Video-urile de pe YouTube se încarcă greu sau nu se încarcă deloc?!? Dezactivează „Dash Playback”!

YouTube

Probabil ați observat și voi că de la un timp video-urile de pe YouTube se încarcă mai greu sau nu se încarcă deloc. În caz contrar, faceți următorul test: accesați orice video de pe YouTube și puneți-l pe pauză. Veți vedea că, contrar a ceea ce se întâmpla până nu demult, buffer-ul video-ului nu se mai încarcă în totalitate, ci rămâne blocat câteva secunde mai înainte de locul în care ați întrerupt redarea.

Acest lucru se întâmplă datorită noii tehnologii de buffering Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (DASH), care segmentează fișierul video în blocuri, prevenind în acest fel atât consumul inutil de banda, cât și suprasolicitarea serverelor ce-l găzduiesc.

Video-urile de pe YouTube se încarcă greu

În teorie, noua tehnologie de buffering n-ar trebui să creeze probleme nimănui, dar, după cum ne-am obișnuit deja, practica nu merge întotdeauna mână în mână cu teoria, așa că probleme apar, iar cu ele se confruntă mai ales utilizatorii care nu dispun de o conexiune foarte rapidă la Internet; cunosc personal mai multe persoane care locuiesc în mediul rural și care practic nu mai pot viziona video-uri pe YouTube fără întreruperi.

Din fericire, tehnologia DASH poate fi dezactivată actualmente cu ajutorul scriptului YouTube Center, foarte ușor de instalat în browser dacă se dispune de extensia necesară:

 • Pentru a putea instala YouTube Center în Google Chrome, instalați mai întâi extensia TamperMonkey.
 • Pentru a putea instala YouTube Center în Mozilla Firefox, instalați mai întâi extensia GreaseMonkey.

După instalarea extensiei și, în cazul în care folosiți Mozilla Firefox, ați repornit Internet Browser-ul pentru activarea sa, accesați acest link și apăsați butonul Install aflat în colțul drept-superior al paginii, pentru a instala scriptul YouTube Center:

Instalare YouTube Center

Dacă vi se va cere să faceți acest lucru, confirmați că doriți instalarea scriptului YouTube Center:

Confirmarea instalarii YouTube Center

După ce scriptul YouTube Center a fost instalat în Internet Browser, accesați orice video de pe YouTube, apoi faceți click pe butonul panoului de setări:

Panoul de setari YouTube Center

Ajunși în panoul de setări al YouTube Center, accesați fila Player și debifați caseta Dash Playback:

YouTube Center Settings

După debifarea casetei Dash Playback puteți părăsi panoul de setări al YouTube Center și accesa orice video găzduit pe YouTube pentru a confirma că problema a fost remediată și buffer-ul continuă să se încarce chiar și atunci când redarea video-ului este pus pe pauză.

Fiindcă tot ați instalat YouTube Center, puteți profita de el pentru a personaliza comportamentul și aspectul portalului, din panoul de setări.

În schimb, dacă preferați o metodă care să nu implice instalarea niciunei extensii ori script în Internet Browser, puteți încerca metoda prezentată cu câteva luni în urmă.

15 Comentarii

 1. Multumim Cristi.Chiar nu stiam de ce nu mai”fuge”banda de incarcare la rularea din YouTube.Unele video-uri e adevarat ca se inrerupeau cand ti-era lumea mai draga si se reluau dupa cateva secunde.Ceea ce a facut Google care detine YouTube mi se pare o prostie.Multumim ca ne-ai indicat pasii care remediaza problema.Te mai asteptam si cu alte articole interesante,asa cum ne-ai obisnuit.

 2. Și eu care dădeam vina pe netul de la Vodafone pentru întreruperi… Mă bate gândul să urmez pașii – ce-am de pierdut? :roll: Dar dacă-mi dau peste cap browserul, pot veni cu jalba la tine, da? .oops:

  1. Dacă browserul face figuri, dezinstalezi extensia și e ca nou. Și da, poți profita de mine cu încredere! :)

  2. Mulțumesc, deja capăt curaj… :)
   Da-mi păstrez speranța că nu mi-oi da peste cap Mozilla, că mi-e drag de ea așa cum e acum.

 3. Multumesc mult, ma scotea din minti faptul ca nu gaseam o rezolvare! nu puteam sa mai ascult muzica in timp ce faceam si altceva deoarece intra un buffering

 4. Buna eu patesc acelasi lucru numai k este tableta si nu pot sa ma uit la nici un videoclip.te rog dami un rasp.ce sa fac

 5. Cristi te rog sa-mi explici inca o data pe larg, ca la incepatori,cum sa instalez greaseymonkey si youtube center in Mozila ca sa pot accesa youtube center si sa dezactivez DASH-ul sa nu-mi mai blocheze videoclipurile. Multam mult.

 6. NU FRATE DA-TI RESTART LA MODEM SI O SA VA MEARGA NU INSTALATI PROSTII,NU REINSTALATI WINDOWSURI AM AVUT PROBLEMA ASTA 2 ZILE PANA I AM DAT DE CAP!

 7. Buna.. Te rog.. O tableta Huawei unul din modele iesite recent, la fel nu încarca browser nici YouTube… In schimb daca o lun la incarcat instant se deschid pagini video? vreo idee!? Tin ss spun ca am incercat si cu net de pe telefon prin hotspot, restart modem Wi-Fi.. Tableta e a bunicii si perioada asta se folosește de ea. Mersi

 8. Nu. Mai încerc maine.. E o idee… Trebuie sa o rezolv.. Sa nu stea buni fara youtube acolo vizionează slujbele etc??

 9. Mersi… Am rezolvat :) mersi mult de idee. Din una in alta si asa si asa si am rezolvat si cu youtube.. Izolare placuta tuturor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.