Upgrade memorie RAM – Ce trebuie știut înainte de a adăuga mai multă memorie RAM calculatorului

Memoria RAM (Random Access Memory), este punctul de tranzit al tuturor datelor ce urmează a fi prelucrate de către procesor. Prin urmare, viteza și capacitatea de stocare a modulelor de memoriei sunt factori determinanți ai performanțelor unui calculator.

memoria ram

În cazul memoriilor RAM, nu doar capacitatea de stocare contează, ci și frecvența de lucru a acestora, măsurată în MHz, precum și timpul lor de răspuns, latența CAS (CL). Dar haideți să le tratăm pe rând, cum se cuvine, pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba.

Capacitatea memoriei RAM


capacitate memorie ram

Pe modulele actuale, capacitatea de stocare a memoriilor RAM este indicată în GB (1 GB = 1024 MB). Cu cât acestă valoarea este mai mare, cu atât mai multe date vor „încăpea” în memoria RAM în așteptarea prelucrării lor de către procesor.

Viteza de lucru a memoriei RAM


viteza de lucru memorie RAM

Se măsoară în MHz și reprezintă cantitatea teoretică de date ce poate fi transferată între memoria RAM și procesor. Și mai pe înțelesul tuturor, este viteza de încărcare și descărcare a datelor. Cu cât frecvența memoriei RAM este mai mare, cu atât mai rapid va fi computerul.

Să presupunem că avem două PC-uri identice din toate punctele de vedere, mai puțin viteza de lucru a memoriei RAM:

 • PC-ul A are 4 GB de memorie RAM de 133 MHz
 • PC-ul B are 4 GB de memorie RAM de 800 MHz.

Care credeți că va realiza mai rapid sarcinile? PC-ul B, desigur! Mă bucur că ați prins ideea!

Tipul modulelor RAM


Iată care sunt pricipalele tipuri de memorie RAM:

DDR:

 • PC1600 = 200 MHz
 • PC2100 = 266 MHz
 • PC2700 = 333 MHz
 • PC3200 = 400 MHz

DDR2:

 • PC2-3200 = 400 MHz
 • PC2-4200 = 533 MHz
 • PC2-5300 = 667 MHz
 • PC2-6400 = 800 MHz
 • PC2-8000 = 1000 MHz
 • PC2-8500 = 1066 MHz
 • PC2-9600 = 1200 MHz

DDR3:

 • PC3-6400 = 800 MHz
 • PC3-8500 = 1066 MHz
 • PC3-10600 = 1333 MHz
 • PC3-10700 = 1333 MHz
 • PC3-12800 = 1600 MHz

Latența CAS


cas cl memoria ram

Latența CAS (Column Access Strobe), pe înțelesul tuturor, reprezintă durata de timp în care memoria RAM poate oferi procesorului datele pe care le găzduiește. Astfel, cu cât aceasta este mai mică, cu atât mai bine pentru performanțele sistemului de calcul.

Să presupunem că vreau să adaug 4 GB de memorie RAM laptop-ului personal, și că am la dispoziție următoarele variante, ambele compatibile:

 • 4 GB, PC3-12800, CL9
 • 4 GB, PC3-12800, CL11

Primul modul, desigur, deoarece acesta are un timp de răspuns mai mic.

Cum alegem memoria RAM pentru PC-ul nostru

Pentru început va trebui să aflăm specificațiile tehnice ale PC-ului nostru, pentru a cunoaște tipul modulelor memoriei RAM instalate, numărul sloturilor disponibile, precum și limitele în ceea ce privește cantitatea maximă de memorie RAM admisă. Iată un exemplu:

capacitate maxima memorie ram

Din screenshot-ul de mai sus, efectuat pe site-ul fabricantului laptopului meu, reies câteva informații prețioase:

 1. În laptop pot fi montați până la 16 GB de memorie RAM.
 2. Respectiva cantitate poate fi atinsă prin montarea a două module 8 GB fiecare.
 3. Fiecare modul poate avea o frecvență maximă de 1600 MHz.

Aș fi cumpărat degeaba un modul de 16 GB, acesta nu ar fi fost compatibil. În plus, ar fi inutil să achiziționăm module de memorie RAM cu viteză de lucru superioară a 1600 MHz, iar asta deoarece frecvența le va fi limitată la 1600 MHz, valoarea permisă.

specificatii laptop

Aceste informații pot fi obținute de pe site-ul fabricantului computerului (laptop sau desktop), ori al fabricantului plăcii de bază. Pentru a le localiza rapid, tastăm în Google modelul laptop-ului, desktop-ului sau al plăcii de bază, iar după acesta vom tasta cuvântul specifications.

Dacă nu dorim să înlocuim toate modulele

Să presupunem că deținem un PC cu două module a 4 GB fiecare și vrem să înlocuim unul dintre aceste module cu altul cu o capacitate mai mare, de 8 GB, de exemplu. După ce ne-am informat de pe site-ul fabricantului că un astfel de upgrade este posibil, mai avem nevoie și de specificațiile tehnice ale modului pe care îl vom păstra.

Ne va prinde bine să cunoaștem capacitatea modulului, tipul acestuia, frecvența și latențele lui, iar aceste informații  le putem obține în mai multe feluri. În primul rând putem consulta fișa tehnică fișa tehnică ce însoțea modulul în ambalajul original, sau eticheta lipită pe el.

eticheta modulelor RAM

Dacă nu avem acces la informațiile oferite de fabricant, având în vedere că PC-urile pot avea memorii RAM de diverse tipuri, de la DDR la DDR2, DDR3 sau DDR4, și că este important să îl identificăm pe cel prezent, putem apela destinat acestui tip de acțiuni.

Putem folosi, de exemplu, CPU-Z, un program despre care v-am vorbit într-un articol postat recent pe blog, în care am explicat și felul în care trebuie interpretate datele afișate.

memorie ram compatibila

Cu ajutorul programului menționat am aflat un lucru foarte important, și anume, frecvența de lucru a modulelor instalate. În cazul de față fiind vorba de 1600 MHz, adică de module de tip PC3-12800.

Astfel, vom putea achiziționa orice modul de memorie RAM DDR3 PC3-12800, indiferent de capacitatea sa atât timp cât aceasta nu depășește limita impusă, de preferat unul cu cea mai mică latență. Este important ca frecvența (valoarea MHz) a noului modul să coincidă cu cea a modulului pe care îl vom păstra, altfel vom avea parte de multe neplăceri.


Sper că am fost suficient de explicit, dar dacă nu este așa și ați rămas cu nedumeriri, aștept întrebările voastre sub forma unui comentariu la acest articol.

2.412 Comentarii

 1. Buna!
  Laptopul meu suporta maxim 4GB RAM , ce trebuie sa schimb sa pot sa obtin un numar mai mare de Ram? Ex: sa pot pune 8GB RAM
  Laptop ul meu are doar 2 slot uri!

  1. Placa de baza.
   Asta insemnand un alt model de laptop de generatie mai noua.
   Nu ai ce face in acest caz,tu lovindu-te de o limitare strict fizica data de producator.

  2. Trebuie mai intai sa stii cata memorie poate suporta procesorul pe care il ai(controlerul de memorie)caci daca limita este de 4Gb ii faci mai mult rau decat bine punand mai multa memorie!Poti insa sa pui memorie mai rapida daca maximul admis este limitat la 4Gb!Adica cu latente mai mici.Dar vezi ca pretul este mare pentru asa ceva!

  3. Bun, in primul rand daca ai ambele sloturi libere nu vei avea unde sa pui RAMII , recomandat ar fi sa cumperi o placuta de RAM de 8 gb si sa scotii cele doua placute, daca ai o singura placuta de RAM de 4GB o scoti si pui noua placuta de 8GB . Am uitat sa mentionez ca va trebuii sa te asiguri ca ai un sistem de operare de 64-bit .

 2. Placa mea de baza are tehnologie Dual channel, pot sa mai adaug o singura placa de ram de 8gb ddr3 2133mhz, tinand cont ca in momentul respectiv am 2 placute de 4gb ddr3 2133mhz?

  1. exista 2133 DDR 3??? tehnologia dual se refera la dual…deci in doi..ca si dragostea …daca folosesti 2 rami de 4G identici, tehnologia functioneaza, daca folosesti 2x 4G+8G, nu mai functioneaza…daca folosesti numai 8G, e mai rau dacat 2x4G pentru ca nu beneficiezi de tehnologie…amandoi se incarca in acelasi timp, nu pe rand.

 3. Buna,
  Am un calculator cu CPU i3, cu placa de baza ASUS P7H55-M/USB3 si DDR3 4gb Hyperx Genesis. Dupa un upgrade cu un SSD si W7 pe 64b am zis sa-mi mai pun 8gb DDR.
  Am cumparat o placa de 8gb tot Hyperx, dar Fury, dar nu a mers. Am citit pe manualul placii ca merge doar de 4 gb. Deci am inlocuit-o cu una similara de 4gb 16000 MHz. Tot nu functiona.
  Am schimbat-o si pe asta cu una tot de 4gb dar cu frecventa de 1333 MHz (cred ca emag ma uraste) – dar tot degeaba.

  Ideea este ca cu amandoua placile (cea veche +cea noua) la calculator pornesc doar ventilatoarele si atat. Nici macar BIOS.

  Doar cu placa cea noua poerneste BIOS, incepe sa porneasca W7, dar de aici se termina totul – ecran albastru cu textul ca windows nu recunoaste ceva hard si la revedere. In BIOS se vede placa noua.

  Am facut si upgrade de BIOS, am instalat si TurboV de la ASUS si tot degeaba.

  Se mai poate face veva?

  1. Daca ei recunosc ca au probleme cu HyperX-ul e clar ca trebuia schimbat cu altceva!(Corsair, Kingstone…)Amanuntele nu mai conteaza!

 4. Salut!
  Am in laptop o memorie ram samsung, 4gb, 1,35v, 1600mhz. As vrea sa o inlocuiesc cu una kingston cu aceleasi caracteristici, dar de 8 gb.
  Se poate sa pastrez ambele placute in laptop, cea veche de 4gb si cea noua de 8gb, stiind ca sunt de la producatori diferiti? Sau e mai bine sa o las doar pe cea noua de 8gb?
  Multumesc!

 5. Am mai multe calculatoare mai vechi dar functionale 2 laptopuri si tot incetc sa le dau la schimb si cu ceva extra bani din partea mea dar nu reusesc unde pot sa ma adresez

 6. sal m-ar interesa si pe mine daca pot sa imi fac un mic update ca sunt ne lamurit am 2gb rami pe 1333 mhz cl9 1.5 volt si am gasit ceva rami hiprx 4 gb 1600 mhz cl9 1.35 volt mar interesa daca pot sa ii pun pe aceia ce ma intereseaza mai mult daca merge ca la frecventa sunt mai tari si la voltaj mai mici ca si ai mei da-mi raspuns cat poti tu de repede

  1. Dacă sistemul este compatibil cu modulul nou, adică dacă acceptă module de 1600 MHz, acesta va funcționa, însă la frecvența celui existent deja.

  1. Doar dacă forței în slot un modul incompatibil, sau dacă fabricantul a specificat clar că înlocuirea modulelor duce la pierderea garanției.

 7. Salut
  Vreau sa pun 2x8gb DDR3 1600 langa cei 2x4gb DDR3 1600 ,am o placa de baza care suporta dual chanel, se poate asa ceva sau nu .multumesc

 8. Pot sa combin 1×4 DDR3 1600Mhz PC12800 (single kit) cu 1×8 DDR3 1600Mhz PC12800 (de la un kit dual) ? Exista anumite probleme?Placa de baza are dual channel max 16GB 1600Mhz PC12800

 9. Salut Cristi ! Am o problemă. Am memorie ram 1GB DDR2 667 MHZ CL 5 și î- mi lucrează practic cu frecvența de 3oo,3 în loc de 667 cât ar trebui, ce se întâmplă? Menționez că am memorie ram1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz) : Kingston single Channel ce pot face? Este nevoie de upgrade la memorie ram și de care? Menționez că am placa de bază M68M-S2P de 8GB cu două sloturi de la Gigabyte Technology Co., Ltd.

  1. E memorie DDR (double data rate). Astfel, pentru viteza de lucru reală, înmulțești cu 2 respectiva valoare. Modulul tău funcționează corect.

 10. Cristi, asta înseamnă să upgrades cu al doilea modul memorie ram identic cu cel pe care îl am, deoarece m-ai am un slot liber. Mii de mulțumiri și sărbători fericite ție și familiei tale!

  1. Nu. Înseamnă că ce vezi acolo se înmulțește cu 2 pentru a afla valoarea reală de lucru. Modulul tău funcționează la 667 Mhz, nu la 333 cu greșit ai tras concluzia. Asemenea!

 11. Salut Cristi, mulțumesc și scuze pentru interpretare la răspunsul tău, totuși aș m-ai avea o întrebare la tine. Eu nu am idee, dacă m-ai upgradez cu încă un modul de1GB ram identic cu cel de pe PC, să duc memoria ram la 2GB pentru că am și al doilea slot pentru al doilea modul, PC-ul meu se va mișca m-ai bine? Cu atenție și respect!

 12. Mii de mulțumiri Cristi pentru informațiile și răspunsurile prompte oferite la obiect. Toată stima și respectul!

 13. Salut! As vrea sa inlocuiesc placutele de ram 2×4 GB 1600 MHz DDR3, cu 2×8 GB 1866 Mhz DDR3, stiind ca placa de baza este de la Gigabite P55-UDL3 si recunoaste pana la 2200 MHz… se poate?

 14. Scuze, placa este GA-P55-UD3L! De fapt nelamurirea mea este urmatorea placa suporta DDR3 2200/1333/1066/800 MHz module de memorie… intrebarea mea este, daca pot sa ii pun RAM intre aceste frecvente?… pentru ca exista la 1866 MHz de exemplu si la 2133. multumesc anticipat pentru un eventual raspuns de la oricine! Apropo cele mai bune note le are Corsair ca si memorii ram! Recomandati?

 15. Buna , as avea nevoie de un mic ajutor daca se paote , am un lap top Sony Vaio , procesor intel core i5-2410M CPU 2.30 GHz , placa video AMR Radeon 7400M Series si am 4 GB Rami , nu inteleg de ce nu imi arata ramii , am un joc Fifa Online 3 , cand joc in retea am probleme cu delayul , am cel mai mare ping , cu oricare as juca doar eu am delay, conexiunea la net e foarte buna , nu am probleme cu internetul , doar la acest joc online am probleme in retea

  https://oi68.tinypic.com/8zqlw0.jpg
  https://oi63.tinypic.com/13ygdpu.jpg

  Pentru jocuri e ce windows imi recomanzi? am windows home premium x64 , m-am gandit sa il bag pe x32 .

  Ms mult!

 16. Saloot,daca pun pe un sistem un modul ram cu frecventa mai mare ,o sa coboare frecventa la cea nativa sau nu voi avea nici un beneficiu?

  1. N-am observat-o, scuze. Pentru problema de afișaj: Caută în meniul Start CMD, dai click dreapta pe el Run as administrator. În fereastra CMD lipești

   net localgroup administrators NetworkService /ADD

   Apeși Enter.
   Făcând asta, ar trebui să vezi informațiile hardware în proprietățile computerului.
   Pentru o performanță mai bună în jocuri îți recomand Windows 10, Chrome, și neapărat conexiune prin cablu.

 17. AM UN PC CU RAM 2 GB SI MAXIMA MHz 1600 si am placuta de la firma Patriot, are ceva daca firmele sunt diferite de ex. am placuta de la kingston de 2 gb si cu placuta de la Patriot 2 gb o sa mearga ?? Si daca Mhz sunt diferiti de ex. 1300 Mhz si 1600 MHz??

 18. Salut Cristi. Am si eu o intrebare. Sunt in dubii cu ideea asta, si nici nu am gasit un raspuns clar. Vreau sa cumpar un laptop care are 4gb ram DDR4 cu frecventa 2133. Si eu mai am acasa o placuta de 4 gb si una de 8 gb dar cu frecventa de 1600. Vreau sa stiu daca pot pune una din acele placute ca si upgrade. Strica ceva? acele placute fiind DDR3 si cu frecventa mai mica. Oare functioneaza? Sau va trebui sa investesc sa cumpar o placuta la fel ca cea inclusa in laptop?

 19. Deci sa inteleg ca daca pun de 1600, si acela ddr4 de 2133 va functiona la 1600?

  Atunci banuiesc ca va trebui sa investesc si sa cumpar inca o placuta la fel.

  Inca o intrebare scurta. Diferenta de performanta intre ddr3 1600 si ddr4 2133 este mare? Se observa diferenta mare ca si viteza ?

 20. Imi cer scuze ca te bat atat la cap. Deci ca o concluzie, daca am 4 gb ddr4 2133 pe un laptop, si pe alt laptop am 2x8Gb 1600, Care din ele vor functiona mai bine ca si rami? sau sunt la egalitate?

 21. Ce se intampla daca imi bag 2gb RAM 2Rx8.in pc
  dar in pc am placa de ram cu 1Rx8 s-ar intampla ceva ? daca
  unu e 1rx8 si celalalt e 2rx8?

  1. Nu contează. Important e ca frecvența să fie aceeași, dacă aceasta corespunde, vor funcționa fără probleme.

 22. Salut!
  Eu rulez Debian Jessie 32 bit Xfce si am o placa de baza socket 478 HP (Asus P4SD).
  Pana acum am rulat in single channel cu 3 module de 512 MB iar astazi cand l-am pus pe cel de al 4-lea si am realizat un dual channel au aparut probleme in sensul ca se blocheaza…ba la bootare ba in timp de intru pe net.In Bios le vede ok ca dual channel si 2048 MB!
  Modulele sunt identice si ca frecventa si ca producator doar seriile difera…sa fie asta problema,ai mai intalnit asa ceva?Sau ar trebui sa reinstalez Debian-ul (nu prea imi surade varianata asta).Am incercat sa le schimb intre ele si degeaba…
  Pun un link cu cele 4 module de memorie: https://postimg.org/image/je3wh9hwn/
  Ce ma sfatuiesti?

 23. Buna ziua.Copilul meu are un laptop Lenovo B50-80,CPU-I7,5500U,2,4G.Memorie RAM 4Gb.Isi doreste memorie RAM mai mare pt jocurile noi si vreau sa ii fac o surpriza dar nu stiu ce sa aleg,8 sau 16Gb(atat am inteles ca suporta maxim),sa fie si pt urmatorii 1-2ani suficient.Sa fie memorie single sau double,ca nu stiu cate sloturi are laptopul.Poate imi puteti spune exact ce tip de memorie sa cumpar(DDR 3-4,la cati mhz,etc.Imi spunea ca un joc (cred ca GTA 5) care vrea sa il instaleze are nevoie de minim 8Gb de memorie RAM de aceea vroiam sa ii cumpar memorie RAM.Multumesc anticipat pt. ajutor

  1. Două module a 8GB fiecare, DDR3L, 1600 MHz. Acest kit, de exemplu. Sau măcar un singur modul cu aceleași caracteristici, dacă găsești pe undeva.

 24. Buna seara.Multumesc mult pt raspuns,dar mai intreb ceva.In kit-ul trimis de tine sunt 2 memorii de 2x8Gb.Este vreo diferenta intre cele doua ca pretul e diferit? Care mi-o recomanzi din cele doua?

 25. Salut,

  Am un AS5742G-384G32Mncc, care are urmatoarele caracteristici in ceea ce priveste memoria:
  Memory Technology: DDR3 SDRAM
  Memory Standard: DDR3-1066/PC3-8500

  Intrebare1: Una din urmatoarele va functiona: https://www.cel.ro/memorii-laptop/memorie-laptop-corsair-4gb-ddr3-1066mhz-7_7_7_20-pOSYyNTA-l/ sau https://www.cel.ro/memorii-laptop/memorie-laptop-integral-4gb-ddr3-1066mhz-cl7-r2-pMyYxPDEn-l/ ?

  Intrebare2: De ce anume tre sa tin cont in cazul in care vreau sa adaug memorie RAM?

  Multumesc anticipat!

 26. Te rog lamureste.ma si pe mine cu mem ram ca nu stiu ce sa mai zic este vb despre ddr4 la 8 gb pe buc si acum ce latenta ?ar trebui sa aiba pentru gaming sau te rog spune tu parerea din ce sti te rog,si ce frecventa creezi caa ar fi buna multi spun 2133 mgz ddr4 si cl ? Pentru gaming sau astept o parere de ajutor va multumesc anticipat.

 27. Salutare, am o dilema am cumparat un pc de gaming ce are o placuat de 4gb la 2400 mgz Single Channel si mai are un slot de ram, vreau sa ii mai pun o placuta de 4gb sa am 8gb este nevoie sa fie Dual Channel sau Single Channel, va multumesc anticipat.

 28. salut.. ajută-mă te rog cu o problema.. am o placa de baza care accepta și ddr2 si ddr3 .. ideea este ca am luat doua placute ddr3 4gb corsair cu frecventa de 1600 si bipăie de 3ori.. placa de baza duce max 8GB dar la frecventa de 1333.. frecventa sa fie problema de nu mi le accepta?

 29. Buna am si eu o problema cu o placa de baza gigabyte h55m-s2h. skt 1156. momentan am 2gb/1333/1,5v si vreau sa pun 4gb/1600/1,5v Si pc meu se restarteaza singur nici in bios nu apuc sa intru. atasez un filmulet cu problema. am cautat pe google si am incercat tot ce stiam eu ca ar putea merge dar nimic astept idei noi. multumesc.
  https://www.youtube.com/watch?v=4XDx1CNwc3U

 30. Hello,
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
  Am placa de baza Placa de baza MSI Socket LGA1151, H110M PRO-VD, Intel H110,
  2*DDR4 2133MHz, 1*VGA, 1*DVI, 1*PCIEx16, 2*PCIEx1, 4*SATAIII, 8CH,
  GigabitLAN, 4*USB3.0, 6*USB2.0, mATX H110M PRO-VD
  In acest moment am 16 GB RAM (Kingston – KVR21N15D8/16 – Kingston 16GB 2Rx8 2G x 64-Bit PC4-2133 CL15 288-Pin DIMM )
  As dori sa fac un update la 32 de GB RAM, banuiesc recomandat cu exact acelasi tip de memorie.
  Va rog un sfat in acest sens: are justificare dublarea memoriei?
  Parerile par impartite legat de marirea capacitatii ram.
  Va multumesc anticipat.
  Adrian R

  1. Ideal ar fi să monitorizezi consumul atunci când îl soliciți mult (în timp ce te joci, când randezi, etc). Dacă rămân 1-2 GB liber, nu câștigi nimic dublând cantitatea de memorie RAM.

 31. Salut. Am un desktop cu 2x1g ram la 800mhz pereche samsung…am mai cumparat 2x1g ram tot de 800mhz corsair. Problema este ca imi merge in orice configurare cu 2, 3 module…cand bag pe al4 lea nu mai trece de bios…ramane asa. Care sa fie problema?

 32. salut, am in pc o placuta ddr3 4gb 1600mhz cl11 goodram si vreau sa mai puna una de 4gb 1600mhz hyperx cu cl10 se potrivesc? va fi vreo problema ca difera firmele?

 33. Standard Memory-4 GB
  Maximum Memory-8 GB
  Memory Technology-DDR3 SDRAMV
  salut. Am un aspire e1-570 ce specificatiile de mai sus. ai idee daca pot pune un ddr4 de 8gb?

 34. Daca tipul ram.ului de pe laptopul meu e ddr3l,va trebui sa adaug o placuta de acelasi tip sau merge si un ddr3?
  Mersi anticipat!

 35. Salut, am facut un upgrade de cpu si nu mai porneste adica lipsa semnal pe display. Am trecut de la cpu Core 2 Duo 6300 1,86MHz la un Intel Xeon E5440 2,8MHz cu FSB 1333 MHz. Am o placa de baza P5W DH Deluxe cu fsb 1066/800 si memori 2 x 1024 DDR2 cu 800 Mhz. Ce nu e compatibil? Unde am gresit? Astept o sugestie. Mulțumesc

 36. Sal. Am cumparat o placuta de 8 gb ram pt laptop ddr 3 model Hynix., ma rog.. si mai aveam eu 2 gb Kingston tot de 1600 mhz ddr3. dupa ce au fost montate placutele in lenovo – Everest imi arata ambele ca sunt la 1600 mhz iar in Cpu-z scrie ca au 800 mhz… Dc oare ? Sa mai verific si cu Aida ?? -Si pe langa asta mai am alti 4 gb (2x2gb)model Samsung Ddr3 la 1333 Mhz. Si in everest arata ca au 1333 Mhz iar in Cpu-z spune ca au 777 Mhz ambele

 37. Buna seara, am un Laptop Lenovo IdeaPad 300 cu procesor Intel® Core™ i5-6200U 2.30GHz, 15.6″, 4GB, 1TB, DVD-RW, AMD Radeon™ R5 M330 2GB, Microsoft Windows 10, Black cu 4 gb de ram, suporta 16 gb, am incercat 2 placute de ram pana acum si nici una nu merge.
  Memorie Kingston 8GB, 1600MHz, DDR3 Non-ECC CL11 SODIMM
  si
  Memorie laptop Zeppelin 8GB, DDR3, 1600MHz
  Ma puteti ajuta cu un model ?
  Multumesc

 38. Salut,
  am cumparat de curand un leptop DELL INSPIRION 5559, i5-6200u si are memorie ram pe un slot Hyundai Electronics 4096 MB (DDR3 L-1600). Ce memorie sa pun pe celalalt slot?

 39. Salut, ce probleme poate aparea daca in loc de 1333mhz ii montez 1600mhz?… poate sa se strice slotul sau alte probleme ? Multumesc anticipat.

  1. Daca memoriile sunt compatibile cu placa de baza nu ai ce probleme sa ai.
   De regula lista ce cuprinde lista memoriilor RAM suportate o gasesti pe pagina producatorului placii de baza.
   Asigura-te si acolo ca este totul ok inainte de orice achizitie hardware.

 40. Multumesc Cristian, ai avut dreptate nu a functionat. Ma poti ajuta ce anume sa achizitionez ca sa nu dau gres si de data asta !?..

 41. Salut, Marius!
  Vreau sa te intreb, daca pe placa de baza am un kit dual channel Hyperx Savage 2×4 GB DDR 3, 1600MHz, cl9, 1.5V si adaug o placa single de 8GB DDR3 identica ca si caracteristici, va functiona?

 42. Salut Cristian,
  Vreau sa achiziționez un laptop care are 4 GB RAM ddr4 pe 2600 frecventa și nu știu ce este mai bine sa fac sa mai adaug încă un RAM de 4 GB identic sau unul de 8 GB ddr4 pe 2300 frecventa.
  Multumesc! Aștept răspuns.

 43. sal
  am un laptop hp 14-am030ng care are 2 gb ram si pe siteul producatorului scrie case poate face update pan ala 8gb .
  am cumparat o memorie de 8 gb si cand sa incerc sa o schimb ,surpriza nu are slot de memorie ram pe MB .e posibil sa aiba cei 2 gb d3 ram lipiti direct pe MB?

  1. Nu am pomenit nici eu sa fie un caz ca asta desi sunt cateva referinte pe Google daca ai curiozitatea sa te documentezi asupra problemei.
   Devreme ce este specificat pe site-ul producatorului trtbuie sa existe posibilitatea extinderii memoriei RAM, sugerandu-ti aici sa apelezi la un service specializat, explicand situatia si acolo, asteptand recomandari in situatia asta speciala.
   Daca detii documentatia, manualul de utilizare etc.. al respectivului model merita sa arunci o privire si acolo sa verifici daca exista o sectiune ce iti ofera informatii cu privire la inlocuirea memoriei RAM.
   Posteaza si aici un topic pentru a primii mai multe indicatii.

 44. Cum să aflu informatii despre un calculator,dacă calculatorul este vechi şi unica informatie ce ştiu despre el e că placa de bază e „msi motherboard v-class” iar de pe sitelul producătorului s-a şters deja?

  Comentariu editat.

  1. Utilizezi un soft gen Speccy ori Aida64 pentru tot ceea ce doresti sa aflii despre respectivul calculator, toate detaliile de ordin tehnic.
   Strict pentru memoria ram iti recomand RAMMon.
   Succes!

 45. Salut am placa de baza msi H16m-p20(g3), am 2 gb ram, as vrea sa imi mai pun 4 gb dar nu am idee ce frecventa imi suporta, nu ma prea stiu. Intr-un loc am vazut ca placa mea de baza suporta 1066-1333, in alte locuri am vazut ca suporta si 1600. Ma puteti ajuta va rog ? Ce sa fac sa ies mai bine ?

  1. Cel mai bine vezi pe site-ul producatorului intodeauna.
   Referitor la cele zise acolo „DDR3-1600 MHz is only supported with Intel® Ivy Bridge processors” deducem ca respectiva frecventa este suportata doar in combinatia cu o anume generatie de procesoare Ivy Bridge.
   Placa de baza suporta pana la 16GB deci nu iti face probleme in privinta cantitatii ce urmeaza sa o adaugi, mai degraba sa te concentrezi asupra achizitionarii unui modul cu specificatii identice.
   Cel mai simplu poti scoate placuta de memorie, avand specificatiile tehnice inscrise, ori notandu-ti detaliile ori o ai asupra ta la achizitie daca este sa o faci intr-un magazin fizic ori daca te rezumi la un magazin virtual poti ramane la efectuarea unui screenshot cu acest tool, avand toate informatiile necesare acolo.
   Succes.

 46. Buna seara,
  Imi poti da o configurare pt,un calculator de gaming pt un buget de 4500-5000 roni,fara monitor.Monitorul curbat e mai bun pt gaming decat cel plat ?Nu ma pricep si vreau sa cumpar pt copilul meu.Multumesc mult

  1. Paul cel mai simplu si pentru a primi recomandari cat mai multe si avantajoase iti sugerez sa iti faci cont pe urmatorul forum, lasandu-ti link catre topicul corespunzator.
   Posteaza acolo in aceeasi maniera si asteapta parerile utilizatorilor mai experimentati.
   Succes!

 47. salut miam luat de curind un laptop, lenovo-ideapad-320-15ikb-intel-core-i3-7130u-4gb-ddr4-hdd-2tb-intel-hd-graphics-free-dos. rami merg pe frecventa de 2133, am citit pe net ca suporta maxim 12 GB ,ce voiam sa stiu e daca ii cumpar o bara de ram de 12 GB pe aceiasi frecventa ,nu il prea solicit daca ii bag maxim cit poate duce el??

 48. Salutarile mele,

  Voi cumpara placa de baza GIGABYTE AORUS X299 Gaming 9 alaturi de procesorul Intel Skylake X, Core i9 7980XE Extreme Edition 2.60GHz.

  Ce frecventa trebuie sa aiba memoria (pentru 64Gb sau 128Gb) pentru a nu avea conflicte?

  De exemplu, sa achizitionez memorie cu frecventa 2666 (suportata de placa de baza si de procesor) sau memorie cu frecventa 3000 (suportata doar de placa de baza) ?

 49. Buna ziua.
  Vă rog să mă ajutați cu o mică problemă.Am un laptop Acer Aspire V5 573G si până azi aveam pe el 8 GB de memorie (4 pe placa de bază și 4 pe singurul slot existent).
  M-am hotarât să fac un upgrade și am cumpărat 8 GB de memorie de același tip și frecvență cu cea existentă.Laptopul suportă până la 12 GB de RAM.Noua memorie nu apare în System și nici în BIOS,dar este vazută întocmai cum este de aplicația Aida 64. Îmi puteți explica de ce se întâmplă asta și cum pot rezolva problema?Mulțumesc.

  1. Sar putea sa nu fie rami de aceeași frecvență . Sau ție ars vreun slot sau trebuie sa reinstalezi Windowsul cu rami cei care vrei să-i pui .

 50. Salut am un pc care are 16gb de ram in el ddr frecventa 3200 mhz si dupa aproximativ 6 luni am mai cumparat 16 sa ii pun aceeasi firma aceeasi frecventa si nu mi se aprinde pc cu toti 32 doar daca pun 16 aia vechi sau 16 aia noi imi poti da o explicatie? Ms

 51. Salut am un laptop vechi MSI VR601. Cand lam luat avea 1GB ram si am vazut ca nu se descurca bine asa ca iam pus 3GB ram . Am vrut sa pun patru da am vazut ca nu porneste . Unii miau zis ca cica trebuie sa resetez windows-ul , apropo am pus windows 10 pe el si se descurca foarte bine … Intrebare: Sti cati GB ram suporta maximum ?

 52. am o mica nelamurire am o placa de baza pegatron de 6 slot am adaugat 18 gb memori ram ddr 3 singura intrebare asi vrea sa stiu daca asi putea sai adaug ddr 4 memorie am 24 de gb ram ddr4 cred ca amam exprimat bine astept raspunsul tau

  1. Nu o să se potrivească deoarece rami DDR3 diferă de rami DDR4 . Rai poți să-i vinzi pe internet și să-ți cumperi DDR3 .

 53. Servus! Am un Laptotp Acer 5744Travelmate – specificatii aici https://www.getech.co.uk/pdf/tm5744.pdf
  Vreu sa fac upgrade la memoria existenta Elpida 4GB 2Rx8 PC3-10600S-9-10-F2 EBJ41UF8BCS0-DJ-F .

  1.Mai este un slot liber si vreau sa adaug inca o memorie identica. Nu gasesc memorie Elpida 4gb….. dar nu stiu ce elemente sa urmaresc din sirul 4GB 2Rx8 PC3-10600S-9-10-F2 EBJ41UF8BCS0-DJ-F ca sa fie compatibila cu cea veche….
  2.Dupa upgrade va trebui sa instalez alt windows 7, adica pe 64biti?

  Va multumesc pt. raspunsuri !

  1. Salut.
   Esti conditionat initial de tipul memoriei si de frecventa acesteia, nu este musai musai sa gasesti brandul respectiv.
   Intrebi la magazinele de profil ori cauti pe net si prezinti specificatiile memoriei actuale celor ce se ocupa de comercializare sa stii sigur ca nu ai cum sa dai gres.
   Recomandat este sa instalezi de la zero sistemul de operare pentru a avea intreaga capacitate a memoriei RAM recunoscuta.

 54. am reusit sa instalez ddr4 in slot ddr3 deuare ce placa vine atasata cu ddr si ddr4 nu am citit inainte manualu placi de baza da am preluat sistemu dela 0 si merge ok va multumesc de raspunsul dat acum dotez cu 34 gb ram nu stiu sigur daca ruleaza toti la fel dar am trimes un meil la fabricant astept raspunsul lor va multumesc inca o data

 55. „4 x DIMM, max. 16GB, DDR2 1200/1066/800/667MHz, non-ECC, un-buffered memory
  Dual channel memory architecture
  *Refer to http://www.asus.com or this user manual for the Memory QVL(Qualified Vendors Lists).
  **When installing total memory of 4GB capacity or more, Windows® 32-bit operation system may only recognize less than 3GB. Hence, a total installed memory of less than 3GB is recommended.” Salut, ce sa inteleg de aici , ca pot pune 4x16gb, adica 64gb? sau toate 4 adunate sa nu depaseasca 16gb, si cum e mai bine sa cumperi ramii, exemplu: 4x2gb, sau 2x4gb, multumesc mult.

  1. Din ce inteleg eu sunt 4 sloturi disponibile si memoria maxima admisa de respectivul laptop este de 16 GB.

 56. Salut.
  Dacă am un kit Memorie RAM 2x2GB dual channel pot să mai adaug o plăcuţa de 1x4GB ?Menţionez că placa de baza are 4 sloturi.Atunci mai lucreaza în dual channel

 57. salut am si eu un pc care suporta ddr3 pana la 1600 mhz..am 2 placute de 4 gb una de 1600 mhz si una de 1333 mhz …. ce ma sfatuiti sa fac sa le tin pe amandoua in pc sau sa il scot pe cel de 1333 mhz …. am inpresia ca cele 2 inpreuna merge calc ma prost ….

  1. Verifica in BIOS daca ai optiuni legate de frecvente pentru memoria RAM.
   In teorie pot functiona simultan fara probleme cu aceasta conditie sa fie gestionata frecventa catre o valoare similara pentru ambele module.

 58. Buna ziua
  Am o placa de baza gigabyte GA-MA69G-S3H si placa video Nvidia gforce 210
  instalez windows 10 x64 imi foloseste toti rami 5 gb dar nu pot instala placa video cu ori ce driver de pe site official

  Am instalat windows 10 x 32 momorie ram 5 gb ( 2.75 Utilizeaza ) dar ma bucur ca pot instala placa video

  pe windows 10 x64 de ce nu pot instala placa video ?

  Multumesc

  1. Salut.
   Nu trebuie sa intampini probleme in instalarea driverelor daca au fost descarcate in mod corespunzator.
   In 10 foloseste-te de Windows Update pentru instalarea driverelor.
   Ultima versiune actualizata pentru placa video este prezenta aici.
   Nu trebuie sa ai probleme la rularea executabilului daca il descarci de acolo.
   Nu cred ca aibe o relevanta anume dar verifica si setarile din BIOS sa nu ai ceva activat pe acolo ce nu trebuie.
   Nu vad de unde limitarea asta nefiind justificata.

 59. daca am 4 sloturi de ram in pc si toate 4 sunt de 512mb ,are cava daca scot una si adaug alta de 4 gb??

  1. Asigura-te ca memoria respectiva este compatibila iar placa de baza suporta respectiva cantitate.
   Posibil sa nu intampini nici o problema dar vezi specificatiile tehnice pe pagina producatorului.

 60. Salut daca laptopul meu are ddr3l, atentie ddr3l, de 4gb la 16000 Mhz iar laptopul meu suporta 8gb pot pune un ddr3 sau trebuie ddr3l

 61. Salut, am gasit recent intr-un laptop vechi, o placa de ram de la firma Zeppelin cu 2G. Nu prea ma pricep si nu stiu daca o pot integra in laptop, deoarece in momentul actual am o placa ram de 4 gb ddr4. Placa asta mai veche pare mult mai slaba

 62. Salut!
  Am un lenovo g500, i7 3632 qm, care avea 6 gb RAM, iar eu i-am mai pus o placuta de 8 gb (am inlocuit placuta de 2gb), si i-am pus un ssd de 240 gb. Dupa acest upgrade ruleaza windows.ul putin, apoi se blocheaza complet. e posibil sa nu fie ok memoria instalata? Am incercat sa scot pe rand cate o placuta, lasandu-l mai intai cu 8 gb ram (am avut aceiasi problema), iar mai apoi l-am lasat in 4 gb ram (placuta lui originala), si am intampinat iar problema cu blocatul..ceva sfaturi?

  1. Intreaga memorie RAM este recunoscuta de sistem?Specificatiile tehnice sunt similare cu primul modul de memorie?
   SSD-ul este recunoscut in BIOS fara probleme?
   Ai migrat sistemul de operare ori l-ai reinstalat de la zero?

 63. Salut! Am si eu o nedumerire. Vreau sa mi achiziționez un laptop (cunoștințele mele sunt maxim mediocre daca ma raportez la specificații), întrebarea este, sunt diferente intre 16gb ddr si 2x8gb ddr (adică o plăcuță de 16 sau două de 8), au aceeasi eficiența, lucrează fix la fel? Multumesc mult! Numai bine!!

 64. Care este relatia dintre frecventa procesorului si cea a memoriei?
  Trebuie sa fie aceeasi sau cea a memoriei mai mare?
  Procesorul are nativ 2800 Mhz si poate ajunge, sa zicem pana la 4000 MHz.
  Ideal ar fi ca memoria sa suporte si ea 4000 Mhz?

 65. Sal. am incercat sa mut Temp-ul cromului de pe SSD pe HDD asa cum sugerai prin Command Prompt si am scris corect dar zicea ca nu sunt indreptatit sa fac eu aceasta….sau nu a vrut…Am win 10 instalat ce ma sfatuesti sa fac?

  1. Salut.
   Cel mai sigur in functie de tipul calculatorului (laptop ori desktop) verifici direct pe site-ul producatorului placii de baza cantitatea maxima admisa si apoi te orientezi catre achizitie.

 66. E laptop. Ruleaza lent la Winshit10 cu licență originală. Win7 nu il recunoaste defel iar Linux Mint rulează excelent doar ca e… linux. Algun consejo seria de p. m., chaval.

 67. Buna, vreau sa fac un upgrade la memoria RAM a unui computer. Am 2 GB RAM, model Kingston – DDR3 NB Frequency 1600. Max Bandwidth PC3 – 10.700 (667 Mhz)
  Placa de baza suporta pana la 8 GB si as vrea sa iau o memoria de 4 GB.
  M-am gandit la o memorie Kingston 4GB DDR3 1600Mhz CL11 1.5v Single Ranked x8
  PC3-12800
  Sunt compatibile ? Ar putea functiona ?
  Sau sa renunt la memoria existenta si o folosesc doar pe cea nouă ?
  Multumesc !

 68. Buna, am un assus u31j. La ram am următoarele specificații: DDR3 1333 MHz SDRAM, 2 x SO-DIMM socket for expansion up to 4 GB SDRAM. Pot schimba PP lacutele de RAM de la 2 GB la 4 GB? Mulțumesc.

 69. Salut, am schimbat RAM-ii de 4GB 1333MHz cu 4GB 1600MHz dar laptopul meu (un model mai vechi HP Probook 4320s) nu porneste cu aceste memorii, incercat si cu cate un modul dar acelasi lucru. Memoriile sunt functionale, incercate in alt laptop. Cu cele de 1333 originale, laptopul functioneaza normal. Sa fie dependenta de procesor (este un i3-380M)? In alte calculatoare nu am intalnit sa nu functioneze cu memorii cu frecventa mai mare – merg cu frecventa maxima acceptata de procesor. Gresesc?

 70. Salut! Am si eu o mica intrebare! Momentan am 4 GB de memorie RAM si vreau sa fac un upgrade la 8 GB. Din nefericire, nu mai exista pe piata fix acelasi tip dde placuta pe care o am (Memorie Crucial 4GB DDR4 2133MHz CL15). Pot lua o alta placuta de la un alt producator si sa aibe aceleasi specificatii? Sau trebuie sa fie amandoua de la acelasi producator?
  Multumesc anticipat!

 71. Buna Ziua!
  O intrebare simpla la care nu gasesc nicaieri un raspuns…
  Am doua placute de rami de 8 gb ddr4 3000mhz doar ca una ii DIMM iar cealalta U-DIMM…Oare sunt compatibile impreuna? hi

 72. Detin un laptop lenovo gt 50 70 si am cumparat de curand un ram model kingstone ddr3 4 gb , dar am o problema in a-l vedea ? Ma pti ajuta cu informatii , mentionez ca am instalat si windows pe 64 bit

  1. Asigura-te si in BIOS ca memoriile sunt recunoscute si verifica sa fie de aceeasi frecventa, observand de asmenea si setarile legate de acest lucru tot in BIOS.

 73. salut am un pc vechi ce vreau sa il fac pentru un nepotel..e dual core de 2,8mgz dual chanel si a avut doua sloturi cu cate 512mb ddr2…mai e vreo sansa sa il upgradez macar la 4gb ram ?

 74. Buna, am luat RAM pt Toshiba satellite, ca suplimentare memorie, fara sa stiu ca este voltaj mic, 1,35v iar cel vechi este pe 1,5 v.Se poate folosi noul ram?

 75. Salut am un PC cu placa de baza MSI cu procesor i5 3470 rami 4 module a 2g fiecare placa video de 1g hdd 1tb întrebarea e in ce sa investesc sa schimb rami placa de baza suporta până la 32 g sau sa adaug un ssd nu am așa ceva montat la pc

  1. Eu as merge pe SSD.
   Eu deja sunt la al doilea ADATA si crede-ma merita investitia.

 76. Salut! Am un laptop (Lifebook) Fujitsu T935, care era dotat cu un modul DDR3 -1600(800MHz),de 4GB ( 1rank, 8banks). Este vorba de un ram SK Hynix HMT451S6AFR8A-PB.
  Am observat in Task Manager ca memoria laptopului era adesea solicitata, ajungand sa aiba disponibil mai tot timpul doar 0,8 – 0,9 – 1.0GB ( !!!), ducand la scaderea performantei totale a laptopului,ceea ce m-a facut sa ma gandesc serios la un upgrade.
  Am gasit la un pret bun o memorie Crucial, de DRAM Micron, care este tot o memorie DDR3 SDRAM, cu o capacitate de 8GB (aceasta are 2 ranks, 8 banks, deci e un modul dual !!) numai ca e la o viteza de 1866 (933 MHz), dupa cum se specifica in AIDA Extreme… Este vorba de un modul Micron 16KTF1G64HZ-1G9P1.
  Intrebarea si rugamintea mea este sa-mi spuneti daca am facut bine sau nu… dotand sistemul cu aceasta memorie ?!?! Am ajutat cu ceva… sau mai tare mi-am marit latenta( CL13) ?!?! ( tinand cont ca ddr-ul din urma lucreaza pana la 933MHz ). E adevarat ca acum imi ramane suficienta memorie ( consumul e de 3,1 – 3,3 GB).
  V-am spus toate acestea deoarece a dori sa stiu, pentru linistea mea, daca totul e ok ( sau mai ok ;))). Poate reusiti sa ma lamuriti.
  Cu multumiri, D.

 77. Buna seara am un laptop lenovo legion y520
  Are 1 placuta de 8gb de la samsung ddr4 2400MHz
  Este vreo problema daca pun o placuta tot de 8Gb ddr4 2400MHz dar de la o firma diferita?

  1. Nu ar avea de ce sa fie atata vreme cat sunt compatibile cu placa de baza, fiind necesar sa ruleze la aceeasi frecventa.

 78. am un mini laptop Acer aspire one pro,model kavo,are memorie ram 1gb. kingston 1r x 8 pc 2 6400 s,acr 128 x6402 s 800 c6,si asi vrea sa o inlocuiesc cu una de 2 gb,puteti sa-mi spuneti cu ce memorie ram trebuie sa o inlocuiesc?

 79. Salut! sunt un incepator in calculatoare. am si eu o intrebare. am un calc. cu procesor AMD ATHLON 5000 dual-core procesor 2,21 Gh cu mem. ddr2 de 1 Gb de 800 Mh. ce modul de mem. pot sa ii adaug pt ca am 2 sloturi de mem sa mearga mai repede ?

 80. Azi am urmat toti ,,pasii” tai, am scanat cu CPU-Z, cu DRIVERS CLOUD,cu informatiile de la producator, si pe site-ul ,,Crucial System Scanner” am aflat de ce am nevoie,am gasit memoriile compatibile pe site-urile de vanzare, dar la acelasi tip,model,etc. de memorie m-am blocat … sunt trecuti si nr. de pini (de ex. 202; 204;214) De care iau ???

 81. Salutare! Vreau sa maresc memoria RAM.Calculatorul ruleaza cu doua placute de memorie a cate 4 gb fiecare si doresc sa mai adaug inca doua placute de 4gb.Cele existente au urmatoarele date:HyperX FURY Black 8GB, DDR4, 2133MHz, CL14, 1.2V, iar cele pe care doresc sa le achizitionez HyperX Fury Black 2x4GB DDR4 2400MHz CL15..Ce doresc sa stiu este daca e vreo problema cu latenta CL14-CL15 si cu frecventa de la 21333 la 2400 MHz.Multumesc!

 82. Buna ziua,
  Am un calculator cu urmatoarea configuratie: procesor Intel Core I5-7500 3,40Ghz,placa baza MSI B 250M Gaming Pro,placa video Geforce GTX 1070,memorie ram 8Gb-2133Mhz.
  As dori sa pun memorii Ram mai mari de ex. 2x16Gb sau merge si 2x32Gb .Ce imi recomandati si daca pot face acest upgrade ?Multumesc

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.