Știați că puteți face cu mouse-ul toate aceste lucruri?

Mouse-ul este unul dintre cele mai importante periferice ale calculatorul, iar programatorii, atât cei însărcinați cu dezvoltarea sistemului de operare Windows, cât și cei care creează aplicații pentru acesta, au ținut cont de prezența mouse-ului asociindu-i tot felul de sarcini utile, cunoscute sau mai putin cunoscute de către utilizatori. Desigur, nu vă voi arăta cum să copiați cu mouse-ul, ci vă voi vorbi de câteva trucuri simple pe care, sunt convins, le știu puțini dintre noi.

Deschidere și închidere tab-uri cu butonul central al mouse-ului:

inchidere tab click centru

În orice Internet Browser, dacă dați click cu butonul central al mouse-ului pe orice link, acesta se va deschide într-o filă nouă. În schimb, un click dat cu butonul central al mouse-ului în centrul unui tab, va închide acel tab.

Afișarea opțiunilor ascunse ale funcției Send to:

Dacă apăsați Shift înainte de a efectua click-dreapta pe un fișier, funcția Send to va afișa toate opțiunile care în mod normal n-ar fi fost afișate:

send to apăsând shift

După cum puteți observa și în captura de ecran de mai sus, același meniu, Send to, a devenit mult mai util prin simpla apăsare a butonului Shift.

Selectare fragmente în Microsoft Office

selectare multipla text

În Microsoft Office, puteți selecta mai multe fragmente ale aceluiași document. Tot ce aveți de făcut este să mențineți apăsat butonul Control înainte de selectarea cu mouse-ul a fragmentelor dorite.

Selectarea coloanelor unui text:

selectare coloana

Menținând apăsată tasta Alt înainte de a face o selecție cu mouse-ul, veți putea selecta una sau mai multe coloane ale acestuia. Eu apelez la acest truc pentru a șterge numărul aparținând rândurilor unei liste, comentariile documentelor PHP, etc.

Drag & Drop cu click-dreapta afișează opțiuni avansate:

drag & drop click-dreapta

Dacă obișnuiți să mutați fișiere cu mouse-ul, în loc să le trageți ținând apăsat butonul stâng al mouse-ului, țineți-l pe cel drept. La eliberarea fișierului va fi afișată o listă ce va afișa opțiunile Add to zip, Copy here, Move here, Create shortcuts here și Cancel.

Deschidere linie de comandă în folderul actual

Ținând apăsată tasta Shift înainte de a realiza click-dreapta într-un folder, va face ca meniul contextual să afișeze opțiunea Open command window here:

open command window here

Mai știți și alte trucuri? Perfect! Las lista deschisă pentru a le adăuga!

5 Comentarii

  1. Iar daca tii Shift apasat in timp ce faci click dreapta intr-un folder, apare optiunea Open Command window here.

  2. Daca tii apasat butonul Control in timp ce rotesti butonul din mijloc Scroll, poti mari/micsora imaginea de pe ecran.

    1. N-am menționat funcția Zoom In/ Zoom Out deoarece am considerat că este cunoscută tuturor.

  3. Folosesc de multe ori „trucul” cu selectarea textului cu tasta Alt in documentele Word, si de fiecare data reusesc sa-l fac curios pe cel ce vede selectia, evident fara sa inteleaga ce am facut (apasarea tastei Alt poate fi facuta discret) si „se poate da vina” pe mouse-ul de tip inteligent !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.