De ce nu este recomandat să ștergeți foarte des fișierele temporare

Cu ce frecvență ștergeți temporarele calculatorului vostru și cu ce program? Eu le curăț, în medie, o singură dată pe lună. Folosesc CCleaner, versiunea gratuită, iar toate temporarele sistemului, din motivele consemnate aici, am avut grijă să fie scrise pe hard disk.

curatarea temporarelor cu ccleaner

În caz că nu știați deja acest lucru, de fiecare dată când vizitați un site, în computerul vostru este descărcat tot conținutul afișat în navigatorul web folosit. La prima accesare, acesta va descărca întregul conținut, dar la următoarea va descărca doar conținutul nou.

Să presupunem că ați accesat pentru prima dată acest blog. Internet Browserul, dacă nu a fost configurat altfel, a descărcat în PC-ul vostru logo-ul, butoanele, foaia de stil, scripturile, imaginile din articolul sau de pe pagina accesată, etc.

La următoarea vizită pe blog, fișierele care nu au fost modificate între timp, cum ar fi logo-ul, nu vor mai fi redescărcate de pe server, ci afișate din temporarele navigatorului. În acest fel, blogul va fi afișat mult mai rapid.

De câștigat câștigă toată lumea. În primul rând câștig eu, că serverul e mai puțin solicitat, apoi câștigați voi, că nu mai pierdeți vremea și consumați trafic de date pentru a redescărca același logo, aceeași foaie de stil și aceleași scripturi necesare afișării corecte a blogului.

În plus, descărcând mai puține date, calculatorul (sau smartphone-ul, tableta, etc) lucrează mai puțin pentru afișarea blogului, deci vor consuma mai puțină energie, iar SSD-ul sau hard disk-ul vor fi scutite de cicluri de scriere inutile.

Desigur, altfel stau lucrurile dacă folosiți în fiecare zi un alt program, lucrați cu alte fișiere sau accesați doar site-uri web pe care nu le-ați mai accesat până atunci. În astfel de cazuri nu aveți de ales și nici nu veți fi avantajați în vreun fel de pe urma păstrării fișierelor temporare.

Dacă nu dispuneți de un SSD și obișnuiți să ștergeți fișierele temporare zilnic, vă propun să renunțați la acest obicei în următoarele 30 de zile și să-mi spuneți dacă ați observat vreo diferență de performanță la navigarea pe Internet!

12 Comentarii

  1. Era intr-o perioada cand stergeam fisierele temporare zilnic, dar acum nu o mai fac nici eu de ceva timp din acelasi motiv pe care l-ai enumerat in articol dar gasit pe un alt sait care ridica aceeasi problema.De obicei eu cand sterg o fac cu Clean Master care se pare e mult mai bun decat CCleaner.Problema la mine e ca calculatorul merge greoi,are doar 2 Gb de RAM,dar acum 4 ani cand am pus Windows 7 mergea brici,tot cu acesti 2Gb de RAM.Care sa fie explicatia?Ca eu nu mai inteleg nimic.

  2. Eu utilizez tot CCleaner versiunea gratuita si obisnuiesc sa sterg atat fisierele temporare cat si pe registru o data pe saptamana, sambata. :) Lucrez mult la pc zilnic si cam pe aceleasi site-uri navighez zilnic. Deci, in cazul asta sa inteleg ca ar trebui sa fac o curatenie cu ccleaner-ul odata pe luna?

  3. Si in afara de asta, n-as mai vrea ca mereu sau aproape de fiecare data cand postez, comentariile mele sa astepte aprobarea :(

    1. Am trimis 3 comentarii de teste semnând cu adresa ta și niciunul n-a fost reținut de Akismet, deci nu e vorba de filtrele configurare te mine, ci de Akismet, care mai mult ca sigur de are „la inimă”.

    2. Am de ales între a fi bombardat de spam, și vorbesc de mii de spam-uri pe zi, și a risca să vă supăr pe voi uneori, atunci când comentariile vă sunt reținute la moderare.

  4. folosesc linux, browser links2 cu grafica. sa dea naibii daca nu mi se deschid aproape instant toate paginile pe care le accesez. il utilizez la citire bloguri.

    1. Nu văd legătura dintre ce-ai spus tu, și ce-am spus eu în articol… și folosesc Windows 10, browser Chrome, paginile se deschid aproape instant. Îl utilizez la orice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.