Script pentru reducerea volumului la deconectarea căștilor (Linux)

Vi s-a întâmplat să ascultați muzică pe laptop noaptea, la căști, și să deconectați din neatenție căștile și să-i speriați sau cel puțin deranjați pe cei din jur? Mie da, chiar de foarte multe ori, și nu doar din greșeală.

casti sony

Putem configura alsa-utils astfel încât să reducă la minimum volumul laptopului la deconectarea căștilor, creând un script destul de simplu pentru cei familiarizați cu bash, pe care îl configurăm să ruleze automat la pornire.

În primul rând vom avea nevoie de alsa-utils, pe care îl instalăm în modul convențional. Fiindcă pe laptop folosesc Antergos, comenzile sunt pentru acesta, prin urmare va trebui să le modificați în funcție de distribuția GNU/Linux utilizată.

Instalare alsa-utils în Arch & derivate

sudo pacman -S alsa-utils

Instalare alsa-utils în Debian & derivate

sudo apt-get install alsa-utils

Deoarece Alsa salvează în fișiere text starea cardurilor de sunet, vom urmări diferențele conținutului unui fișier, /proc/asound/card0/codec#0, având căștile conectate și deconectate.

Având căștile conectate, facem o copie a fișierului menționat mai sus:

mkdir $HOME/.casti && cp "/proc/asound/card0/codec#0" "$HOME/.casti/con.txt"

Deconectăm căștile, apoi identificăm diferențele comparând fișierele. Pentru a localiza mai rapid diferențele care ne interesează, filtrăm rezultatele astfel încât să fie afișate doar liniile de cod ce conțin „Pin-ctls”:

diff "/proc/asound/card0/codec#0" ".casti/con" | grep Pin-ctls

După care descărcăm și instalăm scriptul:

sudo wget https://cristianls.ro/fisiere/linux/scripturi/casti.sh && sudo chmod +x casti.sh && sudo sh ./casti.sh

În funcție de distribuția GNU/Linux utilizată configurăm scriptul pentru a fi executat în mod automat la pornire. Începând din acel moment, de fiecare dată când veți deconecta căștile de la laptop volumul va fi redus la minimum, prin urmare va trebui să-l creșteți manual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.