Alegerea metodei de transport, obținerea unui tracking number și asigurarea comenzilor pe GearBest.com

Văzând că tot amân publicarea ghidului de creare a unui cont de PayPal, un anume „Toader” a tras concluzia că aș avea intenții absconse și că sunt plătit de retailerii chinezi pentru a nu vă pune în temă cu măsurile ce pot fi luate pentru a nu ieși în pierdere de pe urma rătăcirii coletelor sau deteriorării produselor pe durata transportului, etichetându-mă drept un „escroc ardelean”. Omul era supărat și pe bună dreptate, dar sper că și-a schimbat părerea acum.

Pentru a nu repeta greșeala, în rândurile de mai jos vă voi vorbi despre alegerea metodei de transport și de asigurarea coletelor, acțiuni menționate într-un articol recent pe această temă, despre care am promis că voi oferi mai multe detalii la efectuarea următoarei comenzi.

colet china gearbest

Pentru rătăcirea coletelor vina o poartă doar transportatorul, respectiv operatorul poștal care s-a oferit să ducă produsele la destinație. Nu e nici vina magazinului și nici a cumpărătorului, indiferent de ce ar spune unii sau alții și, dacă mă întrebați pe mine, e absolut normal ca nici un magazin să nu-și asume responsabilitatea pentru ce se întâmplă cu coletele încredințate serviciului de curierat ales de către cumpărător.

N-are nici o vină GearBest sau Banggood sau orice alt magazin chinezesc că softul folosit de Poșta Română nu este compatibil cu AWB-urile Belgium Post, sau că toate coletele ce intră în țară „nerecomandate” nu mai pot fi urmărite de la preluarea lor de către BSI.

Merită plătit pentru asigurare și posibilitatea alegerii transportatorului?

Nu am să supun discuției dacă merită sau nu merită plătiți cei 16 lei pentru a obține un cod de urmărire (awb) și dormi liniștit știind comanda asigurată orice s-ar putea întâmpla cu ea pe durata transportului. Pe de altă parte, n-am asigurat și nici nu voi asigura vreodată un colet cu o valoare inferioară a 10$; n-aș mai avea nimic de câștigat comandând din China.

Alegerea metodei de transport și obținerea AWB-ului

Pentru exemplificare mă voi folosi de câteva instantanee realizate astăzi la comandarea unor accesorii pentru smartphone, dar pașii de urmat sunt identici pentru orice comandă având o valoare de cel mult 40$, prag peste care veți beneficia gratuit atât de codul de urmărire cât și de posibilitatea alegerii transportatorului.

Chiar dacă veți plăti cu PayPal, la finalizarea comenzii dați click pe Proceed to Checkout:

plasare comanda

Se va deschide o nouă pagină în care, pentru comenzile ce vă vor fi livrate în România, vă recomand să alegeți Netherlands Post (SF). Unii spun că ar fi cei mai lenți dintre toți cei avuți la dispoziție, dar cert este că mie mi-au ajuns coletele mai rapid și intacte de fiecare dată când i-am ales în detrimentul celorlalți.

tracking si asigurare

Plătind cei 1,99$, deși din descrierea de pe site ați putea deduce altceva, în realitate nu vă cumpărați propriul AWB, ci schimbați tipul trimiterii din „standard” în „recomandată”, ceea ce vă garantează urmărirea coletului inclusiv pe teritoriul Românie, pe site-ul Poștei Române sau prin intermediul aplicației Deliveries sau a serviciului 17track.net.

După cum spuneam și mai sus, nu se vor percepe taxe pentru alegerea metodei de transport și obținerea AWB-ului dacă valoarea tuturor produselor este superioară a 40$.

tracking gratuit pentru comenzi de 40 dolari

Din păcate, unele comenzi vor fi divizate înainte de expediere. Motive pentru divizare sunt de toate felurile, de la dorința de a nu lăsa clientul să aștepte, la imposibilitatea de a trimite prin transportatorul ales de client a produselor cu anumite caracteristici.

De exemplu, unii operatori de curierat refuză să transporte acumulatori sau baterii, alții nu acceptă lichide sau produse foarte fragile, cum ar fi bibelourile, monitoarele, șamd, caz în care magazinului nu îi rămâne altceva de făcut decât să trimită produsele pe rând.

Asigurarea produselor comandate

Costul asigurării este variabil și este determinat de valoarea totală a comenzii. De exemplu, pentru asigurarea comenzii mele, cu o valoare totală de 20,65$, am plătit doar 1,41$ pentru asigurare și… zero stres.

tracking si asigurare

Pentru o comandă de test, în valoare de 612,19$, costul asigurării se ridica la 12,98$:

comanda de 612 dolari

Firește, în cazul în care produsele ajung fără probleme la destinație, puteți considera că ați cheltuit niște bani degeaba, însă dacă aveți ghinionul să se rătăcească pe drum, vă veți primi toți banii înapoi, inclusiv cei dați pentru obținerea AWB-ului, conform magazinului.

asigurarea coletelor

Așadar, înainte de apăsarea butonului Place your order, asigurați-vă că nu ați lăsat la voia întâmplării metoda de transport și că ați asigurat comanda.

Ținând cont de aceste recomandări, în timp ce alții vor umple forumuri scriind despre cât de nesimțiți sunt chinezii și Poșta Română și poștașul care nu mai aduce avizul, voi veți putea dormi liniștiți, bucurându-vă de produsele comandate.

10 Comentarii

  1. Cine a zis că nu iau? Am luat inclusiv telefoanele alea pe care le-am dat cadou pe blog, spre diferență de alții care au primit produse în teste și le-au vândut pe OLX.

 1. Salut.Eu am comandat un ceas de la GearBest acum 2 saptamini mai exact pe 26 martie.Plata am facut o prin paypal,apoi am ales metoda de transport- free shipping.Am incercat sa mi urmaresc coletul dar de vreo 6 zile, nu am mai avut nici un detaliu .Ieri m am trezit cu postarita care mi a adus coletul la servici,banuiesc ca a fost un exces de zel din partea ei,dar oricum imi aducea,banuiesc, avizul.Nu a trebuit sa semnez niciunde,a fost f simplu.Data viitoare voi plati,in plus cred cei 1,99$ pt a putea urmari coletul,acum pina in cei pina in 30$ valoarea ceasului ,nu stiu daca se mertita.In fine,sa zicem ca eu am avut noroc.

 2. sal, la mai multe comenzi de pe gearbest sau banggood la
  „available shipping methods” nu era obtiunea Netherlands Post si trebuie sa aleg altceva, oare de ce?

  1. Pentru că unul sau mai multe produse nu îndeplineau condițiile impuse de PostNL. Îți mai amintești ce ai comandat?

 3. de pe gearbest: -Cube X3 Wireless Mini Bluetooth V2.1 Speaker
  -Paidu 58890 Japan Movt Male Rotational Quartz Watch Steel Net Strap Wristwatch
  -ASUS Original 10050mAh Fast Charging Mobile Power Bank
  valoare totala: USD 24.35

  de banggood: -Beelink X2 H3 Quad Core 1GB/8GB 4K 1080P Support Wifi Android 4.4 Mini Smart Android TV Box Mini Smart PC
  -Ultra Thin Anti Explosion Tempered Glass Super Clear Screen Protector For DOOGEE F5
  -Juwei Micro USB Male to USB Female OTG Adapter for USB Flash Drive OTG Devices
  -PC Clear Protective Back Case Cover For DOOGEE F5

  valoare totala: US$44.85

  1. Din comanda Banggood nu-mi dau seama unde a fost problema, dar la GearBest, mai mult ca sigur, power bank-ul cel refuzat. Probabil le e frică să nu explodeze în vapor/avion.

 4. mersi, caut pe net sa vad ce conditii au cei de la Netherlands Post pentru a prelua un colet, de cate ori i-am ales coletul a venit ca recomandat la posta de cartier:)

 5. Salut,
  Spuneam, cu ceva timp in urma, ca am facut o comanda pe gearbest (cateva nimicuri), si din neatentie am plasat comanda fara sa aleg obtiunea unui numar de urmarire, orcum comanda nu era de valoare foarte mare. Comanda am plasat-o pe data de 19 fefruarie si imi luasem gandul de la ea, dar mare mi-a fost mirarea cand am primit aviz ca am un colet la posta, asta imtamplandu-se pe data de 14 aprilie. Chiar daca nu am stiut nimic despre traseul acestui colet si chiar daca a ajuns dupa aprox. 2 luni, eu unul sunt multumit ca nu s-a ratacit. Am avut noroc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.