Script pentru „optimizarea” Windows 10

Am folosit ghilimele în titlu deoarece scriptul pe care vi-l voi recomanda în continuare nu ajustează parametri Windows pentru a-i spori performanțele, ci elimină unele caracteristici și aplicații nenecesare sau care-l pot face să funcționeze mai lent decât în lipsa lor.

script optimizare windows

L-am folosit chiar aseară, în laptopul Lenovo din fotografia de mai sus, cumpărat fără sistem de operare și în care tocmai instalasem și actualizasem Windows 10 Pro. Cu alte cuvinte, îl puteți rula fără griji pe un sistem recent configurat, însă n-ar trebui să aveți probleme nici pe configurați anterioare.

Îl găsiți aici, sau îl puteți descărca la comun cu alte variante de pe GitHub. Pentru a-l utiliza este necesar ca mai întâi să rulați Windows PowerShell cu privilegii de Administrator și să activați rularea scripturilor cu ajutorul comenzii „Set-ExecutionPolicy Unrestricted„.

Elimină cam tot ceea ce pentru majoritatea dintre noi reprezintă bloatware-ul, adică aplicații sau jocuri preinstalate în sistemul de operare și pe care foarte puțini le considederăm utile, precum și acelea care au ajuns în Windows ca urmare a unei sponsorizări.

Pe durata rulării va afișă diverse ferestre de dialog în care acesta vă va cere acordul pentru executarea setului de operații ce urmează a fi realizate. Eu am răspuns afirmativ la toate, dar asta nu înseamnă că trebuie să procedați la fel.

dialog script optimizare windows

După completarea tuturor operațiilor vi se va solicita să reporniți pc-ul, dar înainte de a da curs solicitării, vă recomand să restricționați rularea scripturilor cu ajutorul comenzii „Set-ExecutionPolicy Restricted” (nu e târziu nici după restart, însă cum eu mai mereu uit, prefer să o fac înainte de a ieși din PowerShell).

6 Comentarii

  1. Eu n-am reusit. set Execution policy unrestricted l-am lansat cu parametrul A fara nici un raspuns iar scriptul lasa comenzi in rosu si inchide powershell

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.