Ubuntu se întoarce la Gnome, iar lui Ubuntu Phone îi este declarat decesul

Ubuntu Phone părea un proiect promițător al Canonical care spera, la fel ca Tizen, Windows Phone, Firefox OS și altele asemănătoare, la detronarea Android. Dar se pare că pentru a deveni un jucător important pe piața sistemelor de operare pentru dispozitivele mobile nu e suficient să speri, mai trebuie să și lupți. N-a fost să fie, sau nu s-a vrut a fi.

Ubuntu Unity

Cealaltă mare veste, chiar mai importantă decât prima, e că Ubuntu se reîntoarce la Gnome după mulți ani de pribegie, ani în care s-a luptat cu morile de vânt pentru a impune Unity, mediul desktop propriu, propriilor utilizatori.

Singurul efect pozitiv al Unity asupra distribuției dezvoltate și menținute de Canonical?!? A făcut loc distribuțiilor ramificate, renumitele Ubuntu Flavors de care, înainte de Unity, erau interesați doar posesorii de „râșnițe”. Dar au mai beneficiat și altele de pe urma derapajului necontrolat al Ubuntu, iar prima care-mi vine în minte fiind Linux Mint.

Cât Canonical se zbătea să facă din Unity ceva stabil, utilizabil, ceilalți îi mai rupeau câte o bucată din cașcaval, ajungând astfel, din vârful său, pe locul al 4-lea în topul preferințelor utilizatorilor de Linux.

Dar cel mai aiurea e că se renunță la Unity când în sfârșit a ajuns la maturitate! Nu știu câți dintre voi ați fost curioși să-l testați, însă vă asigur că oferă o experiență dintre cele mai plăcute! Îl veți vedea în acțiune pe Ubuntu 17.04 și vă veți convinge. În fine, nicicum nu-i bine…

Contrar aparențelor, ambele vești sunt cât se poate de bune. Cu resursele celor de la Canonical la dispoziție, Gnome și Wayland au mari șanse să devină antidotul defragmentării de care se plânge acum toată lumea, chingile de care comunitatea GNU/Linux avea nevoie pentru a se reunifica.

5 Comentarii

  1. Eu numai unity am folosit si folosesc de fapt n-am mai folosit gnome de mai bine de 10 ani.
    Am mers pe principiul ca daca e distributia principala se gasesc mai usor rezolvari pentru diversele incompatibilitati (cel putin in urma cu cativa ani cand nu exista sa mearga din prima totul)
    Oricum pana apare 18 tot cu 16 lts raman ca n-am nicio tragere sa stau sa caut rezolvari pentru bug-uri noi. Insa il astept cu interes se anunta bine.

  2. L-am folosit si eu , atat 14.04 cat si 16.04…ce sa spun acceptabil si a fost inceputul , deci tot respectul pentru ei, dar acum am trecut la Ubuntu mate si Antergos, pe laptop si desktop,ultimul, adica Antergros este parca mai superior din anumite privinte, si gnome incepe sa-mi placa…..mai ales ca acum poti sa-l customizezi cum vrei, speram ca 18.04 sa fie la fel de bun si sa indrepte atentia ca si pana acuma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.