System76 lansează propriul OS, Pop!_OS

Pentru cei care nu știu despre ce este vorba, System76 este un producător de laptopuri și desktop-uri cu sistem de operare GNU/Linux 100% funcțional. System76 nu se rezumă la a dezvolta drivere, cum au unii impresia, ci le construiește folosind componente deja compatibile, ale căror drivere le optimizează și livrează sub forma unui kit de instalare.

System76 - laptop

Ubuntu este, încă din 2005, distribuția GNU/Linux pe care și-au concentrat toate eforturile, dar se pare că a venit momentul să-și creeze propria versiune a acestuia, un derivat pe care l-au numit Pop!_OS, dând asigurări că acesta nu se vrea a fi un concurent pentru Windows și macOS, ci un sistem de operare dedicat propriului portofoliu de clienți.

System76 - Pop

Când spun asta, cei de la System76 se referă la programatori și la cei care folosesc Linux pentru modelare 3D, inteligență artificială, IoT și alte tehnologii de vârf. Cu alte cuvinte, compania le oferă acestora o soluție dedicată unor activități specifice, optimizată pentru propriul hardware.

De la setul de pictograme, la temă și însuși sistemul de operare, toate sunt disponibile gratuit pe pagina proiectului pe GitHub. Pentru mai multe detalii vă recomand să parcurgeți acest articol.

6 Comentarii

  1. S-ar putea ca sistemul nou sa mearga bine doar pe proprile laptopuri pe care le vinde, in acest caz care este avantajul fata de linux ? Chiar daca este o companie promitatoare, nu stiu ce sa spun, si Ubuntu este si Open Suse si Fedora si probleme tot mai sunt cu driverele dar si cu stabilitatea. Deci pana la proba contrara mai vedem, daca si la Pop Os trebuie noi sa ne rezolvam problemele ca si in linux nu vad care este avantajul !

    1. Mai mult ca sigur, că asta e și ideea: să ofere ceva foarte stabil pentru propriile sisteme. Apropo, ar fi interesant ca ei, sau orice altă companie, să scoată un Chromebook Killer, ceva până-n 300-350$.

  2. Ia să ne prindem noi urechile și-n Pop! Cu Ubuntu și Mint am avut o experiență plăcută dar dificilă. Având în vedere target-ul de clienți pe care îl au cu Pop!, va fi un experiment interesant. Cine-o mai fi ca mine, să se uite la seriale cu OS de programatori.

  3. N-am nicio recomandare de făcut. Am văzut El Chapo care e Narcos pentru omu’ sărac. The Leftovers e interesant dar zici că-i Lost. Preacher dacă-ți plac comics-urile. Și-am auzit lucruri bune despre The Handmaid’s Tale. American Gods e entertaining. Hot Girls Wanted – Turned On e ok. Mars e o serie NG, pseudo documentar, e ok. A, uite, recomand LemonySnicket’s A Series of Unfortunate Events, mi-a plăcut.
    Am instalat Pop!_os, e ciudățel. Dar ce-i mai ciudățel e următoru lucru. Pe laptop aveam deja Win10 în soiul ăla de dual boot cu Remix os. La boot-are îmi apărea o interfață albastră, frumușică, cu două casete, win sau remix? Acuma, cu pop instalat să păstreze și windows, la boot-are îmi apare o interfață simplă, ca de bios, cu pop sau windows. Pe pop boot-ează pop. Pe windows iar mă întreabă, win sau remix. Sunt dat dracului.

  4. De fiecare data cand aud de un sistem de operare nou derivat din *nix nu stiu daca sa plang sau sa rad pentru ca 99% din ele sunt inutile sau utile doar unui numar restrans de utilizatori si sfarsesc de obicei abandonate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.