µTorrent nu minează bitcoins (litecoins)!

TorrentFreak și Trusted Reviews, habar n-am care au fost primii și nici nu contează acest aspect în context, au anunțat, fiecare dintre ei asumându-și isprava, că au detectat o problemă cu µTorrent.

În ambele articole se vorbește despre cum, în timpul instalării µTorrent, asistentul recomandă instalarea unui alt program, Epic Scale. Acesta din urmă, conform dezvoltatorilor și celor care l-au testat, rulează în fundal și, în momentul în care Windows activează screensaver-ul, ajută la calcularea monezilor Litecoin, monedă virtuală similară cu Bitcoin, cea de care a auzit toată lumea.

invitatie instalare epic scale

Deși de la site-urile de pe la noi te poți aștepta la titluri alarmante a căror unic scop este acela de a genera reacții, iar exemple sunt multe, dar unii sar calul gratuit inclusiv în articol.

Un exemplu de „așa nu” ni-l oferă Marius (Yamasha!), și-l dau exemplu pe el din simplul motiv că e unul dintre puținii din online cu care interacționez destul de frecvent și l-am ajutat să rezolve diverse probleme. De exemplu, tema actuala a blogului său conține cod scris de mine, la solicitarea lui sau ca urmare a recomandărilor mele. Toate aceste lucruri nu vi le spun ca să mă laud, ci pentru a vă ajuta să înțelegeți că nu-i un oarecare cu care m-am salutat la un moment dat.

În articolului său, Marius aruncă pe blog următoarea afirmație:

Cei de la TheVerge au descoperit că băieții de la uTorrent fac chestii urâte cu programul lor și minează bitcoin cu calculatoarele celor care descarcă de pe tracker.

După care, pentru a demonstra tuturor că bate câmpii gratuit, pune link spre articolul din The Verge, articol care, surprinzător, relatează altceva:

uTorrent’s latest update may be hijacking computers to turn a profit. According to a report from Trusted Reviews, the latest update to the popular torrent management software comes bundled with a program called Epic Scale, a Windows program that uses the computer’s processor to mine a bitcoin variant called Litecoin in the background.

Ori din chestiile astea eu înțeleg doar două lucruri:

  • Nu cei de la The Verge au descoperit problema, ci alții. The Verge spune că cei de la Trusted Reviews au făcut-o.
  • Nu µTorrent minează bitcoins, ci un alt program, Epic Scale.

De unde a tras Marius concluzii nu doar diferite, ci chiar contradictorii, habar n-am, dar e clar că bate câmpii gratuit, voit sau nu; e posibil ca Marius să fi tradus articolul original folosind dictionarul de antonime, de-asta spun că e posibil să nu o fi făcut cu intenție.

Epic Scale


Iar acum să lămurim puțin lucrurile, că e bine ca toată lumea să înțeleagă despre ce este vorba.

La instalarea sau actualizarea µTorrent, e posibil ca asistentul să vă sugereze să instalați Epic Scale. Recomandarea este cea pe care o puteți vedea în screenshot-ul de mai sus.

Scuza, deși aceasta nu scuză mijloacele, e că instalând și permițând Epic Scale să calculeze în calculatorul nostru Litecoins atunci când nu-l folosim, punem umărul la crearea unei lumi mai bune, fondurile generate în acest fel fiind redirecționate spre diverse cauze umanitare.

S-a demonstrat că programul Epic Scale e o mizerie, acesta rulând în fundal chiar și atunci când ar trebui să o facă, motiv pentru care nu-mi explic decizia deosebit de proastă a celor de la BitTorrent de a-l include în cel mai popular program al lor.

Recomandarea mea așadar, în caz că la actualizarea sau instalarea programului µTorrent vi se cere permisiunea pentru a instala Epic Scale, apăsați Decline Offer și treceți mai departe.

În același timp, dacă programul vă recomandă instalarea unui toolbar sau a unui internet browser, și o spun fiindcă am văzut astăzi, la reinstalarea făcută pentru a vedea cum stă treaba cu minatul de bitcoins, că  se poartă și la ei, nu doar la alte programe oferite gratuit, refuzați instalarea.

4 Comentarii

  1. Ca şi versiune de µTorrent, am rămas la 2.2 pentru că merge! Începînd cu 3.0 problemele nu au lipsit să apară, ceva tipic pentru softurile din zilele de azi, inclusiv µTorrent în care aveam încredere să instalez mereu ultima versiune apărută. M-am documentat pe internet şi recomandarea am găsit-o pentru versiunile mai vechi şi aşa am ales 2.2, pentru care nu este necesară instalare (fiind un singur fişier executabil) ci doar configurarea separată a folderelor şi cîteva opţiuni legate de reţea. Prefer µTorrent pentru simplitate şi de aceea nu-mi mai bat capul cu alte softuri de torente (şi am testat mai multe).

    1. Mie nu mi se pare mai simplu decât Deluge. Din Deluge poți ascunde tot și păstra doar lista fișierelor.

  2. De moment am optat pentru qBittorrent pentru nevoile mele fiind suficient,ocaziile în care utilizez fiind şi ele rare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.