Cel mai utilizat sistem de operare pe PC din ultimul an rămâne Windows 7, care bate record după record!

Mi-am făcut un obicei din a verifica pe netmarketshare.com la fiecare început de lună cota de piață a celor mai utilizate sisteme de operare pe computerele personale. Luna martie este marcată de atingerea unui nou record de către Windows 7, sistem de operare prezent în peste 58% din totalul de PC-uri.

windows 7 creste

Distribuțiile GNU/Linux pierd teren și nu sunt singurele, Windows 8, 8.1 și XP înregistrând și ele pierderi. Dacă în cazul Windows XP și Windows 8 era de așteptat, de la 8.1 mă așteptam la o creștere stimulată în principal de cei care fac upgrade-ul de la 8, dar se pare că aceștia au preferat downgrade-ul, întorcându-se la Windows 7.

În clasamentul general marile migrări s-au făcut între principalele versiuni ale Windows, acest sistem de operare crescând cu jumătate de punct procentual față de aceeași lună a anului trecut.

cel mai utilizat sistem de operare

În același interval de timp Mac OS X a coborât de la 7.57% la 7.28%, în timp ce Linux a înregistrat o creștere nu foarte importantă, trecând de la 1.49% la 1.5%.

sisteme de operare global

Cu alte cuvinte, nu s-a schimbat nimic în clasamentul general: Windows are aceeași poziție dominantă, cu de 12 ori mai mulți utilizatori decât Mac OS X și de 60 de mai mulți decât Linux.

E drept că Linux a crescut în ultimii doi ani, dar creșterea de la 1.21%, cotă avută în aprilie 2013, la actuala 1.5%, nu e tocmai creșterea la care ne-am fi așteptat având în vedere că numărul de distribuții GNU/Linux s-a triplat în tot acest timp.

21 Comentarii

  1. Acest lucru se întâmplă din cauza „râșnițelor” la care mulți nu vor să renunțe. De exemplu, socrii au un astfel de PC și-l folosesc strict pentru Skype și citit ziare. În afară de Skype au Firefox și Panda Cloud, configurate de mine. Pentru ei e mai mult decât suficient, chiar n-au motive să îmbunătățească hardware-ul, ca să treacă la Windows 7 sau o versiune mai nouă.

  2. Chiar ieri am auzit de un laptop la un coleg, cu procesor de 800Mhz, 256 mb de RAM, floppy, 10 GB HDD, 2 plăci de rețea, una pentru internet care vine prin cablu de telefon fix iar cealalaltă de RJ45…și ia ghici ce mergea cel mai bine? de fapt singurul care mergea pe el respectabil…? XP, apoi mai sună și proprietarul și spune, ” aaaa da vreau jocuri!” de ce o mai ține lumea asemenea shituri, eu nu înțeleg…

 1. … zilele astea am pus xp. deci nici nu mai imi recunosc laptopul.. consum infim la memorie iar procesoru’ este in largul lui… rar l-am vazut la 50%

  1. cristi ca un gand ce ma ,,framanta” :) este faptul ca w10 sa nu cumva sa fie un esec tot ca w8.1.Din ce ai prezentat tu pe aici(cortana in special),lucrurile in w10 se fac mai mult automate,nu-i mai lasa utilizatorului satisfactia de a ,,controla” pc-ul asa cum se face in xp si w7.Este chiar dezamagitor ca pe viitor pana si maturatorul de pe strada sa se laude ca stie sa foloseasca pc-ul.Nu vreau ca intrebarea ,,stii sa folosesti pc-ul” sa fie de domeniul trecutului. :(.Candva noi (cei ca mine care se pricep la folosirea pc-ului la nivel 80%, nu ca tine care esti programator si esti cu un nivel deasupra noastra) aveam un ,,statut” mai aparte.

  2. Când aveam vreo 8-9 ani m-am înscris la Clubul Copiilor pentru a învăța informatică. Primul computer cu care am avut contact a fost un Electronica CIP. Următorul a fost CIP 03. Ne-am înscris vreo 30, dar începând de la a treia lecție ne-am mai prezentat doar 2. Mă bucura acest lucru știind că profesorul va avea mai mult timp pentru mine, dar mă întrista fiindcă acolo unde eu vedeam viitorul, alții vedeau o pierdere de vreme, iar asta mă determina să mă îndoiesc de alegerea făcută. Apoi mi-am dat seama de cum stăteau lucrurile de fapt, de cât de complicat era să lucrezi cu un computer și cât de puțin te ajuta acesta în viața de zi cu zi.

   Când eram pe cale să renunț au sosit niște „computere adevărate”, arătând cam ca cele de astăzi. Sistemul de operare nu mai era Basic S, ci Windows 95. Atunci a început distracția. În foarte scurt timp după sosirea noilor computere am renunțat la a mai merge la cursuri fiindcă trebuia să aștept prea mult pentru a le putea folosi 5 minute, atât de mulți eram. Atunci am gândit cam cum gândești tu acum, adică din perspectiva greșită.

   Computerele, la fel ca celelalte invenții, au rolul de a ne simplifica viața, dar acest scop nu poate fi atins în totalitate atât timp cât încă mai trebuie să învățăm să le folosim. Să nu uităm că în urmă cu doar 15 ani apelam la fotograf pentru a ne face fotografii cu iubita/soția, bicicleta, mașina sau tort aniversar. Să nu uităm că până și pentru pozele de buletin așteptam câte două săptămâni, poze care acum se fac pe loc, chiar la evidența populației, în momentul depunerii actelor.

  3. Mă gândeam eu că nu-i vorba de ceva cu multe nuclee, dar nici măcar două?!? LOL!

 2. Acest Windows 7 o sa traiasca mult si bine in calculatoarele noastre.O sa ajunga un fel de XP dar dupa cel putin 6-7 ani de acum incolo estimez eu.Si stiti de ce?Pentru ca e foarte stabil,XP e mort,Windows 8 are o interfata urata in cele din urma de toti utilizatorii.Traiasca Windows 7 si anul de gratie 2009 cand a aparut.

 3. Nu zic ca am avut problem cu windows7, dar windows 8.1 mi se pare superior fata de w7, e mult mai fiabil, consuma putin. Cat despre cei care spun ca w8 sau w8.1are interfata urata nu stiu ei ce este frumos, daca vrei start menu ca la w7 ,se face foarte simplu cu Start8.Pentru mine windows 8.1 rullz, abia astept si varianta finala la w10.

  1. Și mie mi se pare 8.1 mai rapid, cel puțin în PC-ul meu este mai rapid. Cât despre Metro, poate ai dreptate și nu știu eu ce e frumos…

 4. Prieteni, când eu am început informatica, nici nu se vorbea de PC-uri. Aveam acces la la un computer doar o dată pe săptămănă și asta cu programare. Era vorba de IBM 360 și ni se părea a fi o minune. Istoria e lungă. Nimeni nu cred că se gândea că să aibă acasă o mașină de calcul în relativ așa scurt timp. Ce făceai cu IBM 360 în câteva ore, faci acum în mai puțin de 1 minut cu PC-uri din generația actuală. Ăsta înseamnă progres. Cât despre W 8.1 – ce să mai vorbim – personal mi se pare un sistem de operare foarte bun și stabil. Totul depinde de configurația hard de care dispui și de ce vrei să faci cu el și mai presus de toate de cât de priceput ești.

  1. Tot la Timisoara era aMIC (procesor Z80 la 2,5 MHz, memorie totala 64 kB, memorie video 4 kB, ecran grafic 256×256 pixeli) si microTIM/microTIM+, apoi PRAE (Cluj), Cobra (COmputer BRAsov), CIP-03 (Intreprinderea Electronica), seria fiind CIP, CIP-02, CIP-03, CIP-04, mai exista de asemenea celebrul HC 85 din seria HC (ICE Felix) HC 85, HC 88, HC 90, HC 91, HC91+ (HC128), HC 2000, HC386, mai era Jet (Electro Magnetica), si inca multe alte calculatoare, atit compatibile cu Sinclair ZX Spectrum, dar si productii proprii (Cub, Cub-Z, Felix C, s.a.). Alte vremuri…

  2. Dintre toate cele enumerate de tine eu am avut de-a face doar cu familia CIP, de la care mi-au mai rămas câteva casete.

 5. Eu nu am inteles o treaba : de ce un lucru care merge bine trebuie inlocuit cu unul nou care nici macar nu este construit pe gustul meu ? Ma intreb de ce naiba s-a scos XP-ul sau de ce o sa se scoata Windows 7 ? Bine ,capitalistii vor spune ca pentru bani (ok, inteleg ) ,IT-istii vor spune ca vor economisi aproape 5 minunte cu viteza lor. Dar oamenii simpli(cei multi dupa parerea mea ) ce vor spune,de ce nu se tine cont de ei ?

  1. Nu te obligă nimeni să-l înlocuiești atât timp cât ești OK cu el, tocmai asta spun și eu. Nokia, de exemplu, a considerat că oamenii simpli nu vor telefoane inteligente atunci când era cel mai mare producător de telefoane mobile, apoi au dispărut din peisaj.

 6. Am windows 10 si un pc suficent de puternic am folosit si windows xp 7 si 8 8.1 si altele da cred ca xp totusi este stabil la fel si saptele cand le bagi in jocuri sau in forta mare lai omorat daca stai doar sa citesti ziaru pe el asa poti sta si pe tel sa citesti facebok sau mai stiu fe alceva nu mai vorbesc de vista ca era un sistem doar pentru la birou nu avea mari probleme la programe jocuri placa video mergea super aiurea si pe alt sistem era mult mai inbunatatita

  1. Am windows 10 imi place cum arata ca sistem e mult mai frumos da ca sistem cum se misca tot saptele si xp

 7. Am observat asta la multe jocuri softuri si mult timp care lan perdut cu pc toate jocurile cred ca leam jucat de pc care au foat mari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.