Ce au în comun Stuxnet, Stația Spațială Internațională și centralele nucleare rusești…

Windows, desigur, și știm asta deoarece:

Un specialist în securitate informatică, a declarat că Stuxnet, malware-ul care a vizat inițial instalațiile nucleare ale Iranului în 2010 și a fost larg atribuit Israelului și Statelor Unite, a scăpat de sub control şi a atacat o centrală nucleară din Rusia și Stația Spațială Internațională.

Virusul „a infectat grav” rețeaua uzinei nucleare ruse, a declarat săptămâna trecută Eugen Kaspersky, șeful companiei de securitate Internet Kaspersky Lab, la o conferință în Canberra, Australia.

Kaspersky a declarat că a fost avertizat cu privire la infecție de un tehnician din centrala nucleară rusă. Kaspersky a declarat, de asemenea, că malware-ul a fost transportat ulterior de către astronauții ruși la stația spatială pe un stick USB. (sursa)


Se mai aștepta cineva ca măcar PC-urile de pe Stația Spațială Internațională să folosească Linux? Știu eu, un Fedora, openSUSE, Red Hat… Și dacă tot au rămas la Windows, nu le-au fost suficienți 5 ani pentru a instala un amărât de antivirus?!?

iss

Un comentariu

 1. O altă „legătură” în legătură(!) cu navetele spațiale, mi-a fost trimisă pe email de un amic. O postez pentru că mă gîndesc că merită citită.

  Subject: Legatura dintre “curu’ cailor si naveta spatiala…!!!!

  In caz ca v-ati intrebat vreodata ce legatura are coada vacii cu stampila primariei … !!!

  Ecartamentul standard al cailor ferate din Statele Unite este de 143.5 cm . Este un numar foarte ciudat. De ce se foloseste acest ecartament ? Pentru ca asa se construiau in Anglia, iar primele cai ferate din SUA au fost facute de englezi expatriati.

  De ce construiau englezii asa ? Pentru ca primele cai ferate au fost facute de oamenii care construisera tramvaiele premergatoare trenului si acesta era ecartamenul folosit de ei. Dar de ce se folosea la tramvaie acest ecartament ?

  Atunci cind au inceput sa se faca tramvaiele s-au folosit aceleasi scule si sabloane pe care le foloseau pentru a construi trasuri, iar la acestea, asta era spatierea rotilor. Dar de ce aveau trasurile nevoie de aceasta distanta intre roti ?

  Ei bine, daca ar fi incercat sa foloseasca orice alta spatiere, rotile s-ar fi rupt in cele din urma pe vreunul din vechile drumuri din Anglia, pentru ca aceasta era departarea dintre santurile sapate de alte roti de-a lungul timpului.

  Cine construise aceste drumuri ?

  Primele drumuri ce acopereau mari distante in Europa (implicit in Anglia ) au fost construite de Roma Imperiala, pentru legiunile ei. Multe drumuri au fost folosite de atunci pina in ziua de azi. Iar carele de lupta romane au sapat primele santuri in ele, si dupa aceea toata lumea si-a potrivit rotile dupa ele, ca sa nu riste sa si le strice. De vreme ce carele de lupta erau facute de romani (sau la comanda lor) erau toate la fel in privinta standardelor.

  Ecartamentul cailor ferate din Statele Unite de 143.5 cm deriva din specificatiile originale pentru carele de lupta romane… Birocratia este nemuritoare.

  Astfel ca, daca vreodata va intilniti cu cine stie ce specificatii stranii si va intrebati „de unde curu’ calului le-au scos astia ?” este perfect posibil sa fie o intrebare corecta, pentru ca, de exemplu, carele de lupta romane erau facute astfel incit latimea lor sa fie cat fundurile celor doi cai. Astfel am gasit raspunsul la intrebarea de la care am pornit initial.

  Si acum partea interesanta. Cind privim naveta spatiala pe platforma ei de lansare, vedem doua rachete auxiliare atasate de rezervorul principal de combustibil. Acestea sunt „Solid Rocket Boosters” – SRB. SRB-urile sunt facute de Thiokol la fabrica din Utah .

  Inginerii care au proiectat SRB-urile ar fi vrut sa le faca mai mari in diametru, dar ele trebuiau transportate cu trenul de la fabrica pina la locul de lansare. Calea ferata trece printr-un tunel in munti. SRB-urile trebuiau sa incapa in tunel. Tunelul este facut pe masura caii ferate, care este la rindul ei cam cit “cururile” a doi cai.

  Astfel ca, una din trasaturile esentiale ale propulsiei celui mai puternic mijloc de transport din ziua de azi a fost determinata acum mai mult de doua mii de ani, de latimea standard a unui “cur” de cal.

  P.S. Astfel că se poate stabili și „legătura” între Stuxnet, Stația SpațialムInternațională și centralele nucleare rusești…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.