Rusia vrea doar Google Play pe smartphone-urile Android

Toți dezvoltatorii de sisteme de operare „împachetează” în acestea aplicații proprii pentru a maximiza câștigurile. Mie, unul, mi se pare ceva normal și chiar OK până la un anumit punct. Nu mi se pare în regulă și nici nu sunt de acord cu măsurile părtinitoare. De exemplu, în timp ce Apple nu era obligat să ofere o alternativă pentru Safari în OS X, Microsoft plătea amenzi multimilionare pentru că sugera utilizatorilor Windows să instaleze și alt navigator web. Acum Google e cea vizată de un ultimatum primit din partea Rusiei, care obligă compania să renunțe la preinstalarea propriilor aplicații.

rusia android google

Comisia Anti-monopol din Rusia le-a impus celor de la Google să renunțe înainte de 18 noiembrie la preinstalarea aplicațiilor proprii pe smartphone-urile ce le comercializează în această țară, și să le livreze pe acestea doar cu magazinul Play.

Toate astea pentru că Yandex, principalul concurent local al Google, are impresia că o să câștige cotă de piață în acest fel.

Pe de o parte mă bucur și sper ca Google să ofere strictul necesar pentru utilizarea smartphone-ului nu doar în Rusia, ci peste tot în lume, dar pe de altă parte mă întristează decizia, și mă întristează din simplul motiv că:

Yandex NV, Russia’s biggest search-engine company, said two smartphone makers will sell Android phones with its services pre-installed, a boon as it seeks to challenge Google Inc. on mobile devices.

Yandex’s browser, maps, search, cloud storage and store with 100,000 applications will be the default options on two phones […] (sursa)

Cu alte cuvinte, singurul cusur al Google e că deține o cotă de piață de 65% în această țară.

Într-o lume perfectă nici Yandex n-ar trebui să poată preinstala alte aplicații pe dispozitivele proprii, dar poate din simplu fapt că deține o cotă de piață insignifiantă.

Cum ar fi dacă li s-ar interzice celor de la Real Madrid și/sau F.C. Barcelona să-i folosească în Champions League pe Ronaldo sau Messi în meciurile cu Steaua, Malmö FF, Bayern, șamd, din simplul motiv că ei au prea mulți fani în Europa?!?

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.