Temporar, înapoi la Antergos

Anul trecut, pe vremea asta, vă anunțam încântat că am început să folosesc Linux Mint 17.2 pentru toată activitatea personală (browsing, multimedia, etc). A fost un an frumos, fără nici un fel de peripeții demne de menționat, dar care s-a încheiat abrupt odată cu upgrade-ul la versiunea actuală, 17.3.

Antergos-2016

După actualizare, mouse-ul bluetooth nu mai funcționa după restart, iar computerul trebuia oprit de fiecare dată de la butonul fizic. E puțin penibil ca lucrul acesta să se întâmple la doi ani după lansarea Ubuntu 14.04 LTS, versiune pe care a fost construit Mint 17.3.

Da, ambele probleme sunt cunoscute. Mai mult, de a doua se știe chiar din 2012! S-a făcut ceva în acest sens? Probabil, dar cert este că eu am fost incapabil să identific remediul cu pricina în mai puțin de două ore, ceea ce m-a determinat să reinstalez Antergos.

Screenshot from 2016-06-21 14-20-58.

Aș fi preferat, și o spun cât se de sincer, Linux Mint. Având Mint pe laptop și Ubuntu pe mai toate serverele web pe care le administrez, sunt familiarizat cu comenzile, ceea ce face să mă simt în largul meu folosind terminalul.

Spre diferență de Linux Mint, Antergos (Gnome) a rulat perfect, fără nici un fel de probleme, din primul moment, tăindu-mi de la rădăcină cheful de a încerca Ubuntu 16.04. Totuși, știind că mulți dintre cei care mă urmăriți îl preferați, presimt că n-am să-l iert. Ce-o fi, o fi… Dacă pc-ul este utilizabil cu el, de ce nu? Se adeverește că nu e? Ura și la… gară Antergos!

Închei spunându-vă că pentru mine, în GNU/Linux nimic nu există nimic mai frustrant decât fragmentarea aceea pe care vrea să o reducă Snap, în opinia mea cea mai tare inițiativă avută vreodată de Canonical, și-mi doresc din toată inima să reușească!

8 Comentarii

 1. Si eu eram fan Ubuntu, mai apoi Mint, dar odata cu achizitia noului laptop, au aparut si belelele, nu mi-a ramas decat sa incerc si altceva, si asaa am ajuns la Manjar xfce de care sunt super multumit.

 2. Pentru laptopurile generatie noua ar fi de facut si o trecere la un kernel versiunea 4. Ubuntu 16.04 vine deja cu versiunea 4 stabila a kernelui Linux. Am facut teste pe un Lenovo si nu am intampinat probleme. Personal am doua sisteme de operare Windows 10 si Ubuntu 14.04, separate. Cand trebuie sa fac diverse task-uri unde am nevoie de Corel, Adobe, Office, programe care nu se pot instala pe Linux, merg pe Windows. Restul de navigare, programare si multe altele care nu depind de grafica, pe Ubuntu. Intrucat am vazut cat transfera Windows 10 in afara, am dezactivat conexiunea la Internet, doar pentru actualizari o las deschisa apoi inchisa. Desi exista Wine care ar putea porta programe complexe pe Linux, nu functioneaza cu ultimele variante de Office, Adobe sau Corel, in special cu cele pe x64. Pacat, d-asta inca mentin Windows. Altfel l-as fi abandonat pentru totdeauna. Ubuntu si Mint sunt preferatele mele pentru ca au depozite de programe mari, actualizate, comunitate foarte mare. Restul sunt glume, de fapt singurul desktop rival Windows ar putea fi MacOS sau Zorin cu niste modificari. Ubuntu poate fi folosit de orice individ fara cunostinte prea mari.

  1. Well, am instalat aseară Ubuntu 16.04 și n-am reușit să fac mouse-ul bluetooth să funcționeze. Cu restul nu mi-am mai bătut capul, am revenit la Antergos. O fi el Glumă, dar e infinit mai stabil decât Ubuntu și de programe nu duc lipsă.

  2. Asta este frumusetea open source. Fiecare alege ce i se potriveste si nu ce i se impune.

 3. Salut Cristi,

  De foarte mult timp iti urmaresc tutorialele si articolele tale foarte bune,trebuie sa recunosc. As avea nevoie de un tutorial pentru instalarea ubuntu 14 sau 16,este pentru prima data cand vreau sa renunt la Windows dar nu stiu mai nimic despre Ubuntu. Multumesc anticipat.

 4. Ubuntu 16.04 e ok pana la proba contrarie. Folosesc Xubuntu 16.04 de 2 luni și de o săptămână am ceva probleme cu rețeaua wifi, pierde accesul la internet cu toate ca rămâne conectat la wifi, apoi își revine după 1, 2 minute. Acest lucru se repeta pe intervale de 30 minute. Știu sigur ca nu e o problema de la router, pe Windows nu mi se întâmplă asa ceva (+ am verificat pe forumuri și este o problema destul de întâlnită) . Vreau sa încerc Antergos (sau Manjaro, oricum o derivată Arch) instalat în trial boot cu Windows 10 și Xubuntu 16.04. Ce ar trebui sa fac pentru a-l putea instala, fără sa îmi strice boot managerul? Multumesc anticipat.

 5. Ha, tocmai asta am făcut și eu ieri ? Din păcate, bătrânul meu HP gâfâie, în sensul că ventilatorul merge încontinuu, și se încinge rău, deși e suflat și curățat. Îmi poți recomanda o distribuție potrivită pentru un laptop vechi de 9 ani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.