Phishing pe WhatsApp: „Atenție: aplicația dvs. WhatsApp a expirat astăzi!”

În caz că nu știți despre ce este vorba, phishingul este un tertip prin care cineva încearcă să vă obțină datele personale sub un pretext oarecare. Drept exemplu putem lua acele mesaje care ajung în spam-ul contului de email și care încearcă să vă convingă că trebuie neapărat să vă reactivați serviciul de internet banking la o bancă la care nici măcar n-aveți cont.

Astăzi am avut și eu parte de un mesaj phishing foarte bine împachetat, care mă anunța că mai am câteva secunde pentru a actualiza aplicația WhatsApp, altfel pierd contacte, mesaje și mesaje, un all inclusive, cum ar veni. Folosind Chromer, bara de adrese a browserului a fost mereu vizibilă și le-a stricat planurile încă din primul moment, altfel aș fi văzut pe ecran o interfața WhatsApp și nimic mai mult.

Pe principiul „Ce se poate întâmpla?!?”, am urmat pașii indicați în mesaj să văd unde ajung, și-am văzut… nișe căței călărind invitația de a le facilita numărul de telefon pentru a primi în schimb „aplicația menționată” atunci când mă voi înscrie la serviciul Mevida România.

Eu și mulți dintre voi n-am fi mușcat momeala nici dacă micul Chromer n-ar fi fost la datorie, dar sunt convins că mulți naivi le cad în plasă.

Apropo de naivi, dacă ați ajuns aici ca urmare a apariției mesajului de mai sus (sau a altuia asemănător) pe smartphone-ul sau tableta dumneavoastră, închideți browserul și vedeți-vă de treabă în continuare.  WhatsApp n-a expirat și nu trebuie actualizat în 5, 4, 3, 2

4 Comentarii

  1. Se pare ca mama mea a cazut victima phishingului…. ce se poate face in acest caz? Am cautat pe internet vreo solutie dar majoritatea cazurilor de phising sunt prin email. Mama are din pacate deja cost suplimentar pe contractul telefonului mobil si singurul motiv poate fi acest eveniment neplacut. Orice sfat e bine venit. Multumesc frumos!

    1. La fel am patit si eui luna mai 2016 si m-am trezit cu cate 2 sms-uri cu acelasi continut intotdeauna, la fiecare 2 zile, de la numarul 23120. Am fost taxata cu 1,5 euro +tva de sms. Am sunat la Vodafone si am facut reclamatie, mi-au dat sa sun la numarul 0318262751 sa ma dezabonez. Va sfatuiesc ca dupa ce sunati la acest numar sa nu urmati pasii indicati de robot pentru dezabonare, caci eu asa am facut, a doua zi am sunat si am apasat tasta 3 pt. legatura cu un operator ca sa verific daca m-au dezabonat si…surpiza! figuram merci bine abonata in continuare, asa ca m-a dezabonat – sper – operatoarea. Deci apasati tasta 3 si cereti dezabonarea verbal, la operator. Ca eu nu am facut niciun abonament nicaieri si nu am beneficiat de niciun produs/serviciu, asta e partea a doua…E frauda in toata legea. Numarul respectiv de telefon apartine NTH Mobile, care spune ca e partenerul responsabil de dezabonari pt. firma Mevida (nu am gasit nicio firma cu acest nume pe google, doar un site), la care zice-se ca eu m-am abonat la serviciu Gam. La vodafone am obtinut sa nu platesc acele sms-uri.

  2. Aplicatia WhatApp.
    Au renuntat la taxare. Dar te OBLIGA sa faci update. Ceea ce e o practica IMORALA. Macar daca te-ar anunta printr-un mesaj initial acest lucru, alaturi de motiv. Asa macar ar da posibilitatea STERGERII CONTULUI in situatia in care nu sunt deacord cu update-ul. ABUZ se numesc aceste practici si trebuie sanctionate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.