Cred ca pt o persoana atehnica e de recomandat achizitionarea unui cablu nou.

  2. nu stiu ce sa mai fac am dat atatia banii pe fire de incarcator si tot se rup si nu mai incarca dupa cateva zile chiar si alea originale…cum le repar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.