Spartan vs. Internet Explorer vs. Chrome vs. Firefox

Cum o carte nu poate fi judecată după coperți, nici versiunea actuală a Spartan, Internet browserul exclusiv pentru Windows 10 cu care Microsoft încearcă să-și spele păcatele, nu poate fi judecată după performanțele pe care le oferă acum. E mult prea devreme pentru teste de performanță, pentru concluzii sau verdicte, dar sub titlul de experiment l-am supus benchmark-urilor Octane, Webmonkey Stopwatch și Kraken JavaScript Benchmark, pentru a compara nota primită de acesta cu cele obținute de Internet Explorer, Chrome și Firefox proaspăt instalate.

mediul de testare

Ca mediu de testare mi-am folosit propriul PC, limitând cantitatea de memorie RAM (HyperX Savage 1600MHz, CL9 la 4GB) pentru a mă apropia de media sistemelor actuale. Procesorul este un Intel Core i3-4340, Hard Disk-ul pe care este instalat sistemul de operare Windows 10 Pro TP 10049 e un Western Digital Blue 1TB, 7200rpm, 64MB și grafica eVGA nVidia GeForce GTX 650.

Rezultatele testelor de performanță

OctaneWebmonkeyKraken
Spartan211564392 ms1373.2 ms
Internet Explorer255253475 ms1320.4 ms
Chrome295702722 ms1342.9 ms
Firefox280843284 ms1409.9 ms

Interpretarea datelor:

  • Verde – Cel mai bun punctaj.
  • Roșu – Cel mai slab punctaj.

Ținând cont că Spartan se află în plin proces de dezvoltare, rezultatele obținute de acesta în teste sunt uimitoare! Dacă dezvoltatorii săi vor continua să-l ducă în aceeași direcție nu m-ar mira ca inclusiv din prima sa versiune finală să recâștige terenul pierdut ani la rând de Internet Explorer.

Cum s-a migrat masiv la Firefox, apoi la Opera și Chrome, fiecare dintre acestea devenind la un moment dat „the most wanted”, nu ar trebui să ne mire dacă roata s-ar întoarce. Nu vorbesc de fanboys, cărora degeaba le prezinți argumente că produsul lor iubit nu e cel mai bun, mă refer strict la cei care vor căuta întotdeauna performanță și comoditate.

Screenshot-urile rezultatelor testelor le-am publicat pe imgur și le puteți vedea aici.

5 Comentarii

  1. In primul rand acest Spartan pleaca ca o dezamagire din start.Si anume ca nu va fi”la liber”cum se spune.Chestia asta n-o sa placa multora printre care ma enumar si eu.Am folosit si eu Internet Explorer vreo 3 ani dar am renuntat la el pentru ca era foarte slab din punct de vedere tehnic si-mi crea tot felul de probleme.M-am orientat catre Firefox si dintr-o data problemele mele au disparut.Sincer nu m-as descurca fara el,mai precis fara suplimentele lui care-l personalizeaza asa cum vrea fiecare.As putea sa spun ca sunt un fanboys cum ai scris tu Cristi,al acestui browser.Iar interfata Australis introdusa anul trecut m-a dat gata.Suplimentele sunt absolut gratuite,in comparatie cu Chrome pentru care la unele trebuie sa platesti.Pentru mine e cel mai bun browser de 5 ani incoace.As incerca Spartanul(de ce nu?)dar din pacate am auzit ca nu e disponibil oricui.Prin acest lucru Microsoft tocmai isi trage presul de sub picioare.Cu mana lor.

    1. Sandu, ține cont că vorbim de un înlocuitor al Internet Explorer, cred că era de așteptat să se întâmple asta. Eu nu văd niciun motiv pentru care Microsoft ar lucra la o versiune pentru Windows 7 sau Windows 8, de exemplu.

  2. Windows 7 ar fi fost un motiv.Numai numarul de calculatoare cu Windows 7 m-ar fi facut sa ma razgandesc daca eram CEO Microsoft. Pur si simplu strategie de marketing.

    1. Refuz să cred că ai putut spune așa ceva, refuz fiindcă tocmai ai spus o mare prostie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.